Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Komédia
  • Akčný
  • Horor
  • Dráma
  • Animovaný

Obľúbené seriály (10)

Buffy, premožiteľka upírov

Buffy, premožiteľka upírov (1997)

Nevidím zmysel popisovať genialitu tohto seriálu. Kto videl len pár častí a dal prednosť predsudkom, je to jeho vec. Nikto nám ostatným totiž nemôže zobrať dokonalosť Buffy. Ani trápnych priemerných 51% na CSFD a kopec rádobyvtipných komentárov.

Mestečko South Park

Mestečko South Park (1997)

Po prvých troch slabších sériách prichádza nadčasová jazda plná nekorektného humoru a (pozor!) inteligentného presahu, ktorý nemá obdoby. Trey Parker a Matt Stone ukázali, že vždy stáli na strane zdravého rozumu (viď. Michael Jackson, Britney Spears, či nakladačka všetkým náboženstvám vrátane militantného ateizmu). Do kolónky svetonázor odteraz píšem "South Park".

Simpsonovci

Simpsonovci (1989)

Simpsonovci sú pre mňa veľmi špecifickým seriálom. Majú svoj vlastný unikátny zmysel pre humor. Skoro nikdy sa pri Simpsonovcoch nahlas nesmejem, no napriek tomu ich pokladám za jeden z najvtipnejších seriálov, aké kedy okupovali plastové bedne. Ich humor je ťažko definovateľný, opísať to ako popkultúrne narážky a sociokultúrnu paródiu by bolo veľmi obmedzené. Ďalšou výnimočnou vlastnosťou seriálu sú príbehy navrstvené z mnohých ďalších. Skoro každý diel sa skladá z viacerých príbehov, ktoré na seba absurdne nadväzujú. Diel začne pri jednom príbehu, prehupsne k druhému a skončí pri niečom úplne inom. Takto si tvorcovia "ničia" aj tri či štyri námety na samotné diely v jednej časti. A ja ich za tento odvážny krok budem navždy bezbreho obdivovať. Kto iný má na toto (aj po vyše 400 častiach) gule?

Futurama

Futurama (1999)

Nemá cenu riešiť, či sú lepší Simpsonovci alebo Futurama, obe seriály sú to najlepšie, čo kedy bežalo v bedni zvanej televízia. Futurama disponuje dostatkom skvelých postáv a nekorektného humoru, ktorý vydržal vo všetkých piatich sériách a na rozdiel od niektorých som nenašiel žiadnu sériu, ktorá by nejako zaostávala. Je len jedna vec, v ktorom vyniká Futurama nad Simpsonovcami - príbehy. Kým Simpsonovci sú založení na prekonávaní klišé, vo Futurame (okrem toho) máme aj úžasné príbehy (hlavne v neskorších sériách). A keď hovorím úžasné, tak hovorím úžasné - proste námety a pointy filmov, z ktorých by mohli byť postavené mnohé poviedky, či filmy a pritom sú od tvorcov jedného šialeného sci-fi "sitcomu". Tie príbehy robia zo seriálu niečo viac ako len komédiu/paródiu, čo si ja osobne strašne cením. Ľudia, čo majú napozeranú Futuramu, azda budú vedieť, o čom hovorím. EDIT: (7.9.2013) šiesta a siedma séria sú citeľne horšie ako "pôvodný" seriál. Sú tam asi len dve či tri časti, ktoré ako tak dosahujú prepracovanosť zápletok prvých sérii a aj humor ako taký sa zredukoval na rutinu a opakované vtipy. Škoda, skončil práve skvelý seriál a čo je ešte horšie, nie je mi za ním ľúto.

Firefly

Firefly (2002)

Joss Whedon je génius a Firefly je najlepší hraný seriál nového tisícročia. Dokonalý mix sci-fi, westernu s úžasne napísanými postavami, v ktorých sa Whedonovi neuveriteľne podarilo prerobiť komiksovosť charakterov tak, že dokonale fungujú aj v reálnom svete a sú to skutočne ľudské bytosti a nie len postavy hrané hercami. Škoda len, že to tak skoro skončilo, dvojka Mal a Inara je neodolateľný "pár". A čínština ešte nikdy nebola tak cool!!!

