Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Dráma
  • Horor
  • Krimi
  • Sci-Fi

Obľúbené filmy (10)

Angel Heart

Angel Heart (1987)

Súkromné očko Harry Angel dostáva zákazku od perfektne uhladeného, mystériom páchnuceho cudzinca Cyphra, aby našiel niekoho z jeho minulosti, niekoho, kto je mu dlžníkom. Na svojej púti za hľadaným nešťastníkom sa Harry stretáva s postavičkami akoby vytesanými zo svojej doby, ktoré ho nevyhnuteľne navigujú na cestu svojho osudu, osudu, ktorý nemohol predvídať ani vďaka svojmu vlastnému nadobudnutému a zabudnutému poznaniu. Na dobu svojho vzniku dokázal režisér Alan Parker naservírovať 50-te roky New Yorku, New Orleansu a ich atmosféru aj vďaka hudobnému doprovodu tak detailne a sugestívne, až jeden začne premýšľať ako sa mu to bez výdobytkov dnešných vizuálnych počítačových efektov vôbec podarilo. Premisa filmu (opäť na dobu svojho vzniku) je pionierska až originálna a v čase, keď som to videl prvý krát, ma doslova šokla. V mnohých aj zahraničných komentároch som čítal o pôsobivom hereckom výkone Roberta De Nira a hoci zľahka súhlasím, aj tak to prebijem tvrdením, že Mickey Rourke si tu v relatívne mladom veku strihol svoju životnú úlohu. Jeho postava Harryho spoločne s učebnicovou/diplomovou réžiou ma dokáže zhypnotizovať zakaždým, keď si ho z nostalgie pustím, dokonca aj po 35-tich rokoch. A aj po 35-tich rokoch mi záverečné rozuzlenie – scéna s De Nirom – stále dokáže „nahodiť“ zimomriavky. Hudobný doprovod k tomuto šperku je už tou povestnou čerešničkou na torte. Je mi trochu smutno, že takéto temné, atmosférické, uhrančivé, poctivé a komplexné fliky ani s výdobytkami dnešnej filmovej mágie už nikto nevie/nechce/nemôže natočiť.

Počiatok

Počiatok (2010)

Dám plných 5 . S absolútne kľudným svedomím. Pretože ak sa medzi tisíckami rozličných sračiek vygrcaných každoročne z filmových štúdií nájde niečo ako toto, tak potom neviem, prečo by si to nezaslúžilo plný počet. Ak sa hovorí že nikto nie je dokonalý, je potom niečo, čo dokonalé je? Iste aj Počiatok má svoje nedostatky, lenže je to FILM. A film je pre mňa zábava. Niekto v tom môže hľadať filozofické princípy, nejaký účel, odkaz, vyššiu pravdu, blá blá ja neviem čo. Mne však tento príbeh stačil na to, aby z neho Nolan urobil audio-vizuálno-castingový šok, z ktorého vo mne zostal nefalšovaný pozitívny pocit filmového blaha. Pocit, ku ktorému sa budem rád vracať.

Agent bez minulosti

Agent bez minulosti (2002)

Začalo to v dobe keď som ešte nemal internet ale pritom už existovali všetky tri časti Bourna. Ani jednu z nich som však nevidel jednoducho preto, lebo som nemal rád Matta. Takže som nemal net, zato som mal DVD rekordér a keďže som v tej dobe pracoval v automobilke na smeny, nahrával som zaujímavé seriály a filmy, aby som si ich pozrel neskôr - po príchode domov trebárs. No a raz tak kukám do programu že, čo nahrať? Nó a nič tam nebolo, teda okrem Agenta bez minulosti na tv prima. Šit, tam hrá Damon, to bude šit, kua ale nič iné tam nie je. Fok it, dám to šak uvidím. Nebudem tu písať o príbehu alebo technickej stránke filmu (réžia, kamera, soundtrack, akcia, tempo, atď.). Proste ma to uchvátilo. Zožralo ma to, prežuvalo, vycicalo a vypľulo. Rovno do požičovne zobrať dvojku, trojku, šup šup a jednoducho je z toho popri Indy Jonesovi moja najobľúbenejšia trilógia vôbec. Také jednoduché to jest. No, a, Damon si u mňa polepšil o dosť teda, nejak sa mu nevyhýbam. A to je všetko. Čo som chcel povedať. Teda napísať.

