Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Akčný
  • Animovaný
  • Horor

Denníček (136)

Marec 2023 - zhrnutie

Po posledných dvoch mesiacoch, kedy som si neužil veľké množstvo filmov a najmä som si neužil ani veľké množstvo výraznejšie zaujímavejších filmov, tak tu máme príchod marca a nových zážitkov, ktoré konečne priniesli niečo, čo by stálo výraznejšie za zmienku. Na oboch frontoch. Takže poďme sa pozrieť, aké projekty ma počas marca zaujali najviac, a ktoré naopak najmenej.

Za najlepší film mesiaca budem (asi prekvapivo pre viacerých) považovať drámu "Who Are You People". Tento nenápadný filmový projekt, o ktorý sa postarali Gravitas Ventures ma postupne dostal k bodu, že som si uvedomil ako veľmi mi záleží na osude postáv, ako som si ich obľúbill a najmä to ukázalo, že byť rodičom nie je jednoduché. Rodičia robia chyby a najmä ťažko vedia skrývať svoje emócie. Deti dokážu vycítiť, že niečo nie je také, aké by malo byť. A že nedostávajú toľko lásky, ako by chceli cítiť. Tento film to skvele adresuje a som vďačný za to, že som ho mal možnosť tento mesiac vidieť. Dokonca hneď dvakrát.

Ďalším filmom, ktorý si zaslúži zmienku medzi najlepšími bude akčný thriller "John Wick: Chapter 4". Pokračovanie filmovej série, ktorá je každým filmom vyššie a vyššie a neustále dvíha latku. Nemá už asi ani ceu tentokrát pripomínať, že akcia je vynikajúca, ani že Keanu Reeves bol pre túto rolu absolútne stvorený a dáva ju absolútne s prehľadom. No čo sa zloducha v tomto filme týka, už dávno som nevidel niekoho, pri kom som sa absolútne tešil, až príde jeho koniec. A budete to vnímať určite rovnako. Záverečná časť je po všetkých stránkach fenomenálna, spôsob ako sa tento svet naďalej posúva dopredu ma fascinuje a nové postavy sú rovnako skvelé ako tie staré. Som zvedavý, kam filmoví tvorcovia tento svet posunú vo svojich spin-off filmoch, prípadne aj ďaľšom možnom pokračovaní. Pretože skrz všetko čo sa udeje ho rozhodne neodpisujem.

"If Cats Disappeared From The World" je pre mňa ďaľšou vynikajúcou japonskou drámou, ktorá prichádza s veľmi unikátnym a dobre vymysleným nápadom. Prevedenie je skvelé, atmosféra mrazivá a najmä posolstvo celého filmu vnímam ako niečo, čo by sme si ako ľudia mali uvedomiť. Často si hovoríme, že niektoré veci reálne možno pre svet nemajú skutočný význam. Nebolo by lepšie, keby zmizli zo sveta všetky mobily? Mali by sme viac času na druhých a svet by sa posunul k niečomu lepšiemu? Možno. Ale zase sa ku každej veci, ktorú máme viažu aj naše spomienky. A keď zmiznú tie, čo vlastne reálne zostane? Vynikajúci film, ktorý je skutočne hodný vášho času a pozornosti.

Pokračujeme ďalej veľkolepým filmom Darrena Aronofskeho "The Whale". Tento malý divadelný príbeh, v ktorom sledujeme osud učiteľa s obrovskou nadváhou Charlieho sa ma dotkol z viacerých dôvodov. Sám trpím obrovskou nadváhou, ktorej sa snažím zbaviť a naše povahy sú tiež v určitých bodoch podobné. Je úžasné sledovať ako ho vnímajú ľudia okolo neho, ako sa mu snažia pomôcť, no súčasne je ťažké prekonávať jeho vlastnú tvrdohlavosť a možno už aj určitú formu apatie... no za highlight považujem absolútny záver, kde sa bude rozprávať so svojou dcérou. Nebudem vysvetľovať prečo, no pre mňa je Ellie úžasnou postavou, ktorú stojí za to spoznať. Skrýva sa v nej totiž viac, než je navonok vidno. Na záver už len gratulácia Brendanovi Fraserovi za zisk Oscara, pretože si ho skutočne zaslúžil.

Slovenská komédia "Invalid" skutočne priniesla všetko, čo som dúfal, že niekedy počas sledovania domáceho filmu zažijem. Solídny humor, dobré načasovanie fórov, správnu dávku sarkazmu a skvelé postavy, ktoré ma neprestali baviť a istým spôsobom aj fascinovať od začiatku až do konca. Je úžasné vidieť ľudské pokrytectvo vo svojej najsilnejšej forme a spôsob, akým budú ľudia s Lacom postupne jednať. Za mnohé si môže sám, no takisto si viem predstaviť aj celú tu jeho frustráciu, keď bežné veci, ktoré robíme rutinne zrazu musíme kompletne zmeniť. Je to zábavný film, ktorý začal obyčajným deklom na kanáli.

Životopisná dráma o tom, ako vznikla jedna z najpopulárnejších hier sveta, ktorú pozná úplne každý? Dokonca aj ľudia, ktorí zrovna počítačové hry neobľubujú? Tak to musím vidieť za každú cenu. Reč je samozrejme o filme "Tetris", ktorý som si užil od začiatku až do konca. Bavilo ma sledovať príbeh človeka, ktorý dokopy zdieľal nadšenie s tvorcom tejto legendárnej hry a jeho snahu priniesť tento produkt pre všetkých s rizikom, že príde úplne o všetko, dokonca o vlastný dom. Pre jednu stávku, ktorá sa ale vyplatila. Možno je film ku koncu trošku moc nadhodený a realita trošku prikrášelná, aby to malo viac filmového ducha, no fungovalo to náramne a bavil som sa po celú dobu.

Najlepšie filmy zakončí Michael B. Jordan v pokračovaní skvelej filmovej série Creed. Nevedel som aký bude Donnieho návrat, no "Creed III" ma prekvapilo v plnej paráde. Nevedel som dokopy čo by som na tomto filme skutočne mohol vytknúť. Napísaný je skvele, odohraný je skvele, scénky medzi Michaelom B. Jordanom a Jonathanom Majorsom fungujú perfektne a ich záverečný duel je jeden z najlepších, aké som mal kedy možnosť vidieť. Je trošku škoda, že sú veci, ktoré sme trošku preskočili.. ale zase to spracovanie je tak excelentné, že to dokážem filmu odpustiť. Okrem toho sa Michael ukázal aj ako solídny režisér a vie tento film posúvať správnym smerom. Mnohí hovorili, že po druhom pokračovaní by séria mala skončiť, lebo to pôjde už dolu vodou. Tento film ukazuje, že sme sa v našom úsudku mýlili.

Keď sme si teda rozobrali najlepšie filmy mesiaca, je čas aby sme si pripomenuli aj najhoršie filmy mesiaca. Hneď na úvod mám pre vás skutočnú maškrtu v podobe "Winnie The Pooh: Blood And Honey". Od tohto filmu som neočakával, že by ma mohol nejako extra zaujať. Koniec koncov, som fanúšikom Disney verzie Macka Puf a hororový variant je zlý nápad, že? Nie. Nápad ako taký zlý nie je a dokonca úvodné animované časti mali celkom potenciál. Ešte aj návrat Krištofka s manželkou mal potenciál. Všetko čo nasledovalo je však ukážka, že niekto nie je veľmi talentovaný režisér a práca s kamerou mu nejde, no rovnako aj mizerný scenárista a napísal jeden absolútne štvrtotriedny film bez akéhokoľvek nápadu a zaujímavej postavy. Nikoho z postáv som si neobľúbil, rozhodnutia boli divné, gore bol okey (no po "Terrifier 2" sa tento film nechytal), no natočené je to tak zle, že film si nezaslúžil v žiadnom prípade ísť do kín. Vyzerá to však, že tento trend bude pokračovať aj ďalej. Lacné horory podľa úspešných detských značiek. Yay. Jediné čo by ma z toho, čo režisér pripravuje lákalo je hororová verzia Teletubbies. Inak... takto by filmy vyzerať nemali. Najmä ak idú do kín.

Začína byť trend, že Liam Neeson svoju kariéru posúva do mizernejších a mizernejších filmov? Dúfam, že nie. Každopádne "Marlowe" bol na môj vkus už moment, kedy stojí za opýtanie čo sa deje s Neesonovou kariérou. Pretože takéto unudené noir filmy určite nie sú niečo, v čom ho chcem vidieť. Pomalé, unavené, nudné a ničím nezaujímavé. V podstate - nothing movie. No nebyť Neesona, bol by rating asi oveľa nižší.

Na záver ešte jeden film, ktorý odo mňa síce nemal výrazne nízke hodnotenie, no chcem ho spomenúť z pár dôvodov. Prvý je, že ide o jednu z posledných rolí zosnuléo Raya Liottu, ktorý by si zaslúžil niečo lepšie, no najmä preto, že tento film úplne krásne ukazuje ako to dopadne, keď niekto nevie správne vyvážiť tón filmu. "Cocaine Bear" je filmom, ktorý mal potenciál byť skvelý. Či už ako komédia, alebo aj ako reálny horor. No problém je ten, že sa dokopy celú dobu snaží byť oboje a nevie sa poriadne sústrediť na atmosféru celého projektu. Miestami teda nevieme či to máme brať seriózne, alebo naopak prišiel rad na komickejšie časti. Vo výsledku som tak bol z filmu len neskutočne zmätený. Pretože na jednu stranu tu máme scénky, ktoré jasne cielia na to, aby nás pobavili. No potom prejdeme do vážnejších tém, kde matka chce zachrániť svoje deti alebo snaha zmeniť svoj život napriek tomu koho máme za otca. Neviem. Film nevie kadiaľ ísť a tak vo výsledku prináša neslaný, nemastný zážitok s pár lepšími a pár horšími momentkami.

Aké mám najväčšie filmové očakávanie počas budúceho mesiaca. Moja hráčska nátura sa asi nezaprie a pôjde o film "The Super Mario Bros. Movie". Illumination majú moju plnú dôveru a dúfam, že ma nesklamú. Doručte film, na ktorý budem hrdý a budem si môcť pustiť aj niekoľko rokov neskôr.

Na záver ešte ostáva spracovať filmovú štatistiku. Ponúkam vám svoje hodnotenia nižšie a vidíme sa nabudúce pri ďalšom zhrnutí.

A+ - 4x

A - 4x

A- - 0x

B+ - 5x

B - 6x

B- - 5x

C+ - 3x

C - 4x

C- - 1x

D+ - 0x

D - 0x

D- - 0x

F - 1x

Celkový počet videných filmov: 33

Návštevy kina: "Creed III" , "Invalid" , "Scream VI" , "Shazam! Fury Of The Gods" , "John Wick: Chapter 4"

Marec 2023 - zhrnutie

Február 2023 - zhrnutie

Február sa skončil a je čas, aby sme si urobili vyhodnotenie celkového mesiaca. S všetkými jeho najlepšími a najhoršími filmovými zážitkami, ktoré mi ponúkol. Podotknem však na úvod, že počas februára som toho veľmi veľa nevidel a tak sa dokopy na oboch stranách veľa titulov neobjaví. Nechcem nijakým umelým spôsobom robiť tento článok dlhší než je treba, takže spomeniem skutočne len filmy, ktoré za zmienku stoja. Či už z jedného, alebo druhého dôvodu.

Za najlepší film mesiaca považujem dokumentárny počin "Kuciak: Vražda Novinára". Film, ktorý mi pripomenul dôležité udalosti, ktoré možno už dnes mnohým pripadajú vzdialené, no pre mňa sú stále veľmi rezonujúce a aj hlavným dôvodom, prečo mám veľké obavy z toho, aká bude budúcnosť Slovenska. Chcem veriť, že lepšia, než to čo sme tu mali počas posledných rokov. Nech je ale akákoľvek, nech to rozhodne nie je to, v čom sme žili počas roku 2018.

Čo sa seriálov týka, mal som možnosť zakončiť tretiu a finálnu sériu "Happy Valley", ktorá priniesla vynikajúce zakončenie skvelej krimi série. Možno je pravda, že sa nedočkáme kompletného rozuzlenia prípadu, ktorý sa tu bude riešiť, no slúži ako vynikajúce uzatvorenie celého príbehu pre našich hrdinov. A to vysoko oceňujem.

Rovnako tento mesiac ale nedominovali ani vyslovene zlé filmy, pričom za najhorší počin považujem "Fortress: Sniper's Eye", kde sme sa dočkali jednej z posledných rolí Brucea Willisa. Po tom čo vieme o jeho zdravotnom stave nie je žiadnym prekvapením, že jeho výkon je taký, aký v skutočnosti je, no na neho sa kritika nebude vzťahovať. Skôr na fakt, že ide stále o veľmi nudný thriller, kde dokopy viacerí nevedia poriadne svoje postavy predať a v jadre ide o nefunkčný thriller.

Poďme teda rovno na očakávanie na marec, v ktorom dominuje "John Wick: Chapter 4". Som zvedavý kam sa Keanu v tejto sérii posunie ďalej a kam sa postava Johna Wicka dostane tentokrát. Filmy sú od začiatku vynikajúce a verím, že ani tento nebude výnimkou.

Poďme teda ešte na asi najmenšiu filmovú štatistiku, akú som zatiaľ mal možnosť robiť a uvidíme sa zase nabudúce.

A+ - 0x

A - 1x

A- - 0x

B+ - 3x

B - 5x

B- - 2x

C+ - 3x

C - 1x

C- - 0x

D+ - 1x

D - 0x

D- - 0x

F - 0x

Celkový počet videných filmov: 16

Návštevy kina: "Ant-Man And The Wasp: Quanutmania" ,"Knock At The Cabin" , "Kuciak: Vražda Novinára"

Február 2023 - zhrnutie

Január 2023 - zhrnutie

Január sa skončil a je na čase si spraviť tradičné vyhodnotenie mesiaca. Rozobrať si čo stálo za pozeranie, čo naopak nefungovalo a aké sú moje očakávania od ďalšieho mesiaca. Bez zbytočného zdržovania, poďme na to. Ako vždy, ktoré filmy hodnotím za tento mesiac ako tie najlepšie?

Najvýraznejším filmovým zážitkom bol pre mňa film "The Menu", kde musím priznať, že ma veľmi mrzí, že som nemal čas si film pozrieť v čase, keď sa dostal do kina. Povinnosti sa vyvinuli trošku inak a dostal som sa k nemu až teraz. No je treba uznať, že atmsoféra v tej reštaurácii bola absolútne perfektná,  
Ralph Fiennes a Anya Taylor-Joy do toho dali skutočne absolútne maximum, jedlo vyzeralo skutočne lahodne. Výborný finiš, ktorý mal možnosť sa dostať aj na zoznam najlepších za minulý rok.

"Puss in Boots: The Last Wish" je ďalším skutočne skvelým animovaným filmom od Dreamworks Animation, ktorí od "Bad Guys" posunuli svoje animované štúdio na úplne nový level a rozhodli sa trošku upraviť svoje textúry. Filmy vďaka tomu po vizuálnej stránke vyzerajú oveľa nápaditejšie a silnejšie... no to nie je jediná silná stránka tohto filmu. Obdivujem tvorcov, že Puss je v tomto filme veľmi zaujímavý, máme tu skvelého nového zloducha, ktorý mu ide po krku a okrem toho kedykoľvek vedú medzi sebou Salma Hayek s Antoniom Banderasom dialógy, ide o skutočne skvelý zážitok. Pre mňa kvalitný animovaný film pre celú rodinu.

Ďalším filmom, ktorý tu pripomeniem bude "I Wanna Dance With Somebody". Životopisný snímok o Whitney Houston ma celkom príjemne prekvapil svojim castingom, a pripomenul mi, prečo sme vlastne mali všetci kedysi Whitney naozaj veľmi radi. Čo nás na jej hlase tak priťahovalo a prečo je dodnes jednou z najtalentovanejších osobností, aké sme kedy mali a bohužiaľ stratili. Film neprináša niečo výrazne inovatívne, no rozohdne sa mi za ten čas čo som pri ňom strávil dostal úprimne pod kožu.

"A Man Called Otto" je americkou verziou švédskej dramédie "En man som heter Ove". A je treba povedať, že bavil som sa v oboch prípadoch. Už si nepamätám presne ako podal príbeh originál, no viem, že som si ho veľmi užil. Tento film je na tom rovnako dobre. Má atmosféru, má skvelých hercov, vie svoju myšlienku silným spôsobom predať a skončí sa skutočne tak, ako by si zaslúžil. Tom Hanks sa tu ukázal v plnej paráde a musím ho v tomto filme výrazne oceniť. Stojí za pozornosť.

Za zmienku ešte stojí aj to, že počas januára som odštartoval sledovanie seriálu "The Last Of Us" a ako človek, ktorý nemá s hernou verziou dokopy skoro vôbec žiadne skúsenosti ma to úprimne dostalo do skvelého príbehu, na ktorého každé ďalšie pokračovanie sa veľmi veľmi teším. Dúfam, že to na konci neostane sklamaním, no rozbeh je viac než veľmi dobrý. Neviem sa dočkať finále.

Toľko teda k mojim januárovým highlightom, poďme sa teraz presunúť na najväčšie neúspechy januára. Našťastie nie sú nejako výrazné, no za zmienku určite stoja. V prvom rade je tu môj novoročný horor, za ktorý som si zvolil snímok "Sin Eater". Film, ktorý nebol od začiatku odsúdený na neúspech. Je tu niekoľko momentov, ktoré stáli za to a má to aj celkom zaujímavo vybudovanú príbehovú líniu. No spracované je to veľmi nudne, atmosféru to veľmi budovať nevie a pôsobí to často ako keby nemali financie na to do toho dostať aj nejaké kvalitnejšie triky alebo nejaké hororovejšie scénky. Čo je asi aj najväčší problém filmu. Fungovať to mohlo, ale chcelo to niečo trošku iné.

Aby tu nebol film osamelý, tak ešte stojí za zmienku romantický Hallmark titul  - "The Wedding Veil Expectations". Dôvod je tu celkom prostý. Neoplatí sa pozerať štvrté pokračovanie série, keď som nevidel predošlé tri. Pretože človeku unikne súvis s určitými vecami, ktoré by už mal vedieť z minulosti. Na druhej strane však titul sám o sebe nikde nespomína, že ide o štvrté pokračovanie. Každopádne aj keď si toto odmyslím, tak v rámci filmov ide o absolútne všedný a ničím výrazne zaujímavý titul. V princípe ak chcete ľahkú romantiku od Hallmarku, to je úplne všetko čo to prináša. Nič viac. Takže stojí vôbec za to týmto filmom zabíjať čas, keď ich majú stovky na rovnakom princípe? Keby ste aj chceli len čisto film s Lacey Chabert, nájdete si vonku lepšie.

Očakávania na budúci mesiac? Vzhľadom na to, kedy píšem tento článok je to už v princípe úplne bezpredmetné, no ak by som mal úprimne povedať, na ktorý film som sa tešil počas februára najviac tak šlo "Ant-Man And The Wasp: Quantumania".

Na záver ešte ostáva spracovať filmovú štatistiku. Tak poďme na to:

A+

A - 4x

A- - 1x

B+ - 4x

B - 2x

B- - 3x

C+ - 2x

C - 0x

C- - 0x

D+ - 1x

D - 0x

D- - 0x

F - 0x

Celkový počet videných filmov: 16

Návštevy kina: "I Wanna Dance With Somebody", "Operation Fortune: Ruse de guerre", "M3gan" , "A Man Called Otto"

Január 2023 - zhrnutie

TOP 20 - Najhoršie filmy roku 2022

Po zhodnotení najlepších filmov je čas, aby sme sa pozreli aj na opačnú stranu barikády a pripomenul niekoľko filmov, kde som s nebol ani trochu spokojný s tým, ako to vo výsledku dopadlo. Uvažoval som sprvu, že tentokrát urobím rebríček o niečo menší, no nakoniec som si to rozmyslel a tradične ich bude 20.

