Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Komédia
  • Akčný
  • Dráma
  • Krátkometrážny
  • Horor

Obľúbené filmy (10)

Apokalypsa

Apokalypsa (1979)

Uprostred chaosu vietnamskej vojny dostane skúsený kapitán Benjamin Willard od vojenskej rozviedky za úlohu vystopovať plukovníka Waltera E. Kurtza a zlikvidovať ho. Dotyčný plukovník totiž vzal boj proti Vietcongu tak osobne, že si vytvoril svoju vlastnú armádu, pasoval sa za boha a rozhodol sa vyhrať konflikt po svojom. A to predsa páni z Pentagonu nemôžu tolerovať. Kapitán Willard sa s malým týmom vojakov vydáva na hliadkovom člne po prúde Mekongu a pri rôznych zastávkach naráža na stupňujúci sa chaos, demoralizáciu a šialenstvo amerických vojakov, z ktorých angažná vo Vietname urobilo ubohé trosky. Pán režisér Coppola si vybral tých najlepších hercov a spoločne tu rozohrali herecký koncert, na aký sa nezabúda. Apocalypse Now je bez výhrady kultové dielo a scény ako útok helikoptér na vietnamskú dedinku či záverečná pasáž v Kurtzovom tábore sa zapísali do dejín filmu. Napriek tomu že natáčanie bola prechádzka peklom (filmovanie zabralo rok a pol), herci a štáb to vydržali a darovali nám tento, po všetkých stránkach kultový počin. Bez výhrady môj TOP film.

Osvietenie

Osvietenie (1980)

Silná atmosféra, démonický Jack Nicholson, psychedelická hudba a scény, ktoré sú určené pre povahy s ocelovými nervami. To je adaptácia románu Stephena Kinga Shining pod taktovkou perfekcionistu Stanleyho Kubricka. Práve u tohto filmu sa ukázala jeho absolútna genialita. Dokázal sa skrátka adaptovať na akýkoľvek žáner. Perfektne si poradil so sci-fi, vojnovým filmom či historickou drámou. Samozrejme je tu odvedená výborná práca s kamerou a tá hudba človeku normálne drása nervy. Pozvolne budovaná atmosféra násobená zneklidňujúcou hudbou a k tomu až surealisticky pôsobiace obrazy vás dokonalo pripravia na strhujúce finále a záverečnú pointu, ktorá vás spolahlivo zamrazí. Film sa síce knihy vôbec nedrží, ale to nemení nič na tom, že Shining je osobitné majstrovské dielo, ktoré má pevné miesto medzi najlepšími filmami histórie. Dodnes si mnohí hororoví tvorcovia z tohto geniálneho filmu požičiavajú nápady a mnoho režisérov stále na tento film odkazuje.

Mafiáni

Mafiáni (1990)

Majstrovsky natočený gangsterský epos o trojici chlapíkov, ktorí si mysleli že ich stromy porastú až do neba. Aj mafiánske šťastie však má svoje limity. Nezabudnuteľné scény, monológy Raya Liottu, démonický Joe Pesci, retro soundtrack. Proste kult ako vyšitý. Jeden z mojich TOP filmov.

Neľútostný súboj

Neľútostný súboj (1995)

Al Pacino ako policajný detektív Vincent Hanna sa vydáva po skupine profesionálnych zlodejov vedených Neilom McCauleym v podaní Roberta De Nira. Obaja sú profesionáli a robia svoju prácu najlepšie ako vedia. McCauley a jeho banda majú v pláne prepadnúť banku v centre Los Angeles a následne zdrhnúť za kopečky. Zabudli však na to, že horlivý detektív Hanna ich nenechá len tak odísť. Hlavnou silou celého filmu je jednak ultrahviezdne obsadenie, ale v prvej rade je to ústredná dvojica, ktorá stojí proti sebe, navzájom si šlape na päty ale zároveň sa rešpektujú. Film má veľmi dusnú atmosféru z ktorej neskôr čerpal Christopher Nolan pri tvorbe filmu The Dark Knight. Zároveň je vo filme veľké množstvo nezabudnuteľných scén ako napríklad 10 minútová efektná prestrelka medzi gangstermi a políciou v centre mesta či dialóg oboch ústredných postáv o zmysle života a o tom, že sa človek nemá upínať k ničomu, čo by nedokázal za 30 sekúnd opustiť. Pre mňa osobne je splnený sen vidieť dvoch mojich najobľúbenejších hercov v súboji, pri ktorom je divákovi tejto geniálnej kriminálky fakt horko. A rovnako skvelo ich dopĺňajú herci ako Jon Voight, Val Kilmer, Tom Sizemore, Ted Levine, William Fichtner, Danny Trejo, Wes Studi, Henry Rollins či dokonca aj mladá Natalie Portman. Zo všetkých filmov, ktoré kedy Michael Mann natočil, je tento jeho najlepší.

Pulp Fiction: Historky z podsvetia

Pulp Fiction: Historky z podsvetia (1994)

Legendárny gangsterský film, ktorý katapultoval Tarantina medzi Hollywoodsku špičku je dnes už po zásluhe kultový. Ja si osobne myslím že tento film ani nemá slabého miesta. Taká gulometná kadencia drsných hlášiek, bizarných dialógov a slovných prestreliek čo sa tu na diváka vyvalia vás dokonalo zmetie. K tomu všetkému ultrahviezdne herecké obsadenie. Pochvalu si zaslúži aj nadupaný soundtrack. "Já jsem Uši!!!!! a ty jsi až po Uši v hovnech!!!!"

