Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Komédia
  • Dráma
  • Akčný
  • Sci-Fi
  • Animovaný

Obľúbené filmy (10)

2001: Vesmírna odysea

2001: Vesmírna odysea (1968)

Ten monolit je základným šutrom žánru Sci-Fi vo filme. Je to referenčná záležitosť a každý kto niekedy išiel točiť nejaké (seriózne) scífko, si ho vždy pozrel. Rozhodne to nie je to film pre každého a to je možno aj dobre. 2018: Tento rok to je už neuveriteľných 50 rokov od doby, čo sa v kinách prvý krát objavila Vesmírna odysea 2001. Je jej odkaz aktuálny aj pre dnešného diváka alebo to je len záležitosť pre fanúšikov retro sci-fi filmov? Na to sa pokúsim odpovedať v následujúcich riadkoch. Úsvit ľudstva: Planéta Zem pred miliónmi rokov. Alfa samci dvoch malých komunít ľudoopov zvádzajú verbálne teritoriálne boje o jediný zdroj vody vo vyprahnutej a suchom zmietanej Afrike. Víťaz môže byť ale iba jeden, čo pre stranu, ktorá prehrá znamená v budúcnosti nevyhnutnú záhubu, pretože zákony prírody sú nekompromisné. Lenže potom sa na stranu slabších postaví mocná sila - Monolit. Abstraktná myšlienka je najsilnejšia zbraň, ktorú dokáže poskytnúť a tá umožní slabšej strane vytvoriť prvú reálnu zbraň. 2001: Ľudstvo svoje „teritoriálne značkovanie“ prenieslo aj do vesmíru. Nemecké, Čínske a Britské ozbrojené letecké sily operujú na orbite modrej planéty. Na medzinárodnej stanici platí prísna vízová politika a „kmeňová nenávisť“. Postaví sa znovuobjavený Monolit na Mesiaci na stranu toho slabšieho, alebo si ho pre seba uchmatne ten najsilnejší? Nie, Monolit tentokrát iba „neutrálne“ vyšle k Jupiteru, k svojmu podstatne väčšiemu bratovi správu o svojom objavení. Záver: David Bowman precestoval milióny kilometrov, aby našiel svoju smrť na neznámej planéte, obývanej neznámymi bytosťami, ktoré stvorili oba Monolity. Áno, musí umrieť, aby sa mohlo zrodiť niečo nové, nová ľudská rasa, ktorá bude oprostená od svojich najtemnejších pudov, od svojho „teritoriálneho značkovania“ a svojich „alfa samcov“, ktorí do vesmíru a do spoločnosti vyspelých civilizácií nepatria. Ľudstvo musí „eticky“ dobehnúť svoj technologický vývoj. Áno, Vesmírna odysea 2001 je svojím posolstvom aktuálna aj dnes a bohužiaľ, zrejme bude aj za ďalších 50 rokov.

Star Trek X: Nemezis

Star Trek X: Nemezis (2002)

Dokonalé zavŕšenie jednej ságy. Na začiatku, v druhom filme (a zároveň úspešnom reštarte) musel Kirk čeliť Khanovi - svojmu najväčšiemu a najsmrteľnejšiemu oponentovi, no Picard musí čeliť ešte niekomu podstatne nebezpečnejšiemu - samému sebe. Veď naším najväčším nepriateľom sme predsa mi sami. Každý jeden človek sa rodí ako nepopísaný list a iba výchova rodičov a prostredie v ktorom žije ovplyvňuje to, aká bude jeho osobnosť v dospelosti. Škoda len, že posádka TNG nedostala šancu natočiť viac takto kvalitných filmov...

Star Trek IX: Vzbura

Star Trek IX: Vzbura (1998)

Vzbura je dosť nepochopený film. Je to návrat k tomu, čo vytvoril Roddenberry. Vzbura proti ST - Deep Space Nine a "špinavej" vojne s Dominionom, ale aj proti násiliu, ako takému. Veď hlavnou myšlienkou filmu je biblický príbeh o Abelovi a Kainovi a podstate vzniku násilia a nenávisti. "Keď nemôžme mať planétu my, tak ju nebude mať nikto!" Toto sa aj napriek pomalšiemu tempu filmu nedá ohodnotiť menej, ako piatimi hviezdami.

Star Trek VIII: Prvý kontakt

Star Trek VIII: Prvý kontakt (1996)

Najakčenjší zo všetkých ST filmov, ktorý pointou tak trochu popiera seriálovú predlohu (konkrétne dvojdiel Vpád). Ale to nevadí. Hlavne si dávajte pozor, lebo aj keď bojujete čestne a v spravodlivom boji je medzi snahou o spravodlivosť a pomstou veľmi tenká hranica. Za päť.

