Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Krátkometrážny
  • Komédia
  • Animovaný
  • Dokumentárny

Obsahy (23)

Blue Movie

Blue Movie (1969)

Blue Movie zachytáva deväťdesiat minút z popoludnia, ktoré trávia muž a žena v posteli svojho bytu na Manhattane. Po spoločne strávených chvíľach sa obaja osprchujú a zapnú si televíziu. Rozoberajú spoločenské témy: vojnu vo Vietname, stávku smetiarov či newyorského starostu Johna Lindseya. Istý čas konverzujú, akoby boli v miestnosti sami, ale postupne si začnú uvedomovať prítomnosť kamery. V závere sa žena zapozerá priamo do nej a spýta sa: „Je to zapnuté?“.

Film tvorí súčasť rozsiahleho súboru, ktorý Warhol točil od leta 1966 do jesene 1967 a pomenoval ho Four stars. Celé 25-hodinové dielo bolo uvedené v pôvodnej podobe len raz, 15. a 16. decembra 1967, a potom bolo rozdelené na menšie časti. V spomienkovej knihe POPism Warhol uviedol, že filmy „pripomínali rané obdobie, kedy sme natáčali filmy len tak a nachádzali pôvab v dokumentovaní toho, čo sa dialo s ľuďmi, ktorých sme poznali. Boli ako život, ako záblesky našich životov, ktoré sa pred nami mihali - stali sa len raz a už nikdy sa neopakovali.“

Škriatok pána Edera

Škriatok pána Edera (1982)

Zvedavý a všetečný domáci škriatok Pumuckl zablúdi do truhlárskej dielne váženého majstra Edera kdesi uprostred Mníchova. Pretože je neviditeľný, narobí v dielni veľký rozruch, až kým sa neprilepí na hrniec s lepidlom. V tom okamihu ho majster Eder uvidí, i keď pred očami ostatných ľudí zostáva naďalej skrytý. Pumuckl a majster Eder sa skamarátia a škriatok v dielni udomácni. Čoskoro podnikne viacero výletov do susedstva, ktoré väčšinou končia nejakým šibalstvom, vyvolávajúcim všeobecný zmätok a chaos.

Cielo sulla palude

Cielo sulla palude (1949)

Dej talianskeho filmu, ktorý rozpráva príbeh svätej Márie Goretti, sa odohráva v 17. storočí. Dvanásťročná dedinská dievčina bola zavraždená, pretože sa bránila, keď ju neznámy muž chcel znásilniť.
Filmová biografia vychádza zo skutočných udalostí a podáva obraz o živote chudobných vrstiev a ich vykorisťovaní bohatými. Režisér Augusto Genina nakrúcal v čase Musoliniho diktatúry propragandistické filmy, po vojne sa však preorientoval na neorealizmus. Vo filme Cielo sulla palude sa popri realistických momentoch objavujú i scény symbolického a expresionistického charakteru.

Film ohne Titel

Film ohne Titel (1948)

V dedine plnej utečencov sa náhodne stretávajú režisér, herec a scenárista. Všetci sa nudia, a preto si vymyslia film, ktorý rozpráva neobvyklý príbeh sedliačky a predavača umenia, žijúcich na vidieku. Obaja sa milujú už roky, zo spoločenských dôvodov sa však nemôžu zosobášiť. Dievča bolo totiž mužovou slúžkou a bola od neho ekonomicky závislá. Po čase sa z predavača stáva nemajetný utečenec a zo sedliačky zámožná dcéra statkára.
Film podáva pôsobivý obraz všedného dňa v povojnovom Nemecku. Helmut Käutner, ktorý spolupracoval na scenári, obohatil film humornými dialógmi.

Don Giovanni

Don Giovanni (1955)

Dej filmu sa sústreďuje na dobrodružstvo dona Giovanniho (Cesare Danova), mladého španielskeho šľachtica, ktorý bezostyšne a s chorobnou posadnutosťou prenasleduje ženy. Otec jednej zo zvedených žien ho vyzve na súboj, no don Giovanni ho zabije. Následne pozve zo žartu na večeru kamennú sochu mŕtveho muža na večeru. Socha prekvapivo pozvanie prijme a na oplátku pozve dona Giovanniho na oslavu do svojej hrobky. Na nej jedna zo sôch dona Giovanniho zaškrtí a duša mladého zvodcu tak skončí v pekle.

