Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Dráma
  • Komédia
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Denníček (3)

Game of Thrones - Séria III.

Nemysliteľné sa stalo skutočnosťou a seriál, ktorý som kedysi považoval za dokonalý, mi svojou mizernou treťou sériou prichystal poriadne studenú sprchu. 

 

21. epizóda: Ok, takže zase raz sme boli obdarení vskutku majestátnym ojebom. Tak trochu som s tým rátal, ale to nič nemení na skutočnosti, že neukázať z bitky medzi Nočnou hliadkou a Bielymi Chodcami ani jeden poondiaty náznak (úvodné zvuky nepočítam) je proste veľký fail. A sklamaním je aj celý zvyšok prvej epizódy tretej série. Dočkali sme sa síce pár príjemných prekvapení (obor je cool!), pár vizuálne vymaznaných scén (dračí rybolov, Astapor) a jednej skvostnej dialógovej výmeny (Tywin nám dôrazne pripomenie, že aj keď sa v druhej sérii správal k Aryi celkom pekne, nie je to žiadny rozprávkový deduško, ale vcelku pekná sviňa), ale celému dielu akosi chýbala šťava a hlavne nejaký naozaj výrazný a do kresla zarážajúci highlight. Nič podobné ako minuloročné vyvražďovanie Robertových bastardov sa skrátka nekoná a je to škoda. (5/10)

 

22. epizóda: Všetko, čo som postrádal v prvej časti, tu konečne je. Dialógy rezonujú emóciami a napätím (Catelynin rozhovor s Talisou je takmer až slzopudný, Michelle Fairley hrá úplne skvostne), nové postavy pôsobia presne tak zaujímavo, ako majú (Olennu Tyrell som mal chuť okamžite posadiť na Železný trón a Thorosa z Myru zase pozvať na pivo) a očakávaný duel medzi Jaimem a Brienne sa tiež vydaril. Po nepodarenej prvej epizóde, kedy som získal dojem, že Daniel Minahan buď zabudol režírovať, alebo je mu to ukradnuté, je táto skvelá epizóda obrovskou úľavou. Navyše sme konečne dohnali všetky dejové línie, celý úvodný establishing je hotový a konflikty sú nastolené, takže odteraz očakávam už iba to najlepšie. Snáď nám nabudúce D&D dokážu, že seriál, ktorý priviedli k životu, dokážu rovnako dobre režírovať, ako aj písať. (8/10)

 

23. epizóda: Všetko, čo si HBO za tie dva roky pracne vybudovalo, sa začína rozpadať ako domček z karát. Ja vám uznám, že desaťminútové presúvanie stoličiek a Podrickovo vyberanie prostitútok je samo o sebe zábavné a že scéna s vlčím koláčom bola dajme tomu celkom dojímavá, ale spolu s Talisiným ošetrovaním Lannisterských zajatcov, Krasterovými vtípkami na Samovu adresu, Daenerysiným pochodom popri odsúdených zajatcoch a staromilskom spomínaní starého Barristana sú to všetko NEPODSTATNÉ PIČOVINY, ktoré nerobia nič iné, než že zdržujú od oveľa zaujímavejšieho diania. Máme za sebou tri epizódy z desiatich a drvivá väčšina scén, ktoré nám tretia séria zatiaľ naservírovala, boli podobného razenia - plnky a žvásty o veciach, ktoré buď vieme, alebo vôbec nepotrebujeme vedieť. Škrtať bitky, to vám, milí scenáristi, kurva ide dňom i nocou. Ale dať divákovi niečo na revanš, na to ste sa evidentne už úplne vysrali. P.S.: Človek, ktorého napadlo dať ako podmaz pre záverečné titulky henten song, je u mňa čistokrvný debil. (4/10)

 

