Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Akčný
  • Animovaný
  • Horor

Obľúbené filmy (9)

Ben-Hur

Ben-Hur (1959)

Keby som mal popísať všetky city, ktoré som cítil vtedy, kedy som sa díval na tento film, tak by na to nestačil ani jeden deň. Tento film, z historického hľadiska nemá chybu. Mysleli na všetko, jak na kostýmy tak na dávne prostredie. To, čo predviedli režisér a herci, sa nedá jednoducho popísať. Teraz hlavne myslím na predstaviteľa Bena Húra – Charltona Hestona. Tento herec tu podal životný výkon, napriek tomu, že má na konte nie jeden film, za ktoré by si taktiež zaslúžil uznanie. Monumentálny filmový epos, ktorý podľa mňa odštartoval spoločne s filmom Quo Vadis, novodobou éru historických veľkofilmov. Film Ben Hur je dynamický, rýchly a človek sa nenudí ani chvíľu. Jeden z najväčších a najuznávanejších filmov všetkých čias. K filmu a k práci režiséra nemám žiadne výhrady. Osobné hodnotenie: 100 % (*****).

Schindlerov zoznam

Schindlerov zoznam (1993)

Najväčší a zároveň najbolestnejší film všetkých čias, ktorý kedysi niekto natočil o totálnom morálnom úpadku ľudstva, ktoré sa stalo počas druhej svetovej vojny. Je až neskutočné, že koľko emócií to dokáže vyvolať z človeka a ako hlboko sa ho dotkne - najradšej by ste sa vrátili do minulosti a a chceli by ste spraviť všetko pre to, aby sa to nestalo. Dramatický a stopercentne šokujúci film (vo svojej kategórii neprekonateľný), ktorý má jasný odkaz pre budúcu generáciu. Čo sa týka hereckých výkonov, tak okrem megahviezd (L. Nesson, B. Kingsley, R. Fiennes) každí podal nezabudnuteľný bezchybný výkon. Hudba (J. Williams) – ten, kto nebude plakať počas filmu a hlavne v posledných 15 minútach, tak dovolím si povedať, že vôbec nemá žiadne city. Kedysi hovorilo o tom, že Spielberg tento film natočil pre svojich detí, aby naňho nikdy nezabudli. Myslím si, že po tomto filmu ani jeho deti, ani celé ľudstvo naňho nezabudne. Osobné hodnotenie: 100% (*****)

Dobyvatelia stratenej archy

Dobyvatelia stratenej archy (1981)

Film, ktorý sa stal základom pre všetkých, ktorí chcú natočiť dobrodružný film. Film, kde vizuálne efekty dostali úplne iný charakter. Film, kde veľká štvorica – príbeh, herecký výkon, režisér, hudba – je bezchybná. Film, ktorý podľa hudby je možné spoznať za menej ako 1 sekunda. Film, kde Harrison Ford dokázal získať ešte väčšiu popularitu ako vo filme Star Wars (Sorry Han!). Film, podľa ktorého by mali vypadať dnešní archeológovia. Film, ktorý sa právom zariadil medzi najlepšie na svete. Film, bez ktorého by som nevedel predstaviť život! Osobné hodnotenie: 100% (*****)

Indiana Jones a posledná krížová výprava

Indiana Jones a posledná krížová výprava (1989)

Film, ktorý dokázal prekonať úspech filmu Raiders of the Lost Ark. Film, kde môžeme vidieť najlepšiu spoluprácu „otca a syna“. Film, ktorý nie je len o archeológii. Film, ktorý ma asi najkrajšie ukončenie „jednej trilógie“. Film, ktorý ma silne motivoval, aby som sa viac začal zaujímať o dejepis a o kresťanstva. Film, ktorý určite patrí medzi 5 najlepších filmov, ktorý kedysi natočili. Osobné hodnotenie: 100% (*****)

