Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Akčný
  • Komédia
  • Horor
  • Animovaný

Recenzie (419)

plagát

Problém tří těles (2024) (seriál) 

Knižnú trilógiu mám prečítanú a patrí medzi najlepšie sci-fi a vlastne aj najlepšie trilógie, aké som mal kedy možnosť čítať. Myšlienky, ktoré autor knižnej predlohy v knihe obsiahol sú krásnym príkladom nespútanosti ľudskej predstavivosti a spôsob akým sa odvíja príbeh je pohlcujúci, fascinujúci a zároveň desivý. Svojim spôsobom mám za to, že niektoré knižné obrazy sú "nesfilmovateľné", resp. prinajmenšom ťažko uskutočniteľné za použitia súčasnej filmárskej technológie, resp. v rámci obmedzení rozpočtom, ktorý má Netflix k dispozícii. Pred autormi seriálového spracovania teda stála skutočne náročná úloha, vopred odsúdená na neúspech, pokiaľ ide o možnosť alebo snahu ostať čo najviac verný predlohe a zároveň ako ju správne uchopiť. Seriál "3 body problem" trpí mnohými neduhmi, od skratkovitosti a uponáhľanosti, cez akúsi zvláštnu gýčovitosť, až po rozriedenosť príbehu vychádzajúceho z predlohy, pričom pôsobí tak trochu lacne. Na druhej strane sa však autorom seriálu podarilo extrahovať základné idey a myšlienky, podstatné pre zachovanie esencie kníh a podať ju takým "divácky prijateľnejším a zrozumiteľnejším" spôsobom. Ak budú tvorcovia pokračovať v tomto smere, držať sa zdrojového materiálu, potom sa má divák na čo tešiť, pretože to čo ponúka Temný les, resp. Vzpomínka na Zem (hoci seriál už aktuálne niekoľko motívov čerpá aj z nich), to sú číre sci-fi orgie. Zatiaľ 3,5*.

plagát

Duna: Časť druhá (2024) 

Bez pochýb ide o jeden z filmov aké sa zrodia raz za dekádu a kvôli ktorým sa chodí do kina. Esencia knihy takmer dokonale pretavená na veľké plátno, pričom má všetko čo má mať film patriaci do top rebríčkov. Nič viac netreba dodávať, treba len vidieť a uveriť. Lisan al Gaib.

plagát

Zóna záujmu (2023) 

Je to A24, takže nemožno očakávať nič menej než artovejší pohľad na obdobie WWII, koncentračné tábory a celú túto tragickú kapitolu ľudských dejín, tentokrát však z pohľadu Nemcov, členov ríše zla, konkrétne pohľadom jednej (ne)obyčajnej rodinky žijúcej na tej dobrej (lepšej) strane betónového múru. Forma tu prevyšuje obsah, film vyniká najmä v práci so zvukom (tu by som si vedel predstaviť technického Oscara), pracuje s náznakmi a kontrastom a aj napriek komornému, minimalistickému príbehu (ktorý je však opäť v kontraste s maximalizmom príbehov odohrávajúcich sa na tej opačnej strane), vytvára veľmi tiesnivý, nepríjemný pocit. A o to, v tomto prípade ide predovšetkým, o ten pocit. 3,5*

plagát

Robbie Williams (2023) (seriál) 

Dramaturgicky obdobne vystavaný dokument ako nedávny Beckham, prináša v štyroch častiach pohľad do začiatkov, vrcholov a pádov kariéry tohto britského hudobníka prerušovaný krátkymi vsuvkami a komentármi dnes už "vyzretého" 50tnika. Spracovanie je chytľavé a nenudí, prináša mnoho archívnych zákulisných záberov a rozhodne rozšíri bežné informácie o Willamsovi. Na rozdiel od Beckhama mi však prezentované životné obdobie neprišlo až tak dramatické z hľadiska kontrastu cesta na vrchol verzus prekonané prekážky, a určite by potešila ešte podrobnejšia sonda do autorovej tvorby a života. Inak však ide o pomerne divácky uspokojivú záležitosť.

plagát

Chudiatko (2023) 

Podivný film s obskurnými, roztodivnými postavičkami, surreálnym vizuálom, ľahko experimentálnou kamerou a zvukom - film, ktorý určite nesadne každému a predsa ide snáď o najkomerčnejší režisérov snímok alebo snímok, ktorý ide divákovi čo najviac naproti. Herecký koncert zúčastnených podtrhuje skvelá Emma Stone, ktorá tu predvádza bezpochyby najviac hereckých polôh v jej doterajšej filmovej kariére (pun intended). 4,5*

plagát

Krstný otec II (1974) 

Sám o sebe ide o skvele napísaný, zrežírovaný a zahraný, dnes už kultový kúsok, klenot na poli žánru. Film však nestojí sám o sebe, stojí na pilieroch vybudovaných nesmrteľným prvým dielom, ktorý považujem za jeden z najlepších, ak nie aj najlepší film, ktorý kedy ľudský um vyprodukoval. No a v porovnaní s prvým dielom nemôžem hodnotiť plnou paľbou, nakoľko mi prišiel menej konzistentný čo do príbehu, charakterov a motivácie postáv. Nič to však neuberá na kvalitách tohto snímku, ktorý sa určite oplatí vidieť (videný v rámci doháňania mojich filmových restov).

plagát

Za každú cenu (2016) 

Minimalistický až pomerne komorný, "moderný" western, ktorému dominujú predovšetkým dobre obsadené a zahrané postavy a hudba, Príbeh je pomerne jednoduchý a priamočiary, nerobí zbytočné odbočky a ide priamo k veci, povie čo chce povedať. Sadlo mi to, 3,5*.

plagát

Fargo - Season 5 (2023) (séria) 

Nie je to už síce to čím boli prvé dve série, avšak je tu badateľná snaha o akýsi "návrat ku koreňom". Opäť tu máme pekne namiešaný mix kriminálnej zápletky, čierneho humoru, absurdných momentov a bizarných postavičiek, ktoré sú z hľadiska kastingu zase trefou do čierneho, odohrávajúce sa v pomerne vizuálne atraktívnom prostredí Minnesoty. Prvá polovica série je lepšie dramaturgicky vystavaná ako tá druhá, jedna epizóda by sa dala vyškrtnúť úplne, a záver som si taktiež predstavoval trochu inak, ale zase je v ňom cítiť skrz naskrz podivnú Fargovskú esenciu. Vo výsledku zaslúžené 4*.

plagát

Modrooký samuraj - Série 1 (2023) (séria) 

Animovaný film pre dospelých. Cesta za pomstou lemovaná krvou a nahotou, s podmanivým vizuálnym štýlom, výborným hudobným mixom a príbehom, ktorý chytí za srdce.

plagát

Sněžné bratrstvo (2023) 

Autentické čo do obsadenia, jazyka a reálií, šokujúce čo do zobrazenia havárie, intenzívne čo do podania utrpenia a strastiplnej cesty (ne)preživších. Hoci som mal základnú vedomosť o predmetných udalostiach, film z 93tieho som nevidel a tak ma mnohé z toho čo sa okrem riešenia hladu objavilo, prekvapilo. Film aj napriek dlhšej stopáži nenudí a udržiava diváka v napätí prakticky počas celej svojej dĺžky.