24. epizóda: Už je mi to absolútne jasné. Rozdelenie tretej knihy na dve série nebolo ničím iným, než drzým a úbohým marketingovým ťahom, rovnakým, aký použili trebárs tvorcovia Harryho Pottera a Twilightu. Predĺžiť životnosť výnosnej značky, o nič iné tu nejde. To tempo sa stalo tak lekvárovým, že ma z toho ide už doslova jebnúť. Zakaždým, keď sa má niečo zásadného stať, tak sa to musí minimálne 15 minút obkecávať. A keď sa to napokon udeje, stojí to za hovno. Toto mala byť Mormontova smrť? Choďte do piče. Načo sa snažiť, keď si môžeme dať epizódku s Branovými haluškami alebo historku o Tyrellovskej sesternici, všakže? Mohol by som aspoň pochváliť výborný záver a taktiež Conletha Hilla a Dianu Riggovú za skvelé herecké výkony, ale úprimne, v ničom to nezaváži. Už neverím, že sa to môže vytiahnuť. Neverím, že nejaký zo zásadných momentov knihy bude na obrazovke za niečo stáť. Neverím, že sa ešte nájde nejaký moment, ktorý ospravedlní ten masívny rozpočet, pretože dve veľké bitky boli škrtnuté, akoby to nikoho nesralo. Bohužiaľ, z Game of Thrones sa stáva uondená bľabotavá televízna sračka. (5/10)

 

25. epizóda: Žeby konečne nastal ten prielom, po ktorom som prahol uplynulé štyri týždne? Ohromne v to dúfam, pretože toto bolo neskonale, ale neskonale super. Perfektný úvodný duel medzi Sandorom a Bericom, strašidelný psychoteror u Baratheonovcov, magicky erotická scéna medzi Jonom a Ygritte, strhujúca Jaimeho spoveď v kúpeli, fantastickí herci (hlavne malá Maisie a Nikolaj), tempo krásne plynulé a zbytočný dialóg ani jeden. Mohol by celý zvyšok seriálu písať už iba Bryan Cogman, prosím? (10/10)

 

26. epizóda: Blá blá blá... fajn výstup na Stenu... blá blá blá... skvelý Iwan Rheon... blá blá blá... výborný záver... BLÁ BLÁ BLÁ. Niekto by si mal zavolať Benioffa a Weissa na koberček, poďakovať im za všetku prácu, ktorú do seriálu vložili... a potom ich konečne vyraziť, aby to už ďalej nemohli kurviť. (5/10)

 

27. epizóda: No dajme tomu. Nebolo to nič svetoborné, ale neštvalo ma to. Koniec celkom fajn (aj keď som čakal, že sa Medveď Bart predvedie trochu viac) a Djawadiho záverečná úprava Dažďov Kastameru vynikajúca. A Nikolaj si to dáva. (6/10)

 

28. epizóda: Takto to má vyzerať. Žiadne zbytočné blato, iba pekne dejotvorné udalosti. Dobre napísané, dobre natočené, dobre zahrané. A teraz si počkáme dva týždne, beacuse fuck you, that's why. (8/10)

 

29. epizóda: Pred zhliadnutím som si vravel: aspoň ich nechajte zdochnúť so cťou. Podarilo sa, a teraz mi bude celý deň na tyčku. Jasné, Branova línia bola na päsťovku, ale Červená svadba sa vydarila majestátne. Skoro som hodil. "The Lannisters send their regards." (8/10)

 

30. epizóda: Dúfal som, že vo finále by sa toho mohlo udiať viac, než len úplné hovno. Očividne som sa mýlil. Výborná úvodná a výborná záverečná scéna a medzitým kopa scenáristického hnoja, ktorej smrad osviežil tak maximálne Dance, McElhatton a vychutnávkový David Bradley. Šanca na mohutný, do sedačky zarážajúci cliffhanger (krycí názov "Stoneheart") absolútne nevyužitá. Pri počúvaní Djawadiho geniálnej skladby "Mhysa" som si dokázal predstaviť asi desať rôznych a napospol lahodných spôsobov, ako by mohli tvorcovia túto sériu zavŕšiť. Vybrali si zďaleka ten najfádnejší a najpredvídateľnejší. Otroci vzali Daenerys k sebe do kotla a do toho sa preleteli dráčiky. No čo povedať, skoro som si od šťastia cvrkol viac, ako tí otroci. Nie, neprotirečím si, sama o sebe je tá scéna výborná. Ale sezóna Game of Thrones - obzvlášť taká, čo ma takmer konštantne srala - sa takto končiť proste nemôže. (4/10)

 

