Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Krimi
  • Komédia
  • Akčný
  • Životopisný

Obľúbené seriály (10)

Most

Most (2011)

Saga Norenová polícia Malmö. Nespočetne krát a stále dokola. Aspergerov syndróm ako z učebnice lekárskej vedy. Má často problém „prečítať“ druhých ľudí – je pre ňu ťažké spoznať a pochopiť pocity a zámery druhých, ale aj vyjadriť svoje vlastné pocity. Aj preto sa v sociálnom svete stráca, pôsobí necitlivo, vyhľadáva čas osamote, najmä ak ju kontakty s inými preťažia, necíti sa dobre s inými ľuďmi, správa sa zvláštne, istým spôsobom spoločensky nevhodne. Nadväzovanie priateľstiev je pre ňu náročné, chce nadväzovať vzťahy a priateľstvá, no netuší ako na to. (Chceš mať so mnou sex?). Okrem týchto „učebnicových vlastností“ je ešte Saga najlepšia policajtka v Malmö. Aj keď sa to javí ako nepredstaviteľné spojenie funkč a disfunkčnosti ono to funguje. Jedine čo si neviem vysvetliť je občasný brutálny výpadok sebaovládania, keď Saga vypína autopilota a robí to čo naozaj chce. Druhá séria bola dejovo veľmi pestrá, jednotlivé časti boli nápadité, viac-menej napínavé a čitateľné. V tretej sérii sa hráme v desiatich kapitolách sériovým vrahom so špičkovým mentálnym vybavením a po druhej línii riešime súkromných kostlivcov zo skríň Sagy Norenovej i jej nového parťáka Henrika. U oboch tesne pod povrchom pláva nános psychicky nezvládnutej minulosti liečená drogami v súčasnosti. Už sa teším na ďalšiu sériu! 90%

Černobyl

Černobyl (2019)

Určite jeden z najlepších ak nie vôbec dokumentárny seriál aký som videl. Zaujímalo by ma podanie pravdy z pera ruskej vtedy vládnucej garnitúry. Ešte by to bolo možné aj dnes dať dokopy ak by bola vôľa - predpokladám, že pár ľudí by za určitý obolos boli ochotní povedať pravdu aj v ruštine.

Kalifát

Kalifát (2020)

Fráza "Alláh akbar" nepatrí teroristom. Pre moslimov je to každodenný výraz. Arabská fráza, ktorá znamená skrátka "Boh je veľký", je dnes takmer neodmysliteľne spätá s teroristickými činmi, ale významov má mnoho. Zaznieť môže napríklad aj pri fandení na futbale, napísal americký denník The New York Times. Vodič dodávky, ktorý na Manhattane zabil osem ľudí, zvolal Alláh akbar predtým, než ho zneškodnil policajt. To isté kričali útočníci počas masakra v redakcii francúzskeho časopisu Charlie Hebdo v januári 2015. Fráza zaznela aj v roku 2013 na juhovýchode Londýna, keď dvaja Nigerijci brutálne zavraždili britského vojaka. Pre moslimov, je však Alláh akbar tak bežným obratom, že nestojí vôbec za povšimnutie. Pôvod frázy je čisto náboženský. Zaznieva pri zvolávaní k modlitbám, ktoré možno počuť päťkrát denne, ako aj v modlitbách samotných. Používa sa však tiež pri situáciách veľmi vzdialených dianiu v mešite. Privlastnenie frázy zo strany džihádistov, ktorí sa tým snažia posvätiť útoky na nevinných civilistov, môže spôsobiť nepríjemnosti obyčajným moslimom. Priznávam, že nie som nadšencom severského krimi, Jo Nesbo mi nehovorí vôbec nič, a nie som ani veľký obdivovateľ seriálov. Ale toto ma dostalo do kúta. Dávam dole pomyselný klobúk a staviam na pomyselný piedestál doposiaľ videných seriálov. Perfektná téma na zamyslenie, ale zároveň akýsi skrytý satiricko-humorný podtón (neviem to lepšie vyjadriť). Alláh akbar!

