Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Dobrodružný
  • Akčný
  • Animovaný
  • Komédia

Recenzie (88)

plagát

Siedmy syn (2014) 

Slušne zvládnutý fantazijný príbeh, ktorý poteší priaznivcov žánru, preto to nadpriemerné hodnotenie. Avšak schopnejšia réžia a hlavne scenáristická adaptácia postáv z knižnej série Josepha Delaneyho by z neho mohla pripraviť omnoho serióznejší a trvalejší filmový zážitok, ktorý nezapadne prachom krátko po úvodných týždňoch uvedenia do kín. Najviac mi v tomto spracovaní prekážala predvídateľnosť deja, ktorá zosilnila najmä v poslednej tretine, kde už išlo iba o to, akými trikmi tí „dobrí“ porazia tých „zlých“. Postavy Jeffa Bridgesa a Julianne Moore boli ďaleko prepracovanejšie než mladší protagonisti vrátane Bena Barnesa, hoci v knižnej sérii práve Barnesov Tom zohráva hlavnú úlohu. Myslím si, že tvorcovia mali radšej zvážiť spracovanie v podobe seriálu, väčšmi sa držiaceho 13-dielnej série, niečo v štýle seriálov ako Legend of the Seeker alebo Merlin. Takto zostáva Seventh Son iba zábavou na jedno pozretie bez akéhokoľvek dôvodu sa k nemu, z pohľadu množstva podobných príbehov ponúkaných v súčasnosti, opäť vrátiť.

plagát

Honfoglalás (1996) 

Celkom vydarené spracovanie veľmi dôležitého míľnika stredoeurópskych dejín, ktorý rámcoval životy a osudy obyvateľov tohto regiónu na dlhé veky dopredu. Príbeh v sebe vhodne kombinuje lyrické (najmä motív koní a ľudových osláv) a epické (bitky, prísahy) prvky, hoci na niektorých miestach najmä v prvej polovici mohol byť spád deja rýchlejší. Na hudbu si treba zvyknúť, niektoré motívy sú síce ploché, ale v celkovom vyznení snímky obstojí. Samozrejme, nie všetky udalosti tak, ako sú zobrazené autorským tímom, sú historicky nespochybniteľné (napr. scény s Metodom v tábore Starých Maďarov nevzbudzujú dojem veľkej vierohodnosti) a občas je aj toho pátosu trochu priveľa. Pre tých, ktorí sa zaujímajú o túto etapu (aj našich) dejín môže Zabratie vlasti slúžiť najmä ako pohľad z „druhej strany“ na udalosti v období roka 896 (film bol nakrútený na 1100. výročie tejto udalosti). Táto problematika bude ešte dlho diskutovaná, no i keď sám nesúhlasím so všetkými interpretáciami, poskytnutými autormi, neľutujem zhliadnutie filmu. Zhliadnuté v TV [dabing] (6.7.2014).

plagát

Přežít! (2008) (seriál) 

Apokalypsa bez mimozemšťanov. I to sa môže stať (a je to omnoho realistickejšie). V tomto prípade je výsledkom seriál v komornejšom štýle, hoci s britskou eleganciou. Dej je zaujímavý, hoci konšpiračná línia by mohla byť lepšie prepracovaná a tiež sa mohol záber rozšíriť aspoň na náznaky diania mimo Britských ostrovov, lebo takto vlastne nevieme, čo sa deje vo zvyšku sveta. Ďalším nedostatkom je otvorený koniec druhej série, ktorý po zblížení sa s charizmatickými hlavnými postavami nie je ničím príjemným. Niektoré epizódy a udalosti sú veľmi pôsobivými mini-štúdiami toho, ako sa ľudia začnú správať, ak zaniknú centrálne mocenské inštitúcie a aké ťažké je opäť ich obnoviť. V tomto zmysle by sme posolstvo Survivors s veľkou dávkou predstavivosti mohli chápať ako varovanie pred prílišnou ignoranciou mocenských vzťahov a apatiou v spoločnosti. Pre mňa to bolo zaujímavých 12 epizód, hoci britská sci-fi / fantasy tvorba dokáže ponúknuť aj vzácnejšie klenoty. Zhliadnuté v TV [PRIMA COOL] [český dabing] [12/12 epizód] (17.8.2013)

plagát

Volba (2005) 