Najprv však ešte niekoľko filmov, ktoré sa síce do môjho rebríčku nedostali, no keby ho ešte o pár miest rozšírim, vychytili by si v ňom pozíciu tiež. Sem zaraďujem - "The Sky Is Everywhere" "Morbius" , "We're All Going to the World's Fair"Corrective Measures"Harmony" , "The School Of Good And Evil"Interceptor"Gone In The Night"Deck The Hearta na záver "The Bubble". To sú teda filmy, ktoré by si svoje miesto v rebríčku zaslúžili, no nakoniec bolo 20 filmov, ktoré im ho ukradli. Poďme si ich teda rozobrať.

20. Crimes Of The Future

Už to je nejaký čas, kedy som si naposledy pozrel film od Davida Cronenberga, no ak mal byť toto jeho comeback, ide o jeden z najhorších filmov roku. Film, v ktorom som mal problém sa orientovať, vizuálne je odpudivý a po celú dobu som sa len nudil a zaspával pri ňom. Je možné, že v budúcnosti sa toho chytia nejakí ekologickí aktivisti a bude sa to púšťať na školách, aby sme zabránili katastrofálnej budúcnosti, no mne tento film nedal absolútne nič. Jedno z najväčších očakávaní roka sa stalo kolosálnym fiaskom.

19. The 355

Tak nejako som dúfal, že "The 355" neurobí tie isté chyby ako niekoľko rokov dozadu spravil film "Charlie´s Angels". A hoci je tento film o niečo pozerateľnejší a nespôsoboval mi stavy znechutenia, nedá sa hovoriť o tom, že by išlo o nejakú veľkú výhru. Postavy sú nezaujímavé, príbeh je vysoko predvídateľný a napriek solídnemu castingu tu všetci pôsobia ako keby hrali v nejakom lacnom akčnom tv filme. Nemá to chuť, nemá to dušu, je to prázdny film o ničom.

18. Umma

Toto je ďalší film, ktorého umiestnenie na tomto zozname ma veľmi mrzí. Mám rád Sandru Oh a tento horor pôsobil z trailerov ako solídny námet. No vo výsledku dopadol ako väčšina strašidelných filmov, kde sa prebudí nejaká temná entita. Čiže je neskutočne nudný. A ani Sandra Oh to nevie veľmi predať. Plynie to pomaly, tempo je strašné a po dlhú dobu sa skoro nič nedeje. Takto sa horory nemajú robiť.

17. The Second Age of Aquarius

Táto sci-fi komédia je ďalší titul, kde si myslím, že solídny námet bol spracovaný veľmi nezaujímavo. Ide o silne zabudnuteľné dielo, ktoré muselo vyzerať perfektne na papieri, no vtipy idú často na prázdno a záver mi prišiel ako zlý pokus o vymyslenie kreatívneho finále. Mám rád absurdné komédie, no táto tam nepatrí.

16. Funny Pages

Komédia o tom ako sa stať úspešným tvorcom humorných komiksov. Zo začiatku som mal pocit, že príbeh ide celkom dobrým smerom, a kedykoľvek máme možnosť vidieť komiksové paródie na situácie, ktoré sme pred chvíľkou videli alebo len na postavy, dvíha sa môj záujem. No týchto častí tam je veľmi málo a najmä v závere film prichádza s toľkým množstvom situácií, ktoré nefungujú až sa to rozsypalo do nevtipného bordelu.

15. Apparitions

Toto je veľmi zabudnuteľný hororový počín, ktorý možno v sebe má pár dobrých momentiek a nie najhorší nápad, no funguje dokopy podobne, ako väčšina súčasných slasherov (o jednom si ešte niečo povieme trošku nižšie) a neponúka nič viac. Niektoré časti filmu by sa dali urobiť ako krátke záležitosti a fungovali by lepšie, v celku ide o nezaujímavú a nudnú záležitosť.

14. Cheaper By The Dozen

Občas tak trochu premýšľam, ako vlastne posledné roky Disney fungujú. Pretože nechápem koho napadlo prerobiť komédiu "Cheaper By The Dozena vytvoriť z nej toto. Komédiu to obchádza na míle, celé to vyznieva neskutočne trápne a vo výsledku neprinesie ani len jednu momentku, ktorú by som bol schopný nejako výraznejšie vyzdvihnúť. Toto nie je film, ktorý bolo nutné, aby existoval, ale už ho tu máme. Čo s tým teraz?

13. Texas Chainsaw Massacre

Ako som spomínal pri "Apparitions", zlých slasherov sa ešte dočkáme. A toto je ten film, na ktorý som narážal. Podobne ako vo väčšine filmov posledných rokov mám pocit, že potenciál ostal nevyužitý, finále je spracované nasilu a najmä sa zbytočne obnovuje značka, ktorá by fungovala lepšie, keby tento film neexistoval. Najmä, keď sa ešte v závere rozhodne spraviť jeden z najhorších zvratov, aké som mal možnosť za tento rok vidieť. Ak ste film nevideli, rozhodne ste urobili dobre. 

12. Follower

Keby sme tu nemali  aspoň jednu postavu, v ktorej som videl nejaký charakter, toto by bolo oveľa nižšie. "Follower" je jeden tuctový horor, akých ste videli milión, s otravnými hrdinkami a spočiatku celkom zaujímavým zloduchom (dokiaľ si nedá dole masku), no vyzerá to lacno, pôsobí to lacno a nie je nič, čo by bolo schopné tento film nejakým silnejším spôsobom predať. Ako som povedal, jedno z tých dievčat je celkom okey, no nič iné tu výraznejšie vyzdvihnúť neviem.

11. The Ice Age Adventures of Buck Wild

Po tom ako štúdio Blue Sky bolo zatvorené a séria Ice Age dávno skončená, niektor dostal geniálny nápad spraviť ďalšie pokračovanie, ktoré bude ešte viac nasilu, než všetky predchádzajúce, ktoré sme mali možnosť vidieť. A okrem toho ešte s o dve triedy horšími animáciami. Príbeh má slúžiť ako spin-off k sérii, no nebol schopný dostatočne svojich divákov zaujať svojim spracovaním. Ja sa tomu úprimne vôbec nečudujem.

10. Tall Girl 2

Už prvý film "Tall Girlma nejako výraznejšie nenadchol a išlo podľa mňa o nie veľmi vydarenú tenn romancu, ktorá však v tomto filme bola sprznená ešte viac, než to bolo predtým. V podstate to ničí pozitívne aspekty jedničky a okrem toho ide cez všetky možné aj nemožné klišé, len aby to existovalo. Dúfam, že trojka existovať nebude, lebo tu by som už asi išiel rovno na "F"

9.  Dark Cloud

Zdal sa vám film "Dôverný Nepriateľako strata času? V tom prípade sa tomuto oblúkom vyhnite. Kým slovenský film od Karola Janáka len nevyužil svoj potenciál naplno, tu sa nám tvorcovia rozhodli priniesť jednu kolosálnu nudu od A do Zet so všetkým čo k tomu patrí. Nemá to žiadne zaujímavé momentky, žiadne inteligentné nápady, proste nič. Všetko čo tento film robí sme videli už v minulosti spracované lepšie. Takže načo vlastne tá námaha?

8.  Firestarter

Tí, čo o mne vedia, že som veľký fanúšik Stephena Kinga museli čakať, že sa tento film objaví na mojom zozname. Nechápem ako mohol sám King povedať, že táto verzia vylepšuje jeho príbeh. V čom? Pôvodná adaptácia "Firestartermožno nebola super, no minimálne dokázala zachytiť atmosféru knihy, predať dôležité momentky a priniesť solídne finále. Tu sa dokopy z toho nedočkáme skoro ničoho. Neviem čo by som na filme pochválil okrem pár flashbackov, ktoré nám ukazujú vzťah Vicki a Charlie. Inak je toto o niekoľko levelov horšie, než verzia z roku 1984 a je to škoda. Potenciál to malo. 

7.  After Ever Happy

A sme tu opäť. Ďalšie "To Be Continued..." aby ma táto séria rozčuľovala ešte roku 2023. Neviem ani čo povedať k tomuto filmu, čo som už nepovedal pri predošlých tituloch. V princípe ponúka presne to isté čo minulé časti, v ničom sa to nejako zásadne neposúva a najmä to nie je finále, ktoré sme tu originálne mali sľúbené. Takže uvidíme sa v ďalšom roku. Dúfam, že to prežijem.

6.  As a Prelude to Fear

Tak tento thriller považujem za jeden z najhorších filmov čiste pre jeho príšernú kvalitu v oblasti produkcie. Vyzerá to hrozne, odohrané je to hrozne a dokopy viete asi hodinu pred tým ako film skončí odhadnúť čo sa stane a kto je vlastne zodpovedný za tie nepríjemné udalosti, s ktorými sa naša hrdinka bude musieť popasovať. Veril som tomu možno dokopy prvých 5 minút. Potom sa to už nikdy nespamätalo.

5.  Adventures in Success

Najdvinejší film, aký som počas tohto roku videl a bohužiaľ to nemyslím v pozitívnom slova zmysle. Počas roku 2022 som mal možnosť zhliadnuť niekoľko zaujímavých komédií, ktoré by asi komukoľvek nesadli, no môj problém s týmto filmom je ten, že dokopy je len nudný a sám nevie čo vlastne chce so svojim námetom robiť. Strieľa to scénky napravo, naľavo... tvári sa, že niektoré postavy sú dôležitejšie než iné, pričom ich nikdy nevie využiť. Nevidím zmysel tohto filmu a asi ani nikto iný ho v ňom nevidel.

4.  365 dni: Ten dzień

Už mi ostáva len niekedy konečne vidieť to veľkolepé finále tejto poľskej verzie "Fifty Shades Of Grey". No ak mám byť úprimný, tento film spôsobil, že som si tú americkú sexy drámu začal oveľa viac vážiť, pretože aj keď je to príšerná trilógia, tak mohli sme sa aj tam dočkať tohto. Prekomplikované, domotané, plné gýčovitej hudby a scénok, ktoré sú neskutočne nasilu. Neodporúčam vidieť absolútne nikomu. Myslím si ale, že záverečná časť nemôže byť o nič lepšia, než toto. 

3.  Spin Me Round

Môj odpadkový kôš bol tohto roku celkom málo zaplnený, no našiel som v ňom skutočne troch kvalitných kandidátov. Spin Me Round sa najprv tvári ako ľahký oddychový film, ktorý sa však v závere zvrtol v niečo úplne iné a nemal som k tomu ani len najmenších slov. Tento film ma úprimne šokoval, vydesil a najmä v ničom dokopy nerozveselil. Ako je možné, že niekto označí, že natáčal komédiu, keď to pôsobí skôr ako keby niekto robil videá zo svojej dovolenky a potom si rozmyslel, že by z toho mohol skúsiť dať dokopy film? Nenašiel som na tom nič, čo by ma zaujalo a priniesol mi len obrovskú dávku úžasu, kde som nechápal, čo som mal možnosť vidieť. Nechápem to úprimne dodnes.

2.  2000 Mules

Dinesha D´Souzu nebudem už nijakým spôsobom predstavovať. Tomuto človeku som sa venoval viackrát pri jeho predošlých filmoch "Hillary´s America" , "Death Of A Nation" a "Trump Card". Tento film má však jednu obrovskú slabinu a tým je skutočnosť, že aj keby som celý ten naratív zožral a zhodnotil, že na tom niečo môže byť, nemôžem byť schopný chytiť celú túto teóriu, prevrátiť ju naruby a podľa "dôkazov", s ktorými vyrukoval prísť veľmi jednoducho aj k opačnému výsledku. Toto nie sú dokumenty ani náučné filmy. Toto je len protrumpovská propaganda, ktorá je miestami zábavná, miestami nudná, no v mnohom tragická. Prečo tragická? Pretože sa nájde skupiná ľudí, ktorí to vnímajú ako písmo sväté. A to je nebezpečné. No napriek tomu, že tentokrát mal D´Souza celkom slabú konkurenciu v oblasti nekvality, nestačilo to na prvé miesto. Bol minimálne jeden film, ktorý svoju prácu urobil ešte horšie.

1. Night's End

Po tom ako som tento film dopozeral som mal pocit, ako keby som sa díval na amatérske divadlo ochotníkov, ktorí sa z nejakého dôvodu rozhodli robiť horor. Neviem ako sa sem dostal Michael Shannon, nerozumiem o čo tu tvorcom išlo, no záverečných 20 minút považujem z hľadiska produkcie a filmovej kvality za absolútnu apokalypsu toho, čo som mal možnosť tento rok vidieť. Nerozumiem tomu čo chcel film povedať, jeho naratív je zmätočný, nič tu dokopy nedáva zmysel a finále je ukážkou niekoho demencie, ktorý nám priniesol efekty ako niekedy z roku 1993. Hororová tragédia roka, ktorú nechcem už nikdy v živote viac vidieť. 

Toľko teda k najhorším filmom roku. Myslím si, že tento rok som sa veľkému množstvu skutočných odpadov mal možnosť vyhnúť, nakoľko v mojom koši skončili len 4 filmy, no uvidíme, či sa to podarí budúci rok zmeniť. Budem mať oči na stopkách a dúfam, že rok 2023 prinesie filmov podobného typu čo najmenej.

TOP 20 - Najhoršie filmy roku 2022

TOP 20 Najlepšie filmy roku 2022

A je to tu. Čaká nás každoročné zhrnutie filmového roku, pričom ako vždy si určíme najlepšie a najhoršie filmy. Tentokrát môžem povedať, že počet kvalitných filmov prevažoval za čo som úprimne rád. A iba pripomínam, ide o ako vždy o filmy, ktoré som mal možnosť vidieť či už v kine alebo doma na gauči. Je veľa filmov, ktoré som nevidel a je možné, že by si tu našli miesto, no nemám čas pozerať úplne všetky filmy, ktoré vyšli. Tu vám ponúkam len výber mojej najobľúbenejšej dvadsiatky.

No skôr než sa do toho dostaneme, spomeniem ešte aj niekoľko filmov, ktoré boli tiež veľmi kvalitné, no do finálnej dvadsiatky sa nakoniec nedostali. Bola by však škoda si ich nepozrieť. Sem patria filmy "The Tender Bar" , "Fresh" , "I" , "Without Ward" , "The Outfit" , "All Quiet On The Western Front" , "She Said", "Hustle" a nakoniec "Good Luck To You, Leo Grande". Toľko k filmom, ktoré sa nedostali medzi 20 najlepších a teraz si už poďme jednotlivo zhodnotiť moje najoľúbenejšie filmy za rok 2022.

20. Fall

Od Fall som úprimne neočakával vôbec nič. Podľa popisu mi bolo jasné do čoho vstupujem a dúfal som len v to, aby som si užil solídny film, ktorý nebude urážať moju inteligenciu. Úprimne si však myslím, že som sa dočkal jedného z najväčších prekvapení roku. Napriek tomu, že som vedel mnohé situácie predvídať a mrzelo ma, že si nenechali tvorcovia nejaké esá ešte v rukáve, vo výsledku ide o kvalitný zážitok. Dočkal som sa minimálne jedného skvelého zvratu, dialógy pôsobia uveriteľne a film vie miestami byť aj správne drsný. Najviac si však skutočne po celú dobu drží svoju atmosféru a vie s ňou pracovať. Nerobí žiadne zbrklé alebo hlúpe rozhodnutia, no snaží sa vyťažiť maximum z toho, čo môže, aby udržoval diváka v napätí. Úprimne ma to dostalo a napriek nižšej známke som si bol vedomý, že tento film si tu svoje miesto na konci roku zaslúži.

19. Poslední Závod

Vidieť "Poslední Závod" v kine bolo veľmi dobré rozhodnutie. Tu sa dočkáme krásne natočeného životopisného filmu, ktorý rozpráva o veľmi zaujímavej tragédii, o ktorej som nikdy predtým nepočul a drží diváka v pozornosti po celú dobu. Keď príde snežná búrka, pôsobí to veľmi skutočne a keď na konci pochopíme, že v stávke nie je len jeden, ale dva životy, naberá to ešte väčšie grády. Pre mňa film, ktorý stojí za to vidieť a prial by som si, aby ho ocenilo viacero divákov.

18. Elvis

Po "Bohemian Rhapsody" a "Rocketman" sa dočkávame ďalšieho životopisného filmu o živote jednej obrovskej hudobnej legendy. Príbeh Elvisa Presleyho bol pre mňa skutočne fascinujúci na sledovanie. Najmä preto, že som asi dodnes nechápal ten ošiaľ, ktorý sa mu podarilo svojou tvorbou spôsobiť. V čom bolo jeho kúzlo? Tento film mi na túto otázku odpovedal veľmi dobrým spôsobom. Veľmi oceňujem výkony Austina Butlera a Olivie DeJonge, ktorí boli excelentní, o hudbe sa asi nemusím vyjadrovať a okrem toho celková kinematografia je absolútne dychberúca. Mnohé sety vyzerajú úžasne, kostýmy sú skvelé a celý film na mňa dýchal tou nádhernou no rovnako špinavou atmosférou 50-tych a 60-tych rokov. S výsledkom som veľmi spokojný.

17. Where the Crawdads Sing

Táto sociálna dráma ma zasiahla asi oveľa silnejšie než som sám čakal. Daisy Edgar-Jones sa počas jedného roku objavila hneď v dvoch filmoch, ktoré ma skutočne nadchli, pričom tu podala podľa mňa ešte kvalitnejší výkon ako to bolo vo "Fresh". Úprimný a ľudský príbeh o dievčati, ktoré celá dedina odsúdila, lebo žila sama niekde v močiari a tak je divná a budeme si o nej vymýšľať báchorky a keď sa stane niečo zlé, tak všetci ju z toho obviníme lebo to dáva všetko najväčšiu logiku. No pod jadrom toho všetkého vidíme ako sa Kya snaží nejakým spôsobom preživať. Ako sa snaží ako najlepšie vie a v podstate je schopná dlhé roky prežíť obklopená prírodou a močiarom. Možno by mi nevadilo keby sme sa na konci nedočkali rozuzlenia, no aj s tým ide o jeden z najlepších filmov, čo som počas roku mal možnosť vidieť.

16. The Northman

Hoci to budú asi ostatní vidieť inak, podľa mňa v "The Northman" natočil Robert Eggers svoj najlepší film. Skvele spracovaná verzia o Hamletovi, ktorá má v sebe všetko najlepšie z originálnej tragédie od Shakespeara obohatená o niekoľko veľmi kvalitných a temných elementov, ktoré ma úprimne prekvapili. A filmu ešte v mnohom pridali. Herecké výkony sú skvelé, film je magický, je drsný a skutočne tvrdý. Pre mňa skutočný filmový zážitok, ktorý musím náležite oceniť.

15. Bullet Train

Brad PItt v jednej z najlepších akčných komédií, ktoré som mal možnosť vidieť za posledné roky. Bullet Train je film, na ktorý sa skvele pozerá, je to neskutočná dávka zábavy a okrem toho obohatená postavami, ktoré som chcel sledovať od začiatku do konca. Je super, že ku každému sa niečo dozvieme plus často zaujímavým spôsobom zapasujú do histórie celého príbehu, kvôli ktorému to vlastne celé vzniklo a čisto preto už môžem film pochváliť. Rozhodne išlo o kvalitnú zábavu, ktorá možno nezapasuje úplne každému, no ak máte radi akčné komédie, ktoré sa neboja ísť trošku za hranu a dočkáte sa s nimi aj nejakej krvi, toto bude presne pre vás.

