Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Horor
  • Akčný
  • Krátkometrážny
  • Komédia

Obľúbené filmy (10)

Vojdi do prázdna

Vojdi do prázdna (2009)

Óda na život. Na zrod, priebeh a koniec aby sa potom v nekonečnom cykle prírody mohla táto dýchajúca suita opakovať do nekonečna. Najlepšie je na tom to, že celé toto úžasné posolstvo nemá určitú, pevnú a jasnú formu. Tá sa dostaví až v samom závere keď si divák uvedomí prečo v posledných 10 minútach na obraze tvorca ukazuje iba ľudí pri pohlavnom styku. Ďalšia vec ktorá ma vtiahla do tejto prázdnoty bola tá neuveriteľná forma plná surrealistických prvkov, zabalená do halucinogénneho temného tripu ktorý mi odpálil triezve zmyslové vnímanie. A najzaujímavejšie bolo na tom to, že to malo jednoduchý príbeh ktorému bolo jednoduché porozumieť. Tomu by možno pochopil aj tupý žrút konzumu. Nesmierne sa mi páčili tie prechody z minulosti do prítomnosti a späť. Vždy tie momenty boli s niečim späté a tematiky rovnaké. Lepšie spracované halucinácie po LSD a Dymetiltriptamínu som rozhodne nikdy v živote nevidel a to som ešte nespomenul epileptický obraz akoby vypadol od tvorcu menom eter Tscherkassky iba s tým rozdielom, že tuto to bolo psychedelicky farebné. Ide o jeden z najlepších filmov aké som v živote videl. keď sa do toho pridá pridaná spiritualistická substancia, ako na konci z reinkarnáciou, nemôžem nič iné iba zložiť pomyslený klobúk a nahlas zatlieskať. Dokonalé

Pulp Fiction: Historky z podsvetia

Pulp Fiction: Historky z podsvetia (1994)

Vrcholné a ešte stále svojou kultovosťou neprekonateľné dielo režiséra Quentina Tarantina.. Je to jeden s filmov ktorý som musel vidieť niekoľko krát aby mi neunikla žiadna pointa, vtip, skrytí odkaz, hláška či význam hlášky proste všetko to čo do tohoto svojsky vložil Tarantino. Nikto iný ako tento "divný chlapík s videopožičovne" nedokáže tak excelentne vykradnúť staré a pre mnohých neznáme skvosty kinematografie upraviť si to vo svoj prospech tak aby to vyzeralo pre nových divákov originálne ! Najsilnejšou stránkou filmu a vlastne dôvod prečo sa mi samotný film zažral až pod kožu sú realisticky poňaté dialógy.... Je to otvorené nenásilné ako s normálneho života proste normálny pokec s kamošom ktoré sú však okorenené takým kvantum hlášok že to hádam ani nie je možné. čo rozhovor to skvost. ďalší taký dôvod je fakt že tak isto ako v tomto filme aj inde používa Tarantino výhradne sondtracky s iných často menej známych filmov ktoré sú skvosty len sa o tom nevie.. Ako hudba Ennia Morriconeho, Luis Bascalov a pod... Alebo použije skladbu ktorú čo ja viem počul v rádiu. Príbeh je rozdelený na niekoľko príbehov čo ja teda môžem tu sa však časovo prelínajú udalosti aj postavy čo sa mi nesmierne páčilo..V tomto filmu sa často mieša a posúva čas takže aspoň pre mňa to celé dostalo obraz až na konci filmu. Je to jeden snímka ktorá ani po 2 3 4 10 pozretí stále nestráca svoje čaro.Dôvod prečo je v mojej TOP10 tak vysoko.Edit po zhliadnutí v kine Lumiere: JA TOMUTO MUSÍM DAŤ 6 HVIEZD!!!!!!!!!

Svätá hora

Svätá hora (1973)

We began in a fairytale and we came to life, but is this life reality? No. It is a film Nedostáva sa mi slov... Toto je najlepšia avant-gardná snímka akú som kedy videl ! Je to absolútne časo-priestorovo neohraničené univerzum v ktorom nie sú vymedzené žiadne hranice. Umelecká potrava ktorú nemožno konzumovať logicky či racionálne. Holy Mountain som sledoval s vyčistenou hlavou. Nesnažil som sa chápať či hľadať ústrední dej, jednoducho som sa nechal viesť obrazom. Na konci z môjho mozgu nezostalo nič iba holá prázdnota. Ukázať v neuveriteľných symbolických podobenstvách problém dnešného konzumného sveta ktorý sa pohybuje priamočiaro za materiálnymi "nepotrebnými" potrebami sa nevidí každý deň. Za dôvodom ovládnutia sveta sa vodcovia najdôležitejších inštitúcií rozhodli spojiť svoje vplyvné sily a pomocou najvyššieho učiteľa sa dostali na Svätú Horu aby ovládli celí svet. S tejto spoločenskej satiry vyžaruje obrovské temno a varovanie. Jodorowsky viac krát podotkol že svet neovládajú ľudia ale také tie malé papieriky. Najlepšia surrealistická snímka akú som kedy videl a nemyslím si že už uvidím lepšiu. To ča sa tu nachádza, nemá obdoby. We must not stay here. Prisoners! We shall break the illusion. This is magic! Goodbye to the Holy Mountain. Real life awaits us.