Zhrnutie 3. sezóny: V honbe za čo najdlhšou životnosťou (resp. za čo najviac časom pre Georgea, aby tie knihy konečne dopísal - ktovie, kde je pravda, osobne tipujem to prvé) sa kedysi tak úžasný seriál presunul - s výnimkou 4 výborných epizód - do hlbokej žumpy. Bez irónie si myslím, že ak by sa vystrihli všetky kecy, ktoré sa v tejto sezóne nijakým spôsobom nepodieľali na posúvaní deja dopredu, získali by tvorcovia NAJMENEJ dve celé epizódy k dobru. Za iných okolností by som mal stále nádej, že nabudúce to bude lepšie, ale keďže viem, že sa opäť pôjde iba podľa jednej polovice jednej knihy, nemám ju. David a Dan, pokašľali ste to. Kardinálne. Stali sa z vás obyčajní biznismeni a ja vám už neverím.

Game of Thrones - Séria II.

Rok sa s rokom zišiel a ja zase raz presúvam siahodlhé hodnotenie celej jednej série (tentokrát druhej) sem do denníčka. Trojka potrebuje nejaké to miesto :)

 

11. epizóda: Väčšinu epizódy je to klasická dialógovka (DOBRÁ dialógovka, ako vždy) s hercami, hrajúcimi ešte oduševnenejšie, ako predtým, a s pár príjemnými trikovými prekvapeniami (drak a zlovlk sú naozaj premakaní). Ale potom príde záver. Janos Slynt ukáže, aká neuveriteľná sviňa v skutočnosti je, Djawadi sa do toho s vervou oprie (výborná variácia na motív kráľovho príchodu z úplne prvej epizódy) a potom som už len počítal zimomriavky. Zima prišla. Opäť. (8/10)

 

12. epizóda: Nech do mňa udrie blesk, ak toto nebola najlepšie napísaná a najvýpravnejšia epizóda GoT doteraz. Brilantné, naozaj brilantné dialógy (s množstvom noviniek oproti knihe, čo je super), skvostné nové lokácie (Štít je jednoducho nádherný) a samozrejme dve nové postavy, pri ktorých som ani nedúfal, že by mohli byť stvárnené tak dobre. Yara (v knihe Aša) síce knižnému popisu neveľmi zodpovedá, ale má PRESNE tú iskru v oku a rozkošnú pridrzlosť, ktorú by mať mala, no a Balon Greyjoy... nerád to slovo používam, ale Patrick Malahide to jednoducho vychytal. Tá skrytá zatrpknutosť a hryzavé repliky spôsobujú, že Theon pri ňom pôsobí ako malé, bezvýznamné hovno. Z celej epizódy som nadšený. (9/10) 

 

13. epizóda: Alik Sakharov ukázal, že mu ide nielen kameramanské umenie, a aj tretia epizóda pokračuje v režijne skvelom trende. To isté platí aj pre Bryana Cogmana po stránke scenára, no a môj milovaný Ramin si to stále nekompromisne šinie dopredu (scéna s Theonovým "krstom" je ohudobnená naozaj parádne). Najlepším elementom tohto dielu bol ale Yoren, starý bojovník Nočnej hliadky, ktorý opustil scénu ako frajer a skutočný hrdina. Veru, tá jeho ostro rezaná držka mi bude chýbať. P.S.: Scenáristické novinky oproti predlohe pokračujú a mne nezostáva iné, než ich chváliť. (9/10)

 

14. epizóda: A je to tu, prvá plná pálka druhej série. Neuveriteľne atmosférické a napínavé. Predstavia sa nám dve nové lokácie (monumentálny Harrenov a nádherný Qarth), vrátia sa starí známi (Tywin Lannister má naozaj výborný nástup), scenáristické novinky pokračujú v poteche a prekvapovaní znalca predlohy (scéna Cat-Malíček, Robbov budúci love interest nie je šľachtičná Jeynne Westerling, ale očividne obyčajná zdravotníčka... aj keď ktovie, možno bude všetko inak), no a herci hrajú jednoducho... neopísateľne. A pôrod tieňa na konci? No do riti! Nielenže je trikovo perfektný, ale je zároveň aj rovnako zvrhlý, nechutný a fascinujúci ako v knihe. Proste a jednoducho - v súčasnosti nebeží lepší seriál. A ešte správa pre tých, ktorí budú nadávať na ďalšiu "zahmlenú" bitku - počkajte si do deviatej epizódy ;) (10/10)

