Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Akčný
  • Komédia
  • Horor
  • Krimi

Recenzie (168)

plagát

Antarktida (2020) (seriál) 

Neuveriteľné, že táto srágora má druhú sériu. Dopozerané len s prstom na plný plyn fast forward - posledná časť mi ubrala len rekordné 4 minúty života. Klasický prípad, keď traja upotení scenáristi v zaparenej kancelárii vymýšľajú svoje geniálne zápletky a kombinácie, ktoré diváka určite odrovnajú - a pritom taká blbosť.

plagát

John Wick 4 (2023) 

Čo to tu tí ľudia hodnotia? Z poctivého akčného filmu chcieť spraviť niečo oveľa viac, a skončiť s oveľa menej. Chápem, že John Wick 4 je načančaná rozprávka pre dospelých. Ale ani po absolútnej akceptácii toho, že nakuknutie do saka (kukuk) odráža náboje, nevidím nič okrem pár dobrých dizajnových kúskov v nudnej a často topornej choreografii. Keanu Reeves občas hrá až tak, že pritom mrká a tiká, a nikomu z réžie/kamery/strihu to zjavne neprekáža, však aj tak ide o štýl, či čo. A Douglas zapne projektívnu autohermeneutickú fenomenológiu štrukturalizmu, aby v ďalšej povrchnej nude zažil kognitívny orgazmus z objavu novej podstaty priateľstva až nanaratívnu smrť.

plagát

To Catch a Killer (2023) 

Mne príde, že vekom hlúpnem. Logicky by som mal byť teda tolerantnejší k žumpám. Prečo to nefunguje? Lebo kanadský Bolek Polívka je borcom triatlonu v medzimrakodrapovej nočnej strelbe! Na papieri tie zúfalé dialógy a nezmyselné scény možno vyzerali cool. Neviem sa rozhodnúť, či výraz vyoraná myš hlavnej hrdinky je subtílna herecká reakcia po čítaní scenára, alebo je to naozaj "hrané". Keby skončil 5 minút po začatí, bol by to aspoň zaujímavo výzerajúci, trestuhodné nedokončený film, a nie 110 minút ako za trest.

plagát

Šťastné údolí - Série 2 (2016) (séria) 

Objektívne by som hodnotil ešte nižšie, nebyť anglicky skromných 6 dielov. Rádovo horšie prvej série. Neustále krúženie okolo toho, ako je každá z postáv životne traumatizovaná. Každý deň v preplnenej zasadačke 15 detektívov s inštrukciami, s nulovou bilanciou (za 6 dielov) - riešenie im musí doslova na nos nasilu zavesiť náhodný svedok - len toľko ku "krimi" aspektu. Odporúčam fanúšikom drám o traumatizovaných policajtoch a ich blízkych. 2.5 (Kde sú Bosch alebo Jimmy Perez, keď ich potrebujem? Prosím chráň ma od série tretej)

plagát

Ďáblova hodina - Série 1 (2022) (séria) 

5 dielov topornej snahy o nejaký dej, aby nám to všetko v šiestom vytmavili - a to komplet polopatisticky, aby aj tí najmenej chápaví mali pocit, že videli niečo strašne chytré. Pritom stačilo normálne skromných 90 minút. Ani P.K.Dick nepísal svoje poviedky 5x dlhšie ako sa patrí, aj keď by pri tom zjedol všetkých prítomných scenáristov. Ale vraj to tu funguje, tak ok:D

plagát

Volejte Saulovi - Série 6 (2022) (séria) 

10 epizód nafúknutých do 13 epizód. Namiesto úpornej snahy ukázať nám, čo sa stalo po BB, v podobe nudných čiernobielych únavne popisných epizód, si mohli tvorcovia spraviť sequel alebo čo. Sorry ako. Všetky prepojenia s BB (okrem Hanka, prirodzene zakomponované v priebehu epizód) - silené a trápne. Len aby nám NÁHODOU neušla do najstrapatejšieho klbka zmotaná tragédia, morálna a ľudská obludnosť celého. Sorry ako, točíte seriály, ktorých esencia úspechu popri zručnosti a umeleckom kumšte tkvie práve v zločine a zločinnej činnosti. Tento fakt neodčiníte, tým, že na konci úzkostlivo celý príbeh zreálnite v treste a jeho akceptovaní - zrazu ten zábavný zločin prestane byť zábavný (akurát zhodou náhod na jeho konci, takže sa znudíme len nejaké 3-4 hodiny). Postavy príbehu, rovnako tak seriál a jeho tvorcovia, sami využívajú zločin ku svojmu prospechu. No way around it baby. 3.5

plagát

Oddelenie - Season 1 (2022) (séria) 

Obsah jedného celovečerného zvodne natočený do seriálu. Veľmi zvodne, láka na niečo hlbšie a viac, robí dojem akejsi kritiky korporátu, či sociálneho komentáru, pritom je to len projektívna blbosť s priehršťou čiernych skvŕn (každý si tam poľahky nájde niečo, aby sa mohol cítiť múdro). Škoda zaujímavej premisy, však každá z hlavných, a väčšina vedľajších postáv, okrem Helly R, sa správa idiotsky - rovnako tak vnútri i vonku.  Celý podnik, zvonka i zvnútra s jeho otravnými mantrami pôsobí len ako ďalšia lightová odnož scientologických sračiek, ktoré sú otravné a otravnejšie, i keď pekne zabalené. Trápne useknutý koniec celého seriálu, ale aj jednotlivých častí, ako z 90.tych, v snahe vytvoriť napätie tam, kde zúfalo chýba, ho len degraduje. Mohlo byť super, bez tej pózeriny.

plagát

Knick: Doktoři bez hranic - Série 1 (2014) (séria) 

Rozmýšľam, či to nebude najlepší seriál, aký som videl - rozhodne v kompaktnosti a diabolskej úspornosti podania. V rozmedzí pár hodín predostrie toľko tém koľko nám len dovolí náš intelektuálny rozhľad a drzo uchýlným spôsobom do tváre šmarí moderný život so všetkou jeho dobitou, špinavou masou. Znovu a znovu si musíme pripomínať, že od tohto (a I.sv.v) nás delí ledva storočie a stále sme v tom po uši namočení a pomočení.

plagát

Ozark - Season 1 (2017) (séria) 

Nemôžem uveriť, našiel som seriál, v ktorom snáď každá postava je výborne napísaná a adekvátne herecky podaná. Netrpí supercool komixovým hláškovaním ako každý druhý film a seriál dneška (napr. taký velice cenený Money Heist vyvolávajúci veľmi častý a akútny facepalm syndróm). Bavilo ma tu všetko okrem zdĺhavých retrospektívnych častí. Oproti geniálnemu Breaking Bad je Ozark skôr civilný a takmer nejde cez čiaru uveriteľnosti - a aj v tých prípadoch seriál sám seba komentuje v zmysle ´niekedy sa to proste znenazdajky všetko dojebe, inokedy máš len kurva šťastie i keď sa tvoj život pritom v mihu obráti na úplne inú cestu´.

plagát

Království zombie - Série 1 (2019) (séria) 

Vyzerá to tak pekne, však celý čas som si hovoril, či sa tá námaha a prostriedky nedali minúť aj lepšie ako na hentaký neveľmi zaujímavý zombie námet podľa komixu.