Meno ruže

Meno ruže (1986)

Od určitého veku už knihy nečítam toľko ako by sa patrilo, ale s touto knižnou predlohou od Umberta Eca som sa oboznámil a stala sa zriedkavá vec, z môjho pohľadu film predčil knihu, začo sa môžeme jednoznačne poďakovať režisérovi a celému tímu zodpovednému za výpravu, kostýmy a v neposlednom rade aj za hudbu. Famózny náhľad do štrnásteho storočia, ktorý odkrýva nielen chudobu, špinu a biedny život obyčajných ľudí, ale aj pokrytectvo vzdelanej či nevzdelanej cirkvi, ktorá sa javí vlastne fašistickou. Detektívny príbeh za múrmi benediktínskeho kláštora je rovnako originálny ako aj precízne premyslený a do toho si predstavte nanajvýš excelentný casting, kde vyzdvihovať iba Seana Conneryho by bola veľká chyba. Samozrejme, že porovnávať film (mám na mysli vizuálnu obálku) z roku 1986 so súčasnou tvorbou je vzhľadom na dnešné filmové možnosti mimo misu, ale som presvedčený, že túto Annaudovu atmosférickú bombu aj tak ešte veľmi dlhú dobu neprekoná žiadny remake. Kultofka, oba palce hore.

The Frame

The Frame (2014)

Režisér Jamin Winans Scenár Jamin Winans a hudba Jamin Winans kto do pekla ten chlap je?!? Génius?!? Toto predsa nie je možné! Takýto smelý a nebojím sa napísať originálny príbeh sa len tak ľahko nevidí. Keď pozerám na film takéhoto druhu chtiac-nechtiac začnem uvažovať nad hodnotením a nad všetkými tými duchaprázdnymi nablýskanými "pís-a-šit" marvelovkami, ktoré sa takmer vždy vďaka dokonalej forme a obrovskému budgetu tešia nesmiernej obľube a vysokým ziskom. A stačí im tisíc krát prevarený príbeh dobrí proti zlým vždy v inej odtieni šedej. To síce nevyhnutne neznamená že sú vyslovené zlé ale... takýto čerstvý závan niečoho nového je jednoducho úžasný. Spočiatku som si myslel, že sa jedná o popový videoklip k hodne dobrej hudbe álá Drive ale postupne mi začala padať sánka. Tomuto psychadelickému úletu bude hodnotenie lietať hore-dole o tom som presvedčený. Nedokážem posúdiť, či to malo nejaké umelecké ambície alebo nejaký presah ale ak áno, tak u mňa to na zaujímavosti netratí, resp. som ho (zmysel) nepobral (možno nezvyčajným spôsobom poukázať na fakt, že "niekoho" možno zaujíma náš život viac než si myslíme a samozrejme osud - ste fatalista? možno osud zmeniť alebo nie?) enyvej za mňa palce hore aj na nohách. Zdá sa to byť dlhé ale keď ma raz niečo baví... Po skončení som už dlho nemal z filmu taký zvláštny pocit ako u tohto a plný počet dám pretože sa mi podarilo dať 5 aj flikom, ktoré urobili na mňa menší dojem a pretože som zostal veľmi príjemne prekvapený. Herečka (pre mňa absolútne neznáma) Tiffany Mualem si týmto možno otvorila bránu k fantastickej kariére, to sa ešte uvidí, v každom prípade to musím vidieť znova, pretože po anglicky síce trochen bľabocem ale úplne všetkému som nerozumel.

Muži, ktorí nenávidia ženy

Muži, ktorí nenávidia ženy (2009)

Tento film vyhráva na všetkých frontoch jednoducho vďaka dokonalej knižnej predlohe (ktorú som síce nečítal), ale inak si to proste neviem vysvetliť. A veľké plus má určite aj réžia spolu s prostredím, v ktorom sa celý príbeh odohráva. Pretože herecky (hlavne ústredná dvojka) sa o žiadny koncert nejedná. Myslím, že Noomi Rapaceobrovské šťastie, že sa na tomto zviezla - inak o nej nevie nikto. Zaujímavé, že naopak záporné postavy tu z môjho pohľadu herecky excelujú a človek začne uvažovať prečo. Je to ľahšie, prirodzenejšie? V každom prípade MKNŽ je film, ktorý sa žánrovo pohybuje vo vyschýnajúcich vodách napínavých detektívok, ktoré už dnes točí málokto (aspoň teda nie takto dobre). Ak sa vo filmovom biznise bude vždy čakať na vynikajúcu knihu, tak máme šancu na dobrú detektívku raz za desať rokov? To je minimálne smutné... Tento flik je skrátka výborný film, aj napriek svojim malým nedostatkom.