 

15. epizóda: Konečne opäť dráčiky (a celkovo zatiaľ asi najväčšie množstvo CGI), konečne nádherné islandské lokácie, avšak dojem dnes "iba" osmičkový. Osobne by som to nazval "epizóda mŕtveho bodu", kde sa v podstate iba nastoľuje to, čo sa bude diať v ďalších dieloch. Niežeby to nebolo stále herecky (Davosa žeriem, Stephen Dillane aj napriek mojim počiatočným obavám potvrdil, že je dokonalým Stannisom, a Brienne je taktiež skvelá) a dialógovo super. Len to nebolo tak super, ako inokedy. (8/10)

 

16. epizóda: "Gods help you, Theon Greyjoy. Now you are truly lost." Úchvatné. Jednoducho... úchvatné. Pri Rodrikovej poprave som reval skoro rovnako, ako pri poprave Neda Starka. Ygritte je úžasná. Island je nádherný. Scéna so vzburou ľudu šponuje nervy na maximum. Dinklage, Gleeson a Dance hrajú ako bohovia. Milujem líniu s Aryou a Tywinom. A čo je najdôležitejšie - scenár sa definitívne odchýlil od knihy. Hardcore fanúšikovia budú nadávať a prskať síru. Ja, aj keď som sa za hardcore fanúšika považoval tiež, tieto zmeny zbožňujem. Prekvapení plná riť. Jediné, čo ma na tejto epizóde sralo, bol Bran. Nielenže ho nenávidím ako postavu (aj v knihe, aj v seriáli), ale jeho predstaviteľ teraz predviedol ukážkovo mizerné herectvo. Seriously, WTF? Theon sa mi naserie do baráku, oznámi mi, že on tam šéfuje on, a moja reakcia na to vyzerá, akoby som na raňajky nedostal vytúžený hemendex, ale fujky fuj praženicu? Prisahám, Jaime mal toho krepáňa sotiť silnejšie. (10/10)

 

17. epizóda: Jaime je späť, drzý a zákerný, ako ho máme radi. Počas dialógu s Altonom som si neustále opakoval: "Ako to, že si tak milý a chápavý?" Potom ale prišla pointa Jaimeho plánu a ja som musel scenáristom pogratulovať. Aj keď sa zdalo, že znásilňujú Kráľokata proti jeho povahe, oni veľmi dobre vedeli, čo robia. No a teraz trochu všeobecnejšie - graduje to neskutočne. Skvelá epizóda a stalo sa v nej toho toľko, že to týždňové čakanie bude opäť neznesiteľné (ale na druhej strane, kedy nebolo, že?) - Jona zajali Divokí, Jaimeho sme opustili čeliac meču, Dany zase obklopenú mágiou... no a Stannis Baratheon sa nezadržateľne blíži, rovnako ako deviata epizóda, kedy TO vypukne. A ešte niečo - ak by som nečítal knihy, v závere tohto dielu by som sa asi povracal. Bez srandy. Geniálne natočené a úžasne ohudobnené. (9/10)

 

18. epizóda: Zatiaľ suverénne najslabšia epizóda - nič poriadne sa neudialo, ale zato sa naozaj nadmieru kecalo. Beriem to však ako ticho pred búrkou, pretože za týždeň dorazí epizóda Blackwater a kto vie, "vo co go", určite mi dá za pravdu, že očakávania sú naozaj obrovské. V prvej sérii som absenciu poriadnej vojenskej akcie oželel. To sa budúci týždeň nestane. Ak mi deviata časť neposkytne tak uspokojujúce a epické jatky, aké triezvo vzhľadom k rozpočtu očakávam, tak sa naozaj, ale naozaj ukrutne naseriem. (6/10)

 

19. epizóda: "...and so he spoke, and so he spoke, that lord of Castamere..." MOTHER OF EPICNESS! Obrovský, veľkofilmový, žiarivo zelený výbuch Divokého ohňa ma uvrhol do veľkolepých jatiek, kde krv čliape v prúdoch, kde zrada prichádza z tých najneočakávanejších miest a kde sa osudovosť dávkuje plnými hrsťami. Neil Marshall výzvu, ktorá v televízii snáď nemá obdoby, ustál viac než so cťou a Ramin Djawadi drví orchester ako o život. Viac dialógov ako akcie? Ani náhodou! (10/10)