Nahoru a dolů

Nahoru a dolů (2009)

"There is no I in team, but there is U in cunt." Danny McBride sa definitívne zapísal do dejín a na svet priviedol postavu, ktorá sa už teraz stala kultom. Kenny Powers je kolosálny dement, ktorý na míle predbieha hocičo, čo stvárnil Will Ferrell. Sexistický, xenofóbny, arogantný, vulgárny, egocentrický bastard, ktorého si nemožno nezamilovať. Žiadna servítka pred ústami, fuckovačka od prvých minút, nahé ženské a brutálny hrubozrnný humor. Vrcholom sú motivačné prejavy Kennyho Powersa a to nielen z jeho legendárnej audioknihy I'm fuckin' in, you're fuckin' out... "I'm the man who has the ball. I'm the man who can throw it faster than fuck. So that is why i am better than everyone in the world. Kiss my ass and suck my dick... everyone. "

Community

Community (2009)

Úžasne napísané postavy, skvelé zápletky, brilantný casting, popkultúrne odkazy a jemná sebaparódia. Chevy Chase ma našliapnuté na riadny comeback - priam exceluje... tak ako všetci ostatní!

Batman: Odvážny hrdina

Batman: Odvážny hrdina (2008)

Brilantný seriál s premrštenou komiksovou akciou, skvelým humorom a kvantom najfantasknejších hrdinov (moji obľúbení sú drzý buddy Green Arrow a melancholický Red Tornado) i zloduchov. Väčšina dielov je v štýle komiksovej absurdity odpútanej od akejkoľvek reality ("I remember when I was only responsible for a single city instead of a country, planet, solar system, and overall existence of all known life."), kde Batman je najväčší kapo široko-ďaleko, vždy má všetko premyslené a s chladnou hlavou na konci vyberie eso z rukáva. A to je jedno kde, či v Gotham City, pod morom, vo vesmíre, v galaxii, na divokom západe, počas prvej svetovej vojny, v budúcnosti, miniatúrne zmenšený, v tele ženy, či roztrojený alebo ako bábätko. No napriek takto nasadenej atmosfére dokáže seriál prekvapiť, hlavne v druhej série začínajú hrdinovia umierať (!) jeden za druhým a niektoré diely sú až mrazivé (Chill of the Night, The Knights of Tomorrow) a príbehy prekvapivo inovatívne.

Machři a šprti

Machři a šprti (1999)

Hlavné postavy nekonajú, tak ako by mali, príbehy sa nekončia tak, ako by bolo najlepšie, no o to je seriál ľudskejší a o to sú tie okamihy, keď sa niečo skončí dobre čarovnejšie a výnimočnejšie. Skvelá atmosféra začiatku 80tych rokov, výborný soundtrack, úžasný scenár plný humoru a úplne brilantný casting. Najviac som si obľúbil trio Sam/Neal/Bill, no na konci posledného dielu mi bolo smutno za každou jednou postavou. Zabiť toho, kto tento seriál zrušil.

Temný prípad

Temný prípad (2014)

Dal som to na jeden šup. Už vzhľadom na to, že sú 90 minútové filmy, ktoré ma nudia, je táto miniséria fascinujúca tým, aká je pohlcujúca. Pritom ani neide na šok ako American Horror Story, ale precízne pracuje s príbehom a pomaly dávkuje jednotlivé stopy a zvraty. A atmosféru! Čo špeciálne oceňujem, to je žánrové zakotvenie. Dokonalejšie prevedenie southern gothic do filmovej podoby si nedokážem predstaviť. Taktiež inšpirácia weird fiction a Lovecraftom je do očí bijúca hlavne pri spôsobe vyrozprávania príbehu (3/4 flashbacky, záverečná štvrtina v podstate jedna jazda smerom k cieľu). Oukej, má to aj svoje chyby, keby som sa v tom chcel vŕtať, tak niektoré zvraty boli trochu účelové a záver mohol byť aj efektnejší (vadí mi tu v podstate len odklon od rozprávania príbehu cez hlavné postavy a vstup "vševedúceho rozprávača" do príbehu na konci predposlednej časti). Ale aj tak je to seriálová špička a tlieskam tomuto trendu nakrúcať žánrovky, kde každá séria je iný ucelený príbeh.