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

Nie je jednoduché popísať tento film – toto umelecké dielo. Všetky tie pocity a emócie, ktoré sa dostanú na vrchol pri sledovaniu jedného z najväčších a najlepších filmov kinematografie, nie je možne vyjadriť a popísať slovami. Keď mi dovolíte, tak nebudem opakovať vety, ktoré predo mnou už napísali o hercoch a režisérovi. Ale predsa len jedna vec: všetci herci, ktorí vystupujú vo filme podali 100% bezchybný výkon. Pre mňa jeden z mála filmov, na ktorý sa podívam z novu a znovu, a vždy tam objavím ďalšiu a ďalšiu úžasnú vec. No a hudba? Tak tomu už vôbec nie je čo dodať! Alan Silvestri a jeho majstrovské dielo. Keď pri začiatku a konca filmu na tú dojímavú hudbu vám netečú slzy z očí, tak chyba asi bude na vašej strane. Film, ktorý dostal 6 Oscarov z 13 nominácií. Pravdu povediac, by zaslúžil oveľa viac – myslím tých 13. Osobné hodnotenie: 100 % (*****).

Zachráňte vojaka Ryana

Zachráňte vojaka Ryana (1998)

Pravdepodobne najlepší film v prostredí druhej svetovej vojny. Strhujúci veľkofilm, ktorý vás na 170 minút pripúta ku stoličke. Film z 11 nominácií na Oscara získalo celkovo 5 zlatých sošiek: Réžia – S. Spielberg opäť dokázal, že je jedným z najlepších režisérov na svete, zaslúžené uznanie; Kamera – i to je zaslúžené, nielenže práca kameramana je počas celého filmu vynikajúca, ale úvodná scéna je aj tak trochu jedinečná vo svete kinematografii; Zvuk – J. Williams je pravdepodobne najväčším hudobným skladateľom posledných 30 rokov, jeho hudba v tomto filme je tak krásna, že už na úvode plačete (ja som fakt plakal), napriek tomu, že ešte netušíte, čo vás čaká; Strih - majstrovské, Strih zvukových efektov – dokonalé. Ešte by som chcel vyzdvihnúť výkon všetkých hercov, áno všetkých, pretože všetci podali bezchybný výkon. Samozrejme ale najväčší opäť Tom Hanks, ktorý by taktiež zaslúžil Oscara (svoje tretie). Skratka: asi jeden z piatich najlepších filmov na svete, ktorý v sebe nielenže nesie odkaz pre budúcu generáciu, ale aj dôkaz toho, že aj vo vojne existuje ľudskosť. Osobné hodnotenie: 100% (*****)

Blade Runner

Blade Runner (1982)

Tento film buď milujete od prvej až do poslednej minúty, alebo nenávidíte! V tomto prípade zlatá stredná cesta neexistuje!! Ale to platí pre väčšinu „kultoviek“. Je až neskutočné, že akú fantáziu má R. Scott. To, čo dokázal natočiť na základe knihy od P.K. Dicka (ktorá je mimochodom taktiež geniálna), je famózne. Veľmi veľa šikovne (a skryte) položených otázok a tak „málo odpovedí“. Film sa ešte môže chváliť s extrémne silnými hereckými výkonmi - H. Ford, R. Hauer a S. Young. Mimochodom, práve tento film spravil z R. Hauera ozajstnú hviezdu. Jeho známa veta na konci filmu „All those moments will be lost in time, like tears in rain“ je jedným z najsilnejších v celé histórii kinematografii. A ešte jedna dôležitá vec: vďaka Vangelisu a jeho hudbe Blade Runner sa stáva absolútne nezabudnuteľným zážitkom. Dovolím si tvrdiť, že záverečný song vo svete kinematografii je jedným z najlepších všetkých čias! Mnohí aj v súčasnosti podceňujú kvality tohto filmu. Ja patrím do tábora tých, ktorí tvrdia, že tento film je absolútnym a nevynechateľným základom v žánru sci-fi. Osobné hodnotenie: 100% (*****)

Whiplash

Whiplash (2014)

