Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Horor
  • Akčný
  • Komédia
  • Dráma
  • Thriller

Recenzie (304)

plagát

Smiley Face Killers (2020) 

Neočakávajte od filmu nejaké solídne tempo, pretože budete sklamaní. Dej sa buduje veľmi obtiažne, pomaly, takže ide o uspávanku s nudnými dialógmi ktorú treba nejako pretrpieť.  Hudba pôsobí ako z 90. rokov, v podstate sa snaží dodať nádych atmosféry, aj keď zábery vyzerajú smiešne. Scenár je tragicky, význam filmu ešte tragickejší, postavy sa chovajú zmätene. Napríklad v scéne, keď dochádza k milostnému aktu, jedna z postáv sa hlavného hrdinu spýta, čo znamená ťa mapa na jeho posteli, odpovedajúc na otázku, že o nič nejde, milostná scénka pokračuje ďalej, akoby sa nič dramatické neodohrávalo. Toto je diera v scenári ako hrom. Tak niekto mi do izby niečo podhodi a ja si to nevšímam a zabávam sa ďalej?  Ani mi nenapadne skontrolovať, či sa náhodou niekto v dome nenachádza, prípadne nahlásiť to na polícii? Dokonca hlavná postava nejde na políciu ani vtedy, keď ju niekto neustále prenasleduje a posiela výhražné sms, to už hlava vôbec neberie, ako nelogicky sa správajú herci vo filme.  Čo sa týka záporákov, nepochopil som ich motív a neustále vytypovanie si postáv či následne prevedenie vrážd. Ak to režisér myslel tak, že to má zostať pod rúškom tajomstva v zmysle „založené podľa skutočných udalosti“, dá sa nad tým prižmúriť jedno oko. No čo z toho, keď o záporakoch absolútne nevytušíte z priebehu filmu nič, potom z toho je len samoúčelná snímka, ktorá rýchlo vyšumí z hlavy.  Celkové ide o ťažký podpriemer, ktorý ako tak drží nad vodou posledná 20-minútovka, kde môžeme vidieť niekoľko dobrých gore momentov, inak strata času.

plagát

Texaský masakr motorovou pilou (2022) odpad!

Neuveriteľná zlátanina, ktorej scenár bol zrejme vymyslený na poslednú chvíľu, lebo taký chaos v deji, zmätočné konanie postáv som už dávno nevidel. Ak chcete pochovať kultovú sériu, tak tu máte presnú ukážku, ako na to. Prakticky som sa z tohto filmu nedozvedel vôbec nič, keďže film nedisponoval žiadnym príbehom, ale ponúkol len lacnú vyvražďovačku. Ani jedna postava mi nebola sympatická, takže som si k nej nevytvoril žiaden vzťah a bolo mi ukradnuté, či sa im podarí prežiť. Legendárny návrat pôvodnej hrdinky nenaplnil očakávania a Leatherface pôsobil s metajúcou motorovkou smiešne. Jediným plusom je, že stopáž filmu je veľmi krátka, a tak vám nehrozí trvalé poškodenie nervovej sústavy.

plagát

Vtelenie zla (2021) 

