Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Akčný
  • Fantasy
  • Komédia
  • Sci-Fi

Recenzie (10)

plagát

Normální lidi (2020) (seriál) 

Spočiatku sa mi seriál zdal priemerný: riešil trochu povrchný vzťah medzi mladými ľuďmi a nešetril  scénami plnými nahoty. Avšak už okolo nejakej 4.epizódy dostáva seriál nový rozmer. Psychologický ponor do hláv oboch hrdinov, ich problémy a traumy, ľudské chybovanie, ich prepojenosť, vzťah, ktorý naberá na intenzite a sile, rozchody a nové začiatky a pod. Vysokoškolské prostredie je tu super a vidieť ako formuje našich hrdinov na dospelých - práca, sny, zmena osobnosti, noví priatelia, nové prostredie. Herecké výkony Daisy a Paula sú ozaj brilantné, chémia medzi nimi hmatateľná. Hudobne aj kamerovo je seriál spracovaný skvelo. Je to príbeh plný emócií, ktorý vás určite zasiahne a prinúti pozrieť sa na niektoré veci v živote inak. Obe postavy sú inteligentné a rady filozofujú, takže to pridáva konverzáciám na kvalite. Je to iný typ love story, než na aký sme boli zvyknutí. Je to realistické, surové, miestami pomalé a neidealizované. Ale stále veľmi krásne a dojemné. A okrem romantickej linky sa tu riešia aj iné podstatné veci napr. vyrovnávanie sa s minulosťou či nefunkčnosť rodiny. Rozhodne veľmi zaujímavý počin. Treba to vidieť, neviem čo dodať.

plagát

Láska na prenájom (2020) (seriál) 

Recenzia po zhliadnutí asi 60 SK epizód (cca 20 tureckých): Svieži a ľahký romantický seriál s veľa humorom. NIe je to dokonalé, ani zďaleka, ale svoj účel pobaviť to spĺňa. Humor, fajn hudobný podmaz, sympatickí hlavní hrdinovia s dobrou chémiou, pekné lokality, intrigy a občas dráma... Dej je niekedy zbytočne naťahovaný a silený, ale je to fajn oddychovka, kde sa človek nasmeje a trochu sa zasníva. Dala by som asi 3 a pol hviezdičky, ale Hande a Kerem si zaslúžia za svoj výkon 4.

plagát

Biohackeři (2020) (seriál) 

Z pohľadu obyčajného diváka (nie experta v medicíne a prírodných vedách) hodnotím seriál veľmi kladne. Prináša originálne nápady z oblasti bioinžinierstva, IT a podobne - skrátka biohacking. Prostredie univerzity na mňa nepôsobilo zle, hlavné postavy sa na svoj vek správajú dosť dospelo. Miini priatelia sú zmesou úplne odlišných ľudí, ale pridáva to deju na dynamike. Ole je kapitola sama osebe. Ale vďaka nemu je seriál oživený o humor, ktorý je tu ozaj potrebný na odľahčenie temnej dejovej línie a depresívneho podtónu. Hlavná linka príbehu sa nesie na trilerovej vlne a celý motív hlavnej postavy sa dozvedáme až neskôr. Mia je odhodlaná hrdinka a umná manipulátorka, ktorá vie dostať človeka tam, kam potrebuje. Po odhalení jej minulosti jej to divák ale odpustí. Čo sa týka hereckých výkonov, dali by sa označiť za priemerné. Lorenzová je ale typ zloducha, ktorý má istú charizmu. Výhodou seriálu sú krátke epizódy a ich malý počet - pozriete to za veľmi krátky čas, takže určite sa oplatí dať tomu šancu. Ak máte radi napätie, triler, akciu, originálnosť a neamerické prostredie, skúste Biohackers. A inak 2. séria je azda ešte lepšia než prvá a zameriava sa na niečo úplne iné a nové - súvisí s otvoreným a nečakaným koncom 1. série. Dávam štyri hviezdičky.

plagát

Služka (2021) (seriál) 

Brilantne zvládnutý seriál zo života. Rozpráva srdcervúci príbeh mladej matky, ktorá je nútená odísť s dieťaťom od násilníckeho partnera. NIe je to však ten typ béčkového príbehu, ale ozaj psychologicky premyslený seriál s úžasnou kamerou a kvalitným castingom. Atmosféra je hutná a depresívna, ale časom sa nájdu aj pekné chvíle, ktoré dodávajú hlavnej postave nádej a silu na každodenný boj za lepšiu budúcnosť. Niektoré epizódy by síce mohli byť kratšie, pretože sa nájdu aj nudné scény, ale vcelku pôsobí seriál veľmi solídne a som rada, že Netflix dal šancu aj takejto vážnej téme, o ktorej sa málo hovorí. Dávam silné štyri hviezdy. Jediné negatívum je azda tá jej šialená matka, ktorá mi teda liezla na nervy skoro až do konca.

