Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Krátkometrážny
  • Horor
  • Dokumentárny
  • Akčný
  • Animovaný

Denníček (9)

Brutal Assault

Skvelým oddychom od neutíchajúceho tornáda filmov a vecí s tým súvisiacimi je pre mňa skok do tanečného kotla festivalu Brutal Assault. Tento rok (2019) sa tak udialo jubilejne už po 10-ty krát. Vždy skvelá atmosféra a úžasní ľudia sa každoročne postarajú o skvelé hudobné kolečko, ktoré absolvujem z Bratislavy až do podmanivých kulís vojenskej pevnosti Jozefov. Wellness musí byť.

 

Bol som: Brutal Assault 15 - Brutal Assault 24.

Brutal Assault

Games

Doháňanie herných restov, ako už samotný profil či početnosť filmových zásekov za mesiac naznačuje, má v súčasnosti nezanedbateľný vplyv na môj hororový nekronomikon oddaného diváka. Postupne sa ale váhy záujmu ustália. Ďakujem za pochopenie.

PSN profil

XBOX profil

Games

DEATH SCENES

Výpis častí série Death Scenes:

 

Pozor!!! Séria Death Scenes sa svojim DVD vydaním z roku 2006 dočkala aj nezmyselného prečíslovania. Ide pravdepodobne o chybu distribúcie, pretože nevidím žiaden zmysluplný dôvod, prečo by sa k tomuto ťahu mohol niekto uchýliť. Prekopať poradie, navyše keď séria prinášala divákovi historické a iné hnusácke zábery v časovej postupnosti (t.j. chronologicky) je číra demencia. Pre pochopenie ako sa to v skutočnosti má prinášam jednoznačné vysvetlenie.

 

Death Scenes (Nick Bougas, 1989, VHS) = Death Scenes 3: Los Angeles (DVD Release z roku 2006)
Death Scenes 2 (Nick Bougas, 1992, VHS) = Death Scenes 1: Manson (DVD Release z roku 2006)
Death Scenes 3 (Nick Bougas, 1993, VHS) = Death Scenes 2: Uncensored Scenes Of Death (DVD Release z roku 2006)

DEATH SCENES

MONDO CANE

Mondo cane je jeden z najznámejších tzv. mondo dokumentov, ktoré vo všeobecnosti nebývajú moc prívetivé a oddychové. Tento „shockument" trojice režisérov oboznamuje diváka s rôznymi praktikami všemožných svetových kultúr, avšak nesústredí sa na tie najväčšie a najkontroverznejšie postrehy, ale hlavne na vykreslenie normálneho ale rozdielneho spôsobu vnímania života rôzne po svete. Ale nebolo by to mondo, keby sa sem tam neprihodili aj nejaké nechutnosti (a to hlavne na zvieratách). Dokument disponuje zaujímavými informáciami, vizuálnou stránkou a hudbou na ktorej sa podieľal aj sám taliansky klasik Riz Ortolani. Taký dobrý, nie príliš násilný mondo dokument na úvod, ktorým keď prejdete, zistíte či má zmysel sa zamerať na tento druh materiálu.

 

Výpis voľnej série MONDO CENE:

1962 - Mondo cane

1963 - Mondo cane n. 2

1985 - Mondo cane oggi - L'orrore continua

1988 - Mondo cane 2000 - L'incredibile

1992 - Mondo Cane Teil IV

1993 - Mondo Cane Teil V

MONDO CANE

Mondo

Mondo (v preklade „svet") je druh exploitačného dokumentu, pseudo-dokumentu alebo filmu všeobecne – pojem známy prevažne z talianskej produkcie. Vyznačuje sa naturalizmom, kultúrnym kontrastom, šokujúcimi témami, vizuálnou detailnosťou, tabuizovanou erotikou, ale aj vtipom. Široký záber plný kontrastných tém sa neraz miesi s reálnym grafickým násilím na zvieratách a ľuďoch či s nepoškvrnenou krásou Afriky, aby sa účinok diváckeho šoku znásobil nad zamyslením sa nad otázkou – kto je väčším barbarom? Často krát toto opovrhnutie vychádza na „civilizovaného človeka".

