Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Komédia
  • Dráma
  • Akčný
  • Animovaný
  • Horor

Recenzie (70)

plagát

Ulička nočných môr (2021) 

Ach, na Nightmare Alley som sa ozaj veľmi tešil. Guillermo Del Toro je jeden z mojich obľúbencov, herecké obsadenie je tu absolútne úžasné a trailery vyzerali rovnako sľubne. Do filmu som teda išiel s veľkým nadšením, no skončil som znudený a sklamaný. Celé je to samozrejme nádherne natočené, výborne zahrané a prostredie cirkusu vyzerá úchvatne. Príbeh je to však podľa môjho názoru veľmi slabý a to aj napriek veľkému potenciálu. Vzťahy medzi určitými postavami boli podľa môjho názoru vytvorené veľmi unáhlene a neuveriteľne. Bradley Cooper a Rooney Mara sú obaja úžasný herci, no ich spoločným scénam som absolútne neveril, a to dávam za vinu práve scenáru. Najväčším ťahačom tu pre mňa bola ale Cate Blanchett, ktorá si svojím neodolateľným šmrncom a talentom pre seba kradla každú scénu v ktorej sa objavila. Škoda len, že do príbehu vstúpila až v druhej polovici filmu. Nightmare Alley hodnotím ako veľký, nudný priemer a teda sklamanie. Film je to síce krásny, no zároveň až na pár svižných momentov veľmi nezáživný a zbytočne dlhý. Škoda.

plagát

Mortal Kombat (2021) 

Áno, dávam plný počet. Je to dokonalý film? To teda určite nie. Je to ale dokonalo zábavná, akčná jazda, pri ktorej môže človek vypnúť a oddýchnuť? To teda určite áno. Čas uplynul ako voda a ja som si užil každú sekundu s tým, že pri záverečných titulkách som chcel viac a dúfam, že sa dočkáme aj pokračovania. Svet Mortal Kombat mám rád, je plný zaujímavých postáv, preto mi ale príde trošku zvláštne, že tvorcovia filmu sa rozhodli vymyslieť si nový charakter menom Cole Young, ktorý sa síce v hernej predlohe nenachádza, no vo filme slúži ako hlavný protagonista. Práve to je podľa môjho názoru najväčšia chyba filmu a Cole je najslabším článkom projektu. Radšej sa ale zameriam na tých, ktorý svoju prácu zvládli na jednotku a tými sú bez debaty Joe Taslim (Sub-Zero) a Hiroyuki Sanada (Scorpion), ktorý aj z mála dokázali vyťažiť maximum a pre mňa sú tým najsilnejším článkom. Ich akčné scény boli podľa môjho názoru strhujúce, zábavné, brutálne a presne také, aké si ich vo svete Mortal Kombat predstavujem. Dúfam teda, že sa pokračovania predsa len dočkáme a tieto postavy sa budú môcť aj naďalej rozvíjať. Podľa môjho názoru má totižto táto herná séria obrovský potenciál stať sa aj úspešnou filmovou sériou a tento film je rozhodne ten správny prvý krôčik k tomu.

plagát

Jack stavia dom (2018) odpad!

Bingo! A máme tu jeden z najhorších filmov 2018...A to som sa na Jacka úprimne tešil, teda lepšie povedané, bol som naňho dosť zvedaví. Film som nedopozeral (čo sa mi stalo možno tretíkrát v živote), vydržal som ale takmer dve hodiny. Beriem to ako formu masochizmu...Takto nudný a rádoby umelecký počin som totižto už veľmi dlho nevidel. Pozerať sa totižto dve a pol hodiny na to, ako nesympatický Matt Dillon (a nie nesympatický kvôli náture jeho postavy) dookola vraždí ženy a deti a medzitým dristá o sebe, o svojom detstve, o svojej úchylke a o svojich činoch...To teda fakt nie je pre mňa. Larsovi sa podarilo natočiť inak zaujímavú tému absolútne bez napätia, bež šťavy, maximálne nudne. Verím ale, že je presvedčený, že práve takýto prístup k danej téme robí z tohto filmu geniálny masterpiece. Šokujúce a krvavé zábery na mňa veľmi neplatia a úprimne mi nestačia k tomu, aby som si o filme myslel, že je skvelý...Osobne takmer nikdy nebývam k filmom takto negatívny a kritický a keď sa mi niečo nepáči, väčšinou sa k daným veciam nevyjadrujem. The House That Jack Built je ale taká P**ovina, že som neodolal a spadol do vôd typického, internetového hatera...Ďakujem, Triera už nikdy viac.