14. Prey

Po niekoľkých slabých pokračovaniach série filmov o predátorovi prichádza origin celej tejto série vo filme "Prey" a môžem povedať len obrovské - SUPER. Konečne film, ktorý je v niečom iný, no súčasne prináša do svojho konceptu všetko, čo ma bavilo na prvých dvoch filmoch a skombinuje to skutočne v absolútnu filmovú lahôdku. Je zaujímavé sledovať ako sa dá tento lovec obalamutiť a najmä v čom spočíva aj jeho najväčšia slabina. Pre mňa po úžasnom originále ide o najlepšie pokračovanie, ktorého sme sa mali možnosť dočkať.

13. Black Panther: Wakanda Forever

Myslím si, že s ohľadom na všetky problémy, s ktorými musel Ryan Coogler zápasiť, pričom jedným z nich bola aj veľmi smutná strata Chadwicka Bosemana dal do tohto filmu maximum a myslím si, že funguje aj ako veľmi krásna úcta voči jednému zosnulému hercovi. Pretože sa mu postarali o veľmi krásnu pamiatku. Ale odhliadnuc od toho si myslím, že film v rámci možností funguje, má dobré tempo, solídnu akčnú časť, keď je Wakanda napadnutá a udeje sa niekoľko veľkých momentov, no záver tiež indikuje, že nás ešte čaká niečo veľké.

12. Hranice Lásky

Možno najkontroverznejší film v mojom top rebríčku. Ja si však za svojou voľbou stojím a rozhodne ide o niečo, čoho sme sa v českej kinemotografii zatiaľ asi nejako výrazne nedočkali. Film mi príde odvážny, otvára náročné témy, je kvalitne natočený a dá sa na jeho záver pozerať aj z rôznych uhlov pohľadu a dočkať sa zaujímavého výsledku. Klobúk dole pred Hanou Vagnerovou, ktorá sa postarala čiastočne aj o scenár a jej herecký výkon, ktorý celý tento film pre mňa ťahá do výšin. Nie je to skvelý film pre tie nahé scénky a erotiku. Ale o to čo sa snaží vypovedať. Dúfam, že takýchto filmov bude vznikať viac.

11. The Banshees of Inisherin

Silvester už tradične prenechávam filmom, ktoré som nestihol vidieť, no očividne zaujali širokú verejnosť. A jedným z nich bola aj táto úžasná dráma od Martina McDonagha. Veľmi zaujímavý príbeh dvoch ľudí, ktorí začnú a skončia niekde úplne inde a ukáže sa, že ich činy a rozhodnutia budú mať vplyv aj na mnoho iných. Záverečná časť pri pohľade na more (ktorá je aj na plagáte) má jedny z najlepších dialógových momentov vôbec a tá atmosféra filmu je tak silná, že ma úplne pohltila. Nenájdem jediný zlý moment v tomto filme. A len tesne minul moju desiatku najlepších.

10. Guillermo del Toro's Pinocchio

Potom čo verzia od Roberta Zemeckisa nezaujala (hoci podľa mňa ten film nebol až tak hrozný ako ho mnohí spravili), tak tu bol Guillermo del Toro so svojou verziou, na ktorej pracoval niekoľko rokov. Ja som si už tak trochu myslel, že sa tohto projektu nikdy nedočkáme, no som rád, že som sa mýlil, lebo mi skutočne priniesol niečo iné, ako som mal možnosť vidieť pri väčšine adaptácií Pinocchia. Dal tomu svojho vlastného ducha, svoje vlastné pravidlá a vo výsledku ide pre mňa o asi najlepšiu adaptáciu, ktorú som kedy videl. Vnútorne ma obohatila a priniesla skutočne zážitok. Plus musím uznať, že ten stop-motion štýl tomuto filmu neskutočne sedí. Buďte pripravení, že sa dočkáte trošku iného Pinocchia, na akého ste zvyknutí. A deťom by som to určite nepúšťal. No výsledok stojí za to.

9.  The Fabelmans

Asi najambicióznejší film, aký kedy Steven Spielberg natočil. A rozhodne jeden z jeho najosobnejších, kde nám postupne odhľauje príbeh svojho detstva, jeho vášne pre točenie filmov a svoju rodinnú situáciu. Ja som bol opäť nesktuočne fascinovaný všetkým, čo sa mu do tohto projektu podarilo priniesť a sledovať filmy, ktoré točil Sammy ma skutočne dostalo. Najlepší moment je pre mňa asi ako predstaví svoj film zo športového dňa a spôsob, akým jednotlivé postavy v ňom bude schopný vykresliť. Kamera neklame, no rovnako aj vízia režiséra vie urobiť veľa. Koniec koncov si vždy treba položiť otázku, kde sa nachádza horizont.

8.  Boiling Point

Skutočne silný film o tom, aké je náročné byť v povolaní šéfkuchára, ktorý sa má postarať o svoju reštauráciu. Všetok ten stres, plánovanie, zápasenie s mnohými atribútmi a rovnako aj nešťastné nehody, ktoré sa počas jedného večera môžu stať a vysoko všetko skomplikovať. Celá tá atmosféra tohto filmu vyvoláva ohromný tlak a mám pocit, že sa skutočne predrala na povrch. Nemám čo vytknúť.

7.  Belle

Tento nenápadný animovaný film si ma úprimne získal. Hoci v úvode a strede pôsobil len ako zaujímavá a moderná variácia na známy príbeh krásky a zvieraťa, vo finále sme sa dočkali úžasných momentiek, aké som naposledy zažil počas sledovania filmu ako Face 2 Face. Animácie sú vynikajúce, postavy ma bavilo sledovať, U je fascinujúci svet, ktorý by som chcel spoznať čo najviac a možno by mi tiež dal šancu byť niekým úplne iným a zaujímavejším... no ako som povedal, ten záver je absolútny highlight. Ak máte radi animované filmy, toto určite nevynechajte.

6.  Spider-Man: No Way Home

Bez debaty najlepší film zo sveta MCU, ktorý sme mali možnosť počas "Phase 4" vidieť, ktorý otvoril niekoľko úžasných možností, ktoré sme doteraz nemali možnosť vidieť. Fakt, že sa vrátili zloduchovia, ktorých sme nemali možnosť vidieť už niekoľko rokov a boli schopní svoje role predať bez akéhokoľvek zaváhania ma skutočne dostalo a je treba ešte dodať, že "With great power comes great responsibility" moment v tomto filme je pre mňa asi jeden z najsilnejších, aké som mal kedy možnosť vidieť. Nečakal som, že by sa film rozhodol ísť touto cestou a o to viac ma to zasiahlo. Otázkou len ostáva, kam sa táto séria o Spider-manovi bude vyvíjať ďalej. Som zvedavý a neviem sa dočkať.

5.  Everything, Everywhere, All At Once

Jeden z najšialenejších filmov, aké som mal možnosť počas tohto roku vidieť (áno, bolo ich viac), no zvláštnym spôsobom mi dal vo všetkom zmysel, nikdy ma nenudil a najmä mi priniesol niečo, čo som skutočne vo filme ešte nevidel. Nemyslím si, že by to v inom koncepte fungovalo tak dobre. No celé finále, všetky alternatívne svety a jednotlivé rozhodnutia... to všetko sa dalo dokopy v jeden excelentný film, ktorý si niekedy musím pozrieť znovu už len čisto z dôvodu, že by som toto multiverzum niekedy proste opätovne navštíviť. Na konci sveta je hold len jeden obrovský čierny bagel plný trápenia.

4.  Glass Onion: A Knives Out Mystery

To čo prvý "Knives Out" načrtol sa v pokračovaní dostalo na aboslútne špičkový level. Toto je úžasne napísaná krimi komédia, ktorá sa absolútne nebráni robiť si zo seba srandu, no súčasne dáva po celú dobu zmysel a vo finále prinesie aj niekoľko úžasných prekvapení, ktoré som nečakal ani v najmenšom. Postavy sú skvelé, ich reprezentácia moderného sveta funguje dokonale a už sa neviem dočkať kam sa táto séria posunie ďalej. Pre mňa ide o jeden z najlepších tohtoročných filmov, pri ktorom mi ani len nenapadlo, že na konci skončí medzi mojimi najväčšími highlightmi. Nejako som tam s ním nepočítal. Ale výsledok stál nadmieru za to.

3.  One Day, You Will Reach the Sea

Trošku odbočka od väčšiny filmov, ktoré sa ocitli v mojom tohtoročnom zozname, no rozhodne taká, ktorá ostala medzi mojimi najlepšími až do konca roka. Neviem či to videl niekto iný okrem mňa, no čo ma na filme asi zasiahlo najviac je spôsob, akým sa postavy vyrovnávajú so smrťou druhých. Spolu s tým, že celý život jedného človeka, ktorý pre vás veľa znamenal sa pokojne zmestí do iba do jednej kartónovej krabice a spolu s ňou dokáže všetko zmiznúť. Akoby niekto vôbec nikdy neexistoval a tá krabica sa stáva akýmsi pomníkom. Fascinujúci film, ktorý si zaslúži, aby ho videlo viac ľudí a skutočne ma zasiahol na tom správnom mieste.

2.  Top Gun: Maverick

Je vôbec potrebné, aby som niečo k tomuto filmu povedal? Čo viac sa dá ešte povedať o filme, ktorý videl dokopy každý a povedal k nemu asi všetko čo bolo treba povedať? Neviem. No rozhodne ide o filmový zážitok roku, ktorý sa časom stal ešte lepším a lepším. Tento film je podľa mňa niekoľkonásobne kvalitnejší ako bol pôvodný film, Tom Cruise je v ňom absolútne excelentný, vidieť vo finále ako sa pustia naši hrdinovia na túto "mission impossible" je skutočne nervydrásajúce finále, ktoré ma dostalo a najmä je cítiť, že ide o film, ktorý bol robený s láskou a veľkou dávkou srdca. Ak ste film nevideli, verte, že prichádzate o veľa a mali by ste to dobehnúť.

1.  Triangle of Sadness

A na záver prichádza môj absolútne najväčší filmový zážitok roku v podaní filmu "Triangle Of Sadness. Podobne ako už vyššie spomenutý "Everything, Everywhere, All At Once" radím aj toto medzi jeden z najšialenejších filmov roku, ktorý sa neustále vyvíja a vyvíja. Je to neuveriteľná komédia, z ktorej si budete pamätať dokopy asi všetky momentky, prítomné sú v nej aj telesné tekutiny a najmä úžasne napísané dialógy, ktoré pobavia, no rovnako v nich je aj skryté často posolstvo. Dokonca aj v niečom tak obyčajnom ako "I sell shit." Nikdy by som neveril, že to by bola kvalitne napísaná veta v medzi dialógmi, ale je to tak. Nebudem však rozoberať všetko. Pokiaľ ste film nevideli, odporúčam si ho pozrieť. No buďte pripravení úplne na všetko. A hlavne počas sledovania nič nejedzte.

A to je všetko čo sa týka mojich najobľúbenejších filmov roku. Je čas si ešte rozobrať moje najmenej obľúbené filmy, ktoré predstavím už čoskoro a je čas sa už naplno venovať roku 2023 a jeho filmovej nádielke.

TOP 20 Najlepšie filmy roku 2022

December 2022 - zhrnutie

Záver roku 2022 bol pre mňa príjemnnou zlatou bodkou za celkom dobrým filmovým rokom. Mal som chuť na kvalitné filmy a musím povedať, že som sa ich poväčšine aj dočkal. Najhoršie skúsenosti vo filmovej oblasti prinieslo akurát niekoľko kúskov z vianočnej výzvy, ale k tomu sa dostanem neskôr. Tradične najprv vyhodnotím moje najobľúbenejšie filmy za tento mesiac.

V prvom rade si pripomeňme najväčší filmový zážitok mesiaca a tým bol bez debaty "Glass Onion: A Knives Out Mystery". Benoit Blanc je tentokrát snáď v ešte kvalitnejšie napísanom prípade, než to bolo naposledy, do ktorého sa dostalo niekoľko skutočne kvalitne spracovaných zvratov a dokonca tu budeme riešiť dve záhady vraždy, pričom jednu vyriešime skôr ako sa aj stane. To považujem za jeden z najlepších elementov filmu. No celkovo ho posúvajú dopredu herecké výkony, solídne zvraty a výborne vypracovaná záhada, ktorá je na konci solídnym prekvapením.

Guillermo del Toro sa konečne predviedol so svojim dlhoočakávaným animovaným filmom "Pinocchio". Na tento film som bol zvedavý ešte niekedy v roku 2018 a trvalo to neskutočne dlho, kým sa mu ho konečne podarilo dokončiť. Výsledok však skutočne stojí za to. Kým väčšina adaptácii, ktoré som mal možnosť vidieť, del Toro sa rozhdone najviac zameral na zasadenie príbehu do ťažkého obdobia a takisto ukázal postavy v úplne inom svetle a film vďaka tomu pôsobí oveľa dospelejšie a skutočnejšie. Kým Disney z toho urobili rozprávku, del Toro dal tomuto príbehu realistickosť. A to vysoko oceňujem.

Dramatický kúsok "She Said" takisto stojí za pripomenutie, nakoľko priniesol asi najlepší príbeh spracovaný očami novinárov od "Spotlight". Možno mi miestami trošku chýbala trošku väčšia dramatickosť a pocit, že je to celé postavené úplne na hranu, no vďaka silnej téme, vynikajúcej Carey Mulligan a Zoe Kazan sa z tohto stáva veľmi silne spracovaný film, ktorý si zasluhuje vašu pozornosť.

Steven Spielberg a jeho veľkolepý film spracovaný podľa jeho vlastného detstva "The Fabelmans" si úprimne získal moju pozornosť. Príbehovo to na mňa pôsobilo veľmi skutočne... hneď v úvode ako vidíme fascinovaného malého Sammyho zo scénky havárie vlaku a následne vidieť ako postupne svoje schopnosti a talenty rozvíja ďalej, pričom prichádza na veľmi inteligentné metódy ako natáčať a editovať filmy, aby pôsobili skutočne... a nie amatérsky. Klobúk dole pred tým všetkým čo dosiahol. Gabriel Labelle bol podľa mňa vynikajúci a rovnako sa mi aj v role jeho strýka páčil Seth Rogen, na ktorého som si musel úprimne zvykať s jeho oholenou tvárou. Pôsobil ako niekto úplne iný. A ak je ešte jedna vec, ktorú musím vyzdvihnúť, tak to bude moment ako Sammy zistil, že film niekedy vie zachytiť aj veci, ktoré reálne možno vidieť nechceme. S výsledkom som veľmi spokojný.

Na záver si ešte pripomenieme úžasnú drámu od Martina McDonagha "The Banshees Of Inisherin". Príbeh, od ktorého som si veľa nesľuboval sa nakoniec stal skutočne ohromujúcim zážitkom, aký som už dávno nemal. Silný príbeh dvoch ľudí, ktorých cesty som sledoval s ohromným záujmom. Je ťažké sa na tento film pozerať bez toho, aby človek vnútorne obom protagonistom nerozumel, no súčasne si pri ich činnostiach občas hovoril, že nechápe, čomu vlastne svojim konaním pomôžu. Tá horkosť a smútok, ktoré v sebe ten film má ma po celý čas držali a v závere som cítil len obrovskú ľútosť voči obom, pretože obaja svojim konaním ovplyvnia aj veci, ktoré reálne ani nechceli ovplyvniť alebo spôsobiť. Lenže tak už to v živote hold chodí.

Toľko teda k najlepším filmom mesiaca a teraz sa pozrieme na tie najhoršie. Ako som už naznačil, ide o filmy z tohtoročnej vianočnej výzvy, ktoré rozhodne nepriniesli príjemnú vianočnú atmsoféru do môjho decembra. A prvým takým je "Cloudy With A Chance Of Christmas". Tento monotónny a pomalý film, ktorý dokopy nie je zaujímavý asi v žiadnej momentke sa rozhodne nestal niečím, čo si chcem v budúcnosti pamätať. A dobré je, že na takéto filmy človek čoskoro aj veľmi rýchlo zabudne. Avšak tu nefungovlao skutočne absolútne nič. Žiadny zaujímavý príbeh, žiadna príjemná romanca, len nuda a nával klišé. Hotovo.

Podobne však dopadla aj vianočná romanca "A Christmas Spark", ktorý je iný jedine v tom, že naša ústredná dvojica je v trošku vyššom veku, než naši bežní hrdinovia v týchto filmoch bývajú. Inak je to rovnako predvídateľné, nudné a nezaujímavé. S romancou, ktorá okrem iného nemá žiadnu iskru.

A nakoniec ešte "Christmas At The Golden Dragon", ktorý narozdiel od zvyšných dvoch nie je nejako zabudnuteľný alebo plný klišé, no miesto toho sa rozhodol podať niekoľko rôznych príbehov počas jedných Vianoc, ktoré sa spolu prepoja a ukáže sa ako. No problém je ten, že film pôsobí reálne viac ako guláš jednotlivých scénok, ktoré sú vysoko nedopracované, nemajú dokopy reálne charizmu na to film ťahať a ani jedna nefunguje sama o sebe. Nemyslím si, že tvorcovia lacných TV filmov sú dostatočne talentovaní na to, aby dokázali spojiť viacero príbehov dokopy. Bohužiaľ.

Toľko teda k najhorším filmom mesiaca a povieme si moje najväčšie filmové očakávanie na prvý mesiac v novom roku. A napriek tomu, že v niektorých kinách sa film dostal už v decembri do kín, ja si "I Wanna Dance With Somebody" užijem vo svojom kine počas januára. A nevadí mi počkať si na túto životopisnú drámu o skutočnej hudobnej ikone akou Whitney Houston rozhodne bola.

Na záver ešte ostáva spracovať filmovú štatistiku, tak nech sa páči. Ďakujem za ďalší skvelý filmový rok a teším sa na ďalšie filmy počas nového roku 2023.

A+ - 1x

A - 4x

A- - 3x

B+ - 8x

B - 4x

B- - 5x

C+ - 5x

C - 3x

C- - 3x

D+ - 1x

D - 0x

D- - 0x

F - 0x

Celkový počet videných filmov: 37

Návštevy kina: "Avatar: The Way Of Water"

December 2022 - zhrnutie

November 2022 - zhrnutie

Vstúpili sme do finále roku 2022. No než si užijeme poriadne posledný mesiac a jeho filmovú nádielku, obzrieme sa ešte raz za jeho predchodcom a zhodnotíme, ktoré najlepšie a najslabšie filmové počiny mi mal možnosť priniesť. A ako vždy, ide čisto o moje pocity. Pokiaľ ste mali počas sledovania ktoréhokoľvek z filmov, ktoré tu nájdete iné dojmy, nemám proti tomu vonkoncom nič.

Tradične to otvorím mojim najobľúbenejším filmom mesiaca, kde musím povedať, že tentokrát ma Marvel nesklamali ani v najmenšom. "Black Panther: Wakanda Forever" podľa mňa funguje vo všetkých aspektoch, ktoré tvorcovia chceli. Je to aj obrovská pocta zosnulému Chadwickovi Bosemanovi, ktorého smrť nás roku 2020 veľmi prekvapila, no rovnako ide aj o kvalitný film sám o sebe. Príbeh je tu veľmi dobre zapracovaný, máme tu kvalitného zloducha, ktorý je rozhodne nebezpečný, a na záver tu ešte máme aj príbehovú líniu Sheri, ktorá sama vnútorne ešte nevie kým vlastne chce byť. To je to potrebné srdce, ktoré na konci skutočne efektne zapôsobí. Z filmu som úprimne nadšený. A nemám pocit, že by kvalita Marvel filmov išla dole. Naopak sa teším na ich ďalší projekt.

Ďalší film, ktorý ma vysoko zaujal bol "Hranice Lásky". Síce neviem či ide o film, ktorý by som bol schopný doporučiť komukoľvek na pozretie, no s úplnou vážnosťou som rád, že film vznikol, a že sa oň postarali naši českí susedia. Obdivujem Hanu Vagnerovú za jej odvahu aj v pozícii herečky, no rovnako aj scenáristky. Vizuálne je to silný film, zasiahol ma rovnako aj v emocionálnej rodine a krásne ukazuje, že niekedy je skutočné problémy celkom náročné vidieť. No nesprávne riešenie krízy môže všetko iba pochovať. Skvelá práca.