 

20. epizóda: Sweet... Mother... Of... Dragons. Neuveriteľné zakončenie. Geniálna réžia. Emócií plný kotol. Danyine vízie. Draci v akcii. Skvostná hudba. A Bieli Chodci v plnej kráse. Ja... nemám slov. Roh tri razy zadunel a priniesol záver, aký sa len tak nevidí. (10/10)

 

Zhrnutie 2. sezóny: Sú nejaké slová vôbec potrebné? Druhá séria Game of Thrones je jednoducho ešte lepšia ako geniálna prvá, a to už je čo povedať! Toľko emocionálnych scén, toľko brilantných hercov, tak úžasné režijné vedenie, tak skvelá hudba a v neposlednom rade tiež toľko prekvapení! V súčasnosti NEEXISTUJE lepší seriál. Proste neexistuje. Myslel som si, že po vyliahnutí drakov v závere prvej série bude pre mňa čakanie na druhú sezónu neznesiteľné. A čo mám povedať teraz, po armáde mŕtvol v snehovej fujavici?!

Game of Thrones - Séria I.

Moje siahodlhé hodnotenie prvej série Game of Thrones presúvam sem do denníčka, aby v komentári dostalo priestor siahodlhé hodnotenie série druhej ;)

 

1. epizóda: Je 16.5. 2009 a ja sa dozvedám, že stanica HBO plánuje zadaptovať mne neznámu fantasy ságu Pieseň ľadu a ohňa. Prejdú dva roky, počas ktorých som sa do knižnej ságy zamiloval a pozorne sledoval každú jednu drobnú informáciu o seriálovej adaptácii. A zrazu je tu sedemnásty apríl roku 2011 a ja mám za sebou prvú časť seriálu Game of Thrones. Najprv si pripomeniem geniálne atmosférický a mrazivý úvod v Začarovanom hvozde. Následne sa mi oči zalejú slzami, keď mi pri sledovaní originálnej titulkovej sekvencie uši pohladí skvostná hudba môjho obľúbenca Ramina Djawadiho. A potom sa už veziem. Hľadím na skvelé herecké obsadenie, ktoré prináša milované knižné postavy k životu... Dobre, dosť poetiky. Sean Bean jednoducho JE Eddard Stark, Peter Dinklage JE Tyrion Lannister a som náramne zvedavý, čo povedia ľudia, ktorí frfľali na obsadenie Marka Addyho v úlohe Roberta Baratheona a Michelle Fairley ako Catelyn Stark. Obaja sú totiž absolútne skvelí (hlavne Addy kráľov charakter vystihol bez najmenšej chybičky). Ďalej tu máme Harryho Lloyda ako Viserysa Targaryena (opäť dokonalé vystihnutie) a krásnu Emiliu Clarke ako jeho sestru Daenerys, ktorá aj napriek vyššiemu veku (vzhľadom ku knihe, niežeby bola stará) stvárnila prvé krôčky svojho knižného predobrazu vynikajúco (povie síce iba pár viet, avšak hrá hlavne emóciami). Atmosféra a tempo je skvelo držané počas celých 60 minút a nenašiel som jedinú scénu, ktorá by brzdila alebo nudila. Čo sa týka autentickosti, nemám absolútne čo vytknúť - krv, črevá, zhnité a zmrzačené telá, nadávky, kozy a prdelky. Precízne. Vravím vám, takmer som plakal. Dokonalé. Ak by som sa neriadil zásadou, že seriál hodnotím až po zhliadnutí všetkých častí, naparil by som z fleku 5 hviezd ako lusk. Winter has come. (10/10)