Sedem

Sedem (1995)

Thriller pojednávajúci o dvoch detektívoch pátrajúcich po brutálnom sériovom vrahovi, ktorý "trestá" svoje obete na základe siedmych smrteľných hriechov. Film má mimoriadne surovú a depresívnu atmosféru a nezaprie typický rukopis režiséra Davida Finchera, ktorý tento štýl dotiahol k dokonalosti v Klubu Rváčov. Režisér s nami nápadito pohráva, necháva nás v neistote a v závere príde s absolútne šokujúcim a úderným záverom, ktorý som rozdýchával ešte veľmi dlho po zhliadnutí filmu. Právoplatná filmová klasika.

Zachráňte vojaka Ryana

Zachráňte vojaka Ryana (1998)

Saving Private Ryan je dnes už povinná vojnová klasika a jeden z najlepších filmov Stevena Spielberga. Perfektní herci, úžasná hudba a dychberúce bojové scény robia z tohto filmu nezabudnuteľný zážitok. Kapitán Miller a jeho skupinka vojakov majú za úlohu uprostred zničenej Normandie plnej nemeckých posíl a nekonečných bojov nájsť a priviesť na štáb mladého vojína Jamesa Ryana (Matt Damon), ktorému zomreli všetci bratia v pekle vojny. Keď ho nakoniec nájdu, odmietne sa s nimi vrátiť pretože by to podľa neho bolo zbabelé a rozhodnú sa s ním a ostatnými vojakmi brániť dôležitý most. Fim je jedna veľká prehliadka úžasných hereckých výkonov, ktoré idú ruku v ruke s šokujúcami scénami vojnového besnenia a dojemnou hudbou Johna Williamsa. Na takéto filmy sa skrátka nezabúda.

Votrelec 2

Votrelec 2 (1986)

Podľa mňa jednoznačne najlepší diel série. Jim Cameron sem vniesol svoj povestný perfekcionizmus a vytvoril nezabudnuteľný akčňák, ktorý je dodnes inšpiráciou pre mnohé akčné sci-fi. Ripleyová, ktorá ako jediná prežila vraždenie votrelca na lodi Nostromo sa zobúdza po 57 rokoch z kryogenického spánku a blúdenia vesmírom, aby nakoniec zistila, že spoločnosť, pre ktorú pracovala ju považuje za blázna. Jej historke o vyvraždení posádky neznámym xenomorfom nikto neverí. Navyše sa jej vracajú nočné mory. Jedného dňa však dostane ponuku vrátiť sa na Lv-426 v ktorej vznikla ľudská kolónia ale zrazu s ňou spoločnosť Weyland-Yutani stratila kontakt. Pridáva sa k týmu po zuby ozbrojených mariňákov, ale netrvá dlho a zasa získávajú votrelci iniciatívu. Pokračovanie Votrelca je mix sci-fi-hororu a nefalšovanej akčnej jazdy. Votrelcov je tu teraz celá armáda a navyše začína byť na planete dusno, pretože hrozí výbuch zariadenia na výrobu dýchateľného vzduchu. Vo filme sa dozvieme viacej o votrelcoch a uvidíme aj ich královnú, ktorá kladie vajíčka, ktoré sme mohli vidieť v jednotke. Samotná Ripleyová s dotyčnou královnou na záver zvedie záverečný súboj, ktorý nemá chybu. Celý film je jedna úžasná adrenalínom napumpovaná akčná jazda. Po dlhých rokoch odkedy som film videl prvýraz som si konečne pozrel o 17 minút dlhšiu režisérsku verziu s mnohými pridanými scénami, ktoré veľa vecí objasňujú. Dokonca je tu aj scéna ako vyzerala kolónia pred útokom a hádajte kto si tu zahral veliteľa kolónie - samotný Mac McDonald, ktorého si fanúšikovia seriálu Red Dwarf pamätajú ako kapitána Hollistera.

Vec

Vec (1982)

Parazit z Vesmíru sa infiltruje na americkú výskumnú stanicu v Antarktíde. Vďaka svojej schopnosti napodobniť akúkoľvek formu života sa mu darí napodobovať jednotlivých členov stanice a následne zavládne v stanici panika a nedôvera. Velenie prevezme pilot RJ McReady v podaní Kurta Russella, a ten sa spoločne s hŕstkou verných púšťa do boja proti tajomnému votrelcovi, ktorý začína ohrozovať samotnú existenciu ľudstva. Kultová Sci-fi hororová klasika Johna Carpentera, je bez výhrady jeho najlepším filmom a celkovú paranoidnú atmosféru filmu dotvára majstrovská hudba Ennia Morriconeho, ale aj prvotriedne triky Roba Bottina či scenérie mrazivých planín Antarktídy. Jedna z mojich najväčších filmových srdcoviek vôbec.

Big Lebowski

Big Lebowski (1998)

Príbeh jedného flákača Jeffa "Duda" Lebowskeho, ktorého si neznámi grázli spletú s jeho menovcom, pomočia mu koberec a on sa rázom zaplieta do sieti intrík a podvodov. Dnes už kultová záležitosť, natočená tak majstrovsky, že vám zostane ležať v hlave ešte veľmi dlho. Coenovci majú skrátka unikátny štýl, ktorý najviac predviedli v rovnako kultovom filme Fargo. Čierny humor, bizarné postavy, nemeckí nihilisti, vaginálna umelkyňa, paranoidný veterán z Vietnamu John Goodman, bowling, fretka použitá ako vhodná zbraň, kremačný popol v plechovke od kávy, úžasné tripové sekvencie, hlášky a slovné prestrelky, za aké by sa nemusel hanbiť ani samotný Tarantino. Navyše Jeff Bridges dokáže byť v mnohých momentoch až neuveriteľne dojemný. Jeden z mojich top filmov.