Netflix a ich spracovanie "All Quiet On The Western Front" možno nie je kvalitnou adaptáciou knihy (hoci som ju čítal už si ju moc nepamätám), no rozhodne je to kvalitne spracovaný vojnový film sám o sebe. Postavy sú dobre napísané, ich charaktery tomu dodávajú život, no najmä pri konci si človek uvedomí, akú má vlastne ľudský život v tomto svete reálnu hodnotu. Určite odporúčam film vidieť, pokiaľ nechcete presnú adaptáciu, a máte radi vojnové tituly, určite si prídete na svoje.

Ocením ešte aj dva filmy, ktoré som mal možnosť vidieť v rámci "Vianočnej výzvy 2022". Konkrétne ide o "Ghosts Of Christmas Always", ktorý sa rozhodol urobiť z vianočnej klasiky trošku originálnejší film. A hoci ide o klasickú romancu, práve tá kreativita a niekoľko pekných nápadov to pre mňa robia jeden z tohtoročných vianočných highlightov. Dúfam, že takých príde viac. Spolu s ním však ešte vyzdvihnem aj "We Need A Little Christmas", kde sme sa dočkali filmu od Hallmarku, v ktorom dokonca nepadne ani len jeden bozk. Čo je veľmi vzácne. Romantika tu síce je, no príbeh je naopak skôr sústredený na veľmi netradičné priateľstvo medzi dvomi ľuďmi, ktorí si k sebe nájdu cestu skrz spoločné trápenie. Obaja totiž o niečo prišli. Niečo, čo ich bude veľmi silno spájať. A nebudem prezrádzať viac. Stačí len to, že to robí z filmu skutočne príjemné vianočné prekvapenie.

Na druhej strane tentokrát veľmi veľa filmov nemáme, no aspoň v rýchlosti si ich spomenieme. Začnem thrillerom "Gone In The Night", ktorý síce má veľmi zaujímavý nápad, no vo finále mi to prišlo už ako absolútna paródia toho, o čo sa tvorcovia snažili. Reakcie postáv boli zvláštne, celkové vysvetlenie zmiznutia ma nezaujalo, dokonca ani herecky mi to neprišlo nejako extra zaujímavé. Nedá sa povedať, že by mi film prišiel hrozný, no rozhodne nemal toľko do seba, ako by som od neho chcel.

A aj vianočné filmy si vyslúžili svoju čiernu ovcu vo filme "Deck The Heart". Klišé v tomto filme pôsobia, že ich tvorcovia chceli ešte celkom solídne nafúknuť, je tu veľké množstvo scénok, ktoré z logického hľadiska nedávajú žiadny zmysel, zbytočne melodramatické a neprináša to absolútne nič, čo by sme už v minulosti nevideli spracované lepšie. Aj medzi vianočnými filmami som videl lepšie kúsky. Takže nemôžem posunúť nikam vyššie.

Ako to vyzerá s mojim najväčším očakávaním tohto mesiaca? Nebudem to naťahovať a rovno vyberám "Avatar: The Way Of Water". Nebude to asi pre nikoho prekvpaením. Som úprimne zvedavý kam sa na Pandore ešte dostaneme a najmä sme sa konečne dočkali toho sľubovaného pokračovania, o ktorom sa hovorilo ešte v minulom desaťročí. Alebo rovno piatich. Dúfam len, že tie ďalšie nebudú trvať ďalších 13 rokov.

Záver tradične už len prináša filmovú štatistiku. Poďme na to a vidíme si pri ďalšom zhrnutí.

A+ - 0x

A - 4x

A- - 1x

B+ - 3x

B - 10x

B- - 5x

C+ - 3x

C - 2x

C- - 2x

D+ - 0x

D - 0x

D- - 0x

F - 0x

Celkový počet videných filmov: 32
Návštevy kina: "Hranice Lásky" , "Black Panther: Wakanda Forever"

November 2022 - zhrnutie

Október 2022 - zhrnutie

Október je oficiálne za nami a tak tradične je potrebné si vyhodnotiť moje filmové zážitky. Čo stálo za pozornosť? Čo pohorelo? Poďme to rozobrať.

Tradične začnem mojim najobľúbenejším filmom mesiaca, ktorým sa tentokrát bezkonkurenčne stal "Triangle Of Sadness". Nemôžem povedať, že by išlo o film, ktorý by si asi užil ktokoľvek, no za seba dávam plný počet bodov. Žiadny film ma tento mesiac viac nerozosmial, ani nepriniesol pocit, že som práve videl niečo unikátne. Je pravda, že veľká dávka humoru je celkom nechutná a fakt, že v niektorých kinách sa rozdávali vrecká na zvracanie mi prišlo veľmi pochopiteľné. Ale film má úžasné postavy, zaujímavé situácie a kvalitne napísaný scenár, ktorý skutočne odzrkadľuje naše skutočné ľudské ja. Oba palce idú hore, neviem či by som sa k filmu niekedy vrátil, no minimálne nikdy nezabudnem na pamätnú vetu: "I sell shit."

Ďalším filmom, ktorý ma veľmi príjemne prekvapil je "Prey". Prequel k sérii "Predator" dopadol nadmieru kvalitne a tvorcom môžem iba úprimne zatlieskať k tomu, čo priniesli. Film vyzerá veľmi kvalitne, pridáva do mytológie predátora niekoľko zaujímavých nápadov. No okrem toho sa tu rozpúta skutočne kvalitný masaker. V kvalitnom predátorskom štýle. No čo najviac oceňujem je inteligencia, ktorú do celého filmu prináša naša hrdinka Naru. Film síce v určitých bodoch vykráda "Raiders Of The Lost Ark" ale nejako mi to neprekážalo. Pretože celkový príbeh bol naozaj veľmi dobrý.

Olivia Wilde a jej "Don't Worry Darling" považujem za veľmi príjemný filmový klenot. Vyzerá to skvele, znie to skvele, má to niekoľko skutočne skvelých momentiek a najmä to prináša zaujímavú záhadu, ktorá sa aj následne dočká pekného rozuzlenia. Kráľovnou filmu je však Florence Pugh, ktorá do svojej role dáva absolútne maximum. Hlavná myšlienka originálna síce nie je, no je skutočne zaobalená v dobrom filme. A myslím si, že spracovaná lepšie ako napríklad v "Held". A hlavne je tu jeden kľúčový element, ktorý je zvládnutý veľmi dobre a tým je, že som Jackovi mnohé momentky veril na 100%. No metódy jeho konania rozhodne správne neboli.

Posledný film, ktorý spomeniem bude "Mr. Harrigans Phone". Možno toto nebol film, ktorý ocenila väčšina divákov, no ja som bol s výsledkom spokojný. Nemám pocit, že by som sa dočkal niečoho iného, než by som čakal. Spracovanie poviedky Stephena Kinga síce nie je hororom a možno je sledovaná až príliš dôsledne, no ja som od toho asi ani viac nečakal a ani nepotreboval. Donald Sutherland sa do role skutočne hodil a dokázal postavu pána Harrigana skutočne dobre zachytiť. Z môjho pohľadu to za pozornosť stálo.

Teraz sa presunieme na opačnú stranu, kde prinášam 3 filmové nepodarky. A začnem celkom z ostra pri filme "After Ever Happy". To čo malo byť finále sa dočkalo ďalšieho "To Be Continued..." a okrem toho to v ničom neprináša nejaké nové momentky do tejto filmovej série. Všetko je úplne rovnaké ako bolo posledné razy. Konflikty sú rovnaké, situácie sú rovnaké, postavy sa správajú úplne rovnako... proste "after"... ktoré sa dočká ešte pokračovania a ešte aj dvoch "Before" prequelov, ktoré asi nikto nepotrebuje vidieť.

Ak ste niekedy chceli vidieť ako to dopadne, ke´d sa Netflix rozhodne natočiť svoj Disney Channel film, tak "The School For Good And Evil" bude film presne pre vás. Neviem ani čo mám k tomu reálne dodať. Všetko pôsobí strašne všedne a hoci sú vo filme momentky, ktoré mohli priniesť niekoľko zaujímavých zvratov, tak ostávajú absolútne nevyužité a nedopracované. Chcelo to iný scenár, ktorý viac mohol ukázať, že dobro aj zlo môže mať svoje skryté cesty a v jadre môžeme byť úplne iní vnútri, než sa javíme navonok. Lenže to očividne nikomu nenapadlo. Úbohý film, ktorý okrem toho vyzerá ako keby na tom robilo úplne iné štúdio.

A na záver opäť Netflix v ich akčnom titule "Interceptor", ktorý viac pripomína lačné televízne akčné filmy než skutočný akčný film s nejakým rozpočtom. Slabý príbeh, nudné postavy (obzvlášť zloduch) a navyše je to neskutočne predvídateľné a nudné. Všetci, ktorí film ohodnotili ako obrovské sklamanie mali vo všetkom pravdu a je to skutočne jedna čistá nefalšovaná tragédia.

Presuňme sa teraz k najväčšiemu filmovému očakávaniu na mesiac november, ktorým sa stáva "Black Panther: Wakanda Forever". Po Chadwickovej smrti ostáva otázka ako to celé vlastne bude vyzerať a som úprimne zvedavý čo film prinesie. Držím palce.

Na záver ešte ostáva filmová štatistika. Tak poďme na to:

A+ - 1x

A - 3x

A- - 1x

B+ - 8x

B - 5x

B- - 3x

C+ - 4x

C - 2x

C- - 2x

D+ - 0x

D - 1x

D- - 0x

F - 0x

Návštevy kina: "Don't Worry Darling", "Smile", "See How They Run", "Triangle Of Sadness" , "Black Adam"

Október 2022 - zhrnutie

Hallmark / Lifetime Channel Christmas challenge 4 (2022)

Pre tých, ktorí si pamätajú moje minuloročné vianočné výzvy, tak vedia, že minulý rok som už so sledovaním týchto filmov celkom slušne bojoval. A kým roku 2020 to bolo príjemné spestrenie dní, ktoré som bol zavretý doma a prinavrátilo mi radosť z Vianoc, rok 2021 sme tu mali toľko primerených a podpriemerných počinov, až som v jednom bode mal chuť sa na všetko vykašľať a jedndoucho výzvu nesplniť. A rovnako frustrovaná z všetkých tých filmov bola už aj moja manželka, ktorá si tieto TV filmy aj rada vychutnávala. Takže som uvažoval, čo by bolo správne riešenie na rok 2022. Priniesť to znovu? Nechať to tak? Alebo niečo iné?

Rozhodol som sa, že to celé spravím tak, ako to bolo počas prvej vianočnej výzvy roku 2019. Koľko filmov uvidím, toľko ich uvidím. Nebudem to zbytočne siliť, aby som ich stihol vidieť všetky a nebudem sa rozhodne snažiť o to, aby som to celé nejako dobojoval. Sledovanie vianočných filmov by sa nemalo zvrhnúť na absolútnu frustráciu a nechuť. Filmy, ktoré budú vychádzať si tu síce spíšem... ale nebudem vynakladať snahu o to, aby som ich videl všetky. Bude to takto aj pre mňa a manželku znesiteľnejšie a je možné, že by som objavil nejaké príjemné kúsky. Uvidíme. Skúsime teda celé to poňať touto voľnejšou variantou a budem veriť, že po minulom roku sa Hallmark a Lifetime rozhodli priniesť niečo, čo vo mne opäť prebudí dôveru v ich lásku k Vianociam. Takže, už túto sobotu by sme mali mať prvý titul od Hallmarku s názvom "Noel Next Door". Takže Vianočnú výzvu 2022 oficiálne v tomto bode otváram... a ideme na to.

Hallmark Channel:

"Noel Next Door" - B+
"We Wish You A Married Christmas" - B+
"A Kismet Christmas" - B-
"A Cozy Christmas Inn" - C
"Jolly Good Christmas" - B
"Ghosts Of Christmas Always" - A
"A Magical Christmas Village" - C+
"Lights, Camera, Christmas!" - A-
"All Saints Christmas" - C
"In Merry Measure"
"The Royal Nanny"
"Christmas At The Golden Dragon"
"Inventing The Christmas Prince"
"Three Wise Men And A Baby"
"When I Think Of Christmas"
"My Southern Family Christmas"
"#Xmas"
"A Royal Corgi Christmas"
"A Tale Of Two Christmases"
"Haul Out The Holly"
"A Christmas Cookie Catastrophe"
"A Holiday Spectacular"
"A Big Fat Family Christmas"
"A Fabled Holiday"
"Undercover Holiday"
"The Most Colorful Time Of The Year"
"Christmas Class Reunion"
"The Holiday Sitter"
"Holiday Heritage"
"Twas The Night Before Christmas"
"Hanukkah On Rye"

Hallmark Movies And Mysteries:

"We Need A Little Christmas" - A
"Christmas Bedtime Stories" - B-
"A Maple Valley Christmas" - C+
"Our Italian Christmas Memories" - B
"Long Lost Christmas"
"Time For Him To Come Home For Christmas"
"The Holiday Stocking"
"The Gift Of Peace"
"Five More Minutes: Moments Like These"

Lifetime:

"Merry Swissmas" - C+
"Well Suited for Christmas" - B
"Christmas on Mistletoe Lake" - C
"The Dog Days of Christmas" - B-
"Reindeer Games Homecoming" - B
"Six Degrees of Santa" - B+
"Sweet Navidad"
"A Country Christmas Harmony"
"Santa Bootcamp"
"A Show-Stopping Christmas"
"Baking All the Way"
"Steppin into the Holidays"
"The 12 Days of Christmas Eve"
"A Christmas Spark"
"Serving Up the Holidays"
"Cloudy with a Chance of Christmas"
"A New Orleans Noel"
"Merry Textmas"
"Scentsational Christmas"
"A Recipe for Joy"
"Kirk Franklin's The Night Before Christmas"
"Single and Ready to Jingle"
"Record Breaking Christmas"
"A Christmas to Treasure"
"The Holiday Dating Guide"
"Wrapped Up in Love"

Ostatné:

"Much Ado About Christmas" - B+
"Christmas Lovers Anonymous" - B
"Deck The Heart" - C-
"Falling For Christmas" - B-
"A Gingerbread Christmas" - B

Hallmark / Lifetime Channel Christmas challenge 4 (2022)

September 2022 - zhrnutie

Tohtoročný september sa nestal veľmi veľkým filmovým mesiacom. Neviem či sa vytráca moja chuť sledovať filmy, alebo čo, no nejako som vôbec nemal náladu niečo pozerať. Ale ... nakoniec som sa k nejakým filmom predsa len dostal a som rád, že poväčšinou som si vybral celkom dobre. Našlo sa aj pár sklamaní, no poväčšinou som mal možnosť vidieť dobré tituly.

A za najlepší film mesiaca september určujem drámu "Where The Crawdads Sing". Táto nenápadná dráma s Daisy Edgar-Jones ma úprimne zasiahla. Veľmi ľudský príbeh o dievčati, ktoré sa dokázalo životom pretĺcť a to cez všetky nepriazne osudu a sklamaní, ktorých sa jej od ľudí dostalo. Film ma niekoľko vynikajúcich postáv, kde mimo Daisy výrazne žiari ešte aj David Strathairn. Niekedy musíme ľuďom ukázať aj to, čo je v nás dobré a potom sa nám to vráti. A súdiť človeka len preto, že nezapadá do nášho obrazu normálnosti je stále obrovský problém. Škoda len, že na konci sa dočkáme aj reálneho vysvetlenia udalostí... pričom ja by som bol radšej, keby tam ostala tá dávka mystérie. Zapôsobilo by to ešte silnejšie a film by si získal ešte nejaký bod navyše.

Potom tu máme Davida Leitcha, ktorý sa rozhodol vo svojom projekte "Bullet Train" priniesť svoj vlastný akčný tarantinovský film. Neviem ako lepšie by som toto ohodnotil. Je to skvelá komédia s vynikajúcou akciou, zapamätateľnými postavami, kvalitne spracovanými zvratmi a najmä nikdy som nevedel ako to vlastne celé dopadne, plus čo bude reálnym spúšťačom všetkých týchto udalostí. Brad Pitt je tradične vynikajúci a je treba mu zatlieskať za túto rolu, lebo je v nej absolútne prvotriedny. No rovnako aj ostatní za ním nezaostávajú. Pričom za najlepších považujem dvojicu Aaron Taylor-Johnson a Brian Tyree Henry. Všetky scénky s nimi považujem za vynikajúce. A ešte nesmiem zabudnúť na neviniatko v podaní Joey King. Všetci sú skvelí, zábavní a dávajú tomuto filmu úžasného ducha. Ak máte radi dobrú akciu, tento film určite nevynechajte.

Najsilnejší zážitok som našiel v thrilleri "Fall". Film, ktorý ma držal svojou atmosférou, svojim prostredím a rovnako aj celkovým rozprávaním. Tá beznádej je tak citeľná a silná, že sa z filmu stal postupne skutočný zážitok. Nebyť úvodu, ktorý je vysoko predvídateľný a možno pár scénok, ktoré sme vedeli, že v budúcnosti budú mať svoju rolu by som film ohodnotil ešte vyššie, no obdivujem, že sa z toho podarilo vytrieskať toľko atmosféry. Nečakal som, že ma to tak dostane, no nad filmom som ešte slušný čas premýšľal. A hlavne si myslím, že dialógy medzi našimi hrdinkami sú veľmi dobre napísané a dávajú tomu všetkému svoju dávku uveriteľnosti a srdca. Chcel som vidieť, ako sa z toho dostanú, a že to zvládnu. A to je veľkou devízou. Nie je ľahké pre film ako je tento, aby som chcel vidieť postavy prežiť. Tu to ale tvorcovia zvládli. Takže skvelá práca.

A ešte na záver pridávam krimi thriller "Loving Adults". Príbeh, ktorý začne v bode, kde chcem, aby hlavný hrdina skončil za mrežami a odsudzujem ho, no skončí v štýle, že voči nemu pociťujem len obrovskú ľútosť. A mrzelo ma, že sa vlastnou vinou dostal do nebezpečnej pasce. Prekvapivé momentky, ktoré film posunuli do úplne inej roviny, vynikajúci záver, skvelá atmosféra a najmä silné dialógy medzi našimi hrdinami, ktorí z toho urobili skutočne kvalitný filmový zážitok. Ak máte radi dobré krimi, určite si tento film pozrite a uvidíte sami.

Teraz sa posuňme k filmom, ktoré nedopadli až tak dobre. A za skutočne najhorší zážitok musím označiť "Spin Me Round". Film, ktorého reálnu stránku ani nie som schopný pomenovať. Po dopozeraní som nemal absolútne šajnu čo som vlastne pozeral, ako som sa počas sledovania mal reálne cítiť ani čo to vo mne vlastne malo vyvolať. Je to jeden divný film, v ktorom sa všetci chovajú divne, nič nedáva nejaký extra zmysel a rozuzlenie všetkého mi príde ako absolútny výstrel blbosti, ktorá chcela ukázať, že tu má reálne aj svoj význam. Ja tomuto filmu nerozumiem. Neviem v čom mala byť vlastne tá reálna komédia, lebo skôr to pôsobí ako jeden obrovský drogový trip, než čokoľvek iné. A odporúčať na sledovanie film rozhodne nemôžem.

