Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Komédia
  • Akčný
  • Dráma
  • Dobrodružný
  • Animovaný

Obľúbení režiséri (10)

Juraj Jakubisko

Juraj Jakubisko je svojrazna postava slovenskeho a dnes uz aj ceskeho filmu ktoreho invencnost a originalne filmove vnimanie z neho robia rezisera svetoveho formatu. Jeho filmy ako Perinbaba ci Tisicrocna vcela su uznavane fanusikmi filmu po celom svete. Jednoznacne jeden z najoriginalnejsich slovenskych reziserov.

John Landis

John Landis ma obrovsku zasluhu na scenaristickej uprave a nasledne rezii jedneho z najoriginalnejsich filmov svetovej kinematografie, filmu Blues Brothers. Genialne pretrasponoval originalnu myslienku vtedy este mladuckeho Dan Aykroyda ktory nemal s pisanim scenarov este skusenosti o dvoch bratoch zo sirotcinca ktori sa naplno upisali hudbe. John Landis Aykroydov napad nielen ze ukociroval (povodny Aykroydov scenar mal dvatsatnasobne vacsi rozsah ako dovoluje dvojhodinove spracovanie pribehu) ale ponechal mu povodnu lezernost a absurditou nabity scenar uspesne preniesol na filmove platno. Jeho film Blues Brothers ma cestne miesto medzi 500 najuspesnejsimi filmami vsetkych dob.

Jiří Menzel

Jiri Menzel sa zapisal do ceskoslovenskej kinematografie snimkami ktorych poetika dojima stale novych a novych divakov. Jeho citliva reziserska ruka dava vyniknut charakterom jeho postav v plnej clovecenskosti bez akehokolvek manierizmu ci znasilnovania. Filmy z jeho ruky plinu pokojne ako rieka ktora vie kde je jej miesto...

Mel Gibson

Mel Gibson je jeden z mala hercov ktoreho Hollywood cez jeho hranie naucil tocit velke filmy bez toho aby sa zapredal hollywoodskej masinerii komercializacie a vydobil si miesto jedneho z mala nezavislych hollywoodskych reziserov.

Luc Besson

Caro Bessonovych filmov spociva v istej naivite a prostote chlapca ktori si vie plnit svoje detske sny. Jeho scenare a filmy odrazaju stale detsku dusu tohto francuza ktory je navyse aj dobry obchodnik a vie svoje detske snivania uspesne predat.

Tony Scott

U Tonyho Scotta obdivujem remeselnu zrucnost ktora z kazdeho jeho thrilleru spravi spickovu oddychovu zabavu. Jeho rezia je prehladna a predsa dynamicka aby udrzala divakovu pozornost az do konca.

Richard Lester

Richar Laster si vybudoval pomyselny pomnik dvoma filmami. Ten prvy je Tazky den, Hard days night, a druhym najpresvedcivejsie prenesenie slavneho romanu Alexandra Dumasa na filmove platno, Traja musketieri.

Steno

Taliansky reziser Steno sa podpisal pod celu seriu blaznivych komedii ktore prichadzali na platno v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch minuleho storocia. Nech uz je kritika k jeho filmom akokolvek nepriazniva mne tento reziser a aj mnohym inym priniesol kopu blaznivych talianskych komedii z ktorych mnohe este aj dnes dokonale rozhybu branicou....

Martin Frič

Martin Fric je rezisersky zazrak ceskoslovenskeho filmu. Clovek ktory sa ucil rezirovat za pochodu sa casom vypracoval na jedneho z najvytazenejsich reziserov nielen predvojnoveho ale aj povojnoveho ceskoslovenskeho filmu. Jeho genialita spocivala v tom ze bol schopny tocit filme roznych zanrov a zakazdym mal vynikajuce vysledky. Svojim rezirovanim Janosika z roku 1935 mal velky podiel na vzniku slovenskej filmovej tvorby.

Ivan Reitman

Slovensky rodak z Komarna ktory dobil Hollywood jednym z najuspesnejsich boxoffice filmov v historii svetovej kinematografie, Krotitelmi duchov. Podpisal sa aj pod seriu dalsich uspesnych komedii osemdesiatych ci devatdesiatych rokov minuleho storocia. Jeho posledny film My Super Ex-Girlfriend sice nezozal ktovie aky uspech avsak vo mne zanechal nostalgicku spomienku na komedialny styl osemdesiatych rokov ktory sa este zaobisiel bez prizemneho ci vyslovene vulgarneho humoru. Verim ze Raitmanove filmy sa budu este dlho reprizovat a pripominat tvorcie usielie tohto uspesneho rezisera americkej komedie.

Ovládací panel
190. naj používateľ Veľká Británia
2 body