Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Dráma
  • Western
  • Komédia
  • Krimi

Obsahy (11)

Let

Let (2012)

Denzel Washington si ve filmu zahraje pilota porouchaného letadla, který dokáže úspěšně přistát a zachrání tak stovku životů na palubě. Zatímco svět jej oslavuje jako pravého amerického hrdinu, vyšetřování ukáže, že noc předtím vydatně kalil a do kabiny letadla zasedl pod vlivem alkoholu a drog.

Quigley u protinožcov

Quigley u protinožcov (1990)

Quigley skvele narába predovšetkým svojou karabínou značky Sharp, ktorou dokáže aj na pol míle prevŕtať dvoch zloduchov stojacich za sebou. Jeho výrok "kolt som nikdy veľmi nepoužíval" si jeho protivník vysvetlí zle a v záverečnom súboji, keď Quigleymu vezme pušku a strčí za pás revolver, na to škaredo doplatí. "Vravel som, že som ho veľmi nepoužíval, nie že s ním neviem zaobchádzať." Tom Selleck sa stále často objavuje v televíznych westernoch.

Moje meno je Nikto

Moje meno je Nikto (1973)

Terence Hill nikdy nedostal lepšiu úlohu než po boku Henryho Fondu v tejto brilantnej Leonovej komédii o konci éry pištoľníkov na Divokom západe. Jeho Nikto pôsobí dojmom naivného trkvasa, ale v skutočnosti je prefíkaný ako líška a v narábaní s koltom tiež nemá konkurenciu - olovom dokáže nielen odstreľovať klobúky z hláv, ale i odpaľovať biliardové gule a triafať za chrbát hodené štamprlíky. A keďže zbožňuje mexické fazule, strieľa nielen z pištole.

Rýchlejší ako smrť

Rýchlejší ako smrť (1995)

"Nemám nič proti tomu, aby sa ženy zúčastnili súťaže. Problém je v tom, že strieľajú nahovno," uškŕňa sa Gene Hackman, keď sa pomstychtivá Sharon Stone prihlási do pištoľníckej vyraďovačky v meste ovládanom bezprávím. Ellen mu rada dokáže, ako veľmi sa mýli. A že nevie prestreliť len povraz na krku Russella Crowa, ale narobiť úhľadné dierky aj do starostových poskokov, to režisér Sam Raimi predvádza svojou tradičnou vizuálne vybrúsenou formou.

Šerifovo zúčtovanie

Šerifovo zúčtovanie (2008)

Viggo Mortensen si zde zahraje jednoho ze dvou nájemných pistolníků, které si obyvatelé odlehlého městečka Appaloosa povolají, aby je chránili před bezohledným, zákony pohrdajícím rančerem. Všechno se však zkomplikuje, když na scénu vstoupí atraktivní vdova...

Django

Django (1966)

Druhý najslávnejší spaghetti-westernový pistolero. V réžii Sergia Corbucciho a v podaní Franca Nera mu nestačilo strieľať zloduchov šesťraňákom, v zablatenej truhle si dotiahol guľomet a s ním poriadne pritvrdil muziku. V slabučkom pokračovaní Viva Django si zbesilého guľometčíka zahral Terence Hill. Nero si svoju slávnu úlohu zopakoval v 80. rokoch, no Django sa vracia už vlastne ani nie je western, skôr akási čudesná variácia na Ramba.

Mŕtvy muž

Mŕtvy muž (1995)

Na bizarne poetickom Divokom západe, ako ho vidí kráľ nezávislého filmu Jim Jarmusch, nie je ťažké stať sa obávaným pištoľníkom či hľadaným vrahom - vygúľanému Williamovi Blakovi v podaní Johnnyho Deppa stačí zapliesť sa s nesprávnou ženskou a mŕtvola je na svete. Z mladého úradníka je štvanec a po jeho stope vyráža démonický Cole Wilson (Lance Henriksen), ktorému nestačí svoje obete prevŕtať olovom - on ich potom dokonca pečie a požiera!

Silverado

Silverado (1985)

Jedna z prvých veľkých úloh Kevina Costnera a zároveň jeho prvý western. Medzi hviezdami ako Kevin Kline či Scott Glenn sa rozhodne nestratí - a to najmä vďaka svojej neposednosti, slabosti pre krásne dievčatá a zručnosti s koltmi. Kvôli prvým dvom vlastnostiam musí často využívať tú tretiu. A že nedokáže len efektne krútiť nablýskanými búchačkami na ukazovákoch, ale aj prederaviť nejakého toho lotra, to dokáže v dramatickej záverečnej prestrelke.

Mladé pušky

Mladé pušky (1988)

Legendárneho banditu "s mliekom na brade a šialenstvom v očiach" si zahralo viacero predstaviteľov - trebárs v Peckinpahovom Pat Garrett and Billy the Kid to bol Kris Kristofferson, v Billym Kidovi z roku 1989 vtedy ešte ucho Val Kilmer. V "tínedžerskom" westerne Mladé pušky i jeho voľnom pokračovaní jeho úlohu dostal Emilio Estevez. Vtedy sa ešte nevedelo, že jeho brat Charlie Sheen, ktorý tu má len vedľajší štek, bude väčšou hviezdou.

Za hrsť dolárov

Za hrsť dolárov (1964)

V každej časti "dolárovej" trilógie ho preklínali iným menom - Joe v Pre hrsť dolárov, Monco v Pre pár dolárov navyše, Blondiak v Dobrý, zlý a škaredý. Podstatné však je, že vždy mal svoje zaprášené pončo, v kútiku úst cigaru a pri boku bleskurýchly kolt, ktorým dokázal zložiť aj troch mexických sviniarov skôr, než oni čo len jediný raz vypálili. Posledná veľká postava zlatej éry westernu a zároveň prvý novodobý antihrdina. Životná rola Clinta Eastwooda.

Slepá spravodlivosť

Slepá spravodlivosť (1994) (TV film)

Že ani chlap s poškodeným zrakom (neváľajte sa po boji v jame plnej mŕtvol, nasypú vám do tváre vápno!) nemusí mať problém vykynožiť bandu mexických desperátov v odľahlom pohraničnom mestečku, to dokazuje táto nenápadná, ale zručne natočená pocta spaghetti-westernom. Ide tak trochu o remake talianskej strieľačky Slepý pištoľník, v ktorej si jedného z banditov zahral beatlesák Ringo Starr. Canaan z novej verzie dostal podobu Armanda Assanta.

Reklama