plagát

Justice League (2017) 

Nemôžem uveriť tomu, čo akurát píšem, no musím priznať, že po odchode z kina som si uvedomil, že som v podstate spokojný. DC ma konečne zlomilo a konečne mi ponúkli zábavnú, komixovú jednohubku, ku ktorej by som sa možno ešte niekedy v živote dokázal vrátiť. A to je niečo, čo sa Batman V Superman, Suicide Squad atď. podariť nedokázalo. U Wonder Woman by to možno aj šlo, pozriel by som ale iba Amazónsku prvú polovicu a nie ten hnusný digibordel na konci. Úprimne som však šiel na tento nehorázne drahý blockbuster s nulovými očakávaniami, čiže ma ani nemalo čo sklamať. Áno, aj tento film série má veľa vecí, bez ktorých by som sa obišiel, chcem však hlavne spomenúť plusy. Tým najväčším sú bez pochýb postavy a herci, ktorý ich stvárňujú. Gal Gadot je samozrejme opäť raz úžasná, Affleck je tolerovatelný, oboch však v sympatickosti nakopali nováčikovia. Hlavne drsňák Jason Momoa ako Aquaman, ktorý si každú scénu kradol pre seba a na ktorého sólovku sa naozaj začínam veľmi tešiť. Rovnako fajn je aj Ezra Miller a dokonca aj mnou doteraz prehliadaný Ray Fisher. Hlavná pätica sa teda sformovala skutočne slušne a ako tím si získali moje sympatie! Ďalej pochválim aj dĺžku filmu, teda tlieskam strihačovi, keďže 2 hodinky tejto popcornovke naozaj bohato stačili a keby sa snažili do filmu natrieskať viac, záujem by u mňa padol pravdepodobne rovnako ako pri ich predošlích projektoch. Tempo je teda super a nudiť som sa nedostal šancu. Tu však s chválou prestávam. Myslel som si, že mám pozitív v rukáve viac, no akosi ma opustili. Čo by som teda Justice League vytkol? No určite by to bola opäť raz digitálna prehnanosť v akčných scénach, rovnako aj digitálneho záporáka, ktorého jedinou dobrou scénou bola práve tá Amazónska (jedna z top scén filmu, krátka naháňačka bola perfektná, v tomto prípade mi výnimočne nevadil ani digibordel), ku koncu už však bol úplne do počtu a postrádateľný, môže si teda podať ruku s Helou z konkurenčného Thora. Pomohol však dokopy spojiť celkom zaujímaví tím komixových hrdinov, to sa mu teda musí nechať (aj jeho hmyzím pomocníkom). Ak to mám teda všetko celé zrhnúť, Justice League určite nie je takou udalosťou, akou by byť mala a na kvality Avengers a podobne sa nemá šancu chytiť. Nejedná sa ale ani o taký prúser, aký z tohto nekonečne pretáčajúceho projektu nakoniec vzniknúť mohol. Dávam teda slabé štyri hviezdičky, bolo to fajn.

plagát

Thor: Ragnarok (2017) 