Lorna

Lorna (1964)

Lorna je žena v domácnosti, ktorú ubíja jej spôsob života i svalnatý, ale nudný a apatický manžel. V deň výročia ich svadby odchádza muž do soľnej bane, kde pracuje, a Lorna sa vydáva k slepému ramenu rieky, kde si zapláva nahá. Trestanec, ktorý ju pri plávaní pozoruje, ju znásilní, len čo vylezie z vody. Lorna sa najprv bráni, potom však muža sama pozve do svojho domu. Čoskoro prichádza Lornin manžel Jim, ktorý skončil v práci skôr, pretože dostal voľno kvôli svadobnému výročiu. Má zlú náladu, pretože jeho kolega si z neho robil posmech a tvrdil, že nie je pre Lornu dostatočne mužný. Keď po príchode nájde manželku s cudzím mužom, dôjde k bitke a Jim oboch milencov zabije. Vzápätí sa zjavuje tajomný veštec z pekelného ohňa, karhá dvojicu za nemravný život, a prorokuje im večné zatratenie.

Film natočil „kráľ nahoty“ Russ Meyer, ktorý sa preslávil filmami ako Vixen (1968) a Beneath the Valley of the Ultra-Vixens (1979), v ktorých postupne odhaľoval telá hlavných hrdiniek. Lorna bola Meyerovým prvým serióznym pokusom o film s postrehnuteľnou zápletkou, prvý raz tu tiež hrá podstatnú rolu násilie. Snímka obsahuje aj mravné posolstvo, ktoré reprezentuje záhadný cudzinec. Ten sa vo filme objaví dvakrát: na začiatku, kedy varuje, že každý musí prevziať zodpovednosť za svoje skutky, a na konci, kedy pripomína, že každý musí za svoje hriechy platiť.

Nachts auf den Straßen

Nachts auf den Straßen (1952)

Sporiadaný otec rodiny a vodič kamiónu Heinrich Schlueter (Hans Albers) nájde pri jednej zo svojich ciest na diaľnici veľkú sumu peňazí a ponechá si ju. Akoby sa týmto prvým chybným krôčikom ocitol na šikmej ploche, podľahne taktiež zvodnej mladej Inge (Hildegard Knef), ktorá ho chce zapliesť do kriminálnych kšeftov. Jeho svedomie je však silnejšie a nakoniec ho privádza späť k manželke.

Luisa a Lotka

Luisa a Lotka (1950)

Sestry, dvojičky, ktoré boli v útlom detstve pri rozvode rodičov rozdelené a vôbec o sebe nevedeli, sa náhodne stretnú v prázdninovom tábore. Vymyslia rafinovaný plán, ako rodičov dať opäť dohromady.

Phffft!

Phffft! (1954)

Mark Robson natočil typickú americkú komédiu s Jackom Lemmonom v jeho druhej filmovej role. S filmovou partnerkou Judy Holliday predstavujú dvojicu, ktorá sa po ôsmich rokoch manželského spolužitia navzájom úplne odcudzila. Rozvedú sa, ale vzápätí im začne dochádzať, že majú oveľa viac spoločného, než si predtým mysleli. Zosobášia sa teda druhýkrát.

La donna nel mondo

La donna nel mondo (1963)

Tento celovečerný film je natočený na spôsob dokumentu skúmajúceho spôsoby, záľuby a milostné dobrodružstvá žien z celého sveta. Peter Ustinov, ktorý číta komentár, snímku charakterizoval ako „splnený sen voyeura“. Film podáva svedectvo o herečkách v bikinách na filmovom festivale v Cannes, izraelských ženách pri bojovom výcviku a kúpaní bez oblečenia a sexuálnom správaní na švédskom internáte. Film je štruktúrovaný ako vzdelávací program, ale Ustinovo žartovné rozprávanie diváka ihneď upozorní, že snímka má k vážnosti veľmi ďaleko.

Garden of Eden

Garden of Eden (1954)

Film Rajská záhrada rozpráva o zážitkoch, ktoré stretnú mladú vdovu Susan Latimore a jej dcéru Joan v nudistickej kolónii na Floride. Bývajú u Susaninho tyranského otčima J. Randolpha Latimorea, ale nedokážu ďalej znášať jeho panovačnosť a manipulovanie. Keď sa naskytne príležitosť, odídu preč, ale pokazí sa im auto. Na pomoc im prídu obyvatelia neďalekej nudistickej kolónie a navrhnú mladej mame i dievčaťu, aby v kolónii zostali, kým nebude auto opravené. Susan nahé telá okolo najprv desia a nie je jej príjemná hlavne skutočnosť, že všetko vidí i Joan. Behom krátkej doby si však Susan uvedomí, aký zdravý je nudistický spôsob života a zapojí sa do života kolónie. Keď príde Latimore, aby dcéru s vnučkou odviezol domov, prejde rovnakým vývojom a tiež sa v tábore usadí. Nudizmus z neho urobí omnoho lepšieho človeka. Film síce zachytáva nahých mužov a ženy pohromade, ale dôsledne sa vyhýba zobrazeniu celej postavy.