Hovorí sa, že najväčšie hviezdy svojho umenia sa najprv musia prejsť cez peklo, aby sa mohli stať jedným z najväčších. Ale niekedy ani to nemusí stačiť. Obzvlášť to platí pre muzikantov. Aby sa niekto dostal na nadpriemernejší (alebo na najlepší) úroveň, tak musí neustále a neúnavne trénovať, musí obetovať svoje iné záujmy (napríklad vzťah so slečnou) na úkor svojich aktivít, ale hlavne musí mať nekompromisne jasne definované svoje ciele. A ešte jedna vec! Keď náhodou narazí na „skutočného“ mentora, ktorý ho skoro psychicky a duševne zničí, tak aj napriek tomu by ho mal poslúchať. Dôvod? Pretože z neho dokáže dostať aj také veci, o ktorých ani nevedel, že ich má v sebe. To všetko obsahuje film Whiplash, ktorý je jedným z najzaujímavejších a najdôležitejších filmov z roku 2014. Celý príbeh je tak geniálne natočený (len za 19 dní !!!!) a herecky tak bezchybne zahraný, že ani nemá zmysel rozobrať jednotlivé scény. M. Teller je fantastický a mohol by sa živiť aj ako profesionálny bubeník. J. K. Simmon a jeho výkon je famózny. Jeho charakter by som popísal ako zmes charakterov Gny. Sgt. Hartman (R. Lee Emery z filmu Full Metal Jacket) a Dr. Housa (Hugh Laurie zo seriálu Dr. House). Suma k sumáru: zaslúžené nominácie na Oskara a získanie zlatej sošky vo všetkých kategóriách. Hudba je famózna, bezchybná a vďaka filmu som po dlhšej pauze opäť prejavil záujem poslúchať jazz. Aj tento film dokazuje to, že akú dôležitú rolu majú bubeníci (podľa mňa najdôležitejšiu úlohu v každej kapele). Stačí si spomenúť len na J. Bonhama (Led Zeppelin) alebo na N. Pearta (Rush). Záverečný song (Caravan), spoločne so sólom na bubnoch v podaní M. Tellera, už dnes patrí medzi najlepšie nahraných a natočených hudobných scén v dejinách kinematografii. Na záveru filmu nám nezostáva nič iné, len sa zvädnúť zo stoličky a tlieskať so svojimi rukami tak hlasne a tak rýchlo, ako to len dokážeme! Rýchlejšie!! Rýchlejšie!!!! Osobné hodnotenie: 100% (*****)

Čierna labuť

Čierna labuť (2010)

Musím sa priznať, že na tento film som čakal dlho. Dôvodov bolo hneď niekoľko: opäť režíruje jeden z mojich obľúbených režisérov súčasnosti, „balet – psychologický thriller“ a neposlednom rade mená skvelých herečiek resp. herca: N. Portman, W. Ryder, M. Kunis, V. Cassel. Po dlhej dobe som dostal príležitosť a podíval som sa na spomínaný film. Potom, ako sa spomínaný film skončil, som zostal v šoku! Len po niekoľko dní som pochopil, že to, čo som videl, je asi niečo z iného sveta. Takú dokonalosť a harmóniu som už dávno nevidel. Réžia, kamera, hudba a „divadelné“ predstavenie hercov je počas 108 minút 100% vyrovnaná a dokonalá. Z dovolením nebudem už komentovať herecký výkon N. Portmanovej – asi len toľko, že sošku, o ktorom sníva každý herec resp. herečka, získala celkom (a jednoznačne) zaslúžene. Jej herecký výkon je čistý a bezchybný. Príjemným prekvapením, aspoň pre mňa, bolo účinkovanie M. Kunisovej. Dúfam, že to, čo v tomto filme predviedla, mu dá potom veľký plus a sebavedomie v budúcnosti. Na záver by som len konštatoval 2 veci: 1) Vďaka takýmto filmom sa môže v budúcnosti zachrániť svet kinematografii. 2) Dostal som chuť podívať sa na balet – ale len na Labutie jazero od P.I. Čajkovskijho. :) Osobné hodnotenie: 100% (*****)