 

K prelomovým pilierom žánru, ktoré sa postarali o štruktúru mondo filmu patria: titul Giana Gaspare Napolitana MAGIA VERDE z roku 1953, kabaretný eurotrip EUROPA DI NOTTE Alessandra Blasettiho z roku 1959 či zásek Cavaru, Jacopettiho a Prosperiho MONDO CANE definujúci kapitolu pre označenie danej kategórie.

Bez nich by mondo nebolo tým, čím sa nakoniec stalo.

 

Špecifiká mondo filmov:

- Ich obsah ČASTO krát podlieha vopred pripravenému scenáru a to aj v scénach, ktoré sa vydávajú za autentické či natočené skrytou kamerou. Predsa len je to film/dokument, ktorý má ako celok svoju štruktúru.

- Obsahujú okrem REÁLNYCH záberov aj tzv. FAKE scény, prípadne REKONŠTRUKCIU udalosti.

- Vo VAČŠINE prípadov to NIE SÚ iba kompilácie na téma smrť ako novodobé SHOCKUMENTY.

- Obsahom bývajú scény z rozvojových krajín, exotických lokalít afrických, arabských a iných provincií, či kultúrne odlišných území v porovnaní s vyspelými metropolami Talianska, Ameriky, Japonska, ... Vďaka značnej odlišnosti kultúr Japonska, Ameriky, Európy, ...sa v monde niekedy v konfrontácií stretávajú aj tieto vyspelé časti Zeme. Pre ich značnú rozlohu sa vždy môže nájsť niečo, čo by sa svojim charakterom hodilo vypichnúť ako odvrátená strana.

- Pre vyspelé krajiny sveta sú scény pre mondo vyberané tak, aby u diváka vyvolali: údiv z tabuizovaných praktík, scén a situácií s dôrazom na grafickú názornosť. Pre predstavu to môžu byť zábery zachytávajúce smrť zvierat a ľudí, sexuálne praktiky a erotiku, zvyky domorodých kultúr, popravy, barbarstvo vyspelej spoločnosti a zábavu, ktorá sa zvykne využívať pre konfrontáciu konzumnej spoločnosti so zeleným peklom krutej Afriky.

 

...a ďalšie.

Mondo

Letné kino Slovenskej národnej galérie

16. jún – 29. september 2012

 

Amfiteáter SNG, Rázusovo nábrežie 2, Bratislava
Premietacie dni: utorok a sobota o 21:00
Vstupné je jednotné – 2 €.

 

28.8. | utorok
2001: Vesmírna odysea
2001: A Space Odyssey, USA/UK, 1968, 141 min., r. Stanley Kubrick 

 

Majstrovské dielo Stanleyho Kubricka pôsobí na širokouhlom kino plátne neporovnateľne zdrvujúcejšie než v porovnaní s bežnou projekciou na domácom prehrávači z pohodlia kresla. To je  jednoznačne daný fakt.

Na samotné zavŕšenie “Letného kina Slovenskej národnej galérie“, ktoré uzavrela síce neplánovane, ale o to výraznejšie práve 2001: VESMÍRNA ODYSEA, som sa preto tešil a očakával strhujúci zážitok. Po tých X-DVD projekciách sa mala práve táto svojou výnimočnosťou zaradiť medzi tie najsilnejšie filmové zážitky, aké som mal možnosť vidieť. A stalo sa! Veľké širokouhlé plátno, výborné ozvučenie, “počasie na tričko“, otvorený priestor budovy SNG s nočnou oblohou na dohľad ako celková kulisa určená pre vesmírne divadlo pre smrteľníkov tu na Zemi, ukázala silu vyššej “filmovej“ moci. Vizuálny orgazmus umocnený silnou myšlienkou a precíznym spracovaním, ukázal svoju nadpozemskú silu a zároveň ešte výraznejšie pripomenul, aké malé sú ciele bežného človeka dnešnej doby reprezentujúceho ľudstvo. 2001: VESMÍRNA ODYSEA je filmovým monolitom, ktorý sme objavili v roku 1968. Stále ale nevieme čo s nájdenou kosťou... (29.08.2012, deň po projekcií).