Viem, že MCU nikdy nebude náladovo ekvivalentom Nolanovho Temného Rytiera, či iných temnejších komixoviek, to od týchto filmov samozrejme ani neočakávam, v treťom a pravdepodobne poslednom Thorovi sa však zábavná atmoška akosi vymkla spod kontroly. Bol som na akčnom komixáku, či na jeho paródií? V niektorých momentoch som si ozaj nebol istý a bohužiaľ mi to absolútne nevyhovovalo. Vtipné momenty mali všetky predošlé MCU filmy, no tentokrát sa to naozaj prehnalo a to je jeden z najväčších dôvodov, prečo pre mňa Thor 3 bude asi najhorším filmom MCU, dokonca slabším, než jeho dvojka či Ant-Man, čo boli pre mňa doposiaľ najslabšie výtvory inak úžasnej filmovej série. Ďalej si neodpustím skritizovať využitie hlavného záporáka...Marvel nám totižto predstavuje vskutku zaujímavu Helu, do ktorej obsadili úžasnú Cate Blanchett. Tá je však odhodená nie na druhú kolaj, povedzme že rovno na dvanástu. Koho nápad bol dať viacej priestoru smiešnemu klaunovi Goldblumovi, než hlavnej badass záporáčke? Tým nechcem povedať že Goldblum mi prekážal, ako Grandmaster bol fajn a práve pri ňom som sa tuším že aj raz pousmial, no dať tejto postave omnoho viac priestoru než Hele? To je omyl! Hela mohla byť silnou a pamätnou záporáčkou, akú toto štúdio potrebuje ako soľ. To však nehrozí a bohužiaľ sa na ňu zabudne rovnako rýchlo, ako na 90% ostatných zloduchov MCU (ak s ňou teda neplánujú do budúcna). Je to škoda, Cate totižto vyzerala absolútne fantasticky a rolu si podľa mňa užila. Skončil som už s kritikou? Rozhodne nie. Po nepodarenom humore, premárnenej záporáčke musím skritizovať aj prevažne neprehľadné akčné scény. Chápem, že sa nachádzame vo vesmíre a že sledujeme súboj bohov a mimozemšťanov...Aj tak by som ale poprosil, keby sa niečo točilo aj reálne a aby sa vo všetkých komixovkách nevytváral taký digitálny bordel! Polka akčných scén v Ragnaroku vyzerala kresleno, umelo, chaoticky, bez nápadu...nič čo by Vás zdvihlo zo stoličky, žiadne napätie, nič. Toto mi napríklad vadilo aj na tohtoročných Guardians Of The Galaxy. Je to asi o vkuse, no mne omnoho viac vyhovujú súboje, farby a atmosféra tipu Winter Soldier či Civil War. Som teda sklamaný. Trailer ma totižto presvedčil, že tentokrát sa bude jednať o niečo iné, o niečo epickejšie. To sa však nestalo. Čo už. Thor je fajn postava, Chris je super sympaťák, no viac funguje v tímovom svete (Avengers), než sám. Čo však chválim je to, že príbeh v tomto filmovom seriály sa naozaj posunul a teda nejedná sa o úplne zbytočný projekt. Taktiež chválim nové postavy (ehm, ehm Valkyrie), ktoré budú snáď pokračovať aj v ďalších MCU filmoch...Ak to teda zhrniem, Thor 3 nie je nič pre mňa, no určite má svoj význam v tomto komixovom vesmíre. Ja však od filmu očakávam viac než to, aby bol odrazovým mostíkom k ďalšiemu chystanému projektu. Proste...nech už sú tu radšej znova epický Avengers! Nech sa je na čo pozerať. Ak totižto Marvel pôjde ďalej takýmto štýlom, tak ďakujem neprosím.

plagát

matka! (2017) 

Jeden z najlepších filmov tohto roka! A to bez debaty. Teda aspoň pre mňa, keďže ohľadom mother! sa zbiera viac negativných komentárov, než ohľadom množstva filmového odpadu, ktorý by si daný hate naozaj zaslúžil. Úprimne sa ale nedivím, keďže tento filmík naozaj nie je pre každého. Ja osobne som šiel do kina len zo zvedavosti a kvôli samotnému Aronofskému, ktorého tvorbu naozaj môžem. Propagačka ma totižto nijako extra nezaujala, Jennifer Lawrence mi už určitú dobu lezie na nervy a negatívne hodnotenia ma odhovárali od návštevy kina...Som však naozaj šťastný za to, že nakoniec som sa na poslednú chvíľu na film naozaj vybral. Jedná sa totižto o veľmi silný filmový zážitok, ktorý skrátka stojí za to prežiť si v kino sále. Čo je pre mňa osobne absolútne úžasné je to, že režisér a celkovo štúdio dokázalo udržať pointu filmu v tichosti. Význam filmu Vám teda musí dôjsť až popri pozeraní a nie, každý to zjavne nedokáže pochopiť, keďže aj slečna, ktorá v kine sedela vedľa mňa po dvoch hodinách popri záverečným titulkách vyslovila jediné slovíčko "nechápem". Je fakt, že aj mne sa myšlienky typu WTF is going on odohrávali po väčšine tohto projektu, keďže množstvo scén menilo náladu z nečakane humornej (správanie hostí v dome) na nečakane násilnú. No po čase som si dokázal spájať kúsky ako tak dokopy a nakoniec som túto (nie veľmi ťažkú) šifru/pointu v pohodke rozlúštil. Aj tak som však nadšený z toho, ako danú tému Aronofsky šikovne a v podstate veľmi jednoducho no nápadito natočil. Do toho sa mu podarilo obsadiť úžasných hercov, ktorý svoje úlohy zahrali fantasticky a aj keď slečnu Lawrence posledné roky veľmi nemusím, musím povedať, že bola kráľovnou tohto filmu! Jennifer bola úžasná a naozaj by som jej doprial minimálne ďalšiu nomináciu na Oscara. Za mňa teda nečakaná spokojnosť! Teším sa, kedy sa k matke znova vrátim.