Jeden z mojich najočakávanejších filmov, keďže J. Wan bol vždy zárukou kvality. V porovnaní s jeho predošlými kúskami je to však o jednu úroveň nižšie. Odklonenie sa od žánrov predchádzajúcich filmov z dielne J. Wana tu do istej miery nefungovalo, hoci trailer navnadil na niečo úplne iné. Zrejme pán režisér chcel potešiť aj fanúšikov iných žánrov, ale trošku sa mu to vymklo z rúk, keď začal byť v istých momentoch hyperaktívny. Jeho tradičné poctivé remeslo s veľkou dávkou napätia, pomalého budovania atmosféry by bolo oveľa lepším riešením. Tento film si to priam pýtal. Na druhej strane je tu kopu nočných scén, ktoré napriek svojmu novému prevedeniu dokážu byť oporou pri budovaní napätia. Hlavná hrdinka je skvelá a ihneď sa do nej zamilujete. Odhliadnuc od voľby žánru oceňujem originalitu a prácu s kamerou. Pohľad zhora bol zaujímavý a pridával na atraktivite a prechod do inej reality bol jednoducho geniálny a originálny, čo sú veci, vďaka ktorým sa film vryje do pamäti v pozitívnom duchu. Gabriel je slušný antagonista, jeho hlas pripomína film Kruh, jeho súboje film Neviditeľný. Ale niekedy je až príliš neohrabaný, inokedy ako utrhnutý z reťaze a nezastaviteľný, čo zráža hodnotenie nadol. Hudba je ozdobou filmu, gore je tu dostatok, porcia vrážd na rôzny spôsob, humor mal svoje pevné miesto a páčil sa mi. V konečnom dôsledku je tu väčšie množstvo pozitív ako negatív, ktoré držia film nad priemerom, aj keď to nie je majstrovské dielo. A hoci som pri niektorých scénach musel prižmúriť oči, tak som si horor celkove užil.

plagát

Temný dom (2020) 

Televízna ľúbostná dráma na večer, ktorá stojí za jedno pozretie, ale ako vysielanie v kine šedý priemer a sklamanie. Nie preto, že by film nedokázal diváka držať v napätí, to sa mu darí. Kamera a strih je na vysokej úrovni, ale čo sa týka dejovej línie, tá sa mi javila nedotiahnutá, akoby rýchlo zbúchaná na kolene. Počas niektorých scén som mal pocit, že mi je jedno, čo sa postavám udeje a či sa zlu podarí ich poslať na onen svet. Miestami som nevedel, čo sa vlastne deje, čo je škoda, pretože začiatok predznamenával celkom solídny horor. Potom to išlo dole kopcom, dej začal pomaly napredovať. Jumpscary sa objavia a občas fungujú dobre, ale keď sa niekoľkokrát za sebou opakujú v rovnakom štýle, už sa nudíte. Musím uznať, že niektoré scény boli naozaj kreatívne a umne spracované — napr. milostná scéna v kúpelni —, čo bola záležitosť improvizácie zo strany R. Hall.  Alebo scéna so spánkom, kde sa režisér šikovne vyhral s efektmi. A áno, aj vďaka R. Hall si film ako-tak udržuje vašu pozornosť.  Takýchto „temných domovov” je však ako maku, čiže nič svetoborné a šokujúce nečakajte.

plagát

Klasický horor (2021) 

To, že je to zmes niekoľkých známych slasherov z minulosti, ako aj súčasnosti, až tak neprekáža. Gore, napätie, dramatická hudba, tajomné prostredie sa dajú vychutnať. To však zďaleka nestačí na kvalitný slasher. Ak by sa to držalo pôvodnej príbehovej línie, tak by som udelil viac bodov. Žiaľ, film, ktorého názov je úplne irelevantný, nenaplnil divákove očakávania, ako by mal.

plagát

Továreň na sny (2019) 

Príjemné prekvapenie, ktoré vás ani na chvíľu nebude nudiť, pretože azda v každej scéne na vás vyskočí aspoň 1 vtipný moment. Ľubostná dráma zasadená do NDR v čase zúriacej studenej vojny so sympatickými hercami, originálnym námetom a úchvatnými, pompéznymi predstaveniami. Do Milou som sa zamiloval ja a asi by som tiež podľahol takémuto šialenému, ale pôsobivému šibalskému nápadu. Režisér kladie dôraz na vytrvalú snahu hrdinu, ktorý je pre lásku schopný urobiť čokoľvek, hoci aj za cenu straty slobody.

plagát

Predátor: Evolúcia (2018) 