Letné kino Slovenskej národnej galérie

HORROR SHORT

Televízny spot režírovaný Dariom Argentom pre spoločnosť A.I.M.A. (Associazione Italiana Malattia di Alzheimer).

 

CSFD odkaz: AIMA: Vicolo cieco (1999)

Odkaz pre zhliadnutie: AIMA

HORROR SHORT

VIDEO NASTIES

Pojem tzv. “Video nasties“ – filmov, ktoré na začiatku osemdesiatych rokov vo Veľkej Británii vzbudzovali vďaka VHS vydaniam na domácom trhu pohoršenie prameniace z brutality, násilia, otvorenej prezentácie sexu, užívania drog a iných ľudských nerestí, či obsahom orientovaným na deformáciu ľudského tela, gore vraždy, reálne zabíjanie zvierat apod., sa stali v tomto čase témou číslo 1 organizácie v skratke známej ako BBFC - British Board of Film Classification založenej už v roku 1912. O politickom tlaku, spoločenských turbulenciám a protestom z obidvoch strán barikády ani nehovoriac. Cenzori a ochrancovia mravu britskej spoločnosti rozhodli, že nejasnú situáciu, ktorá doposiaľ vládla na poli video zábavy, treba aj vďaka poburujúcim reakciám producentov a distribútorov konečne sprehľadniť. Voľná definícia zákona o vhodnosti a nevhodnosti – “Zakazujú sa filmy, ktoré majú tendenciu skaziť a narušiť ľudskú osobnosť, ktorá môže s ohľadom na všetky relevantné skutočnosti sa s materiálom nevhodného druhu v nich stretnúť v písanej, obrazovej, či zvukovej forme.“, zďaleka nepostačuje. Problémom je voľný výklad. Príkladom je zhabanie VHS nosičov s filmom The Best Little Whorehouse in Texas. Muzikál s Dolly Parton sa omylom považoval za pornografický materiál. Pobúrenie distribútorov, ktorí poriadne ani nevedeli čo môžu a čo nemôžu ponúkať svojim zákazníkom, vyvrcholilo v podobe uznania problému implementácie samotným BBFC. Spisuje sa presný zoznam titulov, ktoré budú stiahnuté z pultov požičovní, obchodov a celkovo z predaja na území Veľkej Británie. Vzniká neslávne slávny zoznam “Video Nasties“, ktorý bol po prvý krát zverejnený v júni roku 1983. Ani ten sa však nevyhol problémom a nejasnostiam.

 

Menovitý zoznam filmov z listu Video Nasties:

(update komentárov ku dňu 1.1.2021)

 

01) Absurd (Rosso sangue) 1981 UK UNCUT

02) Andy Warhol's Frankenstein (Flesh for Frankenstein) 1973 UK UNCUT

03) Anthropophagous: The Beast (Antropophagus) 1980 UK UNCUT

04) Axe (Lisa, Lisa) 1977 UK UNCUT

05) Beast In Heat, The (La bestia in calore) 1977

06) Beyond, The (E tu vivrai nel terrore - L'aldilà) 1981 UK UNCUT

07) Blood Bath (Reazione a catena) 1971 UK UNCUT

08) Blood Feast 1963 UK UNCUT

09) Blood Rites (The Ghastly Ones) 1968

10) Bloody Moon (Die Säge des Todes) 1981 UK UNCUT

11) Bogey Man, The (Boogeyman, The) 1980 UK UNCUT

12) Burning, The 1981 UK UNCUT

13) Cannibal Apocalypse (Apocalypse domani) 1980 

14) Cannibal Ferox 1981 

15) Cannibal Holocaust (1980)