plagát

American Horror Story - Síla ženského hněvu (2017) (epizóda) 

Po piatej a šiestej epizóde, ktoré boli podľa mňa fantastické prichádza ďalšie sklamanie a jedna z tých slabších epizód. Obviňujem za to hlavne kásting Leny Dunham, ktorá mala žiaľ v tejto časti priveľa priestoru a podľa môjho názoru skazila inak celkom zaujímavo napísanú, nenávistnú postavu. Chápem, že v US je táto herečka populárna, no prosím v AHS už nikdy viac. Jej prejav je absolútne komický, neverím jej ani slovo, katastrofa...Potešil ma však návrat Frances Conroy a Jamie Brewer. Taktiež ku koncu to schytala pre mňa ďalšia neuveriteľne nesympatická postava, ktorá sa otravnosťou pohybovala na Dunham levely. Dej sa taktiež touto epizódou celkom slušne pohol a som naozaj zvedaví, čo nás čaká nabudúce. Evan si to túto sériu neskutočne dáva, Kai je bez pochýb jednou z najzaujímavejších postáv, ktoré si mal zatiaľ možnosť vo svojej AHS kariére vyskúšať.

plagát

Snehuliak (2017) 

Tlieskam marketingu! Propagačka k Snehuliakovi bola totižto super a trailer vyzeral presne tak, ako by som si ho podľa knihy predstavoval. Trailer však nie je film a tentokrát som sa naozaj nechal oklamať pozlátkom. Film je totižto absolútne nezaujímavou, nudnou, zabudnuteľnou záležitosťou. Z čoho som naozaj v šoku, pretože z tak úžasnej predlohy natočiť niečo tak mdlé, to je naozaj talent. Snowman je bez pochýb jedným z najlepších Nesbových počinov z úžasnej série detektíva Harryho Holea. Nie som teda prekvapený, že začali práve touto knihou, aj keď sa vlastne jedná až o ôsmy diel. Kniha má totižto vydarené zvraty, zaujímavé postavy a plno napätia. A áno, viem, že by som do tohto nemal knižku tak veľmi ťahať, predsa len kniha je kniha a film je film. Tento film však nemá ani jednu z vyššie spomínaných kvalít. Michael Fassbender je talent, no podľa môjho názoru rolu sympatického, nadaného no strápeného alkoholika Harryho absolútne nezvládol. Je to však skôr chyba scenára, než herca samotného. Harry vo filme totižto nie je ani z polky tak sympatický a tak strápený, aký by mal byť. Ďalej tu máme úžasnú Rebeccu Ferguson, ktorá získala naozaj zaujímavú rolu Katrine. Práve Rebecca je podľa môjho názoru ten najsvetlejší bod celého filmu, no dostáva príliš málo priestoru a jej knižný príbeh bol rapídne pozmenený s tým, že jej postavu podľa môjho názoru úplne zničili. Celkovo zmeny, ktoré scenáristi z knihy urobil tento film absolútne podkopli a dobabrali. Ak by mal tento projekt v rukách niekto iný, ako napríklad David Fincher, verím, že by sa jednalo o ďalšiu ikonickú kriminálku. Takto sme sa však dočkali projektu, ktorý do zabudnutia zapadne do roka a do dňa. Čo to trepem, pravdepodobne oveľa skôr, film som totiž videl včera večer a už teraz si mám problém vybaviť veľa scén. Skrátka nepodarilo sa to, čo je pre mňa osobne veľké sklamanie. Snehuliakovi som totižto držal palce. Čo už...radšej sa vrátim späť k úžasnej predlohe, pretože toto si môj čas už viac nezaslúži.

plagát

To (2017) 