plagát

Interstellar (2014) 

Dala by sa položiť otázka, čo je na tomto filme najlepšie, lebo je tu mnoho skvelých vecí. To závisí od toho, k čomu má človek najbližšie. Čo sa týka fyziky, nemôžem sa vyjadriť, lebo nie som jej znalcom, ale vyzeralo to celkom uveriteľne a zaujímavo, laik sa aspoň dozvie zaujímavosti o vesmíre a čase. Ale keďže sa najviac zameriavam na hudbu, musím vyzdvihnúť soundtrack tohto filmu od Hansa Zimmera, pretože je to to najlepšie čo som počula a k filmu ladí dokonale. Zaslúži si 5 hviezd. Po hudbe by som vychválila dramatický príbeh otca, ktorý sa iba túži vrátiť domov za svojou dcérou, lebo jej dal sľub. Výkon McConaugheyho pri sledovaní správ za mnohé roky... bol fakt silný. Taktiež scenár, kamera a CGI boli fakt kvalitné.

plagát

Nekonečná láska (2015) (seriál) 

Seriál nie je dokonalý, ale má niečo do seba. To treba na začiatok povedať ako prvé. Turecká kultúra a kinematografia je úplne odlišná od našej, to však neznamená, že je hneď odpadom. Treba si pozrieť aspoň zopár epizód na to, aby človek mohol mať relevantný názor, keďže na začiatku to vyzerá na klišé romantický príbeh. Neskôr sa však dostávame aj do temných sfér a drámy a asi nalepším na tomto seriáli je predstaviteľ villaina/zloducha Emira, ktorému jeho herecký výkon a aj kvalitný slovenský dabing dodávajú všetko potrebné na to, aby sa stal zaujímavou protichodnou postavou. Asi najvýraznejším prvkom na seriáli je jeho hudba, ktorá zo začiatku môže človeku liezť na nervy, ale stačí si zvyknúť a potom zistíte, že skvelo dotvára rôzne situácie. Turci vedia neskutočne dobre hrať očami a mimikou tváre, čo je ďalšia skvelá vec. Čo sa týka scenáru, je to tak 50 na 50, pretože niektoré hlášky a konverzácie sú úplne zbytočné, prípadne trápne a klišeoidné, ale čo sa týka celkového vývoja príbehu, je to super scenár. Mnoho zvratov, prekvapení, drámy, podvodov, zrady. Niekedy až príliš, ale tak to je ich kultúra. Oceňujem, že je to moderne podaný seriál - kostyméri odviedli skvelú prácu, prostredie (interiér i exteriér) sú skvelo vybrané, takisto práca s kamerou je dosť slušná na tureckú tvorbu. Taktiež je tu miestami prítomný dobrý humor. Nevýhodou je asi akurát to, že niektoré konverzácie znehodnocujú seriál a láska je tu až príliš preromantizovaná. Seriálu by pomohlo, keby sa viac zaoberal aj svojou trilerovou stránkou. Rozhodne je to seriál zameraný na ženské publikum a slúži trochu ako taká oddychovka. Konečné hodnotenie: 3/4 hviezdy. Nedá sa to porovnať s americkou alebo britskou tvorbou, ale na Turecko je to myslím fakt dobrý seriál. Čo by som rada chcela vyzdvihnúť je herecký výkon Neslihan Atagul, ktorá najmä v dramatických situáciách odvádza skvelú prácu a je uveriteľná.

plagát

Vedľajšie účinky (2013) 

V tomto filme rozhodne zaujme hlavná postava (Rooney Mara), ktorá rolu samovrahyne a ženy, ktorá je zdeprimovaná a nič ju neteší, hrá dokonale. Od začiatku filmu sa vám na nej niečo nezdá, no neviete čo to je. Potom príde na scénu Jude Law pátrajúci po pravde a vy viete, že toto bude mať ešte zaujímavú dohru. Triler je žáner, v ktorom je veľmi ťažké "pretekať sa", či šokovať niečím novým, ale dej tohto filmu vás nechá ešte po dopozeraní v istom tranze a poviete si: "Páni, som fakt rád/a, že som to videl/a." Prostredie a temná atmosféra, ako i farba filtra a práca s kamerou sú skvelé. Nie je to síce najprelomovejší triler, ale rozhodne je to film o ktorom by ľudia mali vedieť. Počas filmu sa cítite viackrát tak, akoby rozuzlenie čakalo iba kúsok od vás, no potom sa vám akosi vzďaluje až do úplného konca. Nevýhoda filmu: myslím, že nahradiť Channinga Tatuma v tomto filme by mu iba prospelo. Síce bolo zaujímavé vidieť ho v inom žánri ako v romantike, ale nesadol si s postavou. Film by som hodnotila ako slabšie 4*.

