Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Akčný
  • Animovaný
  • Krimi

Obľúbené filmy (10)

Dokonalý trik

Dokonalý trik (2006)

Are you watching closely? Každý kúzelne dobrý film sa skladá z troch častí. Prvou je Prísľub (The Pledge). Chris Nolan, čoby kúzelník strieborného plátna, vás ústami Michaela Cainea vtiahne do zdanlivo pomäteného, no obyčajného príbehu dvoch mladíkov, ktorí sa chcú stať kúzelníkmi. Vďaka nechronologickému radeniu scén vám dá možnosť nahliadnuť ďalej, aby ste videli, že ide o niečo obyčajné, čo samozrejme nie je pravda. Druhé dejstvo sa nazýva Premena (The Turn). Nolan učiní z banálneho príbehu, psychologickú drámu a vojnu postáv. Neviete či si máte viac vychutnávať napätie, ktoré medzi nimi vládne, ich neľútostný súboj, túžbu po pomste, vlastnú ctižiadosť alebo fakt ako je to všetko výnimočne zahrané vynikajúcim Hughom Jackmanom a Christianom Baleom. Postupne vybuduje príbehy oboch postáv, aby si ich vzápätí obe vzájomne rozšliapali a zmizli v nenávratne. V tejto chvíli neviete, ktorú postavu nenávidieť viac. Až teraz začnete pátrať po skutočnom tajomstve, ale ako každý divák kúzelníckeho vystúpenia ho v skutočnosti ani nechcete nájsť. Chcete sa nechať oklamať, unášať sa na mrazivej vlne tohto snímku a preto ešte netlieskate. Netlieskate, pretože takáto zmena, alebo zmiznutie nestačí. Musíte to jednoducho vrátiť späť. Preto má každý trik aj tretiu - tú najťažšiu - časť, ktorú voláme Vyvrcholenie (The Prestige).

Zmiznutie Eleanor Rigby: ON

Zmiznutie Eleanor Rigby: ON (2013)

"We'll never get to where we were. Where was that? Someplace good." Him ani Her sa nedá hodnotiť osobitne, len ako celok, pretože len vtedy sú úplné. Mám bližiše (neznamená to, že sa mi viac páči) k Jeho verzii, no bez Jej by to nebolo kompletné a nemalo v podstate zmysel. Samotný príbeh je veľmi zaujímavý, nesnaží sa všetko zjednodušovať práve naopak, necháva diváka subjektívne premýšľať a vživať sa do postáv. Tie sú výborne napísané a ešte lepšie zahrané, takže vo výsledku tu máme vynikajúci a hlavne originálny snímok ako po stránke formálnej, tak aj po obsahovej.

Jeden deň

Jeden deň (2011)

"She made you decent, and in return you made her so happy, so happy, and I will always be grateful to you for that." Nie som fanúšikom romantických filmov, no tento ma skutočne dostal. Nápadité rozprávanie, veľký priestor pre diváka na premýšľanie, kvalitné herecké výkony, podmanivý soundrack a britský akcent. To všetko v kope vytvára veľmi dojemný snímok, ktorý sa oplatí vidieť. "Whatever happens tomorrow, we had today."