Pribudne tu ešte jeden titul a konkrétne komédia "Funny Pages". Pravdou je, že keď sledujeme skutočné "funny pages" a prepájame si ich na postavy a scénky, ktoré sme práve videli, tak film funguje a dokonca ma aj poriadne pobavil. No vo všetkom ostatnom je toto jeden neskutočný a nevtipný bordel, ktorý nedáva nejako výrazne zmysel a najmä nepôsobí veľmi humorne. Neviem čo reálne na filme vyzdvihnúť s výnimkou tých malých komiksov, ktoré tomu miestami dodávajú to, čo by film reálne potreboval. Skutočný humor. Možno by som ešte mohol vyzdvihnúť pár častí v úvodnych minútach, no to je maximum čo viem. Primárne pre mňa nejde o silnú komédiu a viac človek premýšľa, prečo to má vlastne byť vtipné.

Čo sa týka októbra, tak za najväčšie očakávanie vnímam film "Black Adam". Som zvedavý na Dwayna Johnsona v tejto role a rovnako chcem vidieť či sa DC niekam vo svojej tvorbe posunú. Tento rok zatiaľ na svoj kvalitný komiksový film stále čakám. Tak hádam sa ho dočkám tu. Držím si palce.

Na záver ešte prinášam tradičné vyhodnotenie celkového mesiaca pomocou mojej štatistiky. Nech sa páči a vidíme sa nabudúce.

A+ - 0x

A - 2x

A- - 2x

B+ - 1x

B - 2x

B- - 2x

C+ - 1x

C - 2x

C- - 0x

D+ - 1x

D - 0x

D- - 0x

F - 1x

Celkový počet videných filmov - 14

Návšteva kina - žiadna

September 2022 - zhrnutie

August 2022 - zrhnutie

Leto sa skončilo a prichádza vyhodnotenie ďalšieho filmového mesiaca. Tak trochu neviem či je toho veľa čo by stálo za zhodnotenie, no poďme si predsa len pripomenúť všetko, čo som mal možnosť počas augusta sledovať a ako to dopadlo.

Tradične začnem najlepšími filmami a tentokrát vyberám drámu "Hotel Rwanda" ešte z roku 2004. Čo poviem? Mal som ho možnosť vidieť prvýkrát a nič čo by som videl z tohto roku filmu nekonkurovalo. Dokonca by som povedal, že v dnešnej dobe je tento film tak nejako stále aktuálny. Nie pre udalosti, ktoré sa udiali vtedy. Ale preto, že tak nejako nadobúdam stále silnejší dojem, že všetko toto sa neustále vracia. A nechcel by som, aby nás čakala niekedy podobná budúcnosť. Pretože aj keď si to nejako nevieme možno predstaviť, história sa neustále opakuje. Len v inej podobe.

Tohtoročný highlight bol ale japonský film "One Day, You Will Reach the Sea". Vynikajúci film o priateľstve, láske a vyrovnaní sa s vlastnou bolesťou. Smrť je pre nás celkom desivá téma a je pre nás ťažko uchopiteľná, keď sa hovorí o niekom, na kom nám veľmi záležalo a mali sme ho radi. Opäť oceňujem na japonchoch, že na konci vidíme príbeh z iných uhlov a vieme tak jednotlivé scénky možno lepšie pochopiť. A dávajú do celkového konceptu veľký význam. Plus film ukazuje krásne ešte jednu vec. Ako krásne a jednoducho sa dá celý život človeka a všetko čo ho definovalo uložiť do jednej kartónovej krabice. Akoby nikdy neexistoval.

Ďalším silným filmom bol "The Outfit". Graham Moore sa vo svojom debute ukazuje ako veľmi schopný režisér, ktorý vie zachytiť kvalitnú drámu, no vie do toho priniesť aj šikovnú dávku akcie a vie nás všetkých celkom slušne zamotať. Všetko to môže pôsobiť trošku priamočiaro, no veľa veci, ktoré sa udejú a sú dôležité na jednu stranu máme rovno pod nosom, no súčasne ich vieme prehliadnuť alebo im v prvom momente neprikladať veľký význam. Ale svoju rolu tam majú a sú podstatné. Skvelý film, ktorý je okrem toho krásne natočený a má skutočne perfektné kostýmy. Treba vidieť.

A na záver trošku šťastia a nešťastia vo filme "Luck". Pre mňa išlo skutočne o veľmi kvalitne animovaný film s dobrým posolstvom, skvelými postavami a celkovou atmosférou, ktorú som si užil. Je super, že tu nemáme žiadneho reálneho zloducha a ako spoznávame tieto postavy sa snažíme ich viac spoznať a pochopíme situáciu, v ktorej sa nachádzajú. Pre mňa skutočne príjemný film, ktorý síce má svoje klišé, ale podľa mňa nie sú tým, na čo sa primárne príbeh sústredí.

Na opačnej strane sa ocitol dokopy iba jeden film a tým je "As A Prelude To Fear". Neviem čo k tomu reálne ani povedať. Najlepšou časťou filmu je jeho prvých 5 minút, všetko ostatné je dokopy buď nuda, staré známe veci alebo vysoko predvídateľné momentky, ktoré príbeh nijakým spôsobom nerobia zaujímavým. Môžete trikrát hádať kto je zloduchom filmu? Ten, ktorý je tu označovaný za najväčšieho podozrivého? Alebo ten druhý? Vyberte si. V ničom to nevyniká, natočené je to podpriemerne, atmosféru to dokopy nemá a pôsobí to maximálne lacno.

Čo určiť ako najväčšie očakávanie mesiaca september? Nuž... posledné mesiace som akosi svoje najväčšie očakávania nejako odignoroval a venoval sa úplne iným veciam. Tak dúfam, že tentokrát to zmením a "Where the Crawdads Sing" si predsa len pozriem.

Na záver ešte filmová štatistika. Toto nebol môj najslabší mesiac, ale rozhodne to nebola žiadna sláva. Dúfam, že to bude v septembri lepšie.

A+ - 2x

A - 1x

A- - 1x

B+ - 4x

B - 3x

B- - 1x

C+ - 1x

C - 2x

C- - 0x

D+ - 1x

D - 0x

D- - 0x

F - 0x

Celkový počet videných filmov: 16

August 2022 - zrhnutie

Júl 2022 - zhrnutie

Presúvame sa do druhej polovice leta a spolu s tým je treba si opäť urobiť vyhodnotenie filmov z júla. Tentokrát sa mi podarilo vidieť viac filmov než tomu bolo počas júna, takže minimálne v tomto smere som si dobehol nejaké resty. Ale toto leto akosi stále necítim tú potrebnú energiu, ktorou som akosi prekypoval počas minulých rokov. Možno je to tým, že rok 2022 je pre mňa momentálne asi jeden z najviac nepochopiteľných rokov a akosi už asi ani sám vnútorne neverím, že niekedy budeme ešte žiť v normálnom svete ako tomu bolo kedysi. A z mesiaca na mesiac mám pocit, že je to len horšie a horšie. Dúfam teda, že počas augusta nejakú radosť zo sledovania filmov mať konečne budem. Každopádne sa poďme pozrieť na filmy, ktoré zažiarili, ktoré prepadli a na čo sa teším počas augusta.

Tradične začneme najlepšími filmami a tu sa hneď na úvod pozastavím pri veľmi zaujímavom britskom počine "Brian And Charles". Táto komédia má podľa mňa celkom originálny námet, kreatívny príbeh a je to taký unikátny príbeh otca a syna. A hovorím to v tom najlepšom slova zmysle. Je zaujímavé sledovať ako sa umelá inteligencia Charlesa vyvíja, ako chce spoznať svet, pričom Brian má o neho strach a nechce, aby sa mu niečo stalo. Lebo vie, že ľudia by nemuseli pochopiť čo je vlastne zač. A okrem toho sú tu aj celkom kreatívne vynálezy a príjemná love story. Takže to je dosť na to, aby som film vyzdvihol.

Myslím si, že poviedka Joea Hilla na mňa až tak výrazne nezapôsobila, no filmové spracovanie "The Black Phone" fungovalo pre mňa nadmieru. Ethan Hawke v skvelej role zloducha, solídna atmosféra od začiatku až do konca a najmä ma film skutočne aj emocionálne chytil keď sme sa dostali k postave, na ktorú som počas filmu celkom dlho čakal. A to priateľstvo je tam zobrazené veľmi silno. Myslím si, že film má v sebe všetko čo má správny thriller a horor mať. A vďaka tomu v mojich očiach funguje.

A napriek tomu, že hodnotenie filmu stále klesá nižšie a nižšie, ja som si sledovanie "Thor: Love And Thunder" úprimne užil. Komické momentky ma pobavili, Gorr pôsobil ako jeden z najlepších zloduchov, ktorého nám Marvel predstavili (a je škoda, že sa už asi opäť neobjaví) a dáva to istým spôsobom Thorovi aj možnosť trošku viac spoznať seba samého a svoje schopnosti. A navštívime konečne aj Valhallu.

Toľko k mojim obľúbencom tohto mesiaca, teraz sa pozrime na tých, ktorí si dobré miestečko nevychytili. Nemôžem asi ani o jednom z týchto filmov povedať, že by boli hrozné, ale rozhodne mal každý z nich na viac. V prvom rade asi jediný film, ktorý ma tento rok skoro uspal. "Crimes Of The Future" pôsobilo, že by mohlo mať v sebe skutočný vizuálny hororový zážitok. A okrem toho ešte aj obohatené o postavy, ktoré sú veľmi zvláštne a celková budúcnosť skôr vyzerá ako apokalypsa. V jadre tu však máme (asi) film, ktorý ukazuje, že ako ľudstvo sa raz budeme musieť prispôsobiť a začneme jesť plasty a vznikne úplne nový druh. A asi to chce hovoriť o ekológii, no dokopy to po vizuálnej stránke nudí, po príbehovej celkom frustruje a tempo filmu je tak ubíjajúce, že som pri sledovaní zaspal a musel si posledných asi 15 minút pretočiť a prinútiť sa to dopozerať. To sa mi nestalo už dávno. Možno to ale v budúcnosti budú púšťať ľuďom na nejakcýh meetingoch o záchrane planéty. Neviem. Pointa filmu mi úprimne uniká.

Česká komédia "Matky" je pre mňa presný opak toho, čo som mal možnosť minulý rok vidieť vo filme "Prvok, Šampón, Tečka a Karel". Veľmi nezaujímavý, nudný film, ktorý dokopy ani nevie naše štyri hrdinky predať ako postavy, ktoré reálne mali byť vo filme spolu. To priateľstvo dokopy nič extra filmu nepridáva, a viac-menej to pôsobí ako rozbitý film, ktorý vznikol zlepením štyroch nápadov na film dokopy a ideme sa teda aspoň tváriť, že to nejako má byť spolu. Nefunguje, nezaujíma a nie je to ani vtipné.

Ďalej tu máme film "Harmony". Horory Gravitas Ventures očividne nejdú. Na druhú stranu si myslím, že tento nie je jeden z ich najhorších, no ten mizivý budget je tu viditeľný a okrem toho to pôsobí, že tvorcovia si neboli úplne istí, ako to celé vlastne chcú spracovať. Keď som film dopozeral, mal som pocit, že niečo tam v jadre určite je. Myslím si, že keď sa to dávalo dokopy, malo to potenciál byť niečím silným. Ale nebolo to v rukách talentovaných ľudí a film nevie udržať pozornosť diváka. Podobne ako "Crimes Of The Future" ma film neskonale nudilo sledovať. A jediný moment kedy som videl náznak niečoho zaujímavého bolo až počas finále. Ale trvá to celkom dlho, kým sa tam dostanete.

A na záver ešte "Jurassic World: Dominion". Hovoril som to v komente, spomeniem to ešte raz. Kým "Fallen Kingdom" ma frustrovalo sledovať, toto ma len maximálne nudilo. S výnimkou Jeffa Goldbluma, ktorý si svoje vtipné momentky vždy vychytí. Ale nie je to dosť na to, aby to zachránilo film. Som rád, že sa do filmu vrátili hrdinovia zo starého "Jurassic Park". No nejako by som chcel, aby boli lepšie využiteľní a dokázali niečo priniesť. Film je neskutočne dlhý, neprináša nič čo by sme už nevideli a pôsobí len ako klinec do rakvy tejto novej trilógii, ktorá možno nemala nikdy znovu ožívať.

Toľko teda k vyhodnoteniu najlepších a najhorších filmov mesiaca. Čo sa týka noviniek, tak som úprimne zvedavý na film "Nope". Dúfam, že sa mi podarí ho vidieť (nakoľko mi to koliduje s iným programom) no kedy aj nie, som zvedavý s čím Jordan Peele po "Get Out" a "Us" príde tentokrát.

Na záver ešte tradične ponúkam filmovú štatistiku. Nech sa páči a vidíme sa opäť v septembri

A+ - 0x
A - 0x
A- - 3x
B+ - 3x
B - 7x
B- - 1x
C+ - 6x
C - 2x
C- 1x
D+ - 3x
D - 0x
D- - 0x
F - 0x

Celkový počet videných filmov: 26
Návštevy kina: "Prezidentka" , "Thor: Love And Thunder" , "Minions: The Rise Of Gru" ,

Júl 2022 - zhrnutie

Jún 2022 - zhrnutie

Leto už máme v plnom prúde a ja som si samozrejme bol počas neho aj trošku oddýchnuť. Výsledkom bola veľká dvojtýždňová dovolenka, na ktorej som nemal ani moc náladu pozerať nejaké filmy a tak to počas zhodnotenia júna bude vyzerať celkom biedne. No na druhú stranu som mal možnosť aj pozrieť 3 seriály. Takže neviem či som toho vlastne videl málo alebo dosť. Každopádne po filmovej stránke to bola celkom bieda. Ale na druhú stranu aj z toho mála by som bol schopný vybrať niekoľko filmov, ktoré mi ostali na jeho konci ešte živo v pamäti. A tak si ich trošku pripomenieme. Tie dobré aj zlé.

Za najväčší júnový zážitok považujem Luhrmannov film "Elvis". Svojou vizuálnou, hudobnou a hereckou stránkou ide o skvelý zážitok a najmä to skvele ukazuje príbeh Elvisovej kariéry. A rovnako aj to, kto vlastne bol v skutočnosti "Kráľ Rock-n-Rollu" Veľký obdiv voči Austinovi Butlerovi za to čo predviedol na plátne a ak máte ešte možnosť vidieť film v kine, určite to využite.

Cory Cataldo a jeho film, ktorý roky ostal odložený sa konečne dostal na zhliadnutie a skutočne mi v jednom momente odpálil dekel. "Without Wardje na jednej strane super, že sa na nič nehrá. Na druhej strane tu máme skutočne dobre vypracovanú vzťahovú drámu ľudí, ktorí zo zákona nemôžu opustiť svoje domovy a žijú v systéme, ktorý sa stal ich vlastným väzením. A do toho všetkého sa pridá ešte aj skutočne príjemná a milá romanca, ktorá ma úprimne zasiahla. Skrz všetku tú bizarnosť som veril našim hrdinom všetky momentky ich lásky. Proste to funguje. A tá ich svadba spoza okien... wow. Úžasná scénka. 

Posledné roky to začína pôsobiť, že Nicolas Cage je späť vo forme a dostáva sa do dobrých filmov. A "The Unbearable Weight Of A Massive Talentmi toto tak nejako vnútorne potvrdzuje. Komédia, kde pán Nicolas Cage hrá jednoducho sám seba, nejakým spôsobom hovorí o sebe a na druhú stranu sa tu robí film, ktorý má byť aj inšpiráciou. Je to fascinujúca a veľmi originálna komédia, ktorá sa nedala ani v najmenšom zahanbiť a okrem toho obohatená dobrou dávkou akcie. Čo dodať, čeknite si to a zabavte sa tiež. 

Adam Sandler v jednom zo svojich najlepších filmov "Hustlema skutočne veľmi príjemne prekvapil. Priznávam sa, že mám veľmi rád filmy, kde Adam Sandler nemusí hrať absolútne teatrálne a tlačiť komédiu von. Jeho serióznejšie úlohy mu často sedia oveľa viac a dokáže ich vo všetkom predať. A tento film nie je žiadnou výnimkou. Okrem toho obohatený (síce nie veľmi originálnym) zaujímavým príbehom so skvelými postavami, ktoré som mal chuť sledovať od začiatku až do konca. Dúfam, že v tomto štýle budeme pokračovať v Happy Madisson aj naďalej.

A na záver ešte vynikajúca konverzačka medzi Emmou Thompson a Darylom McCormackom "Good Luck To You, Leo Grande". Toto bol film, ktorý ma okamžite zahákol svojimi dialógmi, ktoré skutočne posúvali príbeh, ktorý ma príjemne prekvapil. Najzaujímavejšie sú v prípade tohto filmu nielen veci, ktoré sa povedia, ale často aj veci, ktoré nejako z kontextu proste pochopíme. A je treba priznať, o svojich sexuálnych túžbach alebo pocitoch alebo celkovo o našom sexuálnom živote sa ťažko rozpráva otvorene. Nie je to téma, ktorú chceme často rozoberať a otvárať a potom z toho často môžu nastať problémy. Lenže aj o tom je život. Skvelý film, ktorý ostane ešte dlho v pamäti. Ale či by to malo v kine na mňa rovnaký efekt, to neviem povedať. 

Prekvapivo poviem, že na opačnej strane barikády sa toho moc udiať nestihlo. Možno je to tým, že som videl málo filmov a mal som väčšinou šťastie na výber tých dobrých, no reálne si zaslúži spomenutie len jeden film a tým bol thriller "Follower". Keby si to aspoň trošku zachovalo pár svojich nápadov, možno by to nedopadlo takým fiaskom, no toto je film, ktorý má nezaujímavé postavy, neskutočne tuctové situácie, berie sa príliš vážne na to o aký žáner ide, je príliš krátky a ešte k tomu aj nuda. A to je dosť ťažké kombo. Ak ste doteraz nemali dôvod tento film pozerať, ani na to dôvod ďalej nehľadajte.

Za najväčšie filmové očakávanie počas júla je pre mňa "The Black Phone". Poviedka bola dobrá, veľké množstvo kritikov film ocenili a ja som úprimne zvedavý, čo z tohto vznikne. Okrem toho Ethan Hawke vo filmoch je pre mňa väčšinou zárukou, že to bude stáť za to. Väčšinou.

Ostáva ešte filmová štatistika, ktorá teraz nebude vôbec veľká. Takže si to len rýchlo zhrňme a teším sa zase nabudúce:

A+ - 0x

A - 3x

A- - 2x

B+ - 2x

B - 1x

B- - 2x

C+ - 1x

C - 2x

C- - 0x

D+ - 0x

D - 0x

D- - 1x

F - 0x

Celkový počet videných filmov: 14

Návšteva kina: Elvis

Jún 2022 - zhrnutie

Máj 2022 - zhrnutie

Máj je úspešne za nami a spolu s ním ma čaká ďalšie vyhodnotenie filmového mesiaca. Nemôžem síce povedať, že by som počas neho videl veľa filmov, no na druhú stranu si myslím, že konečne sa začali veci hýbať k zaujímavejším filmovým projektom. A preto vopred poviem, že medzi najlepšími filmami mesiaca sa bude ukrývať niekoľko skutočne silných projektov. Dokonca som si dlho nebol istý, ktorý z nich by som otituloval filmom mesiaca. Nakoniec som sa ale rozhodol. Tak sa poďme na to pozrieť.

Za najlepší film mesiaca som sa nakoniec rozhodol vybrať "Everything, Everywhere, All At Once". Na jednu stranu preto, lebo si film podľa mňa zaslúži trošku väčšiu dávku lásky a na druhú preto, že za tento mesiac to môžem skutočne ohodnotiť ako film, ktorý ma na mnohých miestach prekvapil, nikdy ma nenudil a pod povrchom toho všetkého čo sa deje (a je toho skutočne viac než dosť) je tu aj reálne veľmi dobre spracovaný príbeh o láske matky a dcéry. A ak film dokázal úplne všetko (aj ma pobaviť, aj dojať, aj zaujať, aj má v sebe akciu a zaujímavé nápady), tak jednoducho na konci vyhrá. Dobrá správa ale je, že nasledujúce filmy aj tak veľmi solídne napredovali.

