Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Horor
  • Akčný
  • Krátkometrážny
  • Komédia

Obsahy (8)

Schrödingerova mačka

Schrödingerova mačka (2023) (amatérsky film)

Schrödingerova mačka je krátkometrážny experimentálny film od Jána Molnára, ktorý zachytáva jeden bežný deň mladíka menom starý muž. Ako už názov prezrádza, snímka sa inšpirovala fyzikálnym myšlienkovým experimentom Erwina Schrödingera. Ten ilustruje paradox kvantovej superpozície dvoch stavov na príklade mačky ktorá by mala byť súčasne živá a mŕtva. Rovnako ako Schrödingerova mačka aj mladík vie byť zároveň starý muž. Vie byť aj nebyť členom pyramídovej schémy. Dokáže komunikovať s vegetáciou o klimatických zmenách a dokáže byť triezvy aj keď zapíja vodku čučom. Schrödingerova mačka obsahuje množstvo fragmentov zo života tvorcu, ktorých jediným spoločným menovateľom je tok času v priestore.

Thanatophobia

Thanatophobia (2018)

Thanatophobia je krátkometrážna surrealistická snímka, ktorá silne abstraktnou formou zachytáva melancholické pocity a dojmy zo samotného žitia. Vizuálne sa snaží pretaviť tok myšlienok do zrozumiteľných obrazcov, avšak príval strachu, nostalgie, obviňovania sa a syndrómu vyhorenia tieto snímky poškodzuje a ničí. Presne ako človek, ktorý zlyhal a ktorý pred sebou nevidí už žiadne riešenie.

Hypnosis

Hypnosis (2016) (amatérsky film)

Snímka Hypnosis je postavená z troch fragmentov, ktoré zachytávajú tri alternatívne vesmíry. Vo všetkých sa nachádzame v rovnakom čase na rovnakom mieste a sledujeme oplodnenie vajíčka inou spermiou. Tým sa zrodí iný človek, takmer totožný ale predsa iný. S inou osobnosťou, inými poruchami a túžbami.

Ataraxia

Ataraxia (2015) (amatérsky film)

Ataraxia je experimentálna snímka, v ktorej sú zachytené sny samotného tvorcu vo veľmi náročnej a prakticky neuchopiteľnej forme. V stroboskopickom besnení sú tu zachytené výjavy z najtemnejších kútov mysle, ktoré si tvorca zapisoval vždy čerstvo po prebudení alebo ešte v polospánku, kedy nebol úplne pri zmysloch. Z tohto dôvodu ide o veľmi autentické a pejoratívne vyjadrenie, ktoré neohlodala racionálna stránka bdelej mysle.

H.R. Giger's Art in Motion

H.R. Giger's Art in Motion (2010)

Krátkometrážna snímka H.R. Giger's Art in Motion po prvýkrát predstavuje digitálne upravené a do trojdimenzionálnej podoby plne prekonvertované maľby slávneho švajčiarskeho umelca a otca Votrelca (1979) Hansa Rudolfa Gigera. Animácie, v ktorých ožívajú biomechanické stvorenia z obrazov, sú rozdelené do niekoľkých kapitol. Každá z nich prezentuje istý svet a v ňom stvorenia, ktoré dožívajú svoj život.

Librianna, Bitch of the Black Sea

Librianna, Bitch of the Black Sea (1981)

Librianna, žena ľahších mravov, sa so svojím tímom snaží vypátrať a zastaviť tajnú organizáciu, ktorá sa živí nakrúcaním erotických filmov.
Tvorcovia tvrdia, že sa jedná o úplne prvý film tohto druhu nakrútený v Sovietskom zväze. V úvodných titulkoch sa spomína aj informácia, že dôvodom jeho vzniku bol protest proti tamojšiemu režimu a existencii železnej opony. Pravda je však taká, že snímka vznikla v USA. Fikcia o jej nakrúcaní vznikla iba preto, aby si získala väčší ohlas v radoch verejnosti. Aby bola ešte uveriteľnejšia, herci vystupovali pod vymyslenými ruskými pseudonymami.

Gilgameš

Gilgameš (1987)

Staroveká ruina z Mezopotámie s vytesanými rytinami sumerského hrdinu Gilgameša ožíva. Po mnohých tisícročiach nám predstavuje epos vo výjavoch takpovediac surrealistických. Gilgameš putuje po krajne, aby našiel rastlinu nesmrteľnosti. Paradoxne s ním cestuje aj had, ktorý je vždy o niečo pred ním. Na ceste sa hrdina takisto stretáva so snovými výjavmi oblúd, ktoré mu bránia v ceste.
Krátky animovaný film pracuje s technikou plastelínovej animácie.

Vraždící zvony

Vraždící zvony (1977)

Mladému bojovníkovi menom Sun umiera matka. Jej choroba je už v takom štádiu, že jej pomôže iba tajný recept na liek, ktorý však prísne strážia mnísi v šaolinskom kláštore. Sprvu mu knihu plnú liečiteľných múdrostí odmietajú požičať, ale nakoniec ich Sun svojimi päsťami presvedčí. Nanešťastie však vysvitne, že skutočnú knihu ukradol princ Yun Ching, ktorý ju potrebuje na to, aby zničil kláštor spolu so všetkými mníchmi. Kniha mu poslúži ako odmena pre nájomného zabijaka, majstra s dvomi gilotínami. Sun a bojovníci Šaolinu sa spoja, aby sa pomstili za svojich padlých súkmeňovcov, zabili chladnokrvného vraha s dvomi gilotínami a porazili nadvládu zlej dynastie.

Reklama