Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Dokumentárny
  • Vojnový
  • Komédia
  • Akčný

Obsahy (175)

Setkání s vrchním velitelem

Setkání s vrchním velitelem (1969)

Ludvík Svoboda sa stal prezidentom Československej socialistickej republiky 30.3.1968. Ako Vrchný veliteľ ozbrojených síl sľúbil armáde, že sa príde na nich pozrieť. A tak v roku 1969 navštívil letecký a tankový pluk a zašiel aj do výcvikového priestoru na taktické cvičenie, kde mu tankisti a ženisti predviedli násilný prechod vodným tokom. Ocenením pre vojakov boli jeho slova vďaky za predvedené výkony.

Bai tuan da zhan

Bai tuan da zhan (2015)

V júli 1940 generálny štáb Národnej revolučnej armády získal informácie o výcviku štyroch peších divízii japonských ozbrojených síl na posilnenie ofenzívy v Severnej Číne a jej expanzii na juh Číny a pokračovať v obsadzovaní britských a francúzskych kolónii v južnej a juhovýchodnej časti Ázie. Červená armáda sa pripravila pod velením generála Peng Dehuai (Zeru Tao) a začalo ťaženie stovkou plukov, čo bolo najväčšou a najdlhšou bitkou Červenej armády s Japonskou cisárskou armádou a jej bábkovými armádami.

Qiang du wu jiang zhi dui an

Qiang du wu jiang zhi dui an (2015)

Na osude dvoch bratov sa rozvíja celý dej filmu v Číne. Starší z nich dezertuje z Národnej revolučnej armády a prichádza domov práve, keď vojaci Čangajška vypálili jeho dedinku Caotang. Na pomoc obyvateľom s opravou domov boli nasadení vojaci Červenej armády, čo zlomilo tohto staršieho brata a začal spolupracovať s nimi. Jeho mladší brat študoval na univerzite v Guiyangu. A práve v bitke na rieke Wujiang sa títo bratia stretli, jeden na strane Červenej armády a druhý na strane Kuimintangu...

Red River

Red River (2012)

Je rok 1942 a Japonci obkľúčili v priestore Shandongu 8. čínsku armádu, plánovali zlikvidovať všetky základne odporu aj s veliteľom Ma Hontaom. Čínskemu oddielu sa podarilo zadržať japonskú novinárku, ktorá mala pripraviť pre armádu propagačný materiál k posilneniu vlastenectva dobrovoľného vstupu do japonskej cisárskej armády. Film nám dáva odpoveď na základné otázky. Podarí sa 8. armáde dostať z japonského obkľúčenia a spojiť sa s ďalšími oddielmi Červenej armády? Podarí sa vyslobodiť japonskú novinárku z čínskeho zajatia?

Bankier van het verzet

Bankier van het verzet (2017)

Film sa odohráva v dobe druhej svetovej vojny. Nemecký Wehrmacht v útoku na Francúzsko pohltil aj malé pobrežné štáty terajšieho Beneluxu. Holandsko kapitulovalo. 15. mája 1940 sa ale život sa v tomto malom štáte nezastavil. Nie každý bol spokojný so životom pod nadvládou nepriateľa. Títo ľudia sa pripájali k odporu v boji proti nacistom. Aj bankári bratia Walraven (Barry Atsma) a Gijsom (Jacob Derwig) van Hallovci sa rozhodli pomôcť financovať hnutie odporu počas vojny. Všetci boli neustále vo vážnom smrteľnom nebezpečenstve. Podarí sa im odolávať konfigentom a zradcom a tak okupáciu prežiť?

Stalingradská Madona

Stalingradská Madona (2003)

Na Vianoce v roku 1942 bolo mesto Stalingrad už v blokáde Červenej armády takmer štyri týždne a obkľúčení vojaci 6. Paulusovej armády Wehrmachtu bojovali o prežitie proti chladu, hladu, zle vystrojení a vyzbrojení. Hlavný lekár 16. tankovej divízie a zároveň aj kňaz použil drevené uhlie, aby nakreslil neskôr slávnu Stalingradskú madonu pre svojich kamarátov na rub sovietskej mapy. V bunkri v Stalingrade sa jeho kamaráti modlili pri obrázku matky a dieťaťa, a to boli pre mnohých z nich posledné Vianoce. Nakreslená Stalingradská madona sa nakoniec dostala do Nemecka a jej osud bol nasledovný. Originál Madony je v kostole Kaisera Wilhelma v Berlíne, kostol vytvoril dve kópie Stalingradskej madony, jedna bola odovzdaná do anglického mesta Ceventry, bratského hrdinského mesta Stalingrad, ktoré taktiež padlo pod bombardovaním nemeckého Luftwaffe (14.-15.11.1940). Druhá kópia bola v roku 1993 počas pietneho aktu venovaná pri príležitosti 50. výročiu bitky u Stalingradu katolíckej katedrále sv. Mikuláša z Myry vo Volgograde (ikona Panny Márie zmierenia). Tak bitka o Stalingrad, známa z histórie a aj zo školských učebníc, má aj svoju neznámu tvár.

