Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Komédia
  • Dráma
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenzie (159)

plagát

Gwaenchana, sarangiya (2014) (seriál) 

"You don't become the weaker one by loving more. You become the weaker one because you're not tolerant enough. Don't try to receive as much as you give. But rather give by loving someone and be grateful for that." Pôvodne som od tohto skvostu neočakával nič (SBS drámy moc "prekuknuté" nemám), ale teda, hodnotenie 80% na CSFD je celkom slušné, tak som si povedal, že to skúsim. A bolo to príjemné, milé, povznášajúce, uzdravujúce a neraz i bláznivé :o). Psychiatrické prostredie plné zvláštnych "podivínov" (čo sa dá povedať aj o hlavných hrdinoch) vytvorilo zaujímavú expozíciu pre hlbší príbeh o priznaní si pravdy a uzdravení, do ktorého nepochybne vstúpi aj - ako to už z názvu seriálu vyplýva - láska. Čo potešilo, bola zaujímavá chémia hlavných postáv (charizmatický Jo In-Sung a najmä sympatická Gong Hyo-jin s odzbrojujúcim úsmevom ;o)), množstvo skvelých (a dobre napísaných) vedľajších postáv, kde ani jedna nebola zbytočne do počtu (potešila špeciálne dvojica Lee Kwang-soo a Lee Sung-kyung) a tradične slušný soundtrack, v ktorom za všetky vyčnieval geniálny (NIE kórejský) song Hero (určite si vypočujte ;)). Keby sa dajú dať pol hviezdičky, hodnotím 4,5*; takto sa mi veľmi ťažko rozhoduje, či dať tomu full-ku alebo "len" slušné 4*... Výsledok vidíte... "When the wind blows, let it come and go as it wants. When the yearning comes, let it come and go as it wants. Eventually the pain will come. It will stay for a while. It will stay and leave."

plagát

Třída z Itaewonu (2020) (seriál) 

"Nie som si celkom istá, čo máš robiť, ale tvoj vnútorný kompas ti to obvykle povie. Skús sa sústrediť na to, čo chce tvoje srdce." Hneď takáto skvelá myšlienka v úvodnej epizóde spolu s perfektným theme song-om You Make Me Back predznamenala, že toto bude stáť za to. Po zhliadnutí tohto skvostu musím dať kredit skvelej JTBC, ktorá má v portfóliu takisto niekoľko set-sakra dobrých seriálov (spolu s tvN u mňa TOP). "Nasledovať svoje srdce a byť sám sebou. Život bez ľútosti bez ohľadu na následky. O tom život je. Pokým žiješ, môžeš prekonať čokoľvek." Impozantný príbeh o pomste a túžbe po spravodlivosti hlavného hrdinu Park Se-roy-a (skvelý Park Seo-joon), s ktorým sa ako diváci dozaista stotožníte - minimálne toto je pridaná hodnota tohto seriálu. Príbeh sa v priebehu prvých troch epizód krásne sformoval, a ja som hltal každú ďalšiu epizódu. Skvelá hudba, výborné obsadenie s perfektne vyskladaným scenárom, kde v podstate všetky postavy (aj tie vedľajšie) neboli len do počtu, ale každá so sebou priniesla to svoje; o ich osobnom vývoji v priebehu času ani nehovorím - či už hlavný rival, z ktorého postavy budete 100%-ne zhnusený (a podobne, ako Se-roy, aj vám sa bude chcieť v 10. epizóde zvracať), jeho vyhýčkaný syn (ktorý je, ako to už niekto správne podotkol, najtragickejšia postava), Se-roy-ovi zamestnanci a kamaráti (vrátane Soo-ah v podaní krásnej Nara) a najmä očarujúca Yi-seo (v podaní geniálnej Kim Da-mi), pri ktorej som mal chvíľu problém, ako sa k nej postaviť - jej postupný vývoj priniesol vytúžené uspokojenie. "Rozmýšľam, či má život nejaký zmysel. Je tak márny a očividný. Všetci vyrastime a zomrieme ešte predtým, než nám bude 100 rokov. Ale všetci sa strašne snažíme žiť usporiadaný život." Celkový dojem zo seriálu napriek slabšiemu koncu zostavá vynikajúci, a trebárs tých 16 epizód málo nie je, zhliadnutie neľutujem ani náhodou. Dojem, že Kórejci to opäť dokázali a ja som im to zožral aj s navijakom mi vo finále vôbec nevadí, lebo práve o tom to má byť :o). Preto dávam (aj napriek slabšiemu záveru) full-ku - 5* - seriál konštantne gradoval, viaceré postavy dokázali prekvapovať (pozitívne aj negatívne), a nejakú extra slabinu som naozaj nenašiel. Je to moderný a velice "cool" seriál odohrávajúci sa v krásnych exteriéroch (nielen) Itaewon-u. S jeho koncom budete podľa mňa plne stotožnení a spokojní. P.S."Život sa môže tváriť monotónne, ale nikto nevie, čo bude zajtra." ;o)

plagát

Sarangui gawibawibo (2013) 