plagát

Najväčší showman (2017) 

Muzikály nepatria k môjmu obľúbenému filmovému žánru, ale Najväčší showman ma dostal. Určite dokáže aspoň trochu očariť aj skeptikov alebo ľudí, ktorí nepovažujú spev za plnohodnotnú časť filmu. Hugh Jackman nám tu opäť ukázal svoje spevácke nadanie (herecky už trochu slabšie, ale predsa), pesničky sú chytľavé, príbeh je tak trochu klišé a už od druhej tretiny filmu je nám jasné, ako to celé skončí, ale i napriek tomu je to skvelá jazda. Film plný idealizmu, tak trochu by sa dal pomenovať aj ako "muzikálová rozprávka pre dospelých". Moje srdce bolo po zhliadnutí naplnené láskou a pozitívnou energiou, a to väčšinou siaham po temných a depresívnych filmoch. Musím filmu dať celkové skóre 4,5 boda. Vylepšiť mohol akurát tak CGI (tie slony na konci). Choreografia 5* , hudba 5* , réžia 5* , scenár 3* , herecké obsadenie 4*

plagát

Elita (2018) (seriál) 

Hodnotenie 1. a 2.série: Realistické zrkadlo elitných rodín a ich skazených detí, ktoré sa nevedia držať na uzde. Od španielskeho seriálu som toho veľa neočakávala, ale výsledok ma veľmi príjemne prekvapil. Na pozadí všetkých vzťahových drám a zrád sa črtajú oveľa závažnejšie témy ako náboženstvo, užívanie drog, chudoba, riziko pohlavných chorôb a podobne. Herecké výkony sú na úrovni, práca s kamerou, strihom a scenárom je skvelá. Každý má svoje tajomstvá, ktoré vyústa až do smrti jedného z tínedžerov. Celú prvú sériu ste v napätí a snažíte sa zistiť, kto to bol, no aj tak neuhádnete až do poslednej epizódy. Seriál skvelo kombinuje soundtrack so španielskymi, i anglickými pesničkami. Druhá séria je o čosi slabšia, ale stále dosť zaujímavá, aby si udržala diváka. Opakuje sa tu podobný motív, akurát že miesto vraždy ide o zmiznutie. Vidíme tu viac zo psychológie postáv, najmä tých vinných. Nové charaktery zamiešajú karty a vytvárajú sa nové spojenectvá. Príbeh je originálny a zaujímavý, len je tu hrozne cítiť lgbt propagandu a cieľ "šokovať" pokiaľ ide o erotiku a vzťahy.

plagát

Dark (2017) (seriál) 

Najlepší seriál, aký som za posledné asi 2 roky videla. Prepracovanosť príbehu a scenáru je neskutočná, na svoje si prídu ľudia, ktorí majú radi mystery, sci-fi alebo aj jednoducho drámu. Podivuhodná hudba vytvára tajomnú atmosféru, práca s kamerou na jednotku, po prvej epizóde aj zabudnete, že to je seriál z Nemecka, pretože je tak dobre spravený, že môže konkurovať aj americkej tvorbe. Výkony hercov sú celkom uspokojivé, najmä predstaviteľka Marthy a Franzisky. Seriál je plný napätia, zvratov, rozuzlení a ďalších nových zápletiek. Casting hercov je až neskutočne dobrý, postavy z minulosti sa veľmi podobajú na tie z prítomnosti. Prvá séria sa mi páčila o čosi viac ako druhá, ale tá druhá je neskutočne prekvapivá a ešte komplikovanejšia, nestráca na kvalite. Kto by to bol povedal, že už aj Nemecko dokáže vydať takéto niečo. A skvelé je, že seriál neplánujú umelo predlžovať, ale majú naplánované pekne 3 série, ktoré predstavujú akoby 3 cykly. Intro seriálu je originálne a skvelé, nemčina seriálu dodáva akýsi vlastný podtón, a divákovi po čase prestane prekážať, takže k seriálu skoro nemám výhrady. Tí, čo prirovnávajú seriál k Stranger Things, očividne nevideli druhú sériu. Je to niečo nové, skvelé a úžasné.