Nechce sa mi veriť, že som sa díval celý čas na predátora a už vôbec nemôžem uveriť, že to režíroval a zároveň napísal k tomu scenár Shane Black, ktorý natočil slávneho Iron Mana 3 či iné výborné filmy. Pre mňa ako fanúšika a odchovanca starších dielov to bol úporný klinec do rakvy celkovej kultovej série. Platí, všetkého veľa škodí, na môj vkus toho marvellovskeho zápachu bolo až príliš veľa, z predátorov, hoci aj nových sa stali šašovia, boj medzi starým a novým predátorom komický, ba priam tragikomický, nelogických momentov neúrekom, postavy dementné. A samotný záver, no comment, to som si pripadal, akoby som dostal dávku silného amfetamínu a videl na plátne úplne niečo iné, než som mal, no bohužiaľ, to bolo skutočné a seriózne.

plagát

Donekonečna (2017) 

Pomalé tempo dejovej linky, ktoré však výborne nahrádza desivá hudba v pozadí spolu s tajuplným prostredím, skvelou temnou atmosférou a výborným obsadením. Žiadne gore, ľakačky, tajné sekty, melancholické scény či hororové kreatúry, ale poctivé filmové art remeslo s kultovými metaforami a postupne budujúcim napätím v odľahlom tábore. Vzhľadom na to, ako veľmi je tento film minimalistický, tak je to o to viac pre mňa prívetivejšie a musím povedať, že je to pre mňa zatiaľ najväčšie prekvapenie tohto roku. Úžasne vyrozprávané, zahrané a pútavé. Nenudil som sa ani sekundu.

plagát

Hotel Transylvánia (2012) 

Otec drakula žije v bájnom zámku so svojimi kamarátmi- príšerami a svojou dcérou, ktorú sám vychováva po smrti manželky. V deň jej 118. narodenín sa spolu so svojou partiou rozhodne usporiadať veľkú štýlovú oslavu v hoteli. Jeho dcéra je však rozhodnutá vyraziť do skutočného sveta, ako len tráviť čas na zámku dookola. Otec ju však varuje pred nástrahami vonkajšieho sveta a snaží sa jej to odoprieť všetkými dostupnými prostriedkami, ako ju v tom podporiť, keďže ľudia sú pre neho a príšeri najväčší nepriateľ. Jedného dňa si však nájde jeden zatúlaný človek- chlapec cestu do zámku, ktorý si hotel veľmi obľúbi a keď medzi nim a drakulovou dcérou prebleskne iskra, drakula pochopí, že to nemôže nechať len tak a bude sa snažiť mladého človeka dostať čo najskôr preč z hotela. Zakope sa dlhoročná vojnová sekera medzi ľuďmi a príšerami alebo táto nevraživosť bude naďalej pretrvávať a dokážu vôbec ľudia a príšeri prežiť spolu na 1 zámku? Príjemne som si spestril odpoludnie touto rozprávkou. Videl som to na popud kamarátov, ktorí chceli ísť do kina na 3. časť a keďže som nevidel ani jednu časť, tak som sa rozhodol pozrieť si predtým obe časti. Neľutujem to vôbec, možno len to, že som si to už nepozrel skôr. Pre mňa ako dospeláka ma tento film upútal a bavil som sa do konca. "Som Johnnystein, bratranec Frankensteina" zlatá hláška.

plagát

Hotel Transylvánia 3: Strašidelná dovolenka (2018) 

Skvelý navrát vtipov, muziky, nápaditosti, elegancie, zoskupení postáv na jednej veľkej výletnej lodi smerujúcej do bermudského trojuholníka s krásnou kapitánkou a pomstychtivým Van Halsingom. Do toho ešte trocha kvalitného dubstepu, dancing scénok obľúbených kreslených postavičiek a tá pravá zábava vás rozhodne neminie. Pri niektorých momentoch neostane ani jedno oko suché a to nie preto, že by boli smutné, práve naopak. Ak si to pozriete v kine, tak si túto jazdu na lodi spolu s postavami aj vy užijete.

Ovládací panel
5 bodov