"Even though rock-paper-scissors seems like a simple game, there's a highly sophisticated psychological base and factor in effect. This is not a game, it's science." Milý krátkometrážny mierne romantický počin s "trúbou" - hl. hrdinom, ktorého by ste mali chuť prefackať :o). Potešila ale Park Shin-hye a "tichý" koniec bez slov, v ktorom bola hĺbka. Vysvetlená filozofia a psychologický aspekt hry kameň-papier-nožnice v po-titulkovej scéne ingenious, poteší :). Celkovo to bol ľahší nadpriemer, ktorý si možno nezapamätáte, ale príjemný pocit určite zostane. 3*

plagát

Modrá až na kost (2021) (seriál) 

Skvelé, napínavé, akčné, drsné. Kórejci to opäť všetkým nandali, a ja sa nestačím rozplývať nad tým, ako skvelo dokážu zakaždým veľmi inteligentným spôsobom odvyprávať zdanlivo ničím výraznejšie špeciálny príbeh, ktorý Vás ale naplno pohltí (v tomto prípade išlo o pomstu dievčaťa v prostredí kórejskej drogovej mafie, ktorá ju infiltrovala do zložiek protidrogovej polície, no nič nie je tak ako sa javí na prvý pohľad...). Každá jedna epizóda zaujímavo gradovala postupne sa stupňujúce napätie a tiež nútila premýšľať o príbehu (za mňa malé +), vžiť sa do role postáv a premýšľať aj za nich. Do toho úžasný soundtrack, brutálne vhodne zvolené kamerové zábery, skvelý strih (brutálne skvelo natočené scény bitiek so super choreografiou). K tomu výborne zvolený formát 8 epizód o priemernej dĺžke okolo 45 minút, vďaka čomu nezostáva čas na nadbytočné scény ani iný balast. Potešili v hlavnej roli skvelá Han So-hee a v roli detektíva vynikajúci Ahn Bo-hyun. Za normálnych okolností tomu dávam 5* s prehľadom, no vždy príde nejaké to ALE - tá skvelá jazda o prvej epizódy až na záver sa v poslednej tretine poslednej časti mierne zhoršila, a ja som mal pocit, že to tvorcovia chceli až moc rýchlo ukončiť, takže tomu záveru čosi drobné chýbalo. K tomu (SPOILER) smrť jednej z postáv, ktorú si v priebehu deja veľmi obľúbite zanechá vlažné pocity a určitú pachuť z toho, ako sa finále príbehu skončí. 85%, ale prižmurujem jedno oko, a dávam tomu FULLku (holt, až na to finále, s ktorým som osobne nebol spokojný to bola v podstate dokonalosť).

plagát

Příští kapitola: Láska (2019) (seriál) 

"Spíme, odpočívame, prežívame chvíľkové radosti, aby sme si vliali novú energiu, a mohli sa vrátiť do sveta plnej bolesti, aby sme mohli snívať nové sny." Tak toto bola ďalšia bomba od tvN, ktorú Netflix velice prezieravo dostal na "svoje obrazovky". A mne opäť pripomenulo, prečo mám tak rád kórejskú kinematografiu (aj keď niektoré ich sociálno-pracovno-hierarchické sh*ty v spoločnosti niekedy fakt nepochopím...). Viac-menej príbeh zo života neúspešnej uchádzačky o prácu (ktorá po rozvode a materskej dovolenke má nemalý problém sa zamestnať) okorenený o príjemnú vzťahovú vložku, zasadený do veľmi príjemného prostredia s tematikou kníh. K tomu veľmi príjemný soundtrack, neskutočne úžasná práca s kamerou (celkovo, kamerové zábery jedny z najlepších, čo som kedy videl), prirodzené dialógy a aj sympatické postavy (i tie vedľajšie). Potešila Lee Na-young a tiež Jung Eugene. Vo finále mi nezostáva nič iného, než dať tomu absolútku :).

plagát

Pán Church: Najlepší priateľ (2016) 

