Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Dokumentárny
  • Krimi
  • Akčný

Obľúbené filmy (10)

Terminátor 2: Deň zúčtovania

Terminátor 2: Deň zúčtovania (1991)

Jednoznačne môj film Number One, nič lepšie odvtedy nebolo natočené. Spomínam si ešte na časy, keď sme to sledovali z požičanej VHS kazety na požičanom videu. Aj napriek piatej zašumenej kópii to bol neuveriteľný zážitok vidieť takúto dávku akcie, atmosféry, trikov, Arnolda a jeho hlášok. Pozerali a počúvali sme to s chabými znalosťami angličtiny a jednohlasným dabingom v poľskom štýle, nad tým sa dnes v dobe veľkých obrazoviek a FullHD kvality obrazu aj zvuku len zasmejeme, ale všetko to tak zľudovelo, ako odvtedy asi žiadny iný film.

Matrix

Matrix (1999)

Pri prvom pozretí v kine Capitol v čase uvedenia som videl, že to bude niečo viac ako bežné sci-fi. Všetko sa mi to mohlo rozležať v hlave až po niekoľkých dňoch a kompletné pochopenie prišlo oveľa neskôr. Na film s hlbším posolstvom môže niekoho pomýliť veľké množstvo akčných a kung-fu scén, nie sú však samoúčelné. Červená pilulka, zastavené strely, človek-baterka alebo akcia pri výťahoch sa stali nezabudnuteľnými scénami kopírovanými pri rôznych príležitostiach. Všetky dohromady robia film jedinečným a škoda tých ďalších pokračovaní, ktoré kvalitou značne zaostali. (6.4.2013) –––– Každé opakované sledovanie filmu je zážitkom aj po 18 rokoch a potvrdzuje nespochybniteľné kvality filmu a status klasiky sci-fi žánru. (9.2.2018)

Avatar

Avatar (2009)

S práve čerstvými dojmami nemám slov. Všetko už bolo napísané. Dal by som aj 6* z 5. [-] Po polhodinovom predýchaní som schopný napísať viac. Vizuálne orgie sú slabé slovo, dnes som prvýkrát ľutoval, že televízor nie je väčší a zvuk mám iba na sluchátka, čo mi doteraz vždy dokonale vyhovovalo. (V noci to ináč ani nejde.) Myšlienka fyzického aj psychického súladu s prírodou ma oslovila do špiku kosti a škoda, že ako pretechnizovaný človek z mesta nedokážem urobiť viac ako separovať odpad. Ku kOCOURovi by som len doplnil ďalších pár filmov, z ktorých pochádzajú nápady alebo aspoň vizuál, všetko skvelé kúsky, niektoré u mňa mimoriadne obľúbené: Jurský park, Votrelci (a vôbec nie kvôli Ripleyovej), Minority Report a samozrejme Tarzan.

Dokonalý trik

Dokonalý trik (2006)

Přichází Dokonalý trik, pozorně se dívejte - a aj tak všetko pochopíte až v poslednej sekunde pred titulkami. A možno ešte trochu neskôr.

Votrelec 2

Votrelec 2 (1986)

Okrem pár úvodných zoznamovacích minút akcia bez vydýchnutia. Na cudzej planéte s ľudskou stanicou je pre rozvinutie civilizácie votrelcov viac priestoru, rozľahlé scény sa striedajú s klaustrofobickými uzavretými priestormi. Dočkáme sa aj odpovede, ako TO vzniká so všetkými detailami, nikto nezostane na pochybách, či je všetko dokonale premyslené. Cameron zaviedol do filmu aj netradičné postavy ako dobrý humanoid, dieťa hrdina a človek posilnený strojom, čo veľmi rád sám okopíroval oveľa neskôr v Avatarovi. Akčný sci-fi horor číslo 1.

