Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Akčný
  • Komédia
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Obľúbené filmy (10)

Pán prsteňov: Návrat kráľa

Pán prsteňov: Návrat kráľa (2003)

Keby odo mňa niekto silou-mocou chcel, aby som povedala iba jeden jediný, najobľúbenejší film, zvolím si trilógiu LOTRa. Neviem, či ešte zažijem pri sledovaní niektorého filmu niečo také silné, ako som zažila pri Pánovi prsteňov. Žila som tým. Najprv knihami a potom filmami. A vždy si ich rada pozriem znova a znova. Milujem celú trilógiu a tretí diel úplne najviac, aj vo filmovej aj v knižnej podobe. 11/10 (druhý raz videné v kine - Cinemax Bory - 29.7.2020)

Vtedy na Západe

Vtedy na Západe (1968)

Už som to mohla vidieť dávno. Ale nemala som to srdce pustiť si to na počítači. A pár dní dozadu som sa dozvedela, že to bude v tohtoročnom slovenskom Projekte 100. Vravím si, dokonalosť. A nakoniec to dopadlo inak. Pár minút dozadu som to videla na festivale Colours of Ostrava. Filmová dokonalosť. Postavy, dialógy, prostredie, charaktery postáv. Všetko. A vďaka Eňovi najsilnejší hudobný zážitok festivalu. Heh, ešte teraz sa musím ovládať, aby som nesmoklila do klávesnice v press centre. Nebolo to sice plátno v kine, len premietanie na plátno, ale bolo to neuveriteľné. V kine si to nenechám ujsť. - Už som si to nenechala, slovenský projekt 100 a zatiaľ dve projekcie. Snáď sa podarí ešte aspoň raz. A keď pôjdem budúci rok vo februári na Morriconeho do Viedne....tak to bude neskutečné. To je mi jasné. A šup s týmto do top 10. Pištolníci. (Gong, Colours of Ostrava - 20.7.2013 / Lumiere - Projekt 100 - 22.9.2013 / Lumiere - Projekt 100 - 28.10.2013 / Lumiere - Projekt 100 - 9.12.2013, Lumiere - Projekt 100 - 29.12.2013, Lumiere - Filmotéka - neúplný záver! - 27.9.2020)

Brazil

Brazil (1985)

Brazil je film, ktorý ma pri prvom pozretí odpálil. Videla som ho v Nostalgii na veľkom plátne. A bola som dojatá. A odvtedy milujem Gilliama. A ten záver, keď som nevedela, či mám plakať alebo sa "radovať", že im Sam nakoniec svojím spôsobom "unikol". A jedna z najkrajších filmových skladieb - Tomorrow was another day The morning found me miles away With still a million things to say Brazil má v mojom srdci svoje výnimočné postavenie. Už navždy. (Lumiere - Projekt 100, Director's Cut - 9.1.2018)

Dvanásť opíc

Dvanásť opíc (1995)

"The movie never changes. It can't change; but every time you see it, it seems different because you're different. You see different things." Keď som 12 Monkeys videla prvý raz, ostala som v nemom úžase, celý film pribitá ku sedadlu a na konci som veľmi plakala. Odvtedy som si už film niekoľko ráz zopakovala a musí byť sakra dobrý, keď ma po toľkých pozretiach stále baví a vyvoláva u mňa presne tie emócie, ako prvý raz. Zbožňujem na ňom, že funguje ako excelentná komédia s vybrúsenými hláškami aj skvelými monológmi (najmä tými z cvokhausu). A ten špeciálny moment, kedy som niekde medzi plačom z dojatia a smiechom, keď Cole po toľkých rokoch počuje opäť rádio. Vždy zafunguje. Moja najobľúbenejšia úloha Brucea Willisa a jedna z najlepších úloh Brada Pitta. Na Festivale nad řekou zhliadnutý aj so špeciálnym predhovorom Terryho Gilliama. 10/10

Dokonalý trik

Dokonalý trik (2006)

Môj obľúbený Nolan. Možno nenápadnejší ako jeho ostatné filmy, pre mňa ale zážitok najsilnejší. And I was watching closely. Čítala som aj predlohu (po pozretí filmu), takže viem porovnať a hoci sa mi to často nestáva (vlastne vôbec), musím povedať, že film sa mi páčil viac. Kniha je dosť náročná a má iné smerovanie, film je naozaj len voľne inšpirovaný, berie si dvoch znepriatelených mágov a využije aj tajomný prístroj, ale iným spôsobom. A Nikola Teslu hrá David Bowie. Odpadla som!

Fontána

Fontána (2006)

Krásny film s krásnou hudbou a krásnou ústrednou dvojicou.

Spolok mŕtvych básnikov

Spolok mŕtvych básnikov (1989)

Týmto filmom som sa nechala úplne uniesť a prežívala som ho od začiatku do konca. Chcela by som takého profesora ako je Keating a takých spolužiakov ako Mŕtvi básnici. CARPE DIEM

Limonádový Joe aneb Koňská opera

Limonádový Joe aneb Koňská opera (1964)

Pán Lipský, on, mého srdce šampión. Asi všetko, čo je na tomto filme také skvelé už niekto vymenoval, herci, hudba, repliky. Ak viem z nejakého filmu najviac citovať, tak určite z tohto. Potom si pripadám ako Kevin, ale nepotrebujem byť pri tom Sam(a) doma, pokojne aj v kine. A dnes som si všimla aj referenciu na Čarodejníka z krajiny Oz. Môj naj česko/slovenský film, na ktorý som najviac hrdá. (Opätovne videné na IFF Bratislava, kde o Joem ruský pánko zo sekcie Červených westernov povedal, že ho videl asi 10krát a že svojho času to bol najobľúbenejší film v Rusku, potom keď všetky filmy z ČSSR zakázali, Joe ostal a v TV ho dávajú dodnes.) (IFF Bratislava, 7.11.2011, kino Mladosť)