2. epizóda: Úplne pochopím ľudí, ktorých bude táto epizóda bohapusto nudiť, jednoducho preto, lebo sama o sebe nie je príliš scenáristicky zaujímavá a slúži hlavne na vyprofilovanie postáv a vznik ich budúcich motivácii. V tomto smere našťastie funguje, a to vďaka báječne presným hercom - Joffrey je dokonalý zmrd, Cersei zase sviňa (aj keď je jasne patrné jej poľudšťovanie, viď jej spoločná scéna s Catelyn - som zvedavý, čo z nej v budúcnosti vyplynie, samozrejme okrem očividných vecí, ktoré ako znalec predlohy poznám), Maisie Williams je ako Arya absolútne perfektná (ale absolútne!) a dokonca aj Sophie Turner bola po jej rozpačitom výkone v prvej časti oveľa presvedčivejšia. Nedá mi ešte nespomenúť Petera Dinklagea, ktorý si Tyriona vychutnáva nevídaným spôsobom (rozhodne to vidím na Emmy). Zvyšok si oproti minulajšku nepohoršil. Nezáživné cestovanie máme tým pádom za sebou. V ďalšom dieli sa postavy konečne dostanú na miesta, kde to žije (Nočná hliadka, Kráľovo prístavisko) a už to bude len lepšie.(6/10)


3.epizóda: Presne ako som predpovedal! Príchod do Nočnej hliadky a Kráľovho prístaviska pozdvihol seriál opäť do nesmiernych kvalitatívnych výšin. Funguje tu absolútne všetko, od hereckých výkonov po nádherne kompaktné striedanie jednotlivých línii (Kirk je rozhodne lepší režisér než Van Patten). A čo je najdôležitejšie - znalci predlohy dostali v tejto časti darček v podobe obrovského množstva nových scén, ktoré sa v románe nevyskytovali, všetky dokonale fungujúce a ani v najmenšom nenarúšajúce rozprávanie. Práve naopak, nádherne prehlbujú charaktery a dávajú priestor pre hercov, aby sa poriadne predviedli. Či už ide o Beana, Dinklagea, Addyho alebo Coster-Waldaua. Skvelá epizóda, proste skvelá! (9/10)


4. epizóda: Sakra! Tešil som sa na turnaj a na súboj Clegane vs. Clegane, ale zatiaľ som sa nedočkal. Cliffhanger na konci je ale našťastie super, herci sú stále fantastickí a niektorí dostávajú viacej priestoru ako v knihe, čo je prekvapivé a potešujúce. No a samozrejme - Duch a Hodor! (7/10) 


5. epizóda: No to mi ho teda narvi! Excelentný diel. Diváci, ktorý už pomaly začali frfľať na "dialógový" charakter seriálu, museli byť pri tejto epizóde nanajvýš potešení. A fanúšikovia predlohy rovno striekajú všetkými telesnými otvormi. Orlie hniezdo (síce značne iné, ako v predlohe, ale aj napriek tomu vkusné a pekné), Nebeská cela (pohľad do hlbín je skvelý!), výborne stvárnená Lysa Arryn a jej polo-psychopatická osobnosť (nenapadlo ma, že tam to kojenie fakt dajú), no a v neposlednom rade výživné akčné scény, počínajúc súbojom bratov Cleganovcov, pokračujúc krvavou sekanicou s horskými kmeňmi a končiac už teraz ikonickým, bravúrnym súbojom Neda s Králokatom, ktorý predstavuje vskutku skvostný záver epizódy. Keď o seba ich meče po prvý krát zazvonili, otvoril som v úžase hubu a v hlave mi kolovala jediná myšlienka - dvaja titani sa stretli. (10/10)


6. epizóda: Gradujeme, gradujeme! Skvelo zrežírovaný diel, ktorému by som vytkol maximálne scénu s Branom a Divokými, ktorá pôsobí trochu uponáhľane a ušetrenie života Oše nedáva pre nečitateľa veľký zmysel (a pritom sa to dalo jednoducho zvrátiť vetičkou o jej vypočutí a získaní informácií... čo už). Zvyšok sa nedá inak, než vychvaľovať do nebies. Scéna s Dany pojedajúcou srdce je správne nechutná, mystická a mrazivá, Tyrionovo "priznanie" je zatiaľ najvtipnejším momentom seriálu, pričom na päty mu šľapú skvostné Aryine reakcie na Sansino básnenie o budúcnosti s Joffreym ("Seven hells..."). Zimomriavky vyvolávajú scény s odsúdením Gregora Clegana a s odhalením Joffreyho nebaratheonovského pôvodu (Djawadiho hudba skvelo dokresľuje). No a záver... jednoducho hardcore. (10/10)


