Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Akčný
  • Komédia
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Recenzie (122)

plagát

Noci v ráji (2024) (seriál) 

Nemecká Weimarská republika bola po wwI považovaná hlavne zľava aj sprava (komunisti a nacisti) za vrchol dekadencie. Frustrácia z prehratej vojny, zmena z cisárstva na republiku a neistota z celkového rozpadu starých poriadkov spolu s prílevom peňazí z USA spôsobili totálne rozvoľnenie morálky u časti obyvateľstva - hlavne u smotánky. Sexuálna neviazanosť ťažkého kalibru, lesby a lesbovia*, alkohol, drogy všetkého druhu a všetky mysliteľné excesy boli u smotánky celkom bežné. A asi preto k stému výročiu týchto udalostí sa tvorcovia rozhodli spraviť seriál, kde posunuli tieto udalosti do súčasnej doby (alebo veľmi blízkej budúcnosti), kde sa zrejme v Berlíne  začal bližšie nešpecifikovaný rozklad spoločnosti a všetko sa to tak-nejako rozpadá za zvukov DJ setov a použitia všetkých možných drog. Žáner je mix psychedelických, alegorických až delíriozných vplyvov strihnutý moderným feministickým hnutím a miestami až revolučným pátosom. Som v štvrtom dieli a stále neviem, ako to mám chápať. Politicky s tým síce nesúhlasím, ale vyložene ma to fascinuje. Asi by som však odporučil sledovať to zľahka pod vplyvom, aby sa divák priblížil stavu tvorcov, keď to písali :-).             *Ja viem , že nie lesbovia, ale tento novotvar sa mi páči.

plagát

Duna: Časť druhá (2024) 

Veľkolepo až pompézne uchopený prepis knihy stálice žánru, sú to doslova vizuálne aj zvukové orgie, ktoré si pýtajú veľké plátno a kvalitný zvuk špičkovej sály. Denis mal aj šťastnú ruku pri výbere hercov, ktorí tu odviedli dobrú prácu a umožnili mu ešte o triedu vyššie posunúť všetky silné stránky predlohy - naratív osudu, proroctva a prerodu sympatického nástupníka/princa v diktátora/proroka/masového vraha. Spôsob vykladania príbehu je natoľko ohromujúci, že takmer (ale iba takmer) zakrýva slabiny predlohy. Ani autor a ani režisér očividne nevládli prílišným technickým alebo vojenským vzdelaním a tak logika a uveriteľnosť týchto scén je aspoň o dve triedy nižšie než ostatných, čo je vo filme kde sa veľmi často bojuje, trochu zarážajúce. Ani teraz sa Denis nepokúsil upraviť rušivé prepínanie rýchlostí rozprávania predlohy, ale mal som pocit, že sa oproti knihe snažil pridať vnútornú logiku pri Paulovom prerode v proroka a vstupe do vyšších poschodí moci s naprosto inými morálnymi pravidlami. Vhodné pre všetkých milovníkov filmov akéhokoľvek typu, ani strata jedného oka alebo ucha Vám v zážitku nezabráni!           Dobré je prečítať si knižku najlepšie vopred.

plagát

Célina a Julie si vyjely na lodi (1974) 

Celkom fajn surealistická absurditka (až provokačka) s miestami fascinujúcou atmosférou evokujúcou niekedy dosť zaujímavé pocity a predstavy (podmienené však kvantitou a kvalitou načítaných/napozeraných diel diváka). U mňa to boli o.i. spomienky na romány dvojice Boileau-Narcejac a najmä Japrisota.  Prílišná dĺžka filmu spôsobuje určitú nesúrodosť deja a znižuje jeho kompaktnosť ( u mňa presne o 1*).

plagát

Odplata (1976) 

Ďalšia varianta ublíženého lúzra (alias rasovo znevýhodneného pištoľníka/zabijáka s pochybnosťami o všetkom a klasickou americkou traumou z detstva), ktorý síce presne nevie, čo chce, ale nekompromisne ide za tým s odhodlaním fanatického komsomolca, ktorý má vždy pravdu a vieru v svoje sily bez ohľadu koľko lumpov má zabiť a koľkí jeho priatelia za to zaplatia životom. Mysticko-hipisácky nádych tomu dodáva šťavu, ale banálne hlášky a stupídna "inteligencia" nepriateľov, ktorí tam po jednom chodia na porážku to zase zrážajú dole. Nakoľko principiálne mi je to proti srsti, nemôžem dať viac ako dve hviezdy. Divadelno akrobatické predvádzanie umierania zloduchov je dnes už trápne, sorry. A finále to dorazilo, kriste pane, nestojí to ani za tie dve hviezdy.            Vhodné pre romanticko-spravodlivé duše, ktoré ešte netušia, ako to chodí v reále a majú radi masové zabíjanie tých druhých.

plagát

Všetko je osvetlené (2005) 

Pre mňa neznámy film náhodne pozretý v telke ma svojím nastavením príjemne prekvapil. Je to naprostá zmeska a zároveň fungujúci kaleidoskop žánrov pojednávajúci o mojej obľúbenej téme - zamotanosti stredoeurópskych dejín - a toto som filmu uveril naprosto. Divák znalý angličtiny si vychutná spôsob Alexovho prekladu a ak k tomu ešte ovláda ruštinu, je to fakt zážitok!

plagát

Vzbura oceánov - Episode 1 (2023) (epizóda) 

Začiatok slušný, ale nie moc originálny. Ku koncu si réžia ujasnila žáner, v ktorom sa bude pohybovať a publikum, na ktoré sa chce obracať. Keďže takéto pseudo-romanticko-akčné blbosti nie sú pre mňa, končím po1. dieli.  A apel na aktuálne eko-problémy slabý scenár nezachráni.

plagát

Bulšit (2001) 

Celkom fajn, ak sa dokážete naladiť na vlnovú dĺžku filmu, ale je fakt, že to pásmo je dosť úzke. Potešia pekné kočky, hlavne vo vedľajších úlohách.

plagát

Konštelácia - Ranený anjel (2024) (epizóda) 

Nečakane inteligentne spravený mysteriózno-psychologický sci-fi seriál, ktorý dosť sofistikovane prenáša mysterióznu zložku filmu z obrazovky aj do Vašej hlavy, keď si sám divák začne skladať detaily do svojej vlastnej hypotézy o čo tam ide. Pochvala za určitú žánrovú nevyhranenosť, takže divák nevie vopred predpovedať, kam dej bude smerovať a nezačne sa nudiť. Zvlášť vhodné pre znalcov žánru (s aspoň základnou znalosťou kvantovej fyziky), ktorí nečakajú len generickú escape akciu. Pri sledovaní ma napadlo pár titulov, z ktorých možno tvorcovia čerpali inšpiráciu - Gravitácia, Jakubov rebrík, Žiarenie a ďalšie. Už aby tu boli ďalšie diely.

plagát

Kaliber 45 (2006) 

Predstavitelia hlavných postáv ma nepresvedčili svojim výkonom, takže od polovičky rýchloposuv. Keď si predstavím, ako by to vyzeralo, keby svojho času napísal scenár Japrisot a natočili to pred 50 rokmi frantíci, nemôže byť na viac ako dve hviezdy.

plagát

Elektra (2005) 

Na to, že komiksáky považujem všeobecne za nehodné mojej pozornosti (až na výnimky), tak toto som si s chuťou pozrel a mierne to dokonca prevýšilo moje očakávania, dobrý odpočinokový film pre jednu hemisféru.