Poslední kapitulace

Poslední kapitulace (1987) (TV film)

Film je skutočnou udalosťou, ktorá sa odohrala v dobe od 8. mája do 12. mája 1945 v Rakovickom mlyne  u Čimelic, ktorý ležal v rozhraní stretu troch armád v blízkosti demarkačnej línie. Velenie americkej armády reprezentoval veliteľ 4. obrnenej americkej divízie brigádny generál William M. Hoge, sovietsku stranu gardový generál veliteľ 104. gardovej streleckej divízie Sergej Serjogin a vybrali si na podpis kapitulácie Rakovicky mlyn u Čemelíc. V Čimeliciach v dome č. 99 býval aj veliteľ nemeckých vojsk SS-Gruppenführer Carl Friedrich von Pückler-Burghaus, veliteľ Waffen SS v Čechách a na Morave. Prvé jednanie úspech neslávilo a k dohode dňa 10.5.1945 nedošlo. K podpísaniu bezpodmienečnej kapitulácie došlo až 12.5.1945.

82 Warriors

82 Warriors (2013)

Film je o hrdinskom prístupe 4. roty II. práporu 7. brigády 3. divízie 4. novej Čínskej armády, ktorá pod velením kapitána Bai Sicaia a jeho politického zástupcu Li Yunpenga dostala rozkaz kryť presun hlavných funkcionárov velenia 4. novej armády, komunistickej strany Číny a vládnych orgánov. Rozhodujúca bitka prebiehala v Liu Lao Zhuangu. Veliteľ 4 roty mal k dispozícii 82 jemu oddaných bojovníkov a proti nemu stal 1. prápor 54. pluku 17. japonskej cisárskej divízie o sile 1000 vojakov, posilnený tankovou rotou a delostrelectvom. Hneď  prvý deň utrpela 4. rota veľké straty na životoch a aj napriek tomu odolávala zúrivým útokom japonských vojakov. Podarí sa im udržať japonskú presilu a splniť rozkaz?

Han wei zhe

Han wei zhe (2017)

Boje o Šanghaj pokračovali až do konca augusta 1937. Mesto Baoshan bolo poslednou baštou, ktorá bránila japonským vojskám sa vylodiť, ovládnuť rieku Huamgpu a aj celé mesto Šanghaj. Generál Čankajšek nariadil zostávajúcim vojakom 98. divízie brániť mesto. Úloha pripadla majorovi Yao Ziqing a jeho 600 vojakom. Útoky na túto baštu začali 31.8. a pokračovali s narastajúcou agresivitou až do 7.9.1937. Ako sa ich hrdinský boj skončil sa dozvieme z tohto filmu.

Tanki

Tanki (2018)

Vývoj nového tanku je u konca a tank treba predstaviť na Červenom námestí priamo Stalinovi. Preprava po železnici je zakázaná. A tak hlavnému konštruktérovi Michailovi Koškinovi (Andrej Merzlikin) napadla spásonosná myšlienka presunuť sa zo závodu v Charkove do Moskvy po vlastnej osi. Nasleduje 7 dní ťažkých stretov s bielogvardejcami, kozákmi, nemeckými diverzantmi, ale aj s vojakmi Červenej armády. A každý má snahu im zabrániť v ďalšom presune. Podarí sa im prísť do Moskvy včas?

Zelené signály

Zelené signály (1970)

Leningradskí pionieri sa vracajú späť do rodného mesta. Miša Aleksejev (Saša Grigorjev) a Vaška Kožuch (Igor Urumbekov) sa náhodne stretnú s jednorukým utečencom dedom Peťom, ktorý sa presúva do Leningradu s ťažkým kufrom. Pri leteckom nálete sa im dedo stratil a tak sa dostali ku kufru. V meste ho otvorili a našli v ňom signálnu pištoľ a množstvo signálnych svetlíc. Ich zvedavosť spôsobila niekoľko výstrelov, čím sa dostali do pozornosti sovietskej kontrarozviedky. A tak z deda Peťu sa vyvinul nemecký agent Paul Richter (Alexander Michailov) po ktorom pátrajú okrem skúsených vojakov aj chlapčenské komando.

Nankou in 1937

Nankou in 1937 (2016)

Film je životopisným filmom o hrdinstve plukovníka Luo Fanggui, veliteľa 529. pluku 265. brigády 89. divízie XIII. zboru armády Chiang-Kai-scheka. Vo filme je to plukovník Long, ktorý patril medzi najväčších hrdinov v bitke u Nankou v auguste roku 1937. Na jeho osude a osudoch jeho vojakov sa dozvieme o brutalite japonských vojakov, ale aj o hrdinstve čínskych vojakov pri obrane Veľkého Čínskeho múru.