7. epizóda: Začnime tým, čo ma dosť nasralo, a síce scénou s Robertom na smrteľnej posteli, ktorá jednoducho mala byť oveľa, oveľa emotívnejšia a zo strany Seana Beana aj lepšie zahraná. Veď nevyronil ani slzičku, iba sedel a čučal. Djawadiho hudba tiež ničomu nepomáha - ani tá tie emócie jednoducho nevytrieskala. To isté platí aj o scéne, kedy posol doručí Eddardovi správu o kráľovom definitívnom skone. Slabé, naozaj slabé. Tak skvelo zahraná postava si zaslúžila lepší odchod. Dálším failom je scéna s Malíčkom a prostitútkami - hovadsky dlhá a v podstate absolútne zbytočná. Chvalabohu, že táto epizóda má aj svetlé momenty. Vynikajúci Tywin Lannister v podaní Charlesa Dancea, Drogo, prisahajúci získať pre svojho syna Železný trón, excelentný záver... (7/10) 


8. epizóda: Návrat k seriálovej excelencii. Nemám, čo by som vytkol. Tento diel sa mimochodom nesie v znamení Robba Starka. Richard Madden konečne dostal poriadny priestor a predviedol, že vodcu, ktorý dokáže skrotiť aj Veľkého Jona Umbera (výborná scéna s odhryznutými prstami) zvládne zahrať na jednotku. Potešujúce je, že tentokrát sa nevyskytol ani jediný zbytočne dlhý dialóg - epizóda má vynikajúce tempo. Absolútna pecka za plný počet. P.S.: Milé HBO, v nasledujúcej epizóde si pri scéne boja Starkov a Lannisterov želám vidieť veľké, digitálne rozmnožené vojsko. S pohľadmi na vojenské tábory ste sa totiž príliš nevytiahli. Ak to nabudúce nenapravíte, nielen že ma naseriete, ale si aj urobíte hanbu pred káblovkou Showtime. Keď oni môžu mať v The Borgias kopec digitálnych francúzskych vojakov s o dosť menším rozpočtom, očakávam niečo podobné aj od vás. (10/10)


9. epizóda: Šikovným trikom som bol podvedený a nedostal som bitku s digitálnymi vojakmi, ako som chcel. Nezáleží na tom. Na konci som totiž plakal. Nikdy ma žiadny film ani seriál takto emocionálne nerozdrvil. (10/10)


10. epizóda: Ako by som to... V tejto epizóde sa toho v podstate moc nestalo (dokonca sme opät videli plnkový dialóg, tentokrát v podaní čiperného parchanta Pycellea), až na to, že sme dostali tri hovadsky zásadné momenty, ktorými sa uvádza do pohybu druhá séria. Aké sú teda tieto momenty? Zimomriavkové, perfektne zrežírované a skvostne ohudobnené. Robb sa stal kráľom severu, Nočná hliadka započala výpravu za Zeď a Daenerys sa vyliahli draci, ktorých sme videli! Opakujem, VIDELI SME DRAKOV! Do detailov! Nebol to síce až taký silný moment ako záver minulého dielu, ale aj tak ťažká paráda a vynikajúci (a hlavne poriadne veľkolepý) záver. (10/10)


Zhrnutie 1. sezóny: Tak sa nám to teda skončilo. Čo teraz povedať? Ďakujem vám, HBO, že ste z geniálnej predlohy urobili geniálny a dychvyrážajúci seriál. Skvostne zahraný, po väčšinu času vynikajúco zrežírovaný a s famóznou hudbou Ramina Djawadiho. Áno, má to svoje chyby, ale klady ich skrátka zadupávajú tak hlboko do zeme, že z tých desiatich týždňov zostanú výhradne vysoko pozitívne pocity. Čakať celý rok do ďalšej série budú muky, ale ja verím, že sa opäť dočkáme rovnako úchvatného zážitku ako teraz (ak nie ešte úchvatnejšieho). Stannis, Melisandra, Davos, Brienne, Aša, Balon, Jaqen, Roose, Ygritte, Edmure, Kraster a ďalší - tešíme sa na vás!