Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Dráma
  • Komédia
  • Krimi
  • Horor

Obľúbení herci (10)

Jason Statham

Britský drsňák s „pouličnou charizmou“, Jason Statham (*12. 9. 1972 v Londýne), nastúpil na pole filmu v roku 1998. Zaujal už svojimi prvými filmami – kriminálnikmi s dobrým srdcom, ktorých s neopozeranou chuťou stvárnil v gangsterkách Guya Ritchieho Zbaľ prachy a vypadni! a Podfu(c)k. Výborná kondička (má svaly, ale nie až tak ako Arnie a Sly), chlapčenská charizma nezbedného výrečného huncúta.Má v sebe niečo z Bodyho a Doylea. Je ľadovo pokojný, chladnokrvný, má zmysel pre iróniu.

Hoci sa v 90. rokoch akčné scény zmenili na počítačové efekty, Jason dobrovoľne hlasoval za starú poctivú školu, kde sa akčné scény nerobili v počítačoch, ale kde musel reálny človek vyskočil na reálne idúci autobus a z jeho strechy reálne a včas vyskočiť na most, pod ktorým vozidlo práve prechádzalo.

Jason sa však, ako to už chodí, na začiatku nevyhol zlým filmom.Zlom pre Jasona prišiel v r. 2002, keď mu scenárista a producent Luc Besson ponúkol titulnú rolu v Kuriérovi. K snímke, oplývajúcej podpriemerným scenárom a nadpriemernou akciou, sa vrátili ešte dvakrát.

Na Jasonovi je pekné, že ho nerozhodia ani nevydarené projekty. Ide ďalej. A že urobil prepadák? No a čo. To za prvé. A za druhé, prepadáky to vzhľadom na malé rozpočty nikdy na IOO% neboli. Jason hrá prevažne v nie príliš drahých filmoch, takže hoci nezarobia veľa, stále to môže byť chápané ako úspech.

NAPRIEK TOMU si dokázal i vďaka tejto sérii nenáročných projektov vybudovať prestížne meno spoľahlivého akčného borca, ktorý Oscara za hranie asi nikdy nedostane, ale pritom sa nedá povedať, že by nevedel hrať.

Russell Crowe

Rodený Novozélanďan prišiel na svet 7. apríla 1964 v hlavnom meste Wellington. Otec John Alexander a mama Jocelyn Yvonne obaja pracovali vo filmovom priemysle ako dodávatelia, otec navyše viedol hotel. Russelov dedko z maminej strany počas druhej svetovej vojny na kinematograf zaznamenal zábery z druhej svetovej vojny,za čo bol ocenený rádom britského impéria. Dvaja bratranci sú národnými kriketovými reprezentantmi, rodinné prostredie Cowovcov bolo teda viac ako motivujúce. Zároveň je zmesou pôvodnej austrálskej, welšskej, škótskej a nórskej národnosti.

Prvým celovečerným filmom bola romanca The Crossing v 1990, o dva roky neskôr sa predstavil v úlohe rasistu v Romper Stomper, za čo bol ocenený austrálskym inštitútom. Prvou americkou snímkou bola Virtuozita s Danzelom Washingtonom, Russel sa na plátne objavil aj po boku Sharon Stone v klasike Rýchlejší ako smrť. Hviezdou v pravom zmysle slova sa stal po úlohe bojovníka vo filme Gladiátor. Oscar za najlepší mužský herecký výkon ho dostali do povedomia aj laickej verejnosti., Russell bol nominovaný aj za Čistú dušu a The Insider. Ďalšie oscarové nominácie obsadili v neskorších rokoch snímky LA Utajené skutočnosti a Master and Commander, v ktorých si herec tiež zahral. Dobrý ročník, Americký gangster a Robin Hood sú ďalšie tituly, v ktorých sa Russel objavil a zaznamenali značný úspech.

Herec viackrát finančne prispel chatrite a školám, od detvstva má pozitívny vzťah ku koňom. V roku 2003 sa oženil, jeho manželkou sa stala austrálska herečka a speváčka Danielle Spencer. Ich rodina sa rozrástla o dvoch synov Charlieho a Tennysona.

Gerard Butler

Škótsky herec Gerard Butler se narodil 13. listopadu 1969 v Glasgowe. Když mu bylo pouhých 6 měsíců rodiče se odstěhovali do Kanadského Montrealu, kde žil do svých 2 let. Po rozvodu rodičů se s matkou vrátil zpět do Skotska. Již v raném dětství se začal zajímat o herectví. V určité životní etapě se vydal studovat práva, u kterých zůstal po sedm let, ale poté se vrátil na divadelní prkna do Londýna.V roce 2004 se Butler objevil v titulní roli filmové verze muzikálu Andrewa Lloyda Webera Fantom opery. V tomhle období začal vystupovat aj ve filmoch ako sú Beowulf & Grendel,  Kolébka života a v roku 2007 ztvárnil postavu Leonida ve snímku 300: Bitva u Thermopyl, kde se jeho nadání pro film začlo prejavovat víc a víc. Dnes patrí medzi hercov s prízvučným renomé.

Robert Downey Jr.

Narodil se 4. dubna 1965 v Greenwich Village, New York, USA herečce Elsie Fordové a nezávislému filmaři Robertu Downeymu. Celá rodina se díky otcově práci velmi často stěhovala. Po rozvodu rodičů však Robert zůstal se svým otcem v New Yorku. Na čas odjel studovat do Londýna klasický balet. Právě tam začaly jeho opravdové problémy s alkoholem a drogami. Z hodného a bezproblémového kluka se změnil v potížistu, kterého po třech měsících museli ze školy vyhodit. Vrátil se tedy domů do Ameriky a vydal se na školu v Santa Monice, kde však vydržel pouhý rok, než ho opět vyloučili.Časem se oženil se zpěvačkou a modelkou Deborah Falconer s kterou mal syna. Ich vzťah se koplikoval kvuli jeho chuti k alkoholu, fetu až jeho manželka požádala v roku 1996 definitivně o rozvod. V té době začal přicházet i o filmové nabídky, přátelé se k němu začali obracet zády a vrcholem byl rok 1999, kdy ho soudce poslal do vězení na 14 měsíců.Producentka filmu, Susan Levin, představovala pro Roberta nový smysl života a rozhodla se mu podat pomocnou ruku. V srpnu 2005 se vzali.Jeho život se obrátil zpět na lepší kolej. Začal znovu točit kvalitní filmy, stýkát se opět se svým dospívajícím synem a dokonce s manželkou uvažují o založení rodiny.