Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Dokumentárny
  • Horor
  • Krimi

Obsahy (44)

Maratón

Maratón (1988) (TV film)

Inscenácia je výstižnou metaforou ľudského života. Na maratónskom behu sa stretávajú traja bežci, pričom dvaja sú skúsení a ten tretí beží svoj prvý beh. Počas behu sa rozprávajú o rôznych životných skúsenostiach a skúsení bežci ukazujú nováčikovi rôzne štýly behu, ktoré nazvali podľa jednotlivých krajín. Jeden druhému podrážajú nohy, ale nezáleží im na tom, kto dobehne ako prvý.

Zákulisie

Zákulisie (2001) (TV film)

Pohľad do zákulisia Slovenskej televízie očami známych osobností, ktorí sa podieľali na jej tvorbe.

Vivat academia...

Vivat academia... (1984) (TV film)

Autor v hre vyjadruje kritiku malomeštiactva a kariérizmu prostredníctvom postavy Ignata (Andrej Hryc), ktorý ukradne svojmu kolegovi Antonovi (Ľubomír Paulovič) kompletné poznámky o jeho vedeckej štúdii – spôsobe využitia polovodičového laseru pri bežnej teplote. Ignat sa tiež snaží votrieť do priazne Mileny (Kamila Magálová), dcéry riaditeľa výskumného ústavu, aby si tak zabezpečil kariérny postup a mohol práve on nahradiť miesto riaditeľa. Anton sa spočiatku vzdáva, ale pravda o tom, ako to celé bolo, aj tak vyjde na javo...

Čarovné tvary

Čarovné tvary (1973) (TV film)

Dokument o skle, výrobkoch zo skla a ich tvarovaní, upravovaní a ďalšom spracovaní.

Strejda kapitán

Strejda kapitán (1972) (seriál)

Seriál Československého armádneho filmu o vojakoch a dvoch chlapcoch, ktorí sa s pomocou svojho strýka dostanú počas prázdnin na niekoľko dní do kasární, aby spoznali bežný život vojakov základnej vojenskej služby.

Chlapec z laboratória

Chlapec z laboratória (1987) (TV film)

Televízna adaptácia románu J. Tomina - Kolotoče nad mestom, nás zoznamuje s Félixom, chlapcom, ktorý pochádza z vesmíru, ale na nerozoznanie sa podobá na pozemské deti. Félix si len ťažko zvyká na pozemský život, ktorý je od mimozemského života veľmi odlišný.

29 poschodí pre program

29 poschodí pre program (1975) (TV film)

Dokumentárny film o výstavbe a dokončení budovy slovenskej televízie v Bratislave.

Svedok a obeť

Svedok a obeť (1990) (TV film)

Dokumentárny film o fotografovi Tiborovi Kováčovi.

Dobrý deň, Afinogén

Dobrý deň, Afinogén (1987) (TV film)

Televízna inscenácia nás zavedie do nemenovaného ústavu, v ktorom po odchode vedúceho do dôchodku všetci čakajú na reorganizáciu pracoviska. Ponuku stať sa novým vedúcim dostáva Afinogén Danilov...

Sneh nad limbou

Sneh nad limbou (1979) (TV film)

Televízna adaptácia vojnovej drámy Ivana Bukovčana, v ktorej sa prelína minulosť so súčasnosťou. Autor skúma dušu človeka a taktiež mieru ľudskosti, ktorú je človek schopný prejaviť počas komplikovaného vojnového obdobia. Dej sa točí okolo dvoch partizánov, ktorí zajali viedenského Nemca Hansa (Peter Bzdúch), s ktorým čakajú v bunkri pod limbou na partizánsky súd. V bunkri dochádza k roztržke, pretože Miňo (Jozef Úradník), mladší partizán, je rozhodnutý Hansa rázne zabiť. Šimon (Ján Mistrík), starší partizán, by chcel riadny partizánsky súd. Do bunkra náhle prichádza dievča (Eva Večerová), partizánska pomocníčka do kuchyne, ktorá situáciu skomplikuje. Šimon sa v slabej chvíli rozhodne, že Hansa pustí na slobodu, Hans sa však po chvíli vracia naspäť. Neskôr prichádza oddiel gestapákov a situácia sa zdanlivo obracia v Hansov prospech. Hans dostane rozkaz na zabitie partizánov, no dochádza u neho k veľkému prejavu ľudskosti...