Memento

Memento (2000)

Film by mal na diváka preniesť pocity hlavného hrdinu a určite nie je jednoduché preniesť na (zdravého) diváka pocit straty krátkodobej pamäti. Nolan to v Memente urobil dokonale, divák v priebehu deja nevie, čo bolo pred chvíľou, pretože to vo filme ešte nebolo a dozvie sa až neskôr. Následok tak vždy predbieha príčinu a znie to zvláštne, ale nadväzovanie scén je výborné. Teda v tom zmysle, ako nadväzovanie film chápe, že začiatok scény nadväzuje na koniec nasledujúcej. Je to náročné na sledovanie, ale predstaviť si film bez tohto opačného strihu nemá žiadny zmysel a celkom by sa minul účinku. Aj pri opakovanom sledovaní film má čo ponúknuť, a aj pri znalosti pointy sa dá pokochať na množstve premyslených detailov. –––– Já mám na paměť elegantnější řešení: Kázeň a řád. Život mi ulehčují zvyk a rutina. –––– Ty pravdu znát nechceš, vymyslíš si vlastní!

Minority Report

Minority Report (2002)

Výborné spojenie sci-fi, akcie a predstavy budúcnosti. Dokonalý príbeh v dokonalom vizuálnom spracovaní a Tom Cruise bol určite výborná voľba na hlavnú postavu. Určite treba vidieť viackrát na kompletné pochopenie a keď niekto tvrdí, že všetko vedel už vopred, tak možno len celkom nedával pozor, čo všetko mu ušlo. –––– Ze splnomocnění Prekrimu vás zatýkám za budoucí vraždu... –––– Tušitelia sa nikdy nemýlia. Len občas... len občas sa nezhodnú.

Interstate

Interstate (2002)

Neznámy veľký film. Aj keď by si zaslúžil niekoľko Oskarov, žiadneho nedostal, u nás dokonca ani nebol v kinách. Nastavuje zrkadlo toľkým neduhom dnešnej doby, že by som sa ani nečudoval, keby bol v niektorých vyspelých "demokratických" krajinách aj zakázaný, k čomu možno ani nemal ďaleko. Málo známi herci predvádzajú v tejto road-movie veľké divadlo.

Na hrane zajtrajška

Na hrane zajtrajška (2014)

Plnokrvné sci-fi s témou, ktorá nie je celkom nová, všetky podobné filmy tu už boli vymenované, ale tu je všetkého viac, scenár je výborne prepracovaný a vizuálny zážitok je prvotriedny. Opakovanie rovnakých scén by mohlo ísť na nervy, no režisér presne vedel, kedy urobiť skratku a množstvo času preskočiť a kedy zase scénu zopakovať a vystihnúť nielen vtipný moment, ale aj zadosťučinenie diváka, ktorý sa môže cítiť ako hlavný hrdina, pretože už dopredu všetko vie. Viackrát mohol film aj regulárne skončiť nezdarom misie, ale nebolo by to časovo-manipulatívne sci-fi, keby nás nanovo nevtiahlo do deja a mohli sme pokračovať v misii s novým video-herným životom vždy o niečo múdrejší. Zážitok v 3D nie je obohatený nejako masívne, skôr o drobnosti v štýle poletujúcich úlomkov mimozemšťanov, vznášajúcich sa vzduchových bublín, a podobne, ale nevolil by som inak. (14.6.2014) –––– Aj na druhýkrát a v televízii je zážitok prvotriedny a nad piatimi hviezdami by som ani na chvíľu nezaváhal. Emily Blunt je tu najviac sexi zo všetkých svojich filmov, zvlášť pri cviku, keď si vystiera chrbát. (29.10.2016)

Rómeo a Júlia

Rómeo a Júlia (1968)

Najlepšie spracovanie, aké si viem predstaviť, pričom takéto príbehy vo všeobecnosti veľmi nevyhľadávam. Dá sa pozerať aj s českým dabingom, ako to dávnejšie uviedla ČT, slovenská televízia uprednostňuje titulky k anglickému originálu, to je možno šťastnejšie riešenie, ale náročnejšie na pozornosť. Naivita vo veršovaných dialógoch tečie prúdom, pričom tragédia je neodvratná. Neuveriteľne mladí herci, hlavne Júlia, hrajú výborne, pričom skutočná Júlia mala byť ešte o niečo mladšia. (24.12.2013) –––– Tento film sa dá pozerať znova a znova a vždy nájdem nové geniálne detaily a môže to byť v mimike hercov, zvláštnych jazykových zvratoch (v originále a rovnako aj českom dabingu) alebo v prelínaní hudobných motívov. Jeden z filmov, ktoré by si zaslúžili šesť hviezd z piatich. (23.10.2017)