Ak ešte máte možnosť vidieť v kine "Top Gun: Maverick", tak tú možnosť určite využite. Ide o jedno vizuálne strhujúce filmové dielo, ktoré okrem toho využíva asi všetky prvky filmov s Tomom Cruisom správne. Pôsobí rozhodne menej ako film pre tínedžerov a viac ako film pre dospelých a ľudí, ktorí vyrástli s originálom. No jeho akčné momentky sú oveľa silnejšie a príbeh im takisto pridáva na váhe. A Tom Cruise ma miestami skutočne prekvapil. Mať tak jeho energiu a charizmu. A potom ešte aj Val Kilmer. Ktorý si bere jeden z najemocionánlejších momentov filmu. Ak máte radi originál, toto určite nevynechajte. A podľa mňa ak ste aj neboli z originálu nejako extra nadšení, mohli by ste filmu dať šancu.

A tretíkrát môj najvyšší rating putoval do sveta japonskej animácie. Konkrétne filmu "Belle". Tento animovaný príbeh síce berie koncept "Beauty And The Beast", no rozhodne sa urobiť niekoľko kľúčových momentov trošku inak. Vďaka tomu sa film, ktorý som vnímal ako veľmi predvídateľný film s jasným príbehom, no trošku inou štruktúrou stal veľkým filmovým prekvapením, ktoré ma vo svojom konci absolútne ohromilo. To čo sa udeje je možno trošku nadsadené, no podobne ako finále "Face 2 Face" tomu dodáva určitú dávku úprimnosti a najmä sily. Nechcem hovoriť ale viac, aby som vám film zbytočne nevyspoiloval. Ak ste ho nevideli, určite to napravte a pozrite si ho. Ešte ale zďaleka nekončíme.

Robert Eggers a jeho historický thriller "The Northman" ma rovnako v kine posadilo na zadok a sledoval film, ktorý v sebe ukrýval niekoľko zaujímavých prekvapení, vynikajúce herecké výkony a absolútne strhujúcu atmosféru. A myslím si, že príbeh Amletha sa dokázal skutočne dostať pod kožu. Myslím si, že už Shakespeare dokázal, že tento koncept funguje a má svoju silu. Možno niektoré paralely sú trošku moc okázalé... plus aj meno hlavného hrdinu strašne pripomína meno iného hlavného hrdinu z veľkej shakespearovskej hry (Hamlet), ale nevadilo mi to. Vďaka vynikajúcim výkonom, strhujúcim vizuálom a absolútne epickému finále ma film skutočne dostal.

A potom od našich susedov z Česka prišiel film "Poslední Závod". Príbeh, ktorý som nepoznal a myslím si, že Tomáš Hodan mi ho veľmi kvalitne dokázal podať. Bol som zvedavý kam to celé pôjde a hoci som si bol vedomý, že to skončí niekoho smrťou, aj tak ma film ešte dokázal vo finále prekvapiť niekoľko zaujímavými skutočnosťami. Okrem toho to presúvanie sa z minulosti do súčasnosti (vtedajších 50-tych rokov) bolo zapracované kvalitne. Ak ste film nevideli, určite si ho vyhľadajte. Stojí za pozornosť.

Za zmienku ešte aj stojí "The Godfather Buck". Hoci som si sprvu myslel, že toto nebude zrovna filmom, na ktorý si budem chcieť na konci mesiaca spomenúť v pozitívnom slova zmysle, dokázal ma prekvapiť. Táto (síce lacne produkovaná) konverzačka medzi dvomi bratmi na loveckej chate je nakoniec hlavne skvele napísaná. Neviem či by síce v realite prebehli všetky tie dialógy, ktoré tam sú, no film ich dokázal zapracovať veľmi úprimne. Celú dobu som si ale hovoril, že viem ako to skončí alebo k čomu pôjdeme. Nejaká agresívna potýčka medzi bratmi, možno streľba a potom budeme mať výčitky svedomia a podobne. A k tomu prekvapivo film nikdy nedospeje. Miesto toho si otvorí vo finále priestor pre niečo neočakávané a silné, čo ma úprimne dostalo. A dalo konaniu postáv ešte hlbší zmysel než počas celého hracieho času. A vďaka tomu som ho nakoniec aj tak vysoko ocenil.

Na záver ešte v krátkosti spomeniem dva filmy, ktoré si tiež zasluhujú svoje miesto v tomto blogu a to "Marvelous And The Black Hole". Film, ktorý je tak presne to, čo v tomto svete potrebujem. Filmy o vnútornom uzdravení v kombinácii s peknou mágiou a zaujímavým príbehom. Viem čo dostanem a vždy ma to poteší. A tento film to využil vo svoj prospech absolútne skvele. A potom ešte "Chip n Dale: Rescue Rangers". Film, ktorý síce nie sú Rescue Rangers vo svojom veľkom filmovom dobrodružstve, no miesto toho nás dostávajú späť do sveta animových postavičiek, ktoré existujú medzi ľuďmi. A oproti nevydarenému "Space Jam: A New Legacy" robí všetky svoje rozhodnutia správne a film je kvalitná akčná zábava v kombinácii s dobrou buddy-buddy komédiou.

Toľko teda k najlepším filmom mesica, teraz sa pozrieme na najhoršie filmy, ktoré som tento mesiac videl. Kráľ mizerných dokumentov, ktoré sú skôr protrumpovská propaganda Dinesh D´Souza sa nás snaží presvedčiť o zmanipulovaných prezidentských voľbách v Amerike svojim filmom "2000 Mules". Myslím si, že ak máte film, ktorého teóriu môžete jednoducho otočiť a to váhou všetkých "dôkazov", ktoré prináša, tak sa tu očividne niečo nezvládlo. A tak len neostáva nič iné a potvrdiť nášmu "Mr. Absolutely" svoje miesto na tohtoročnej nástenke medzi najhoršie filmy roku 2022.

Sprevádzať ho tam možno bude aj "Dark Cloud", ktorý teda veľkú dávku hororu neprináša a miesto toho prináša nápad, ktorý sme už mali raz využitý a podáva ho niekoľkonásobne nudnejšie, otravnejšie a gýčovitejšie. Nemyslím si, že existuje dôvod na to, aby ste tento film pozerali. Ak sa vám nepáčil film "Dôverný Nepriateľ" tak toto vás zabije. A ak sa vám náhodou páčil, tak vás v ničom neprekvapí a dokopy vám len príde ako jeho horšou kópiou. A ak ste náhodou film Karla Janáka nevideli, radšej si pozrite ten. Netvrdím, že je dobrý, ale rozhdne lepší, než toto.

A hoci sa Stephen King vyjadril, že je s touto adaptáciou veľmi spokojný, u mňa sú pocity úplne iné. "Firestarter" dokopy ide proti skoro všetkému čo robilo Kingovu knihu zaujímavú. Možno je pravda, že samé o sebe to možno nie je tak zlé a vie priniesť zaujímavé nápady, no pre mňa je spracovanie Johna Rainbirda v tomto filme absolútne zúfalé. Okrem toho si myslím, že fungovať to mohlo, keby sme to mali spracované ako seriál. Tie jednotlivé motivácie by boli účinnejšie. Takto je to len neskutočne slabý film, ktorý skončí skôr, než vôbec reálne začne a pustí sa do akcie.

Toľko teda k vyhodnoteniu mája. Je čas vám prezradiť moje najväčšie očakávanie od júna 2022 a tým je film "Lightyear". Film o Buzzovi Lightyearovi, ktorý nie je hračkou ale skutočným vesmírnym policajtom je pre mňa úprimne lákavý, vyzerá to krásne a dáva tak sérii "Toy Story" úplne nový koncept. A verím tomu, že Pixar ponúknu svoj najlepší materiál.

Úplne na záver ešte ponúkam svoju tradičnú filmovú štatistiku. A už sa teším na ďalší dobrý filmový mesiac.

A+ - 3x

A - 3x

A- - 2x

B+ - 6x

B - 6x

B- - 2x

C+ - 4x

C - 1x

C- - 0x

D+ - 0x

D - 0x

D- - 2x

F - 1x

Celkový počet videných filmov: 30
Návštevy kina: "Poslední Závod" , "The Northman" , "Doctor Strange And The Multiverse Of Madness" , "Qu'est-ce qu'on a tous fait au Bon Dieu?" , "Top Gun: Maverick"

Máj 2022 - zhrnutie

Obľúbené filmové postavy VI. - Wanda Maximoff (Scarlet Witch)

Úprimne poviem, že som sa musel pozrieť do histórie svojho denníčka, aby som si preveril, kedy som naposledy písal poslednú časť tohto blogu. To čo nejako vzniklo ako spontánny nápad nakoniec ostalo trošku zabudnuté a myslím si, že do budúcna to nejako obnovím. Spolu aj s mojimi detailnými názormi. No tentokrát sa skôr chcem vyjadriť o jednej z mojich najobľúbenejších filmových (a v súčasnosti už aj seriálových) postáv. Dokonca z dielne Marvelu. Wanda Maximoff alebo Scarlet Witch.

Aby som bol ale úplne úprimný, moja láska k tejto postave sa budovala celkom postupne. Prvýkrát sa objavila v potitulkovej scénke "Captain America: The Winter Soldier" a následne sa dostala do väčšej role v "Avengers: Age Of Ultron". V tej dobe Wanda toho ešte nemala veľa za sebou a hoci je pravda, že dôvody prečo sa rozhodla stáť na strane Ultrona sú pochopiteľné, v tej dobe som ešte nebol nejakým veľkým fanúšikom.

Na druhú stranu ale poviem, že som ocenil, keď sa pridala k Avengerom keď pochopila Ultronov skutočný plán. A samozrejme ju ovplyvnila aj Pietrova smrť. V "Captain America: Civil Warsa začína viac ukazovať jej charakter a rovnako aj vnútorná obava zo seba samej. Wanda si je vedomá sily svojich schopností a pri snahe niečomu zabrániť sa občas aj stanú momenty, kedy svojimi skutkami môžeme spôsobiť iné škody. A do jej života sa vracia strach. Z toho čo by sa mohlo stať, a že by za to bola zodpovedná. A nechce si to vziať na svedomie. 

V tomto období stále mala pre MCU veľmi malú rolu, no všetko začalo meniť s príchodom "Avengers: Infinity War". Myslím si, že toto bol moment, kedy Wanda začala pôsobiť zaujímavejšie a ako postavu som si ju začínal obľubovať. V prvom rade to bol moment kedy Marvel konečne ukázali viac z jej sily a schopností, okrem toho sa tu veľmi začalo prehlbovať priateľstvo a aj láska s Visionom, no najmä ma absolútne ohromila vo finále, keď ako jediná mala možnosť zastaviť Thanosa a urobila jednu z najväčších obetí, akú mohla. Vlastnou rukou musela zničiť "infinity stone", ktorý mal Vision vo svojej hlave, aby Thanos nezvíťazil. A tá bolesť, ktorá v nej je, bola skutočne vynikajúco zachytená. Uveril som jej to vo všetkom. Najsmutnejšie na tom všetkom ale bolo, že sa to nakoniec ukázalo ako úplne zbytočné. Pretože Thanos pomocou kameňa času mohol ten moment vrátiť a zavraždiť Visiona pred jej očami ešte raz. A to už bola skutočne silná rana. A navyše kúsok na to Thanos luskol prstami a poloviča sveta zmizla. A Wanda spolu s ním.

Po piatich rokoch sa ale Avengerom podarilo tento moment zvrátiť v "Endgame", kde si Wanda opäť zobrala jednu z najlepších momentiek filmu. A pre mňa aj jej najpamätnejšiu vetu doteraz: "You took everything from me!". A klobúk dole pred Elizabeth Olsen, ale v tomto bode som už absolútne Wandu začal obdivovať. Z tej jednej momentky a toho súboja, ktorý s ním bude chvíľu mať je cítiť všetko. Jej bolesť, jej hnev, odhodlanie a keby Thanos nezačal strieľať z materskej lode, tak by ho podľa mňa holými rukami roztrhla na dva kusy. Ako aj neskôr bolo poznamenané vo "WandaVision" - bola najbližšie k tomu, aby ho zničila. Pokým Tony Stark neurobil svoj životnú obetu.

Presuňme sa teda do Westview a pripomeňme si udalosti z "WandaVision". Myslím si, že tu bolo už zrejmé, že Wanda sa uberá trošku inou cestou. A že všetko čo sa stalo počas "Infinity War" a "Endgame" ňou ťažko zamávalo. Opäť je tu skvelá momentka, keď bude premýšľať o tom ako to všetko začalo a povie, že cítila len obrovskú temnotu a bolesť, a že ostala úplne sama. Keď ju vidíme vojsť do Westview na rozostavaný pozemok, kde mal stáť jej dom, ktorý spolu s Visionom chceli mať a celé to na ňu padne je pre mňa jeden z highlightov série. Najmä preto, že celú dobu jej Elizabeth Olsen podľa mňa dáva svoje celé srdce. Všetky tie emócie s ňou ako herečka prežívala tiež. A dokázala to tak skvele zachytiť, že som to prežíval spolu s ňou.

Dôležitý moment v tejto sérii je ale aj smrť jej rodičov. A keď ich dom zničí Stark Industries raketa. Zrazu aj udalosti z "Age Of Ultron" dávajú úplne iný význam. A napriek všetkému čoho sa Wanda dopustila, tak v sérii je vidieť, že svoje dobré srdce si zachovala. Verím tomu, že vôbec nevedela ako sa všetci ľudia v skutočnosti cítia a ako sami musia celú dobu pociťovať tú samotu a temnotu, ktorá je v nej. Pre mňa veľmi dôležitý moment.

A potom tu máme udalosti z "Doctor Strange In The Multiverse Of Madness". Toto je aj dôvod, pre ktorý som sa rozhodol celé toto spísať (aj keď úprimne neviem či si to niekto vôbec prečíta). Myslím si, že opäť sme mali možnosť vidieť Wandu v úplne novej situácii a hlavne urobil Marvel jeden krok, ktorý som asi ešte nikdy predtým nevidel, že by urobili. Urobiť z kladného hrdinu zloducha. To je totiž cesta, ktorou sa Wanda rozhodne po udalostiach z Westview vydať. Možno by sa to dalo zvaliť na "Darkhold", ktorý podľa všetkého dokáže ovládnuť každého, kto ho číta a využíva jeho mágiu. A je vidieť, že Wandine prsty budú na končekoch čierne ako symbol.

Teraz ale nechám stranou jej činy. To rozoberiem trošku neskôr, no dôležitá momentka je pre mňa vo filme keď povie Stephenovi Strangovi, že je pokrytec. A ja som si pri tom uvedomil, že má úplnú pravdu. On mohol rozhodoť o všetkých ich osudoch, prenechať Thanosovi kameň času a vďaka tomu nechať polovicu sveta zmiznúť a svet ho vníma ako hrdinu. Ona však stále je vnímaná viac so strachom a po udalostiach z Westview ešte o to horšie. A pritom obaja urobili niečo čo negatívne ovplyvnilo životy druhých. No kým on je milovaný, ňou opovrhujú a vôbec ani len netušia aké obety pre všetkých reálne urobila. Tento moment vo mne skutočne vyznel. Pretože mala absolútnu pravdu.

Čo sa teraz týka jej činov, nie je ospravedlnenie pre to, čo sa rozhodla urobiť a vykonala. Jej akciou veľké množstvo druhých prišlo o život a bola ochotná urobiť absolútne čokoľvek, aby dosiahla svoj cieľ. No v momente ako America Chavez povie, že jej dá čo chce a má možnosť vidieť dôsledky svojich činov, pochopí všetko tak ako to skutočne je. A keď Wanda z druhej reality zotrie Scarlet Witch slzu z tváre, ide pre mňa o veľmi silný moment filmu. Pretože som opäť cítil obrovskú ľútosť a súcit voči nej. Skrz všetko čo spáchala som voči tejto žene prejavoval viac súcit než hnev. Lebo som ju dokázal pochopiť.

A aby som to zakončil trošku pozitívne, tak s jej pochopením sa opäť ukáže aj jej dobré srdce. Skrz všetku smrť, ktorú spôsobila v "Multiverse Of Madness" som mal pocit, že v skutočnosti má stále to svoje dobré srdce, ktoré sme mali možnosť vidieť už v minulosti. Len bolesť a žiaľ jej zatienili rozum a Darkhold to využil. A rozhodne sa pomocou svojej sily zničiť všetky Darkholdy vo všetkých realitách spolu s originálom.

Čo to znamená pre budúcnosť Scarlet Witch alebo Wandy Maximoff? Neviem. Verím tomu, že ju ešte budeme mať možnosť vidieť a úprimne by som si to prial. Čo sa týka toho ako by mohla prekonať svoju bolesť si myslím, že pomôcť by jej v tomto možno mohla Mantis. Mantis ako postava ovláda empatiu a to je presne to, čo Wanda potrebuje úplne najviac. Možno by toto bola cesta, ako z nej opäť urobiť hrdinu. Zmenilo by všetko čo sa stalo počas minulých projektov? Nie. Ale dalo by jej to šancu na nový začiatok a nové šťastie. Pretože jej to úprimne prajem. Každý si zaslúži svoje šťastie. A myslím si, že málo postáv v Marvel svete obetovalo toľko veľa, ako Wanda Maximoff.

Ak ste sa dostali až sem, tak ďakujem za váš čas. Hádam v budúcnosti viac obnovím svoje aktivity v oblasti denníčku a prinesiem vám opäť svoje dojmy či už o inej postave, alebo inom filme. Teším sa nabudúce.

Obľúbené filmové postavy VI. - Wanda Maximoff (Scarlet Witch)

Apríl 2022 - zhrnutie

Presunuli sme sa do mája a nastal čas vyhodnotiť si všetko čo som mal možnosť počas apríla vidieť. A nebolo toho teda málo. Čo ma iba mrzí je fakt, že sa dočkáme počas tohto mesiaca asi viac toho negatívneho, než pozitívneho. Ale nevadí. Možno to počas mája bude opačne.

Za najlepší filmový počin čo som počas apríla videl považujem juhokórejsku drámu "I". Celkom unikátny námet, kde sme sa dočkali aj celkom slušnej dávky emócií. Príbeh mladej siroty, ktorá sa rozhodne zobrať prácu opatrovateľky o dieťa nie zrovna najlepšej matky má skutočne svoje čaro. A hoci by to tak mohlo v určitých momentoch pôsobiť, film reálne nemá žiadneho zloducha alebo niečo podobné. Je to len niekoľko ľudí, ktorí sa snažia žiť svoje životy a nejakým spôsobom hrať s kartami, ktoré dostali na ruku. A je to občas veľmi náročné. A vziknú z toho občas celkom zúfalé rozhodnutia, ktoré som ale dokázal nejako vnútorne pochopiť. Hoci som s nimi nemusel súhlasiť. Dávno som nepísal do denníčka "Detailné názory" a pri tomto filme si viem niečo podobné predstaviť. Takže možno.

Pokračovať budeme ale do sveta thrillerovej komédie "Fresh". Film, ktorý má tiež celkom unikátny námet zabalený do trošku klasickej romantiky, no vďaka tomu je o toľko väčšia sranda to sledovať. A okrem toho si skrýva v rukáve aj niekoľko zaujímavych prekvapení, ktoré na konci na nás vytiahne. A musím uznať, že fungovali veľmi dobre. A hold, niektorí z nás majú predsa len asi trošku iné chute. A nič s tým nenarobíme.

Zo sveta českých romantických komédii sa mi pod ruku dostal film Martina Horského "Srdce Na Dlani" a vnútorne som zhodnotil, že ide o jeho zatiaľ najlepší projekt. Veľmi dobré postavy, uveriteľné romance a hlavne obohatený tou správnou dávkou humoru, ktorý robí tento film nezabudnuteľným. A dokonca sa nebránim k nemu aj niekedy vrátiť. Mám pocit, že Srdce na dlani bolo písané skutočne od srdca. A vo výsledku je to veľmi dobre vidieť.