Bungalov

Bungalov (1982) (TV film)

Komorná dráma o mladom páre, ktorému ponúkne svoj bungalov na jednu noc starý pán, ktorého stretávajú pred krčmou v dobrej nálade. Na počudovanie za to starý pán nič nežiada. Po čase vysvitne, že sa jednalo o starého zlodeja, ktorý ponúka mladým párom na noc rôzne podobné ubytovania s falošnými kľúčmi a zámkami. Do bungalovu neskôr prichádzajú jeho pôvodní majitelia. Vzniká z toho zaujímavý večer plný konfrontácií, vzájomných rozhovorov a vysvetlení.

Komorní radosti

Komorní radosti (2018)

Hudebně-dokumentární portrét natočil pardubický rodák Patrik Ulrich v rámci jubilejní 50. koncertní sezóny Komorní filharmonie Pardubice. Významní dirigenti orchestru Libor Pešek a Marko Ivanovič vyprávějí o nejdůležitějších milnících a aktivitách pružného regionálního tělesa, které si získalo respekt v domovině i v zahraničí. Atraktivní hudební ukázky ze skladeb O. Respighiho a J. Ježka obohacuje také árie z opery Samson a Dalila nevidomé sopranistky Aleny Terezie Vítek. Dokumentární film Komorní radosti doprovází i vzpomínky ředitelky orchestru a samotných hudebníků, kteří tento slavný východočeský orchestr vydupali doslova ze země.

Čakajte Ceinok

Čakajte Ceinok (1968) (TV film)

Pôvodná televízna dobrodružná hra pre deti a mládež, odmenená v internej súťaži Čs. televízie v Bratislave o pôvodnú televíznu hru.

Zakáľačka u starej mamy

Zakáľačka u starej mamy (1972)

Zdravotnícky film, ktorý odhaľuje hlavné príčiny ochorenia tráviacich ciest a žlčníka.

Piesok do očí

Piesok do očí (1967)

Dokumentárny film o konflikte dvoch generácií na vidieku.

Zimný motýľ

Zimný motýľ (1976) (relácia)

Televízne hudobné pásmo o zime, láske a Vianociach.

Zajatci tmy

Zajatci tmy (1964) (TV film)

Televízna adaptácia rovnomennej novely Jeana Paula Cléberta rozpráva príbeh, ktorý odohráva v opustenom podzemnom bunkri, kam vojna zahnala šiestich mužov – príslušníkov bývalej Todtovej organizácie. Prežívajú spolu dni úzkosti, časy nádeje, obdobia skleslosti, ale aj chvíle bezmocnej zúrivosti a beznádeje, ktoré vedú až ku pomäteniu a strate rozumu.

Skrytou kamerou

Skrytou kamerou (1976) (TV film)

Vedúcemu samoobsluhy jedného dňa znenazdajky zazvoní telefón, v ktorom sa ozve ženský hlas, ktorý oznámi, že by chcel jeden celý deň nahrávať personál skrytou kamerou. Vedúci, ktorý mal túto skutočnosť pred personálom zatajiť, to prezradí všetkým. Na druhý deň sa mení obsluhujúci personál v samoobsluhe na nepoznanie. Vyložia všetok podpultový tovar a tvária sa nasilu milo a vrúcne. Ku koncu dňa sa opäť ozve telefón, že televízia príde nahrávať možno zajtra, možno pozajtra...

Drotárskym chodníkom

Drotárskym chodníkom (1983) (TV film)

Hlavná myšlienka filmu sa pohybuje okolo drotárstva, ktoré však už nie je len drobným podnikaním jednotlivcov. Majster Beloň je typ kapitalistu, ktorý svojim rozsahom výroby zasahuje aj do politiky. V dielni majstra Beloňa prežíva Martin Kadák, veľkorovniansky mládenec, lásku ku gruzínskej dievčine Tamare, hľadá si priateľov, zoznamuje sa s kultúrnymi tradíciami iného národa. Po hádke s otcom prekonáva sklamanie, názorovo a ľudsky dozrieva. Dej sa odohráva krátko po vypuknutí prvej svetovej vojny a v čase, keď sa schyľovalo k veľkej októbrovej socialistickej revolúcii.

Reklama