Syndróm Titaniku

Syndróm Titaniku (2009)

Moderátor nestarnúcej televíznej relácie Ushuaïa Nature, Nicolas Hulot, sa vo Francúzsku stal pre široké publikum synonymom ochrany životného prostredia. Od roku 1995 sa otvorene angažuje za ekológiu, na mediálnej i politickej scéne, prostredníctvom svojej Nadácie pre prírodu a človeka.
V dokumentárnej snímke Syndróm Titaniku je jeho postoj ešte radikálnejší.

Časy hodovania sa skončili

Časy hodovania sa skončili (2009)

Demokraticky zvolený prezident a jeho najbližší spolupracovníci sa chystajú na oslavu štátneho sviatku. Ale ráno v deň oslavy, keď prezident vstane, nájde krajinu v plameňoch a ulicami sa šíri nepokoj.
Napriek situácii nechce čeliť realite a odmietne odstúpiť. Zdrvený upadá do hlbokého duševného zmätku nad tým ako sa to vyvinie.
Režisér brilantne zladil politické aspekty, Shakespearovskú drámu a určitý Karibský spôsob vnímania tragédie. Na zámku v oblakoch sa odohráva zákulisný obraz konca moci.

Postavy v krajině

Postavy v krajině (1970)

Dvojice zběhů prchá nepojmenovanou zemí v Jižní Americe a snaží se překročit státní hranici, při tom je ale neustále pronásledována helikoptérou a armádou vojáků. Ti dva, MacConnachie a Ansell, mají ruce spoutané za zády, nemůžou se zastavit, nemůžou si odpočinout. Doufají, že ten děsivý sen, který prožívají, brzy skončí. Jsou to zločinci, nebo jen dezertéři? Proč musí dlouhé kilometry utíkat pustou krajinou bez jistoty, že se dožijí zítřka?

Samson

Samson (1961)

Židovský študent Jakob Gold sa dostane do väzenia po tom, čo v šarvátke nešťastnou náhodou zabije svojho spolužiaka. Medzitým vypukne 2. svetová vojna a Jakob sa dostane z väzenia, len aby sa opäť stal väzňom, tentokrát vo varšavskom ghette. Po úteku sa ocitá sám na "árijskej" strane múru, oddeľujúceho ghetto od zvyšku Varšavy, v pasci pod všadeprítomnou hrozbou odhalenia a smrti. Napriek okolnostiam sa však rozhodne konať a zobrať svoj život späť do vlastných rúk.

Kletba kočičích lidí

Kletba kočičích lidí (1944)

Ve volném pokračování klasického hororu KOČIČÍ LIDÉ pokračují osudy několika postav, stižených podivnou kletbou. Šestiletá Amy Reed je dcerou Olivera Reeda a jeho druhé ženy Alice. Amy má velkou představivost a někdy není schopná rozlišit fantazii od skutečnosti. Protože nemá žádné opravdové přátele, vytvoří si kamarádku ve svých představách. Otce to patřičně vyděsí, neboť dívčinou přítelkyní je jeho předčasně zemřelá první manželka Irena, která se za svého života měnila v dravou kočkovitou šelmu...

Dr. Hermanová

Dr. Hermanová (2009) (relácia)

Spoznajte ľudí, ktorí nechcú zostať so svojím problémom sami.

Medvedia hora

Medvedia hora (1997)

Po celé generácie bola Medvedia hora mierumilovným a kľudným domovom miestnych indiánov. Zdalo sa, že nič nemôže zničiť ich divoký raj. Naviac ich ochraňoval neohrozený a silný muž Jeremiah. Ziskuchtiví a zlí stavitelia však teraz majú s horou iné plány. Našťastie sa na Divokom západe objaví dvojica záchrancov - Nicole a Dylan, ktorí spolu s Jeremiahom, indiánmi a medveďom začnú za záchranu svojej divočiny bojovať.

Doktorka Quinnová - Doktorka Quinnová

Doktorka Quinnová - Doktorka Quinnová (1993) (epizóda)

Osudy statočnej ženy, lekárky pôsobiacej na divokom západe. Jane Seymour ako mladá lekárka Michaela "Mike" Quinn po náhlej smrti svojho otca opúšťa rodný Boston a sťahuje sa do malého mestečka Colorado Springs. Jeho milým a ústretovým obyvateľom však musí denne dokazovať, že aj v náročnej lekárskej praxi sa hravo vyrovná mužom. Pilotný film k seriálu.

Reklama

Ovládací panel
160. naj používateľ Slovensko
33 bodov