Toľko k mojim najobľúbenejším filmom, teraz sa poďme pozrieť na moje najmenej obľúbené filmy, ktoré som počas apríla mal možnosť vidieť. A ako prvý si pripomenieme horor "Night´s End". Tento projekt mi vo svojom finále už prišiel tak neskutočne trápny a bezhranične tupý, že som skoro onemel. Film vôbec nevysvetľuje jednotlivé scénky, nič nedáva nejako zmysel a pointa mi v podstate úplne utiekla. Nápady tam boli, no ostali kdesi absolútne nevytiahnuté.

Rovnaká dávka trápnosti, z ktorej ale zase pri správnom naštelovaní vznikla zaujímavá komédia bolo "365 Dni: Ten Dzien". Ako aj naposledy, toto je absolútne špatne spracovaný klon "Fifty Shades Darker" a okrem toho ešte absolútne ani nenaväzuje na finále minulého filmu. Až neviem ako dlho po ňom. A úvodná polovica filmu je sex scéna za sex scénou a potom sa to celé komplikuje a podobne. Nič hodné nikoho času.

Komédia "Adventures In Sucess"mi nejako extra vtipná neprišla, a hoci miestmi vidím náznaky dobrých nápadov, tak spracovanie je neskutočne komplikované. Nemal som vôbec predstavu aké boli predstavy tvorcov. Najprv to pôsobí, že hlavnou postavou bude náš nováčik, no postupne som pochopil, že je len novou postavou, ktorej prínos nebude nejako veľký oproti tomu, keby tam nebola. Má to síce ok finále a nejaké vytriezvenie ale film nevie držať diváka v pozornosti a okrem toho jeho cesta je ťažko pochopiteľná.

A vrátime sa do sveta hororov s filmom "Apparitions". Myslím si, že s väčším rozpočtom a lepším scenárom toto možno mohlo fungovať, no nijakým spôsobom to nevybočuje z koľají aké nastavili filmy posledných rokov typu "Halloween Kills" alebo "Texas Chainsaw Massacre". Len je to spracované oveľa lacnejšie a nudnejšie. Najlepšia časť filmu je pre mňa časť s opekaním marshmallows a z toho potom vytvorené finále. A lepšie to hold už nebude.

A nakoniec ešte Sandra Oh vo svojom ducharskom projekte "Umma". Tento film vyzeral veľmi zaujímavo a sľubne, no dokopy absolútne nevie využiť svoj potenciál k tomu, aby to fungovalo. Najlepším elementom je jednoznačne Sandra Oh, no prial by som si, aby ju dokázali využiť nejako lepšie. Príbeh je starý, je predvídateľný a dokopy neprináša nič, čo by sme už v minulosti nevideli spracované lepšie. A okrem toho je to neskutočná nuda.

Mohol by som ešte pokračovať aj ďalšimi filmami, ktoré by si zaslúžili pripomenutie, ale nechcem to zbytočne naťahovať, takže poďme rovno na ďalší bod programu a tým je najočakávanejší májový film. Takže v tomto smere vyberám "Doctor Strange In The Multiverse Of Madness". Som zvedavý čo Marvel prinesú do tohto projektu, teším sa opäť na Elizabeth Olsen a dúfam, že to nebude žiadne sklamanie ako tak trošku už niektorí ľudia na CSFD označujú. Chcem veriť. Držím palce.

A už úplne na záver prinášam len tradičnú filmovú štatistiku za apríl. Nech sa páči:

A+ - 0x

A - 3x

A- - 0x

B+ - 2x

B - 9x

B- -8x

C+ - 6x

C - 6x

C- - 6x

D+ - 3x

D - 1x

D- - 1x

F - 2x

Celkový počet videných filmov: 47

Návštevy kina: "Morbius" , "Srdce Na Dlani" , "Fantastic Beasts: The Secrets Of Dumbledore, "Stínohra" , "The Lost City"

Apríl 2022 - zhrnutie

Marec 2022 - zhrnutie

Ďalší mesiac za nami a opäť je tu čas urobiť si vyhodnotenie celého mesiaca. Myslím, že môžem priznať, že tento rok zatiaľ na mňa vplýva akosi ťažko. Oproti predošlým rokom absolútne necítim všetku tú energiu, ktorú som tak rád dával do sledovania filmov a akosi skôr nachádzam čas na iné veci. Neviem to nejako pomenovať, no dúfam, že sa vnútorne nejako dostanem do väčšej pohody a budem schopný počas nasledujúcich mesiacov vidieť viac filmov. Pretože úprimne chcem. No potom sa vždy radšej rozhodnem venovať niečomu úplne inému. A ani marec nebol výnimka.

Bolo ale niekoľko filmov, na ktoré som sa bol pozrieť a teraz si pripomenieme tie najlepšie a najhoršie z nich. A za najlepší snímok, ktorý som mal počas marca možnosť vidieť hodnotím neskutočne silnú drámu z prostredia reštauárcie "Boiling Point". Film, ktorý ma skutočne dostal do situácie, v ktorej sa naši zamestnanci nachádzali počas jedného skutočne náročného dňa pred Vianocami. Film nemá žiadny hluchý moment, pôsobí absolútne autenticky a verím asi všetkému čo sa stihne udiať. Silné výkony a ťaživá atmosféra z toho robia skutočný highlight. Ak ste film ešte nevideli, odporúčam dobehnúť.

Nomináciu na oscara za najlepší film sa podarilo tento rok získať aj titulu "Drive My Car". Vnútorne som mal z tohto filmu trošku obavy. Veril som síce v japonsk kvalitu, no mal som obavy, či sa nenájde počas tých troch hodín, ktoré film trvá nejaké hluché miesto, alebo by som bol najradšej, aby už pomaly začal končiť. Pravdou ale je, že som sa nemal čas pri tomto filme nudiť. Dokázal ma počas celého času pohltiť svojim príbehom a schopnosťou podať príbeh. Naši dvaja protagonisti toho majú skutočne spoločného oveľa viac, než by sme si najprv mysleli a niektoré udalosti dávaj filmu úplne iný nádych. Nie je postava vo filme, ktorá by bola nezaujímavá a je to podané fakt vynikajúco. Škoda, že nie je aj kategória na oscary za najlepšie neživé postavy vo filme. Pretože tento čevený saab by si ho mohol zobrať.

Pixar sa k nám vracajú so svojim najnovším prírastkom "Turning Red". Film si vyslúžil od niektorých ľudí silnú dávku kritiky, no podľa mňa je dosť nezaslúžená. Film skutočne skvele ukazuje problémy, s ktorými ako tínedžeri zápasime, ako strápnenie pred všetkými znamená absolútny koniec sveta, no rovnako ako aj Disney v "Encanto" je dominujúcim elementom filmu otázka a téma rodiny. A podaná tak dobre a uveriteľne, že ku koncu som mal v očiach aj nejaké tie slzy. Je to skutočne láskavý a dobre spracovaný film, ktorý ma potešil a ukázal Pixar v tom najlepšom svetle.

A ešte tu máme 2 české komédie. A začneme tou od Havelku. "Mimořádna Udalost" tak krásne zachytáva celkom nepríjemnú situáciu počas jazdy motorovým vláčikom. Je to správne vtipné, správne dramatické a postavy skutočne do toho dávajú úplne všetko čo môžu. A jednotlivé osudy a príbehy postáv sú zaujímavé. Podobne ako predtým "Vlastníci" aj teraz sa Havelka ukazuje ako talentovaný režisér a scenárista a prináša celkom unikátnu a svojskú komédiu.

A od Havelku sa presunieme k Svěrákovcom a filmu "Betlémské Světlo". Film síce dostal dosť rozporuplné reakcie, no za mňa ide opäť o vynikajúci film, na ktorom som sa schuti smial, mal dobré hlášky a momentky, na ktoré nezabudnem. Občas som mal síce pocit, že niektoré scénky sú trošku odtrhnuté od reality, no vďaka skvelej chémii medzi Kolářovou a Svěrákom (ktorí skutočne pôsobia ako starí manželia) je film skutočne radosť pozerať. Možno oveľa artovejšie, ako niektoré jeho staršie filmy, no o to unikátnejší. A som rád, že som ho videl.

Ako to vyzeralo na opačnej strane? Nuž, za najhorší film, ktorý som mal možnosť počas marca vidieť považujem "Fortress". Nebudem sa tu ale o ňom nejako dlho rozpisovať. V prvom rade už dávno vieme, že filmy s Brucom Willisom posledných 4-5 rokov nestáli dokopy za nič, no rovnako v druhom rade mi je ľúto, čím si posledné roky očividne Bruce prechádzal. Afázia je očividne veľké svinstvo a rád by som mu len doprial, aby sa bol schopný dať dokopy a niekedy ešte ukázať svoj talent vo filme. Bojím sa ale, že to sa už nestane a je smutné, že na konci svojej kariéry mu ostanú filmy ako sú tento. Ktorý bude mať mimochodom ešte 2 pokračovania.

V prípade "The Second Age Of Aquarius" už ale nemám dôvod byť zmierlivejší. Komédia, ktorá nie je vtipná je vždy ten najhorší darček a v prípade tohto filmu ešte o to horšia, že absolútne nič tu nedáva žiadnu logiku a vyzerá to veľmi lacno. Hudba je okey, no filmu chýba nejaká atmosféra, ktorá by ho bola schopná niekam vyzdvihnúť a rovnako je to celé vysoko zabudnuteľné. Ak ste film nevideli, nemáte dôvod ho pozerať.

A na záver ešte tu máme PG rodinný thriller "InstaFame". Pravdou je, že koncept filmu je celkom zaujímavý, jednotlivé akcie a udalosti sú celkom zaujímavé, no spracovanie, ktoré je lacné, neukáže dokopy nič a vyzerá viac televízne než čokoľvek iné tomu jednoducho nesvedčí. Toto by chcelo spraviť silnejšie a hlavne dať tomu väčšiu dávku surovosti a energie. Potom by išlo o dobrý film, ktorý by som ocenil. Takto to ale nejde.

Toľko teda k mojim najobľúbenejším a najmenej obľúbeným filmom za marec 2022, teraz je čas si predstaviť najočakávanejší film na mesiac apríl. A víťazom je pre mňa v tomto Robert Eggers s jeho novým filmom "The Northman". Som zvedavý kam sa posunie vo svojej réžii tentokrát. Jeho predošlé 2 projekty musím vysoko oceniť a myslím si, že podobne ako "The Green Knight" môže aj toto priniesť solídny vizuálny zážitok.

No a tradične na záver ponúkam ešte filmovú štatistiku za mesiac marec. Teším sa na vás v ďalšom mesiaci a prajem veľa dobrých filmov:

A+ - 0x

A - 3x

A- - 2x

B+ - 6x

B - 6x

B-  -1x

C+ - 3x

C - 2x

C- - 1x

D+ - 2x

D - 1x

D- - 0x

F - 0x

Celkový počet videných filmov: 27
Návštevy kina: "Mimořádna Událost" , "The Batman" , "Betlémské Světlo"

Marec 2022 - zhrnutie

Február 2022 - zhrnutie

Verím, že to poviem úplne za všetkých, keď začnem toto vyhodnotenie slovami, že február 2022 navždy zmenil svet, aký sme si dovtedy pamätali. Nezáleží na tom, na ktorej strane barikády stojíte, 24. február 2022 sme sa zobudili do nového sveta, v ktorom si už nemôžeme byť istí absolútne ničím. Netuším ako to dopadne, ako to skončí, či nás vôbec ešte čaká nejaká budúcnosť. Nad hlavou nám visí Damoklov meč.

Ďalej to ale rozoberať nejdem. Potreboval som len nejako úprimne zhrnúť moje pocity z toho, čo sa udialo a teraz sa už ideme venovať zhodnoteniu filmov, ktoré som mal možnosť počas mesiaca vidieť. Myslím si, že ich bolo viac ako počas januára a dokonca si myslím, že som našiel aj zaujímavejšie kúsky, než minule. Takže si ich poďme teraz pripomenúť.

Za najlepší film, ktorý som mal možnosť vidieť počas februára hodnotím dramédiu "CODA". Tento príbeh sa mi veľmi rýchlo dostal pod kožu, prináša veľké množstvo vtipných momentiek, no rovnako aj veľmi veľkú dávku srdca a lásky. V závere si myslím, že príde niekoľko absolútných highlightov filmu, kde sa spojí element počúvania a videnia. A je z toho skutočne jeden z najväčších zážitkov, čo som mal. Skvelá práca.

Na plátna kín sa konečne vrátil aj Hercule Poirot vo filme "Death On The Nile". A ak som sa na nejaký film Kennetha Branagha skutočne tešil, tak to bol tento. Vnútorne si myslím, že viac pochopil svojho hlavného hrdinu, dal mu väčšiu dávku charizmy a viac mi pripomína Poirota, ktorého som mal vždy rád. No musím povedať, že aj čo sa týka prípadu, tak ide o zaujímavejšiu záhadu. Pre nováčikov to bude lahôdka a myslím si, že aj pre fanúšikov Agathy Christie. Čeknite si to.

Netflix a dokument "The Tinder Swindler" nám krásne ukazujú akým spôsobom dokážu niektorí ľudia prichádzať k peniazom veľkými podvodmi. Na jednej strane klobúk dole pred strojcom tohto scamu. Naplánované to mal skutočne perfektne. A vždy z toho vyšiel ako víťaz. No rovnako cítite aj zadosťučinenie, keď sa to všetko postupne otočí proti nemu. Dávajte si na podobných týpkov pozor, rozhodne neprajem nikomu zažiť to, čím si tie ženy prešli. Treba o tom ale vedieť.

George Clooney sa vracia ako režisér asi so svojim najlepším projektom "The Tender Bar". Musím pochváliť atmosféru filmu, herecké výkony a najmä vynikajúceho Bena Afflecka, ktorý robí tento film oveľa veľkolepejším a silnejším, než by normálne asi bol. V jadre sa dá povedať, že je to veľmi typický film, no práve ten šarm a charizma postáv z toho robí skutočne skvelý projekt. Veľmi príjemný film na pozeranie, ktorý sa rozhodne dostane celkom pod kožu.

A na záver ešte dávam rešpekt aj režisérovi Guillermovi Del Torovi za "Nightmare Alley". Je asi pravda, že som čakal trošku niečo silnejšie, no vo výsledku ide stále o skvelý počin. Vizuálne je film strhujúci, výkony Bradleyho Coopera, Toni Collette, Willema Dafoe, Rooney Mara a Cate Blanchet z tomu skutočne veľmi veľa pridávajú. A tak nejako sa mnoho metafor z filmu dá pretaviť aj do skutočného života. Je to určite film, na ktorý tak skoro nezabudnem. Už pre jeho silné momentky. Tá atmosféra ale mohla byť využitá trošku lepšie.

Ako to dopadlo na druhej strane? Nuž... začnem netradične s hororom "Carnival Of Souls" z roku 1998. Tento film som chcel vidieť minimálne 20 rokov. Páčil sa mi poster a nápad strašidelného karnevalu sa mi páčil. Potom som po rokoch videl originál z roku 1962 a musel som mu uznať jeho kvality. No tento film vďaka tomu stratil čokoľvek, čo ho mohlo urobiť zaujímavým. Už som vedel ako to dopadne, čo sa stalo a to všetko okolo toho bolo neskutočne nudné. Občas film vytiahne malý záblesk inteligencie, ale také momentky boli veľmi zriedkavé. Ak ste film nikdy nevideli, tak ho ani nikdy nepozerajte. Ja som ho pozeral len preto, že som ho už chcel vidieť tak dlho, že mi bolo jedno ako to dopadne. Hlavné je, že som ho konečne videl a nemusím ho ďalej hľadať.

Čo sa hororov týka, tak podobne to dopadlo aj pri "Texas Chainsaw Massacre". Hoci oproti predošlému filmu poviem, že tu bolo niekoľko graficky silných scénok, tak film je vysoko predvídateľný. Vieme, kto umrie, kto prežije, postavy sú tu maximálne nevyužité a okrem toho to pôsobí, že film existuje len preto, že návrat série "Halloween" dopadol úspešne. Vnútorne si ale myslím, že keby to bolo moje stretnutie so sériou, tak by som nechápal, čo na tom všetci vidia.

A aby som zas nekritizoval len zlé horory, tak čo takto zlý animák? "The Ice Age Adventures Of Buck Wild" je ukážka ako to dopadne, keď si Disney kúpi projekt a rozhodne sa z neho vytlačiť ďalšie peniaze. Myslím si, že už po pokračovaní série doby ľadovej nikto netúžil. Posledné pokračovania boli tragédia a toto nie je o nič lepšie. A najmä tie animácie vyzerajú o niekoľko tried nižší level. Toto nepôsobí ako keby to vzniklo v poriadnom štúdiu. Toto vyzerá viac ako keby to robilo ich TV štúdio. Žiadny Scrat, nie je to vtipné, nemá to iskru a je to už len vypchaté telo bez všetkého, čo robilo túto sériu kedysi zaujímavú.

A keď už spomíname sériu, ktorá nemala pokračovať, tak čo takto film, ktorý pokračovanie ani nikdy v živote nepotreboval. Pre koho reálne vzniklo "Tall Girl 2"? Film, ktorý dokopy vôbec nevie čo má robiť, je to napísané otrasne, reakcie jednotlivých postáv nedávajú zmysel a celkovo to pôsobí ako zabitý čas. Ak ste mali z originálu pocit, že sme sa dočkali chabej tínedžerskej komédie bez iskry, tak pokračovanie je to isté, len dokopy už nemá ani len pointu a srdce. Vyžmýkané do poslednej kvapky.

Čo sa týka očakávaní na marec, tak myslím si, že všetci sme zvedaví na "The Batman". Viem si v tejto role Roberta Pattinsona predstaviť a okrem toho v réžii Matta Reevesa môže ísť o skutočne poriadny zážitok. Tak dúfam, že sa nesklamem.

A čo na záver? Dúfam, že sa táto vojna skončí skôr než začne a filmová štatistika videných filmov. Nech sa páči:

A+ - 0x

A - 5x

A- - 1x

B+ - 4x

B - 8x

B- - 3x

C+ - 4x

C - 1x

C- - 0x

D+ - 0x

D - 2x

D- - 2x

F - 0x

Celkový počet videných filmov: 30

Návštevy kina: "Scream" , "The King´s Man" , "Uncharted" , "Death On The Nile"

Február 2022 - zhrnutie

Vianočná výzva 2021 - vyhodnotenie

Dnes máme 17. február 2022 a oficiálne uzatváram veľkú vianočnú výzvu. Bol to veľký boj, ale konečne si môžem povedať, že som všetky vianočné filmy dopozeral. Pôvodne som to mal stihnúť do konca decembra, predĺžil som to do konca januára, no absolútne som nevedel nájsť chuť si zapnúť nedopozerané filmy. Myslel som si, že rovnako ako roku 2020 sa tieto filmy stanú celkom príjemným filmovým spestrením roka, ktoré mi okrem toho prinesie príjemnú vianočnú náladu. Ale to sa roku 2021 nestalo, a ak ste sledovali moje komentáre na vianočné filmy, tak viete veľmi dobre čo sa stalo. Ale nebude vadiť, ak si to v tomto vyhodnotení pripomenieme.