Star Trek VII: Generácie

Star Trek VII: Generácie (1994)

Asi najväčším záporom tohoto filmu je, že prechod od jednej generácie k druhej museli autori napchať do jedného, priemerne dlhého filmu. Celým filmom sa vlastne tiahne jediná myšlienka a to, že nové a mladé vždy vystrieda to staré. Že to takto na našej Zemi všetko funguje, odkedy vznikla. Akurát, že ta "evolúcia" v tomto filme je na mňa trošku prirýchla a trošku menej prepracovanejšia. Bez Spocka, Uhury, Sulu, Barclaya, Crushera, Ro, O'Briena a Keiko to proste nie je úplne ono. A pritom priestor na zapracovanie aj týchto postav bez zmeny hlavnej príbehovej línie tam rozhodne bol. Stačilo, keby sa tam miesto neznámeho komparzu aspoň v pár scénach mihli, ako napr. sestra Ogawa. A samozrejme je tu aj tá premisa o tom, že treba žiť v tej jedinej dostupnej realite, ktorú máme. Zober "lopatu" nie drogy! :-D

Star Trek VI: Neobjavená zem

Star Trek VI: Neobjavená zem (1991)

Politický triller zo sveta Star Treku? Presne tak. Nicholas Meyer opäť vytiahol z postáv maximum. Excelentné herecké výkony. Ako sa vraví: "To najlepšie na koniec." A hlavná myšlienka? Vo vesmíre je všetko neustále v pohybe, všetko sa neustále mení, tak prečo človek tak ťažko mení svoje myslenie, svoje návyky, rutinu, vypestované podmienené reflexy? Je to ťažké, ale dá sa to, len treba otvoriť svoju myseľ... "Možno na to, aby sme žili v dokonalom svete nemusíme meniť svet, ale sami seba."

Star Trek V: Nejzazší hranice

Star Trek V: Nejzazší hranice (1989)

Keď mi niekto povie Star Trek, automaticky si spomeniem na tento film. Zo všetkých filmov je mojím najobľúbenejším. Nechápem prečo ho ľudia, tak neznášajú a vinia za to Shatnera. Že má slabé efekty? Za to môže skôr slabá produkcia, nie režisér. Pravda je taká, že po komediálnej štvorke bol Shatner v ťažkej pozícii. Chcel spraviť film, ktorý by nadväzoval na predchádzajúci a zároveň zamieriť do vážnejšej témy. Myslím, že v tomto kontexte sa mu to podarilo a v podstate prekopal cestu Neobjavenej krajine, ktorá je čistým politickým trillerom. Hlavnou myšlienkou toho filmu nie je Boh, ako sa na prvý pohľad môže zdať, ale náboženstvo, cirkev a náboženský fanatizmus, alebo to, čo spôsobuje. Že práve vďaka nemu ľudia strácajú ozajstnú vieru v Boha, že pre obraz Boha, ktorého si vytvorili a majú ho pred očami, prehliadajú toho ozajstného. Za túto odvážnu myšlienku, ktorú si Shatner "dovolil" natočiť by si tento, bohužiaľ nepochopený film zaslúžil aj 10 hviezdičiek. Tak dávam aspoň päť.

Star Trek IV: Cesta domů

Star Trek IV: Cesta domů (1986)

Rodinná komédia zo silným ekologickým a pacifistickým posolstvom. Jediný ST film, ktorý dokázal osloviť to najširšie spektrum divákov. Za päť. PS: Záver dvojdielnej ódy na Spocka, po tomto nasleduje óda na Kirka.

Star Trek III: Pátranie po Spockovi

Star Trek III: Pátranie po Spockovi (1984)

Zrkadlovo otočený dej dvojky postavený na Frankensteinovskom modele. Kirk stvoril syna Davida, David stvoril Genezis, ale nakoniec stratili Mr. Spocka. A tak Kirk v tomto filme stráca syna Davida a Genezis, aby znovu našiel Spocka. David zaplatil za to, že sa rozhodol miešať do remesla prírode svojím vlastným životom, rovnako, ako Dr. Frankenstein. Až na ten pomerne nudný záver odohrávajúci dosť dlho v štúdiu na 20m štvorcových to je zase klasický inteligentný ST film, zo všetkým, čo k tomu patrí... PS: Savik je tak trochu asi retardovaná, lebo v Khanovom hneve nijako proti pochovaniu Spocka na Genesis neprotestovala. Alebo žeby o Katre vedel iba Sarek? Škoda, že sa na tomto filme nepodieľal Nicolas Meyer, mohlo to byť úplne bez logických kopancov.

Star Trek II: Khanov hnev

Star Trek II: Khanov hnev (1982)

Tak týmto filmom to všetko začalo. Aj napriek tomu, že Nicholas Meyer z Hviezdnej Flotily spravil Americkú armádu budúcnosti a toto je rozhodne najviac "khaki" film zo všetkých ST filmov, naštartoval neskutočne dlhú a úspešnú sériu. Hlavnou myšlienkou tohoto filmu je: "Nikdy sa nevzdávať aj keď je boj dopredu stratený (Kobayashi Maru)". Každý vojak vie, do čoho išiel. Každý vie, čo riskuje... Samozrejme, okrem tejto hlavnej myšlienky je tu aj tá vedľajšia, o živote a smrti, o večnom kolobehu života. Kirk stvoril syna Davida, David stvoril Genezis, ale vždy keď niečo získame, navždy aj niečo stratíme. V tomto prípade to bol Mr. Spock.