Nelitujeme svého mládí

Nelitujeme svého mládí (1946)

Je rok 1933 a v Japonsku militaristický režim ospravedlňuje svoj postup v prípade Mandžuského incidentu a pripravuje sa ďalšia invázia na ázijskom kontinente. Všetky iné názory ako nutnosť vojny boli marxistické, ľavicové. Aj na kráľovskej univerzite v Kjóto sa profesori a žiaci stavajú proti vojne. Dej filmu sleduje osud profesora Yagihara (Denjirô Ôkôchi), jeho dcéry Yukie (Setsuko Hara) a dvoch jeho študentov Ruykichi Noge (Susumu Fujita) a Itokawa (Akitake Kôno).

Cairo Declaration

Cairo Declaration (2015)

Film je venovaný podpísaniu Káhirskej deklarácie Čínou, Spojenými štátmi a Veľkou Britániou, ktorá je najdôležitejšia pre históriu druhej svetovej vojny v Ázii. Deklaráciu podpísali 27. novembra 1943 prezident USA Franklin Roosevelt, predseda vlády Veľkej Británie Winston Churchill a prezident Čínskej republiky Generalissimus Chiang Kai-schek. Ale obsahom filmu nie je len táto deklarácia, ale aj všetky historické udalosti odohrávajúce sa medzi Čínskou republikou a Japonskom od tridsiatych rokov až po termín podpisu deklarácie.

Válečné události Cheb 1945

Válečné události Cheb 1945 (2011)

Dokument vznikal takmer 4 roky a podkladom preň boli filmové materiály vlastné, nemecké a aj americkej armády. V chronologickom slede nám ukazuje udalosti od roku 1938 až po oslobodenie mesta Cheb, ale aj sled udalosti v meste po oslobodení. Svoj priestor tu dostávajú aj nepopulárne udalosti, bombardovanie mesta Spojencami, zábery na koncentračné tábory, ale aj na pomníky vytvorené z vďaky.

Battle of Xiangjiang River

Battle of Xiangjiang River (2017)

Film nám približuje boje 34. divízie čínskej Červenej armády, ktorá sa v rámci Dlhého pochodu dostala do konfliktu s vojskami Kuomintangu v oblasti rieky Xiangijang, ktorú po úpornom boji aj úspešne prekročila. V tejto bitke padlo viac ako 50 000 vojakov. Tu sa komunisti na čele s Mao ce Tungom presadili a Mao sa osvedčil ako dobrý vodca.

Andělská peruť

Andělská peruť (1952)

Leto roku 1940, letecká bitka o Britániu sa rozbieha. Na pobrežnú leteckú základňu prilieta pilotný dôstojník T.B. Baird (John Gregson) priamo z leteckej školy, aby sa zapojil k bojovej letke RAF. Pristátie nebolo práve najšťastnejšie a nie jeho vinou lietadlo na konci dráhy narazí do bungalova veliteľa letky Barryho Clintona (Cyril Raymond). Okamžite dostáva zákaz lietania a je premiestnený na operačné stredisko pokým sa mu nevylieči zranený krk. Jeho nedisciplinovanosť ho dovedie ešte aj do sporu s kapitánom skupiny Tigrom Smallom (Jack Hawkins). Podarí sa mu tieto vzťahy urovnať?  Veď osud národa skutočne závisí od zručností jeho a jemu podobných mladých pilotov.

Hitler & Hess

Hitler & Hess (2001) (TV film)

Dokument sa zameriava na blízky vzťah Rudolfa Hessa a Adolfa Hitlera, ktorí sa poznali už od roku 1920. Veľký priestor v komentároch dostáva syn Rudolfa Hessa Volf, ktorému bol práve Adolf Hitler kmotrom. Ale cieľom filmu je objasniť spôsob a princíp letu Hitlerovho zástupcu Rudolfa Hessa do Škótska za účelom mierového rokovania s Britániou tesne pred prepadnutím Sovietskeho zväzu nacistickým Nemeckom.

V úzkých

V úzkých (1945)

Po druhej svetovej vojne boli príslušníci RCAF demobilizovaní, a tak kanadský letec Laurence Gerard (Dick Powel) preberá ročnú gážu a tajne sa dostáva do Francúzska. Jeho cieľom je zistiť, kto stojí za zabitím jeho manželky, členky francúzskeho odporu. Jeho svokor identifikuje kolaboranta z Vichy Marcela Jarnaca (Luther Adler), ktorý ale údajne zomrel v roku 1943. Gerard so svojimi pochybnosťami sa vydáva po jeho stopách vo Francúzsku, Švajčiarsku až do miesta, kde žije jeho manželka, do Buenos Aires v Argentíne. Z osobnej pomsty voči Jarnacovi sa podarí rozmotať klbko tajnej nacistickej organizácie.

Tábor tieňov

Tábor tieňov (2013) (TV film)

Dokument popisuje najväčší koncentračný a neskôr pracovný tábor v prvej Slovenskej republike v blízkosti mesta Nováky. Bol spracovaný nadšenými mladými ľuďmi, ktorým zabúdanie na našu históriu nie je ľahostajné. Tvorcovia s pomocou dvoch ešte žijúcich pamätníkov sa pokúsili priblížiť koncentračný tábor Laskár pri Novákoch.

Reklama