Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Komédia
  • Dráma
  • Animovaný
  • Krátkometrážny

Obľúbené filmy (10)

Jurský park

Jurský park (1993)

Dinosauria klasika, ktorá ani po tých rokoch naštastie až tak nezostárla a vďačí za to aj na svoju dobu revolučným vizuálnym efektom. Dnes už pochopiteľne ide o štandard a divák v súčasnej ponuke nájde po tejto stránke oveľa vychytanejšie kúsky, Jurský park ale nie je iba o efektoch. Silný námet a predlohu Michaela Crichtona Steven Spielberg pretvoril do zábavnej dobrodružnej jazdy pre celú rodinu s typologicky výborne zvolenými hercami, napínavými akčnými scénami a fungujúcim humorom. A pridáva k tomu aj jednoduchú ale stále zaujímavú myšlienku. Jurský park je skrátka film, ktorý si aj po tak dlhom čase od uvedenia v kinách stále pozriem rád.

Vykúpenie z väznice Shawshank

Vykúpenie z väznice Shawshank (1994)

Nesmrteľná klasika a majstrovské dielo, ktoré proste malo získať Oscara. Je len málo filmov, ktoré vám naozaj prirastú k srdci a ešte menej z nich vám dokáže za každých okolností pozdvihnúť náladu. Shawshank je jeden z tých filmov....

Titanic

Titanic (1997)

Film nemusí disponovať nutne dokonale prepracovaným scenárom pokiaľ dokáže zaujať aj inými aspektami. A Titanicu sa to darí vrcholne - po technickej stránke bezchybné predstavenie so strhujúcou atmosférou ale má v sebe aj kus srdca a postavy, ktorých osudy nemôžu nezaujatého diváka nechať chladným. Doteraz mi skutočne nie je jasné, prečo je tak nadčasový príbeh a jeden z najkrajších romatických príbehov všetkých čias prijímaný tak kontroverzne.

Vesmírna pechota

Vesmírna pechota (1997)

Je zbytočné analyzovať, nakoľko je adaptácia Hviezdnej pechoty verná knižnej predlohe. To že si to Verhoeven natočil po svojom a ponechal len niekoľko prvkov, bolo v konečnom dôsledku dobrým ťahom. Funguje spojenie nezlúčiteľných žánrov ako vojnové sci-fi a teenagerská romantika, fungujú úchvatné trikové zábery, či drsné scény, kde krv strieka na všetky strany a čo je hlavné - funguje i vojnová satira, ktorá bola alfou a omegou samotnej predlohy. Silne kontroverzná záležitosť, ktorá nie je pre každého, no o to viac dokáže potešiť skalného fanúšika.

Matrix

Matrix (1999)

O originalite Matrixu sa diváci môžu prieťdo nekonečna, súrodenci Wachowski v skutočnosti naozaj len pozlepovali množstvo rôznych inšpiračných zdrojov. Ale podarilo sa im to takým kompaktným takým spôsobom, že dali bežnému konzumentovi pocit predtým nevideného a ešte k tomu v efektnom balení s výdarnou porciou prelomových trikov a prehľadne natočených prestreliek. Vďaka nadčasovej myšlienke naviac Matrix nestarne ani po rokoch a jeho silnou pozíciou naštastie neotriasli ani tak trochu neprávom kritizované pokračovania. Menší kult, ktorý raz a navždy zmenil filmové sci-fi.

Pán prsteňov: Spoločenstvo Prsteňa

Pán prsteňov: Spoločenstvo Prsteňa (2001)

Svet pred Pánom Prsteňov a po ňom už nikdy nebude taký istý. Knižné predlohy síce nepatrí k mojím naj ale istú neskrývanú fascináciu komplexnýmTolkienovým svetom nepopieram. A zároveň kategoricky odmietam reči o ich nesfilmovateľnosti, austrálčan Peter Jackson dovtedy známy hlavne splattermi si ich spracovaním vydláždil cestu na filmový Olymp. Natočil vôbec niekto lepšie fantasy? Možno áno, ale jedinečnosť Pána Prsteňov to určite nemôže ohroziť. A na počiatku stálo Spoločenstvo Prsteňa...