Hneď na začiatku by som rád podotkol, že verzia tohto filmu z roku 1990, je pre mňa veľkým neznámym a tento populárny televízny projekt nikdy neuvidím. Veď načo aj, keď sme sa tento rok dočkali tejto pecky! A áno, pre mňa to pecka naozaj je, keďže práve táto novinka je pre mňa úžasnou adaptáciou úžasnej knihy. Som veľkým fanúšikom Stephena Kinga a IT patrí bez pochýb do kategórie toho najlepšieho, čo autor čitateľom ponúka. Tento fantasy hororík ma síce nedokázal vystrašiť a nezabralo na mňa ani tých pár lakačiek, ktoré obsahuje. Neberiem to však ako mínus a to aj napriek tomu, že by som to v danom žánri tak pravdepodobne brať mal. Predsa len som asi pri tejto látke zaujatý a najdôležitejšie pre mňa bolo to, že film ako celok fantasticky funguval. Strach som síce necítil, no filmu sa nedá vytknúť hutná atmosféra, ktorú zaručene má. Čo je však prekvapením je to, že najnapínavejšie a najtemnejšie momenty boli pre mňa práve tie bez klauna. Omnoho desivejšie mi prišlo práve správanie dospelých, či teenagerov, čo bolo pravdepodobne aj cieľom. Tým však nechcem haniť samotného Pennywisea. Bill Skarsgard je v úlohe démonického klauna naozaj úžasný a všetky jeho premeny boli nápadité a naozaj skvelé (hlavne živý obraz, či požiar). Maskéri odviedli úžasnú prácu a Bill vyzerá perfektne. Najväčším plusom filmu je však partička siedmich loserov, ktorý sa klaunovi, rovnako ako aj svojím vlastným démonom musia postaviť. Detské herecké obsadenie vyšlo na jednotku a celá skupinka spolu funguje geniálne, pričom favoritmi sú pre mňa Sophia Lillis, ktorá v úlohe Beverly skupinke jednoznačne kráľovala, ďalej Finn Wolfhard ako vtipálek Richie, Jack Dylan Grazer ako mamičkou hýčkaný Eddie, či sympaťák Jeremy Ray Taylor, ako zamilovaný a bystrý fanúšik New Kids On The Block, Ben! Všetci siedmi však mali svoje momenty a práve ich interakcie medzi sebou ako skupina boli to najsilnejšie čo IT ponúkol! Prvá kapitola mi teda urobila obrovskú radosť, som teda naozaj zvedaví, ako sa vydarí tá druhá, kde túto partičku priateľov uvidíme v dospelom prevedení.

plagát

Annabelle 2: Stvorenie zla (2017) 

Kebyže mi niekto pred pár mesiacmi povie, že budem považovať pokračovanie Annabelle za jeden z najlepších filmov tohto roka, tak ho vysmejem. Aj napriek tomu, že v The Conjuring sa mi krátky príbeh tejto bábiky pozdával, jej prvý spin-off film považujem za absolútny odpad. Niečo, čo bolo nedopozerateľné a v mojich očiach túto démonickú bábiku s potenciálom takmer zadupalo do zeme. Zázraky sa však zjavne dejú a dvoječka tohto hororu ma núti na prvý film zabudnúť. Mažem ho teda kompletne z pamäte, pretože nový film, ktorý je aj tak vlastne prequelom k prvému, napravuje bábike renomé. Samozrejme za to môže hlavne kompletná zmena tímu. David F. Sandberg už pri minuloročnom Lights Out dokázal, že vie vybudovať slušnú, nervy trhajúcu, hororovú atmošku a to aj napriek tomu, že s týmto spomínaným projektom som bol mierne sklamaný. S Annabelle však svoje temné remeslo zdokonalil. Najväčším plusom je to, že film Vás skrátka nenechá vydýchnuť. Narozdiel od mnoho iných ducharín, obkecávačiek tu je menej, tak akurát, a strašenia tu je na rozdávanie. Intenzívne momenty nájdete počas celého filmu, no úžasným vrcholom je posledná noc, ktorá trvá vyše dvadsiatich minút a ktorá je skvele vygradovaná a musím sa priznať, že mi v niektorých momentoch nebolo všetko jedno, čo sa mi už veľmi pri hororoch veľmi nestáva. Okrem pravej hororovej atmosféry, ktorá mimochodom konečne dokonalo zapadá do Conjuring sveta, musím pochváliť aj veľmi sympatické postavy. Dievčatám zo sirotinca sa skrátka nedá nedržať palce. Hlavnými ťahačkami sú však najmladšie členky obsadenia a to Talitha Bateman a Lulu Wilson, ktoré majú medzi sebou veľkú chémiu a ich výkony zatieňujú všetkých dospelých hercov. Práve s týmito dvoma holkami zažijete tie najnapínavejšie scény a mladé dievčence ich zvládli na jednotku. Annabelle 2 je teda dôkaz toho, že niekedy pokračovania dokážu nakopať originálu prdel, či napraviť ich renomé. Je aj dôkazom toho, že hororová séria točiaca sa okolo príbehov z Conjuringu ešte má čo ponúknuť. Áno, samozrejme, že aj tu sa našli predvídateľné momenty, ktoré sme už videli aj niekde inde, no celkovo sa jedná o veľmi silný hororový zážitok. Ak by tento rok ešte čoskoro do kín nenastúpil aj mnou mega očakávaný It, prehlásil by som Annabelle za horor roka!