Dobrý, zlý a škaredý

Dobrý, zlý a škaredý (1966)

Dobrý, zlý a škaredý má pre mňa obrovské čaro. Nehovorím, že v tom nemá prsty aj nostalgia z detstva, avšak aj teraz nemám absolútne žiadny problém pozrieť si to, a užívať si herecké obsadenie, či prácu s kamerou. Tie nábehy v cintoríne doprevádzané hudbou Ennia Morriconeho, mi vyvolávajú husiu kožu aj po rokoch. Soundtrack je sám o sebe jedno skvostné, kultové, hudobné dielo. Strih a niektoré kamerové techniky sú také originálne, progresívne a inšpirujúce, že sa ich "nehanbia" kopírovať aj dnešný tvorcovia. A pritom má film jednoduchú ale o to dinamickejšiu zápletku: Lee Van Cleef , Eli Wallach na čele s Clintom Eastwoodom rozohrali hru o 200 000 dolárov. Chamtivosť ich nezastaví pred ničím dokonca ani občianska vojna: Sever proti Juhu. Za vrchol považujem poslednú prestrelku v cintoríne. Nebojím sa, až pokrytecky,  tvrdiť, že to je jedna s tých absolútne najlepších scén kinematogarfie ako takej. Nezveličujem. "Kolosálny koniec", to vystihuje moje pocity. Je to trojhodinový MASTERPIECE, nadupaný tými najdrsnejšími hláškami " When you have to shoot.. Shoot, Don't talk". Zub času si veru vylámal chrup, lebo Dobrý, zlý a škaredý zrejú ako víno. Aj vďaka tomuto filmu je Sergio Leone jeden z mojich najobľúbenejších tvorcov. A nie len môj.... napríklad aj takého Quentina Tarantina.

Votrelec

Votrelec (1979)

Ridley Scott a H.R.Giger stvorili niečo tajomné temné a strašidelné rúškom tajomstva tisícky rokov zahalené dielo pri ktorom mi naskakuje husia koža. Najlepšia časť vlastne ostatné boli zbytočné a to nehovorím o filmu Prometheus čo bolo dosť veľké sklamanie. Atmosféra je v tomto filmu nenormálna a na samotnom monštre ani nezáleží čím menej to vidím tým viac sa bojím. Filozofia H.P. Lovecrafta .

Díler

Díler (2004)

Film Dealer mi, bez môjho dovolenia, vpálil jednu dávku.. Moja drogou omámená myseľ v tomto momente iba ťažko hľadá slová a ešte ťažšie formuluje vety.. Z hĺbky drogami zruinovanej komunity sa vynorí díler drog ktorého sledujeme počas jeho "bežného" pracovného dňa. Obchádza svojich zákazníkov a prežíva s nimi ich každodenné problémy ktoré sa často krížia s jeho súkromným životom. Skazené a beznádejné životy v šedej pochmúrnej atmosfére tu vykresľujú v pomalom a ťažkom tempe. Divák ktorý sa vžije s príbehom sa oddá dávke heroínu.. Benedek Fliegauf to do vás proste vpáli a už niet úniku..

Život Adéle

Život Adéle (2013)