Hoci historické pozadie príbehu (Fínsko začiatku 20. storočia) je zaujímavé a nepatrí medzi často spracované, samotný dej a postavy ma nezaujali. Ušľachtilé posolstvo boja proti zlu (vojne) v takejto podobe nájdeme v množstve ďalších snímkov, neraz pôsobivejšie a premyslenejšie spracované. Niekoľko silných momentov (nútený odchod triednej učiteľky, obhajoba chlapca na súde) prekrýva nudný, pomaly plynúci dej. Ospravedlnením by mohol byť nízky rozpočet, ale ani to neobstojí, pretože nahradiť otravné scény so skupinkou detí (ktoré ak boli zamýšľané ako úsmevné, tak sa nevydarili) inteligentnejším skúmaním individuálnych motívov a pohnútok hlavných postáv si hollywoodsky rozpočet práve nevyžaduje. Celkovo film na jedno pozretie, ak práve nie je poruke nič lepšie. Za spomínané scény a historický kontext dávam dve hviezdičky. Zhliadnuté v TV [FILMBOX FAMILY] [český dabing] (7.8.2013)

plagát

Kráľ posledných dní (1993) (TV film) 

Jeden z lepších televíznych historických filmov, ktorého plusom je, že spracúva menej známu historickú udalosť. Príbeh sa rozbieha trochu pomalšie a nevyhneme sa predstaveniu príliš mnohých postáv naraz, čo môže byť mätúce. Zhruba v polovici prvej časti (príchod biskupských vojsk pod hradby mesta a neskôr korunovanie charizmatického Christopha Waltza alias van Leydena - mimochodom, jedna z najsilnejších scén filmu) sa motivácie hlavných postáv vykryštalyzujú a cesta bohatého nemeckého mesta do záhuby sa môže začať. Druhá časť je priamejšia a záver musí byť aj divákom neznalým histórie zhruba od polovice druhej časti jasný. Tvorcovia zvolili kritický pohľad na vieru ako takú a neštítia sa ani kritiky majoritného náboženstva prostredníctvom zobrazenia morálne slabošského biskupa. Hudba a kulisy filmu sú OK, avšak nejde o nič, čo by utkvelo v pamäti aj po týždni. Celkovo sa však oplatí film pozrieť a zaslúžil by si väčšiu pozornosť v televíznom vysielaní. Zhliadnuté v TV [FILMBOX] [český dabing] (22.7.2013)

plagát

Krajina rebelov (2010) (seriál) 

Krajina rebelov je ten typ programu, ktorý isté skupiny divákov nadchne a iní ho okamžite odmietnu. Z môjho pohľadu ide o priemernú televíznu produkciu, ktorá má základnú myšlienku a dej a kvalita jeho spracovania vyzerá striedavo oblačno. Nevýhodou je dĺžka jednotlivých epizód, ktorá je značne únavná; príbeh sa mohol rozdeliť na väčší počet kratších epizód. Talianska režisérka sa nezaprela a vytvorila prostredie, ktoré je akoby kopírované z jej druhého seriálu, Elisa z Rivombrosy (2003-2005). Na druhej strane, dobrodružný prvok je oproti spomenutej záležitosti posilnený, čo kvitujem. Označenie "western" si však naopak vôbec nezaslúži a napodobňovanie westernového prostredia sa tiež príliš nevydarilo. Ak to hodnotím ako televíznu záležitosť, vďaka slušnému príbehu a niektorým príjemným postavám ide o slabší priemer. Záver však bol neuspokojivý, tvorcovia asi chceli naznačiť pokračovanie, ktoré však pravdepodobne nevznikne (ľutovať však netreba). Zhliadnuté v TV [STV1] [slovenský dabing] [7/7 epizód] (19.8.2012)

plagát

Electroma (2006) 

Artová snímka ťažkého kalibru, čo by samo osebe nevadilo, avšak mňa tento film skutočne nepotešil a ako priaznivca sci-fi ma zanechal skôr rozčúleného v tom, že si nárokuje toto žánrové zaradenie. Hovorené slovo nikde, efekty neefektné a silná myšlienka o hľadaní ľudskosti zanedbaná kdesi v pozadí chaotických obrazov. Ani hudba, ktorá vraj patrí medzi silné stránky Electromy, ma s výnimkou Haydnovej skladby (ktorú však možno vypočuť aj bez pozretia filmu) neupútala. Scéna v laboratóriu síce nesie znaky experimentálneho spôsobu filmovania, ale z pohľadu diváka úplne minula účinkom, nehovoriac o nechutnom oranžovom materiáli, ktorý by sa v tejto podobe hodil skôr do hororu. Jednu hviezdičku dávam iba za záverečnú scénu a, síce nezreteľne vyjadrené, no aspoň prítomné, posolstvo. Zhliadnuté v TV [FILM EUROPE] [originálne znenie] (14.7.2012)

plagát

Denník slabocha 2 (2011) 