Láska nebeská

Láska nebeská (2003)

Strhujúca mozaika príbehov priam predurčená stať sa jedného dňa nesmrteľnou vianočnou klasikou. A pokiaľ k tomu nedôjde, príčiny určite nebudú v kvalitách tohto snímku Pretože láska je skutočne všade okolo nás. General opinion makes out that we live in a world of hatred and greed but I don't see that. Seems to me that love is everywhere. Often it's not particularly dignified or newsworthy but it's always there. Fathers and sons, mothers and daughters, husbands and wives, boyfriends, girlfriends, old friends. When the planes hit the Twin Towers, none of the phone calls from people on board were messages of hate or revenge, they were all messages of love. lf you look for it, I've got a sneaky feeling you'll find that love actually is all around.

Star Wars: Epizóda III - Pomsta Sithov

Star Wars: Epizóda III - Pomsta Sithov (2005)

S opakovanými zhliadnutiami čoraz dokonalejšia záležitosť a jediný diel prequelovej trilógie, ktorý sa nielenže tej starej vyrovná ale v mnohom ju aj predčí. Preč je detinskosť Phantom Menace a nevyvážené tempo Attack of the Clones, Revenge of the Sith zručne kombinuje prvky a atmosféru epizód IV-VI s dychberúcimi trikovými zábermi nového milénia. Nielenže sa konečne dá hovoriť o skutočných hereckých výkonoch (Ewan McGregor ale hlavne Ian McDiarmid predvádzajúci životný výkon) ale aj Lucasova réžia postúpila o riadny krok vpred a s osudovou Williamsovou hudbou, čoraz viac zapojujúcou staré motívy, pomáha dotvárať pravdepodobne najtemnejší, najepickejší a najdojímavejší diel celej série, ktorý je silou svojho vyústenia zrovnateľný s pôsobivosťou antických tragédií. Áno, doba sa nenávratne zmenila a celá nová trilógia je vyznením predsa len odlišná. Stále sú to však tie Star Wars, ktoré milujú milióny fanúšikov po celom svete a zároveň jedinečné blockbustery, ktorý môže zaujať aj divákov nepoznačených ich kultom, čo pri Pomste Sithov platí dvojnásobne. Aj napriek pár slabším miestam, ktoré prebíja bezchybnosť celku.

Hviezdny prach

Hviezdny prach (2007)

Od počiatočnej nedôvery vyvolanej priemernými trailermi k najväčšiemu filmovému prekvapeniu za posledný rok. Krajšiu fantasy rozprávku s takou porciou humoru od dôb Princeznej Nevesty by ste asi hľadali márne a ja len s radosťou aplaudujem všetkým, ktorí sa o tento nádherný zážitok pričinili. Či už presnej réžii Mathewa Vaughna, nádhernému hudobnému sprievodu Ilana Eshkeriho, kvalitnej predlohe Neilla Gainmana ale aj samotným postavám: sympatickému mladíkovi Tristanovi, okúzľujúcej hviezdičke Yvaine, zákernej čarodejnici Lamii, pirátskemu kapitánovi Shakespearovi alebo chamtivému princovi Secundovi. Všetci do jedného si zaslúžia absolutórium. Filmová krása v najčírejšej podobe.

Hry o život: Skúška ohňom

Hry o život: Skúška ohňom (2013)

"Remember who the real enemy is!" Drsnejší, epickejší a celkovo atmosferickejší návrat do Panemu, ktorý za to stojí aj pre diváka nepoznačeného knihami. Po prvom dieli som sa stal ich fanúšikom, druhý diel som si už užíval z tohoto pohľadu. A nakoľko je všetko na svojom mieste, nemám dôvod na nespokojnosť. Partia okolo dvojky Lawrence/Lawrence to zvládla bezchybne.