Dexter

Dexter (2006)

Dexter. Seriál. Podľa ČSFD 9. najobľúbenejší, 46. najlepší. OK. Ale prečo sú najobľúbenejším seriálom na ČSFD Simpsonovci a medzi naj seriálmi Dextra predbehli nielen Simpsonovci ale aj Tom s Džerym či Misterbín, tak nad tým by sme sa mali zamyslieť a skúsiť nejako upraviť pravidlá muštárne. Každopádne Dexter naplnil na 100% moje predstavy kvalitného zábavno-krimi žánru a to aj po nie príliš vydarenej konfrontácii ja verzus Džef Lindsay. V čase KORONY som 96 dielov seriálu zmákol cca za mesiac, čo je celkom slušný výkon. (od 20.4. do 18.5. roku Pána 2021)Táto ôsma séria skončila tak ako skončila, podľa viacerých nie práve ideálne ale vzhľadom na časový posun od natočenia poslednej epizódy a už avízované pokračovanie po ôsmich rokoch, tak skončila dobre t.j. do stratena a s prakticky otvoreným koncom, takže avízované pokračovanie je v podstate logickým vyústením a doteraz nezodpovedané otázky možno zostanú nezodpovedané ale pribudnú nové, ešte viac naliehavé otázky ktoré zodpovedané budú. Možno. Teším sa na pokračovanie. *****

Narcos

Narcos (2015)

Narcos. 3. najlepší a 44. najobľúbenejší seriál podľa ČSFD. Korony čas prispel k rozhodnutiu pozrieť si tento brilantný seriál o jednom z najbrutálnejších vrahov novodobých dejín ľudstva. Asi pred piatimi rokmi som prečítal knihu Pablo Escobar od Marka Bowdena. Je to perfektne spracovaný lov na Pabla z pohľadu investigatívneho žurnalistu, literatúra faktu. Seriál od Netflixu musí mať okrem faktografie aj rozširujúce prvky pre zvýšenie sledovanosti. Inými slovami potrebuje nielen napätie ale aj určitú dávku erotiky, sarkazmu či humoru. Prečo: Lebo doláre. Tie isté doláre, ktorými si brutálny vrah zakúri v kozube, alebo tie, ktoré zhnili zakopané v debni pod stromom. Tie isté doláre, ktoré po dolapení Escobara na konci druhej série donútili Netflix nakrútiť aj tretiu sériu Narcos bez Narcosa. Niežeby bola o ničom, to nie, ale hovorí sa, že v najlepšom treba prestať, škoda, že sa tak nestalo! Čo sa týka kvality seriálu po filmárskej stránke asi mu niet čo vytknúť, po stránke obsahovej mi tu chýba absolútne odmietnutie konania „hlavného hrdinu“, veľmi mi prekážala jeho glorifikácia, porovnávanie s Robinom Hoodom, dobreže nie s Matkou Terezou. Dobré skutky konané na začiatku kariéry nevyvážia jeho brutalitu a hlad po krvi v čase keď jeho choroba prepukla do akútneho štádia. Ťažko sa mi hodnotí (predošlý seriál bol Dexter) po predchádzajúcom seriáli, ale s prižmúrením jedného oka *****.

Bratstvo neohrozených

Bratstvo neohrozených (2001)

Čistá zvedavosť pri prezeraní rebríčka najlepších seriálov ma dotlačila k pozretiu ťažkej psychy, ktorá sa umiestnila na 2. priečke najlepších, resp. 16. mieste najobľúbenejších seriálov. Krištáľovo čisté filmárske umenie tohto seriálu je neohroziteľne nespochybniteľné, ale celý seriál je čistou amíckou propagandou vyrobenou na zákazku pre súčasnú čistú americkú mládež. Ak by bol takýto seriál v USA k videniu v 60. rokoch minulého storočia, možno by nebolo pokračovanie vojny vo Vietname, USA by nerobili poriadok v Grenade, Paname, Iraku, Somálsku, Afganistane a Sudáne, Juhoslávii, Iraku, Pakistane, Jemene, Somálsku či Lýbii. Ako líder sveta musíme udrieť na Sýriu, odkazuje Obama.

Nabídka

Nabídka (2022)

Čo dodať na záver, keď je to tu vychválené všetko? Hádam toľko, že ak by bol príbeh výroby filmu Krstného otca pravdivý len z 50-tich percent, i tak si všetci zúčastnení zaslúžia metál a keďže ja im ho dať nemôžem, tak symbolicky dávam klobúk dole a k tomu plných 100%. PS Fenomenálne výkony hercov a perfektný výber muziky, v závere Free s obrovským (bohužiaľ jediným) hitom All Right Now.