Vo filme síce nájdeme niekoľko svetlých (rozumej: humorných) momentov a scén, inak je to však dejovo i formou veľmi plytká snímka, ktorá zaostáva aj za kvalitami prvého dielu. Okrem toho, v niektorých častiach konajú postavy skutočne nerozumne, až sa človeku nechce veriť, že tak nerobia iba kvôli zámernému navodeniu trápnych situácií, z ktorých sa potom my, diváci, máme smiať. Sladký záver by sa hodil skôr do nejakej telenovely, chcelo by to aspoň jednu pointu, trebárs vybudovanú na vedľajších postavách. Nuž čo, bez hlbšej analýzy možno skonštatovať prínos filmu pre mladšie generácie a snáď aj pre dospelých s deťmi. Kto ho však pozerá sám a chce veľký divácky zážitok, toho Denník slabocha 2 nepoteší. Zhliadnuté v TV [HBO] [český dabing] (14.8.2012)

plagát

Verdi (1982) (seriál) 

Život Verdiho je rýdzim príkladom životopisného seriálu, ktorý sa sústredí len a len na život človeka, ktorý spracováva. Vzniká tak historicky verný a detailný portrét výnimočného skladateľa, ktorému však chýba kvalitná dramatizácia a svižné plynutie deja. Niektoré scény, najmä v prvých epizódach, sú tak pomerne nudné. Tento nedostatok však vyrovnáva a ďaleko prekonáva skvelá Verdiho hudba, ktorá sama prináša dej a dramatické okamihy do jednotlivých epizód. Jednoducho povedané: čo ako nekvalitný Verdiho životopis ktokoľvek nakrúti, stačí do neho zahrnúť hudobné ukážky a kladné dojmy okamžite prevážia nad zápornými. No a táto verzia (mimochodom, s výnimkou dokumentov a niekoľkých starých celovečerných filmov neviem o tom, že by vznikla nejaká iná) nestojí len na hudbe, ale aj na viacerých kvalitných scénach. Osoba rozprávača prináša do seriálu dokumentárny nádych, čo napätie ešte viac oslabuje, no prostredníctvom nej sa dozvieme nové informácie. Vďaka tomu plní seriál úlohu televíznej drámy a dokumentu zároveň. Zhliadnuté v TV [STV1] [slovenský dabing] [9/9 epizód] (12.8.2012)

plagát

Kennedyovci (2011) (seriál) 

Kennedyovci nie sú dokonalým seriálom, avšak ich nedostatky vyplývajú iba z obmedzeného rozsahu ôsmich častí, do ktorých autori zhustili (vrátane retrospektívnych scén) viac než 40 rokov histórie a príbehy niekoľkých osobností, ktorých osudy by sami stačili na celý seriál rozsahu 10-13 epizód. Prílišná šablónovitosť a učebnicový spôsob rozprávania sú spôsobené práve tým, že nie je dostatok priestoru (a podľa absencie väčších davových scén usudzujem, ani financií) na komplexnejšie prerozprávanie udalostí (napr. po jednej epizóde na Kubánsku krízu, vylodenie v Zátoke svíň či osudy RFK po smrti jeho brata je skutočne málo). Osobne mi však tento spôsob rozprávania nevadil, keďže umožnil s prehľadom sa zorientovať v búrlivom období najmä šesťdesiatych rokov a čosi nové sa aj dozvedieť, i keď uvítal by som rozloženie príbehu do viacerých epizód. Miniséria mi v mnohých myšlienkach i spôsobe rozprávania pripomínala skvelého Johna Adamsa z produkcie HBO. Kennedyovci nie sú z produkcie HBO a miestami to je na nich vidieť (najmä scenár poslednej epizódy bol málo prepracovaný), ale zato ich ešte netreba automaticky považovať za televízny program druhoradej kategórie. Aj nekonvenčný spôsob rozprávania a skvelá úvodná zvučka prispeli k maximálnemu hodnoteniu, ktoré im podľa môjho názoru zaslúžene patrí. Zhliadnuté v TV [MTV] [dabing] [8/8 epizód] (10.8.2012)