Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Animovaný
  • Komédia
  • Krimi
  • Akčný

Denníček (1)

Komenty ku prečítaným knihám

Rado Ondřejíček: Tekvicový prívarok pre dušu – Táto kniha hovorí sama za seba, kedže je vyjadrením myšlienok a názorov autora na určité témy alebo prerozprávaním príbehov z jeho života s nejakou vtipnou pointou alebo pridanou hodnotou. Hlavné myšlienky, ktoré si treba z tohto diela zobrať, sú: vysmievať sa tomu, čo ťa serie a venovať sa svojmu talentu.

 

Jack Kerouac - On the Road – Niekedy nie je cieľom cieľ, ale cesta. Kniha, kde sa dej neustále hrnie dopredu. USA, 1947. Nevieme, čo sa hlavnému hrdinovi vo vojne stalo, ani ako ho to ovplyvnilo, vieme len, že mu je vlastná sloboda a vychutnávanie si každého okamihu života prostredníctvom cestovania, účasti na rôznych párty, oslavách a podujatiach, nezáväzného sexu a požívania rôznych látok ovplyvňujúcich mozog. Zážitky hlavného hrdinu sú ešte umocnené rozprávaním v prvej osobe. Od stretnutia a spriatelenia sa s Deanom Moriartym sa tieto prežitky ešte viac stimulujú, lebo Dean rozmýšľa nielenže rozmýšľa podobne ako hlavný hrdina, ale venuje sa tomu všetkému viac a niekedy to naňho pôsobí až tak, že sa dostane do tranzu. Biblia všetkých voľnomyšlienkárov.

 

David Gemmell – Troy, Lord of the Silver Bow - Lepšie ako ktorákoľvek filmová adaptácia. Autor naplno využil svoje rozprávačské umenie. V ságe vykreslil osudy a vnímanie aj tých najmenej podstatných postáv, ktoré sú nositeľom deja len 4 strany tak, aby sa čitateľ do nich vcítil a všetko prežíval s nimi. Načrel aj do snov a iných realít, ktoré rovnako naplno vtiahnu čitateľa. Táto časť sa navyše spočiatku hrá s divákom pri vykreslení hlavnej postavy očami nepodstatných postáv a vytvára okolo nej tajomnú auru. Osudy postáv sa vás bytostne dotýkajú, oceníte dramatickú výstavbu deja aj stupňujúce sa napätie počas krátkodobých udalostí. Predstavujú sa nám rôzne postavy, z ktorých vynikajú Helikaón, dardanský princ a Argurios, slávny mykénsky vojak. Helikaón svojou rozporuplnosťou a hľadaním identity. Je šikovný panovník, oporou slabým, neznesie zločin a zákernosť a trestá ich najkrutejšie, ako dokáže. Jeho dobré úmysly bývajú často zatemnené túžbou po pomste a súžením sa a hľadaním odpovede, kto je vrahom jeho otca. Argurios je najzásadovešia postava ságy. Nedá dopusti na svoje pravidlá, ktoré sú vyjadrením morálnych hodnôt aj keby šli proti jeho túžbam. Kniha predstaví samozrejme aj známych aktérov trójskej vojny ako Priama alebo Agamemnóna, ale títo fungujú ako vedľajšie postavy. Prekvapí vykreslenie Odyssea, ktorému autor dal ľudský rozmer. Pilier heroickej literatúry.100%