Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Komédia
  • Dráma
  • Akčný
  • Animovaný
  • Krimi

Obľúbené filmy (10)

Dokonalý trik

Dokonalý trik (2006)

Túžba, posadnutosť, láska a zúfalstvo. To všetko vo viktorianskom balení a pre mňa film všetkých filmov.

Temný rytier

Temný rytier (2008)

Roky plynú. Filmy pribúdaju. Ale Temý ryttier stále vládne! A stále zostáva vrámci žánru comicsoviek, ale hlavne aj mimo neho jedným z najlepších filmov minulej dekády. Včera som si dal po dlhšej dobe opáčko a je to stále veľká pecka. 10/10 je nedostatočné hodnotenie. Áno po rokoch je vo filme vidieť pár plot-holes, ale dajú sa nad nimi prižmúriť oči, pretože dej filmu si ich vyžaduje. Je to film, kde si milovníci akčňákov neužijú bombasticky epické bitky. Je to praktický komorný thriller, kde si psychopat/terorista vykladá karty na stôl jednu po druhej a keď vytiahne žolíka nastáva psychologické peklo pre štvoricu ústredných postáv. Bezvýchodisková situácia by sa dala vyriešiť iba prekročením osobných morálnych hraníc. A otázkou je, či stojí za to, stratiť seba pri boji za to, čomu veríš. A čo ak by ste sa stali prakticky tým, proti čomu bojujete. Motívov a tém je v Temnom rytierovi toľko, že bežná analýza všetkých dejových liniek a morálnych otázok, že by z toho bola esej. Vyvrcholenie zápasu o dušu Gothamu v zaujímavom sociálnom experimente je tiež niečo čo sme vo filme ešte nevideli a záverečné eso v rukáve je tak emocionálne ťažké, že posledných 10 minút, ktoré sú prakticky čisto konverzačné vnímate hlbšie než akékoľvek epické výbuchy. 15/10! Toto je film ktorý by mal vidieť každý a nestarne ani po jedenástich rokoch!

Hľadám Amy

Hľadám Amy (1997)

Moja najväčšia srdcovka, ktorú napísal sám život. Alebo to bol Kevin Smith? Ak poznáte filmy ako Clerks (1994), Jay a Mlčanlivý Bob vracajú úder (2001) alebo Dogma (1999), tak poznáte aspoň časť filmografie a sveta Kevina Smitha. Ten je známy prirodzenými a veľmi ľudskými dialógmi. Film Hľadám Amy je jeho najvyspelejší film. A pre mňa zároveň aj najlepší. Základná zápletka vás možno vydesí, možno nezaujme, ale verte mi. Hľadám Amy je vynikajúco vystavaný romantický film. Dvaja komiksoví tvorcovia, kresliči (a kopírovači – pochopíte, keď si film pozriete) a najlepší kamoši majú nakročené k úspešnej kariére vo vodách undergroundového komiksu. Cestu im skríži kolegyňa z oboru, ktorá Holdenovi (Ben Affleck) zamotá hlavu už pri prvom stretnutí. Ale je tu háčik. Alisa (Joey Lauren Adams) nie je na chlapov. Táto veľmi netradičná zápletka neskrýva žiadnu agendu, ako by si niekto mohol myslieť. Nie. Je práve veľmi triezvou sondou do intímneho vzťahu dvoch ľudí. Hľadám Amy je skvelo vystavaný, veľmi múdro napísaný a často nečakane vtipný romantický príbeh. A nechýba v ňom ani cameo huličskej dvojice Jaya a mlčanlivého Boba. Film s absolútne odzbrojujúcim záverom ma vždy dostane. Nie je to len romantický príbeh, ale je aj o tom, čo znamená platonické priateľstvo medzi mužom a ženou a aj o chlapskom kamarátstve.

8 MM

8 MM (1999)

8 milimetrov je ponor do najzvrátenejších vôd. Pamätáte si na doby „dávno“ minulé, kedy kiná zaplavovali temné thrillery v tej najväčšej koncentrácií? A tú dobu spanilú, kedy sa za jednu z najväčších hviezd Hollywoodu považoval Nic Nicolas Nicky Cage. Áno! Moje obľúbené deväťdesiatky. A keď sa tieto fakty pretnú v jednom bode je to thriller 8MM! Základná zápletka možno obohraná, ale nadovšetko účinná. Ale tu ide o tému, ktorej sa rozhodol venovať režisér Joel Schumacher (Batman a Robin, Telefonna búdka). A to je snuff. Ak tento termín nepoznáte, negooglujte ho. Všetko čo potrebujete vedieť sa vo filme dozviete. Cage tu hrá ako o život. Pre mňa jeho najlepšia úloha. 8MM je ten thriller, ktorý by som dal do jednej skupiny s legendou žánru – Se7en. Nielenže pochádza z rovnakej zvrátenej mysle, ale hustá atmosféra, ktorá by sa dala krávať je hmatateľná! Počas pátrania so súkromným detektívom Wellesom v Los Angeles budete cítiť špinu a nepríjemnú lepkavosť hnusného prostredia. Skvelý parťák, ktorý sa pridáva k pátraniu je postava Joaquina Phoenixa, ktorá krásne prezentuje obraz toho, čo sa stane s civilizovaným jedincom, ktorý v „špinavom“ prostredí strávi až príliš veľa času. Podľahne aj nová „čistá“ duša v tomto nehostinnom prostredí? A je záhadné dievča iba herečkou v pornografickom filme? Alebo je obeťou sadistických chúťok? 8MM je pre mňa mimoriadny thriller, ale aj mimoriadny film!