Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Akčný
  • Komédia
  • Krimi
  • Horor

Zaujímavosti k filmom (146)

Elysium

Elysium (2013)

Matt Damon (Max) v rozhovore priznal, že film District 9 (2009) videl a urobil na neho veľký dojem. Hneď si poznačil Blomkampove meno a rozhodne chcel pracovať s režisérom na nejakom filme. Bol však veľmi prekvapený, ako rýchlo a nečakane prišla ponuka na Elysium.

Elysium

Elysium (2013)

Neill Blomkamp rád surfuje po nete na youtube a hľadá zaujímavé hudobné nápady. Tak našiel i nahrávku Ryana Amona, ktorého oslovil a nakoniec zložil hudbu pre film. Skladal ju bez toho, aby videl film.

Elysium

Elysium (2013)

Damonov (Max) HULC kostým fungoval prekvapivo dobre. Jeho cesta od návrhu po hotový a funkčný výrobok trvala takmer rok.

Elysium

Elysium (2013)

Všetko, čo sa odohráva na Zemi, sa natáčalo ručnou kamerou s rýchlejším strihom a umelé filmové nasvietenie bolo minimálne. Naopak všetky zábery z Elysia boli už filmovo uhladené, strih plynulý a umelé nasvietenie sa používalo v maximálnej miere.

Elysium

Elysium (2013)

Pre natáčanie scén z Elysia použili luxusné vily vo Vancouveri, ale stavali sa aj kulisy a dekorácie. Los Angeles budúcnosti točili v slumoch v Mexico City. Točiť sa začalo v júli 2011 a skončilo sa v decembri 2011. Vo Vancouveri bolo 55 natáčacích dní. Režisér sa cítil v pohode, pretože sa točilo v jeho meste. Vo Vancouveri býva od svojich 18. rokov.

Elysium

Elysium (2013)

Pretože je svet na Elysiu tak hutný a Blomkamp si potrpí na funkčnosť, tak len vypracovanie scenára mu trvalo rok. Súčasne s písaním scenára pracoval na výtvarných návrhoch a storyboardoch.

Obchod na korze

Obchod na korze (1965)

Po premiére v New Yorku priletel v deň D (odovzdávanie Oscarov) Jozef Kroner (Tono) späť do Československa na Pražské letisko, kde sa k nemu mali pripojiť režiséri Ján Kadár a Elmar Klos aj Ida Kamińska (Lautmannová) a letieť späť do USA . K nedočkavému Kronerovi pristúpil istý súdruh a povedal: „Pane Kronere, vy jste v Americe již byl. Teď pojede soudružka Kadrnožková z Filmexportu." Tak ostal herec na Pražskom letisku sám aj s kuframi a oblekmi za 17 tisíc korún československých a na odovzdávanie Oscarov sa tak nedostal.

Obchod na korze

Obchod na korze (1965)

Jozef Kroner (Tono) sa zúčastnil premiéry v New Yorku, kde dokonca rečnil. Svoj prejav čítal z vopred pripraveného listu, kde to mal foneticky napísané. Zožal veľký úspech, aj keď anglicky nevedel.

Obchod na korze

Obchod na korze (1965)

Keď sa Jozef Kroner (Tono) dozvedel, že film je nominovaný na Oscara, rozhodol sa, že si dá ušiť štyri, na vtedajšiu dobu dosť drahé obleky za 17 tisíc korún československých.

Obchod na korze

Obchod na korze (1965)

Film bol nominovaný na Oscara na základe veľkého úspechu v kinách.

Jack Ryan: V utajení

Jack Ryan: V utajení (2014)

Scenár bol pôvodne písaný pre Harrisona Forda, ale ten sa nakoniec ospravedlnil a vyhlásil: „Mám tu postavu strašne rád, ale musím sa posunúť ďalej."

Liečiteľ

Liečiteľ (2013)

Vo filme často spomínaná postranná choroba boli bolestivé problémy so slepým črevom. V tej dobe stopercentne smrteľná choroba.

Colette

Colette (2013)

Režisér sa knihou Rudolfa Vrbu s názvom "Utiekol som z Osvienčimu" inšpiroval v mnohých detailoch i celých scénach, ale vo výsledku je film o niečom úplne inom.

Reklama