Vianočné filmy roku 2021 absolútne nenaplnili moje očakávania. Začalo to celkom v pohode. Doknoca to pôsobilo, že to bude mať celé úplne rovnaký štýl ako naposledy. No potom som si postupne začínal uvedomovať, že sa objavuje veľmi málo filmov, ktoré by ma boli schopné aspoň nejako zaujať. Jeden film za druhým sa objavovali tie isté klišé, tie isté situácie. Znovu a znovu. A už som začínal byť z toho unavený. Možno za to čiastočne môže aj fakt, že Lifetime si tento rok zvolil tempo, že od posledného novembrového týždňa sme mali každý deň nový vianočný film. Hallmark zase mali "Thanksgiving maratón", kde počas dní vydávali 2 filmy za sebou. A následne už vznikal obrovský tlak, kde som začal nadobúdať pocit, že filmy iba pribúdajú a nestíham to sledovať. A nakoľko nešlo ani o vysoko kvalitné filmy, tie negatívne pocity sa postupne začali prehlbovať.

Myslím si, že do toho všetkého mohli zahrať ešte aj ďalšie faktory, ale toto boli pre mňa tie piliere, ktoré ma presvedčili, že na rok 2022 už ďalšiu "Veľkú Vianočnú výzvu" robiť nebudem. Miesto toho to buď spravím ako počas roku 2019, alebo to vymyslím úplne inak. Ale ďalší rok už týmto prechádzať nechcem. Pretože to bola úprimne celkom fuška vidieť všetky tieto filmy a mať z toho ešte aj nejakú pozitívnu náladu. A ak už ma vianočné filmy nedokážu dostať do vianočnej nálady, ale mi z nej naopak ukrajujú, je treba urobiť niečo inak. Aj z toho dôvodu som ju nakoniec dobojoval až teraz.

Minulý rok som určil mojich 20 najobľúbenejších filmov. Za tento rok si myslím, že dám niekoľko "honorable mentions" a určím iba najlepšiu desiatku. Dôvod je najmä ten, že tých naozaj dobrých vianočných filmov bolo tentokrát naozaj veľmi málo. Takže bez ďalších rečí, poďme si spomenúť tých pár filmov, ktoré nedosiahli na najlepšiu desiatku.

"Boyfriends Of Christmas Past" je celkom vtipnou úpravou klasickej "Vianočnej koledy", kde namiesto duchov budú v snoch navštevovať našu hrdinku jej ex-priatelia. "Gingerbread Miracle" ponúka zase príjemný príbeh o špeciálne tvarovaných medovníčkoch, ktoré môžu plniť želania. "A Kiss Before Christmas" naučí nášho hrdinu, že život v alternatívnej realite môže zmeniť aj veci, ktoré by nechcel. "Dancing Through The Snow" má síce v jadre veľmi všedný príbeh, no ten šarm, skvelá chémia a dobré postavy z toho spravili príjemný filmový zážitok. Po dvoch nie zrovna kvalitných filmoch v sérii sa "Merry Liddle Christmas Baby" pre mňa stalo prekvapivo absolútnym highlightom v tejto sérii. A veľmi nečakaným. "Hot Chocolate Holiday" zase ponúka celkom kreatívne napísaný príbeh dvoch konkurentov, ktorí majú na svojom menu horúcu čokoládu. "Ghosts Of Christmas Past" nás učí, aby sme uzatvorili veci, ktoré sme nechali otvorené, inak nás môžu prísť strašiť. "Maps And Mistletoe" zas prináša romantiku medzi mladou kartografkou a veľkým cestovateľom. "The Holiday Fix Up" ukazuje, že nie vždy sú klišé problémom. Ak má film dostatok šarmu a pekných momentov, veci sa vedia posunúť správnym smerom. "Love Hard" ako nenápadná vianočná romantická komédia od Netflixu vie potešiť a na záver ešte pripomeniem "Christmas CEO", ktorý ukazuje, že niekedy v živote len potrebujeme opäť nájsť správnu cestu, aby sme našli v živote to, na čom záleží.

10. "Christmas Movie Magic" - Malý vianočný film, ktorý ale veľmi príjemne funguje. Má to atmosféru, romanca je veľmi príjemná, trošku budeme mať aj pátrania v histórii po starej láske, ktorá možno ešte stále môže zahorieť. Okrem toho je to film, ktorý má aj veľmi kvalitne spracované sety a pôsobí veľmi skutočne.

9. "My Christmas Family Tree" - Tento príbeh o hľadaní rodiny na mňa celkom príjemne zapôsobil. Ku koncu síce strieľal zvraty napravo a naľavo a už to pôsobilo, že si z toho tvorcovia robia srandu, ale film má príjemnú atmosféru a sympatickú Aimee Teegarden zo seriálu "Friday Night Lights".

8. "David And The Elves" - Poliaci natočili nový vianočný film, z ktorého možno v budúcnosti budú plánovať tvoriť aj sériu. Proti by som nebol. Postavy ma bavili, film bol správne vtipný, mal veľkú dávku vianočnej atmosféry a okrem toho sa mi ohromne páčilo ako sa charaktery rodičov počas polovice filmu úplne prehodia medzi sebou. Vzniknú z toho skutočne srandovné situácie. A ukazuje to aj to, že sú dôležitejšie veci ako vlastná popularita.

7. "The Christmas Promise- Prvý film, ktorý ma poriadne nadchol. Príbeh o majiteľke hračkárstva, ktorej snúbenec nešťastne zomrie a snaží sa nejako s jeho smrťou vyrovnať ma fakt dostal. Okrem toho sa do neho dostala veľmi príjemná romanca, ktorej nechýbala uveriteľnosť. Veľmi príjemné postavy vo veľmi príjemnom (aj keď jednoduchšom) filme.

6. "Every Time A Bell Rings- Tri sestry, jeden zvonček a hľadanie pokladov počas Vianoc. Návrat do detstva no rovnako aj upevnenie súrodeneckých vzťahov, ktoré rokmi ostali trošku stratené. Skvelý film, ktorý ma svojou jednoduchosťou príjemne potešil a stál za pozornosť.

5. "Eight Gifts Of Hanukkah- Ako minulý rok, tak aj teraz prináša Hallmark film s tematikou "Hanukkah". A opäť im to podľa mňa vyšlo. Dokonca by som povedal, že lepšie ako naposledy. Identita tajného ctiteľa sa síce odhalí veľmi rýchlo, no tie darčeky sú skutočne skvele vymyslené a dávajú filmu nezabudnuteľnú atmosféru. Ak ste film nevideli a máte chuť na čaro Vianoc, odporúčam sa k tomuto kúsku vrátiť.

4. "Time For Them To Come Home For Christmas" - Veľmi nečakaný filmový zvrat priniesol skutočne krásny vianočný film, ktorý odporúčam vidieť. Ukazuje to krásne, že veci sa možno dajú napraviť. Ak sme ochotní počúvať druhých a nesnažiť sa neustále presviedčať o tom, že sme tí, ktorí majú pravdu. Pekný film s dobrými momentkami a sympatickou love story. 

3. "Christmas Jars" - Neviem či je to podľa skutočnej udalosti natočené, no tá myšlienka filmu ma úprimne dojala. A aj ten výsledok. Nemôžem povedať, že by som to finále neočakával, ale na druhú stranu to ukazuje, že dobré skutky sa môžu aj dobrým oplatiť. A robiť dobré skutky má význam. Pre mňa asi najsrdečnejší film počas celej vianočnej výzvy, ktorý aj po dopozeraní ešte nejaký čas hrial. Ak ste nevideli, odporúčam dobehnúť.

2. "Our Christmas Journey" - Tento rodinný vianočný film bol rozhodne highlight, čo nám priniesol Hallmark. Uveriteľné príbehy viacerých ľudí, ktorých sa dotkli určité životné tragédie. A vo výsledku to pôsobí absolútne úprimne. 

1. "A Chance For Christmas" - A na záver nečakaný bonus, ktorý sa stal absolútnym vianočným highlightom. Koncept síce nie je veľmi originálny, no o to viac ma filmy s týmto námetom bavia. A v prípade, že do toho zapojíme niekoho ako je Tori Anderson, tak vznikne úplný vianočný klenot. Emocionána jazda, kde sme sa dočkali snáď úplne všetkého. Myslím si, že všetky emócie sú tu prítomné a fungujú skvele. A vďaka tomu sa stáva mojim najobľúbenejším filmom roka.

Za tento rok boli ale aj vianočné filmy, ktoré by som najradšej úplne vymazal z hlavy. A bohužiaľ ich bolo počas tejto výzvy oveľa viac ako naposledy. A tie negatívne pocity sa tu rozhodne celkom za tento rok nakopili. Takže nebude 5 (ako minulý rok) ale 10 najhorších filmov, ktoré som počas tejto vianočnej výzvy mal možnosť vidieť. A tu sú:

10. "Christmas In Harmony- Nudný vianočný film s nudným hudobným finále, ktoré pôsobí úplne zbytočne a nedotiahnuto. Okrem toho keď tento film vytiahne tie otravné klišé na konci, tak sú skutočne otravné. Bez akéhokoľvek nápadu to proste vytiahlo film... a hotovo.

9. "Under The Christmas Tree- Tomuto filmu som veril, že prinesie trošku lepší zážitok. Minimálne už len preto, že tu máme pre zmenu lesbickú love story. No problém filmu je, že to je jediný rozdiel, ktorý do toho všetkého prinesie. Postavy sú nezaujímavé, zvraty neprinášajú nič nové a okrem toho love story tu miestami pôsobí absolútne nasilu. Ak by sme náhodou v úvode nepochopili o čo má ísť.

8. "Sister Swap: Christmas In The City" - Hallmark si urobil trošku veľký projekt so svojim "Sister Swap". Urobiť svoj prvý double feature a priniesť 2 filmy, ktoré dokopy tvoria jeden celok. A kým  "A Hometown Holidaybolo celkom fajn a prinieslo celkom dobrý príbeh o reštaurovaní starého kina, tak tento film dokopy nefunguje. Čiastočne za to môže aj Ashley Williams, ktoré je miestami strašne otravná. A nie je nič horšie ak sa má zaľúbiť do totálneho suchára, s ktorým nemá žiadnu chémiu. 

7. "Christmas For Keeps" - Neskutočne rozladený projekt, ktorý bol asi príliš ambiciózny pre niekoho ako je Hallmark. Príbeh piatich priateľov, ktorí boli spolu ako tínedžeri v spoločnej hereckej skupine môže byť reálne zaujímavý. Ako sa vzťahy za roky zmenili, ako sa medzi nich dostali rôzne konflikty a podobne. No ako som povedal, Hallmark nie je to správne štúdio, ktoré by sa malo o takýto film postarať. Jednoducho na to nemajú. Potenciál v tomto príbehu ale bol. To musím uznať.

6. "The Nine Kittens Of Christmas" - A teraz už smerujeme k tým naozaj únavným filmom. Bol som na tých 9 mačiatok celkom zvedavý, no film absolútne nevie pracovať so svojim konceptom. Neskutočne naťahuje čas, naši ľudskí protagnosti nemajú spolu žiadnu skutočnú chémiu a ten vzťah je vysoko fejkový. Okrem toho tu máme aj príbeh adventného kalendáru, ktorý pôsobí ako keby ho niekto strihol z iného filmu a nasilu vopchal sem. Vo výsledku len frustrujúca nuda, ktorá ma otrávila.

5. "Welcome To The Christmas Family Reunion" - Ešte horším vianočným filmom pre mňa bol tento zážitok. Najmä už len z toho titulu, že to je celé jeden film o obrovských malichernostiach. O tom, kto má lepší barák, v ktorom sa bude konať vianočná rodinná stretávka. A keď sa rozhodne, tak to "nie je spravodlivé" a bla bla bla. Otravný film, ktorý ani nevie o čom reálne sú Vianoce. A odsedieť ho bola celkom fuška.

4. "A California Christmas: City Lights" - Pokračovanie očividne úspešného vianočného projektu od Netflixu. A úprimne tomu nerozumiem. Tento film je tak zbytočný, tak ničím neprínosný a tak nezaujímavý, že jeho klišé originál je oproti tomu skvost. Neviem aký bol dôvod prinášať tento film, no pôsobí to, že tvorcovia budú mať ešte jeden film v zálohe. Ďakujem neprosím. Sledovať toto bolo čisté utrpenie, ktoré zo mňa vytiahlo všetku chuť a radosť z Vianoc.

3. "The Enchanted Christmas Cake" - Čo môže byť horšie ako zbabraný projekt Neftlixu? Nuž, film od Lifetime, ktorému niekto ukradol život a výsledne priniesol len nejaký zombie kúsok, ktorý sa tvári, že má niečo znamenať. Tento film nemal správne urobené nič. Ani dobrú chémiu, ani dobrý príbeh, ani nič čo by ho nejakým spôsobom dostalo aspoň do kategórie nejakého priemeru. Ak highlightom filmu je časť, keď zistíme, že tajomstvo na správnu ingredienciu sa ukrýva v Shakespearovej hre, tak ste to fakt pokašľali na plnej čiare. Nie je tu totiž inak nič, čo by stálo za zmienku. Najlepšie bude, ak tento film vôbec neuvidíte.

2. "Home Sweet Home Alone" - Disney+ sa rozhodlo oživiť sériu "Home Alone" so svojim novým prírastkom. A úprimne, toto si mohli odpustiť. Nie je to ani vtipné, ani milé ani nič. Je zaujímavé, tež to chce robiť určité veci inak, no potom z toho urobia film, ktorého sledovanie totálne bolí. A myslím tým až fyzicky. Nikdy som necítil z všetkých tých scénok s nástrahami, že by mi bolo tých obetí ľúto. Až teraz.

1. "A Naija Christmas" - A víťazom o najhorší vianočný film sa stáva Netflix so svojim projektom z Južnej Afriky. Na tento film som sa tešil, lebo som veril, že môže priniesť trošku inú príchuť Vianoc. No výsledne sa tu tvorcom podarilo, že urobili svoju vlastnú verziu zlej vianočnej americkej komédie, ktorá je napísaná absolútne katastrofálne, nemá v sebe kúska šarmu, scénky pôsobia akoby boli povykrádané z iných projektov a celkový feeling z filmu je len jeden obrovský "rage". Priznávam, že po tomto filme som mal chuť s celou výzvou absolútne skoncovať, lebo mi z toho prišlo absolútne zle. Nie som človek, ktorý chce dávať negatívne ratingy a vianočným filmom už vôbec nie. No tento film ma dostal do takej fyzickej nepohody, akú som už nezažil celkom dlho. A už len za to, si zasluhuje svoje víťazstvo, v kategórii o najhorší vianočný film.

Na záver tohto vyhodnotenia ešte prinášam aj najlepšiu hlášku z vianočných filmov, ktorú si tentokrát vybojoval film "Match Made In Mistletoe" a znie: "Less Jingle Bells, more Silent Night".

A tým dávam definitívnu bodku za Veľkou vianočnou výzvou 2021. Myslím si, že to bolo naposledy, čo som sa pustil do niečoho takto veľkého a tento rok si radšej užijem lepšie filmy.

Vianočná výzva 2021 - vyhodnotenie

Január 2022 - zhrnutie

Myslím, že toto bude veľmi krátke zhrnutie. Nie je totiž toho moc čo povedať k mojim filmovým výberom počas januára. Nevidel som toho veľmi veľa a sústredil som sa okrem filmov aj na veľké množstvo iných aktivít. Takže to podľa toho aj bude vyzerať. Na druhú stranu ale je treba povedať, že pár silných momentov mi január priniesol. A rovnako aj niekoľko očakávaní, ktoré som čakal,  že uvidím v decembri. Ale tak... lepšie neskôr ako nikdy. Tak to poďme rýchlo zhrnúť.

Najlepším filmom za január je dlho očakávaný "Spider-Man: No Way Home". Neviem čo reálne k tomu dodať. Toto bol tak ohromný a silný film, že miestami som úplne zabudol dýchať. Plus prináša aj niekoľko veľmi neočakávaných momentov, ktoré som nepredpokladal, že nastanú. No súčasne tomu nechýba ani ten zdravý a kvalitný humor, na ktorý som bol v týchto filmoch zvyknutý. Môžem len povedať, že oplatilo sa počkať a výsledok stál nadmieru zato.

Ďalej tu máme film "Mass". Vynikajúca konverzačka o veľmi zaujímavej téme, ktorá sa nám postupne rozplieta a začíname chápať jednotlivé súvislosti tohto stretnutia. Nebudem ani len naznačovať o čo ide, nakoľko v prípade tohto filmu je podľa mňa najlepšie, keď si to pozriete sami a prežijete si to spolu s našimi hrdinami. Ku koncu som mal slzy v očiach.

Dojímavý film bol pre mňa aj "A Mouthful Of Air". Tiež popravde neviem čo o filme moc povedať, aby som neprezrádzal moc. Vysoko oceňujem výkon Amandy Seyfried, postupné odhaľovanie príbehu a skrz všetku tú bolesť a lásku sa dočkať tiež silného príbehu, ktorý ma dostal. Ak sa vám to zdalo nezáživné, viem pochopiť, no u mňa film dopadol presne naopak. Veľmi intenzívne.

Potešil ma aj "Harry Potter 20th Aniversary: Return To Hogwarts". Príjemné pripomenutie magických filmov vďaka tejto veľkej stretávke tvorcov. Človek si tak nejako ani neuvedomí, že už je to viac ako 20 rokov, čo bol v kine na "Philosopher´s Stone", a len si zrazu uvedomí ako ten čas uletel. Plus je treba uznať, že film krásne hovorí aj o vzťahoch medzi hercami, ktoré boli často zaujímavejšie, než by sa na prvý pohľad zdalo. Za tento zážitok som úprimne vďačný.

Stephen Spielberg sa opäť vrátil na filmové plátna. Tentokrát tu máme remake slávneho muzikálu "West Side Story". Originálnu verziu z roku 1961 som nevidel, ale je treba povedať, že táto verzia je veľmi dobrá. Krásne natočená, skvelé hudobné čísla s vynikajúcou choreografiou a dobrou chémiou medzi oboma protagonistami. Je to síce predvídateľné... film pôsobí ako určitá variácia na Romea a Júliu (s nejakými zmenami), no tie emocionálne momentky sú skutočne veľmi dobre zachytené a spracované. Takže uznávam opäť Spielbergove kvality režiséra.

Ako to vyzeralo na opačnej strane? Spomenieme si dokopy len dva filmy a prvým bude akčný thriller "The 355". Ako je možné, že sa nenájde normálny scenárista a režisér, ktorý by bol schopný natočiť kvalitný špionážny a akčný thriller s ženami, ktorý by nepôsobil nudne, predvídateľne alebo strašne gýčovito. Pár dobrých momentiek síce film má, no dokopy to nemá ani atmosféru, ani zaujímavý námet ani niečo originálne, čo by film nejako bolo schopné zdvihnuť z toho podpriemeru. Herecky je to okey, no to je asi maximum čo by som mohol povedať a je tu pár postáv, ktoré sa mi páčili, no bolo treba sa im venovať trošku viac.

A spomeniem ešte aj "Under The Christmas Tree". Tento film nejako nevybočuje z radu ostatných vianočných filmov, ktoré som počas minulých mesiacov mal možnosť pozerať, no štve ma, že prináša trošku inú love story, no spracuje to asi ešte gýčovitejšie, než mnohé iné gýčové tv filmy. Škoda. Toto je už len čistá nuda.

Aké najväčšie filmové očakávanie mi prináša Február? Priznám sa, že už rok a pol chcem vidieť "Death On The Nile". A Kenneth Branagh si po hroznom "Artemis Fowl" a nie veľmi výraznom "Belfast" si opäť potrebuje získať môj záujem. A tomuto filmu celkom verím. Takže držím palce, aby som sa nemýlil.

A úplne na záver ešte stará, dobrá filmová štatistika:

A+ - 1x

A - 4x

A- - 2x

B+ - 4x

B - 5x

B- - 2x

C+ - 0x

C - 5x

C- - 1x

D+ - 1x

D - 0x

D- - 0x

F - 0x

Celkový počet videných filmov: 25
Návštevy Kina: "House Of Gucci" , "Spider-Man: No Way Home" , "West Side Story"

Január 2022 - zhrnutie