Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Animovaný
  • Dráma
  • Komédia
  • Sci-Fi

Posledné recenzie (558)

plagát

ID: Invaded (2020) (seriál) 

Napriek tomu, že témy sme čiastkovo mohli vidieť už v rôznych Hollywoodskych filmoch, anime bolo veľmi zaujímavé a originálne. Plus bolo dosť drsné a malo pár dobre rozpracovaných šedých postáv. Napriek tomu seriál nedosiahol tých kvalít na ktoré mal našliapnuté. To najpodstatnejšie negatívum boli slabo dotiahnuté postavy, ich motivácie a vnútorné pocity, ktoré by pridali hodnotu udalostiam čo sa diali. Prišiel totiž koniec, ktorý sa možno dal predpokladať a možno nie, avšak vo výsledku to bolo uspokojivé rozuzlenie, dávalo zmysel a všetko sedelo. Lenže laxný prístup postáv k vlastným činom, rozhodnutiam a vo vyjadrovaní ubralo toľko potenciálnej hĺbky a emócií, že vo mne z anime, po dopozeraní, veľa neostalo. Áno, boli tam dve postavy s ktorými sa išlo hlbšie, ktoré to možno aj celé zachraňovali, ale dalo sa ísť oveľa ďalej a chýbalo to tam. Týmto nebol ovplyvnený iba koniec, ale aj jednotlivé prípady, ktoré boli, ako som spomínal, veľmi zaujímavé, ale chýbala im zmyselnejšia výplň. Ďalšia vec ktorá mi vadila bol málo kvalitný vizuál. Neviem, či to bol problém financií alebo iný, ale na to aké brutálne boli odorávajúce sa udalosti, to bolo veľmi sterilné. Preto si myslím, že tam bol technický a nie kreatívny problém, lebo seriál sa viditeľne snažil zvýrazniť surovú atmosféru, pomocou prostredia a krvi, ale bolo to nekonzistentné. Scénam chýbal „šum“ vo forme osvetlenia, špiny, rekvizít. Chýbali efekty aj krv, raz to bolo a raz nie. Napríklad, niekomu prestrelia hlavu, ukážu vnútro mozgu, ale neukážu krv ani čiastočky letiace okolím. Čiže jednoznačná snaha o surovosť, ale nefunguje až tak ako by mala. Vrchol celého seriálu boli jednoznačne epizódy deväť a desať, kde príbeh aj hlavná postava dostali veľa priestoru objasniť sa a otvoriť sa divákovi. Celkovo som sa zabavil a neľutujem, že som anime pozrel, ale mohlo to byť niekde úplne inde.

plagát

Yesterday o Utatte (2020) (seriál) 

Napriek tomu, že ma anime neskutočne zaujalo plagátom a obsahom, dlho ma odrádzalo slabšie hodnotenie. Nakoniec som dal na svoj pocit a chvalabohu, že som tak spravil. Seriál je veľmi pomalý, atmosférický, s pekným prostredím a grafikou. Chcem pochváliť aj nadštandardnú kameru. Naskytol sa nám pohľad do života štyroch ľudí. Dvaja z nich, čerstvo kráčajúci v poškolskom pracovnom živote, zaseknutí v minulosti, dvaja v čerstvej dospelosti, objavujúci život. Príbeh sa zameriaval hlavne na romantické náklonnosti v ktorých si naši hrdinovia hľadali správnu cestu a takisto na ich všeobecný posun v živote. Bolo to však všetko veľmi umiernené, postavy si navzájom vymieňali svoje úvahy alebo komunikovali divákovi svoje pocity a myšlienky v tichosti. Časť problémov ktoré postavy riešili boli také typické japonské, takže v tom sa treba vedieť orientovať. Boli tam aj nejaké jemne dramatické momenty, aj pár smutných scén, aj som sa nasmial. Niekto by mohol argumentovať, v negatívnom zmysle, že v strede série sa to celé nejak zaseklo. Ja sa na to pozerám pozitívne. Tieto, pre posun príbehu a vývoj postáv, statickejšie epizódy, práveže autenticky odzrkadľovali ich aktuálny stav a to mal pocítiť aj divák. Môj celkový zážitok bol veľmi pozitívny, tak pozitívny, že budem hodnotiť piatimi hviezdami. Takým bonusom do celkovej atmosféry bolo zasadenie do pred-mobilnej doby. Seriózne si práve uvedomujem, že mobilné telefóny menia atmosféru scén. Napríklad záber ako postava premýšľa nad niekým, leží na posteli a pozerá z okna na oblohu vs. postava premýšľa nad niekým, leží v posteli, pozerá do mobilu a číta vzájomné správy. Dôležitá informácia pre budúcich divákov, anime treba pozerať aj so špeciálmi, čo sú post-kreditové scény k epizódam 1,2,3,4,9,12. Majú dôležitú hodnotu pre príbeh a z nejakého dôvodu existujú samostatne.

plagát

Gekijouban Psycho-Pass: Providence (2023) 

Film predchádza deju tretej sezóny. Prezentuje aspoň časť udalostí ktoré boli spomínané v tretej sezóne vždy len veľmi útržkovito a krypticky. Jedná sa o prípad, ktorý vyšetroval ešte starý tím na čele s Tsunemori Akane, a ktorý teda podľa všetkých čiastkových vyjadrení hrdinov v tretej sezóne dopadol katastrofálne. Treba čakať niečo na štýl Psycho-Pass: The Movie, Sinners of the System, a Psycho-Pass 3. Kvalitou teda platí to isté aj pre tento film. Jediné negatívum, čo musím vytknúť oproti ostatným celkom, sú pästné súboje, ktoré mi prišli vizuálne odfláknuté. Neviem to presne identifikovať, ale tie ich pohyby boli divné a naozaj mi to bilo do očí. Na druhú stranu chcem pochváliť výraznú a scény obohacujúcu hudbu. Taktiež, tento film obsahoval, pre mňa, jednu z najlepších scén celého Psycho-Pass anime, čo sa týka obsahu a spracovania, a to je celý úsek na konci, keď začne listový monológ Tsunemori Akane, až po kredity. Ako som spomínal na začiatku, príbeh zabral iba časť nevysvetlených udalostí spomínaných v tretej sezóne, takže očakávam ďalší film ktorý bude rozoberať zvyšok.

Posledné hodnotenia (945)

ID: Invaded (2020) (seriál)

14.04.2024

Yesterday o Utatte (2020) (seriál)

14.04.2024

Argylle: Tajný agent (2024)

01.04.2024

Madame Web (2024)

17.02.2024

Gekijouban Psycho-Pass: Providence (2023)

08.12.2023

Psycho Pass 3: First Inspector (2020)

08.12.2023

Psycho-Pass - Season 3 (2019) (séria) (S03)

08.12.2023

Psycho-Pass: Sinners of the System Case 3 – Onšú no kanata ni (2019)

08.12.2023

Eiga: Saiko - PASS saikopasu Sinners of the shisutemu Case. 2 Fasuto gadian (2019)

08.12.2023

Reklama