16) Cannibal Man, The (La Semana del asesino) 1973

17) Cannibal Terror (Terreur cannibale) 1980 UK UNCUT

18) Contamination 1980 UK UNCUT

19) Dead & Buried 1981 UK UNCUT

20) Death Trap (Eaten Alive) 1977 UK UNCUT

21) Deep River Savages (Il paese del sesso selvaggio) 1972 UK UNCUT

22) Delirium 1979

23) Devil Hunter, The (El caníbal) 1980 UK UNCUT

24) Don't Go in the House 1979 UK UNCUT

25) Don't Go in the Woods ...Alone! 1981 UK UNCUT

26) Don't Go Near the Park 1979 UK UNCUT

27) Don't Look in the Basement 1973 UK UNCUT

28) Driller Killer, The 1979 UK UNCUT

29) Evil Dead, The 1981 UK UNCUT

30) Evilspeak 1981 UK UNCUT

31) Exposé 1976

32) Faces of Death 1978

33) Fight for your Life 1977

34) Forest of Fear (Bloodeaters) 1980

35) Frozen Scream 1975

36) Funhouse, The 1981 UK UNCUT

37) Gestapo's Last Orgy, The (L'ultima orgia del III Reich) 1977

38) House by the Cemetery, The (Quella villa accanto al cimitero) 1981 UK UNCUT

39) House on the Edge of the Park (La casa sperduta nel parco) 1980

40) Human Experiments 1979

41) I Miss You, Hugs and Kisses 1978

42) I Spit on Your Grave (Day of the Woman) 1978

43) Inferno 1980 UK UNCUT

44) Island of Death (Ta paidia tou Diavolou) 1976 UK UNCUT

45) Killer Nun, The (Suor Omicidi) 1979 UK UNCUT

46) Last House on the Left, The 1972 UK UNCUT

47) Late Night Trains (L'ultimo treno della notte) 1975 UK UNCUT

48) Living Dead at Manchester Morgue, The (Non si deve profanare il sonno dei morti) 1974 UK UNCUT

49) Love Camp 7 1969

50) Madhouse (There Was a Little Girl) 1981 UK UNCUT

51) Mardi Gras Massacre 1978

52) Night of the Bloody Apes (La horripilante bestia humana) 1969 UK UNCUT

53) Night of the Demon 1980

54) Nightmare Maker (Night Warning) 1982

55) Nightmares in a Damaged Brain (Nightmare) 1981 UK UNCUT

56) Possession 1981 UK UNCUT

57) Pranks (The Dorm That Dripped Blood) 1982

58) Prisoner of the Cannibal God (La montagna del dio cannibale) 1978

59) Revenge of the Bogeyman (Boogeyman II) 1983

60) Slayer, The 1982 UK UNCUT

61) Snuff 1976 UK UNCUT

62) SS Experiment Camp (Lager SSadis Kastrat Kommandantur) 1976 UK UNCUT

63) Tenebrae (Tenebre) 1982 UK UNCUT

64) Terror Eyes (Night School) 1981

65) Toolbox Murders, The 1978 UK UNCUT

66) Unhinged 1982 UK UNCUT

67) Visiting Hours 1982 UK UNCUT

68) Werewolf and the Yeti, The (La maldición de la bestia) 1975

69) Witch who Came from the Sea, The 1976 UK UNCUT

70) Women Behind Bars (Des diamants pour l'enfer) 1975 UK UNCUT

71) Zombie Creeping Flesh (Virus) 1980 UK UNCUT

72) Zombie Flesh Eaters (Zombi 2) 1979 UK UNCUT

 

Menovitý zoznam filmov neoficiálne označených ako Video Nasties z dôvodu unáhlenia, omylu či zámeny:

 

01) Blood Bath 1976

02) Island of Death (¿Quién puede matar a un niño?) 1976 UK UNCUT

03) Shogun Assassin 1980 UK UNCUT

04) Werewolf Woman (La lupa mannara) 1976

05) Xtro 1983 UK UNCUT

 

Dokumenty, ktoré sa fenoménom tzv. Video Nasties zaoberajú:

 

01) Ban the Sadist Videos! 2005

02) Ban the Sadist Videos! Part 2 2006

03) Fear, Panic & Censorship 2000

04) Video Nasties: Draconian Days (2014)

05) Video Nasties: The Definitive Guide 2010

VIDEO NASTIES

HNUS SEM, HNUS TAM

Už nejaký ten čas sa zvyknem špecializovať na klasický béčkový gore horor a na všeobecne inak do červena (krv) či do čierna (duša) ladené snímky filmového priemyslu šokujúcej kateGORiE. To v človeku nutne zanechá nejaké tie stopy. Či už pozitívne alebo negatívne, o tom sa dá polemizovať. Mňa film drsnejšieho razenia dalo by sa povedať obohacuje a súčasne fascinuje. Dokáže ma proste svojim obsahom a štýlom s pomedzi rozmanitého množstva ostatných filmových odnoží najviac zaujať.


Preto som si dovolil len tak pre zaujímavosť a inšpiráciu tých, ktorých to zaujíma, urobiť nasledujúci rebríček toho najdrsnejšieho filmového. Zdôrazňujem, že toto nie je nejaký všeobecný rebríček extrémnych šialeností od 18 rokov zostavený odborníkmi, resp. celosvetový prieskum, ale môj osobný výber z doteraz videných a posúdených filmových, krátkometrážnych a dokumentárnych materiálov. Čiže čisto subjektívny rebríček limitovaný ponukou.
PS – nedá sa ale povedať, že by som priamo vyhľadával tie najhnusnejšie kúsky, ide mi hlavne o kvalitu a naplnenie môjho filmového vkusu pokiaľ možno v čo najpočetnejšom množstve. Ale keď sa pritrafí nejaká tá zaujímavá nechutnosť, neváham :)

 

Najhnusnejšie filmy:

 

01) Cannibal Holocaust (1980)

02) Hei tai yang 731 (1988) & 2 & 3 & 4

03) Subconscious Cruelty (2000) 

04) Tokugawa onna keibatsu-emaki: Ushi-zaki no kei (1976)

05) Funny Games (1997)

06) August Underground (2001) & 2 & 3, ...a vlastne zhruba všetko od Vogela.

07) Gurotesuku (2009)

08) Angst (1983)

09) The Last House on Dead End Street (1977)

10) Srpski film (2010)

 

Najhnusnejšie kraťasy:

 

01) Aftermath (1994)

02) Za ginipiggu 2: Chiniku no hana (1985)..........& 1+ vrátane nasledujúcich častí série

03) 3 CORTES: Sozinho (2004), Coleção de Humanos Mortos (2005) a 06 Tiros, 60Ml (2005)

04) Torched (2004)

05) My Sweet Satan (1994)

06) Total Fury (2007) – GORETESKA

07) Terrifier (2011)

08) Brutal Relax (2010) – GORETESKA

09) Maniac (2011)

10) Kotori tachi no inai hanazono (1992)

 

Najhnusnejšie dokumenty:

 

01) Traces of Death (1993) ..........vrátane nasledujúcich častí série

02) Video Macumba (1991)

03) Faces of Gore (1999) & 2

04) Facez of Death 2000, Part Four (2000)

05) Orozco el embalsamador (2001)

06) Death Scenes (1989)..........vrátane nasledujúcich častí série (hlavne jej tretieho pokračovania)

07) Earthlings (2003)

08) Dimensione violenza (1984)

09) Addio ultimo uomo (1978)

10) Basic Autopsy Procedure (1961)