Začnem trocha vulgárne.... Z toho filmu som zostal v p.... Už dávno sa ma takto nedotklo nejaké kinematografické dielo. Nikdy som sa nezaľúbil tak do herečky ako teraz (ani do žiadnej pornoherečky dokonca) nikdy nikde som v živote nevidel autentickejšie zachytený sex (ani v porne, a tých som za svoj život teda tiež veľa videl). Mám z toho zmiešané pocity ktoré sa miesia z deja vú. Slovami mi je to ťažko vysvetliteľné... Videl som to iba raz a myslím, že to tak aj istú chvíľku zostane... Mám strach si to pozrieť znova. Silne agresívne znázornenie milostného aktu, ktoré si neberie servítku pred ústa a ukazuje ju v tom najintímnejšom ale aj najživelnejšom a najživočíšnejšom uhle, od tohoto sa to už nedá krajšie zachytiť, ma psychicky deptal. Medziľudské vzťahy sú tiež ojedinelo realisticky znázorenené, je to tak silné ale aj citovo tak podlé, že z toho nemám vôbec dobrý pocit ale páči sa mi to neuveriteľne. Všetko vyzeralo tak reálne, tak skutočne, v niektorých momentoch som sa ako keby videl a poznal a pri tom je to film o lesbičkách, heh he... Je to celé na hlavu. Prirodzenosť hlavnej postavy ako aj všetko kolo iného ma úplne dostalo. Dokonca aj make up a účesy postáv boli vraj prirodzené, film nemal v štábe maskéra. Hlavná postava menom Adele je tak neskutočne krásna vo svojej jednoduchosti, prirodzenosti a bežnosti, že je to na 100% žena mojich všetkých predstáv, takéto dievča by som chcel mať, presne takéto so svojim všetkými kladnými vlastnosťami a nedokonalosťami. Príbeh zachytáva niekoľko rokov života tohoto dievčaťa. Od čias štúdia až po začiatok pracovného života. Podstatná časť je o hľadaní samej seba pričom nadviaže vzťah s dievčaťom do ktorého sa okamžite zamiluje a prežijú spolu neskutočne krásne chvíle. Moja očividná premotivovanosť voči tejto snímke a jednoduchý obsah sa síce bijú a to čo píšem nedáva zmysel ale to spracovanie je tak neskutočné, že som to miestami nedokázal a sledovať a musel som si to zastaviť. Miestami to bolo nežne krásne a miestami zase hrozne bolestivé (však ľudia) prekvapilo ma, že to nieje taká tá štandardná romantická dráma, ktorá sa nesie v komornejšom duchu. Žiadna prehnaná sebaľútosť postáv, na silu a hranicu únosnosti použité dramatické prvky, ono sa to všetko sypalo tak samo od seba, presne ako v živote. Rozhodne jeden z najlepších filmov aké som kedy videl... A to som ich už videl nehorázne veľa.

The Doors

The Doors (1991)

Som veľkým fanúšikom The Doors a poznám ich všetky skladby takže môžem uznať že Oliver Stone asi tiež. Pretože vybral tie najlepšie kúsky do filmu a svojim režisérskym umom natočil trocha brutálny ale skutočný príbeh rockového velikána. Všedci herci sa naozaj podobali skutočným postavám. Dokonale natočené najdôležitejšie udalosti skupiny ako by som čítal ich životopis- Chýbala mi tu iba časť keď nahrali svoj predposledný album Morrison Hotel tam sa na chvíľku dal Jim do poriadku a pre mňa to s prvým albumom bola ich najlepšia nahrávka. Klobúk dolu pred Valom Kilmerom.

Bohemian Rhapsody

Bohemian Rhapsody (2018)

Bez akýchkoľvek pochybností je životopisný film Bohemian Rhapsody najlepším filmom roku 2018. Snímka zachytáva život Freddieho Mercuryho a osudy kapely Queen , je to zároveň aj najlepší životopisný film ktorý sa točí okolo muzikantov (Spolu s The Doors). Nemám tu čo vytknúť, dokonalá réžia ktorá ustrážila každý audio aj vizuálny obsah. Hrané skladby boli úžasne, išlo o skvelý ktorý zachytil každé podstatné obdobie, osudy protagonistov, hoci nie vždy historicky presné mi vôbec neprekážali, to všetko do seba zapasovalo a nenudilo ani na sekundu. Rami Malek ma neskutočne prekvapil____ No na emotívny koniec a dokonale zachyteným koncertom ma však nič z tohto nepripravilo. Som muzikant takže, sa netvárte znechutene keď vám poviem, že pre mňa, bol záver jeden dlhý 20 minútový orgazmus. Bravó!!!

Mechanický pomaranč

Mechanický pomaranč (1971)

Zo začiatku som mal pocit že ide surrealistickú snímku. No po pól hodine to prišlo nie surealismus nie , ale drsná ukáža našej nie tak vzdialenej budúcnosti. Cyberpunk aký som ešte nikdy nevidel. Neviem či si to Stanley Kubrick uvedomoval ale naša spoločnosť pláva presne týmto prúdom , as toho mi je zle rovnako ako hlavnému hrdinovi z násilia po liečbe. Je to skvost ktorému neviem povedať nič negatívne. Precízna práca či už výber hercov, hudby, interiérov, exteriérov, dialógy. Záverečné takmer Pinocciovské scény (príchod bezdomovca, polícia, spisovateľ) ma úplne dostali.