Je pomerne paradoxné, že viaceré Murphyho klasiky k dátumu písania tejto recenzie (20.01.2024) som doteraz nevidel. Podľa načítaného ale mal Eddie trošku iný typ postavy v porovnaní s väčšinou jeho filmov. A musím uznať, že aj vďaka nemu mám vo finále lepší dojem z filmu. Lebo Mr. Church je veľmi zaujímavá, no mierne tajuplná postava s patričnou charizmou, ktorého si hneď obľúbite. Názov filmu hovorí o ňom, no vyvstavaný príbeh ani scenár tak tomu úplne nezodpovedali - lebo sa týkali skôr postavy Charlie (hrá ju Britt Robertson) - niečo na štýl vyprávania Shawshank Redemption (kde Red hovoril o Andym), v tomto prípade tomu ale čosi chýbalo. S harmonickým koncom prišli aj vlažné pocity, že sa z toho možno aj dalo vymačkať viac. Takto je z toho síce veľmi príjemná podívaná pre sobotný večer alebo nedeľný podvečer pri telke. Zdráhal som sa dať 4* (kvôli Eddiemu), ale napokon to nechávam na 3* (druhýkrát to pozerať neplánujem...)

plagát

Nalaď si lásku (2019) 

Hneď od prvej chvíle som si uvedomoval, čo mám tak rád na K-filmoch, čím sú odlišné od tej americkej produkcie, a hoci nech je príbeh akokoľvek (aj menej) zaujímavý, celkový spôsob vyprávania (od príjemnej hudby, cez postavy, zábery) - všetko má svoje miesto a pôsobí príjemne, autenticky. Prináša to veľmi pozitívne vibes. A tak tomu bolo aj v tomto prípade, hoci viem s odstupom povedať, že ma film až tak nenadchol, bola to príjemná podívaná. Postavy fajn (Kim Go-eun úplne TOP), chémia medzi nima poslabšia. A málo vyložene zapamätateľných scén. Finále s piesňou Fix you od Coldplay príjemné. Vidím to tak na 70%, ale dávam 3* (ten "wow" efekt mi naozaj chýbal).

plagát

Hyeong (2016) 

Príjemná športovo-rodinná podívaná, kde ide bomby najmä skvelý Jo Jeong-seok s brutálne veľkým množstvom hlášok, ktoré začínajú alebo končia so Sshi-bal alebo Mi-chin nom :o). Do toho príjemná Park Shin-hye v roli sympatickej a starostlivej trénerky. Samotný príbeh o zblížení sa dvoch bratov je pomerne v pohode nastavený. V momente, kedy jeden z nich odhalí nemenovanú nepríjemnosť sa pridá silnejšia dramatická vložka, ktorá pod kórejským spracovaním nie je trápna ani prehnane silená. Mňa ale až tak nepresvedčila. Solídnych 70%, ale dávam len 3*.

plagát

Špinavý Joe (2001) 

Bláznivá komédia s roadtrip motívom s netriviálnym množstvom postáv, skvelým vyprávaním príbehu (ktorý bol v pohode :o), Dave Spade sympaťák, jeho kamarátka Brandy v podaní Brittany Daniel krásna :)), a najmä plná jednoduchšieho (neraz fekálneho) humoru :) (kanister "atómovej bomby" bol asi TOP, meteorit v tesnom závese za tým). Ak si odmyslíte tieto veci, povznesiete sa nad tým celým, a dáte si to ako odpočinkový a pohodový feel-good film, dosť sa zasmejete a po dozretí zostanú výrazne pozitívne vibes. Za mňa 70%. "Život je krásna záhrada, ktorú treba okopávať."

plagát

Láska na první pohled (2023) 

Milé, "osudové", neraz trefné, dobre natočené, so skvelou kamerou, a najmä (to najkľúčovejšie) - ústredná dvojica má skvelú chémiu (Ben Hardy aj Haley Lu Richardson skvelí). Postava rozprávača je ale zbytočne pridaná, kazí atmosféru. O otcovi Hadley som mal pocit, ako keby tam bol len na silu, a jeho vzťah s dcérou tam ani nebol. Naopak, scény s Oliverovými rodičmi patrili k tomu milšiemu z celého filmu. A ten koniec mi prišiel tiež drobet zbytočne seknutý... Dajme tomu za 3* - pozretie trebárs neľutujem, no s podobnou tematikou som videl aj lepšie filmy, ktoré nebudem mať problém pozrieť viackrát. Toto je ideálne k pohodovému sobotnému večeru - nenadchne, nepohorší a v zásade pretrvajú aj pozitívne emócie.