Reklama

Reklama

Marlin Perkins

Marlin Perkins

nar. 28.03.1905
Carthage, Missouri, USA

zom. 14.06.1986 (81 rokov)
Clayton, Missouri, USA

Biografia

Richard Marlin Perkins bol zoológ, známy najmä z pôsobenia v televíznom seriáli Kráľovstvo divočiny. Narodil sa ako najmladší z troch synov Josephovi Dudley Perkinsovi a Mynte Mae Perkinsovej, rod. Millerovej. Po základnej škole nastúpil v roku 1919 do Wentworthskej vojenskej školy. Tu demonštroval svoju fascináciu hadmi, keď na izbe choval Modrého Racera (Coluber constrictor foxii). Dostal sa do problémov, keď ho jedno popoludnie prichytili, ako s ním cvičí na trávniku za kasárňami.

Chvíľu navštevoval univerzitu v Missouri, ale štúdium zanechal a išiel pracovať ako robotník do st. louiskej zoo. Takto začala kariéra jedného brilantného zoológa. V roku 1928 sa stal kurátorom plazov, potom bol najatý ako kurátor v zoo v Buffale, kde sa v roku 1938 stal riaditeľom. V rokoch 1944 až 1962 bol riaditeľom zoo v Chicagu, ktorá sa počas jeho pôsobenia stala známou na celom svete, vďaka televíznej relácii Zoo Parade, vysielanej v rokoch 1949 až 1957 na NBC.

V roku 1962 sa vrátil do st. louiskej zoo, ale už ako riaditeľ. Tu s producentom Donom Maierom začal pracovať na myšlienke nového televízneho programu - Kráľovstva divočiny, ktorý mal premiéru 6.1.1963 a v originálnej produkcii sa vysielal 27 rokov. Program získal štyri ceny Emmy od Národnej akadémie televízneho umenia a vedy, a bol prvý televízny seriál, ktorý získal označenie "Doporučené pre rodinné sledovanie" od Národnej asociácie rodičov a učiteľov (PTA).

Jeho televízna kariéra získala obrovský ohlas. Perkins sa stal obhajcom ohrozených zvierat, pomohol založiť Wild Canid Survival and Research Center (WCSRC) v blízkosti St. Louis, čo je nezisková organizácia, zaoberajúca sa ochranou, chovom a výskumom vlkov a ďalších divokých psovitých šeliem.

Vzhľadom k tomu, že Walt Disney zinscenoval hromadnú samovraždu lumíkov (nórsky hlodavec) pre svoj film White Wilderness (1952), opýtal sa ho novinár CBC Bob McKeown, či by urobil to isté. Parkins ho požiadal, aby vypol kameru a vo svojich sedemdesiatich rokoch udrel šokovaného McKeowna do tváre.

Od Kráľovstva divočiny odišiel v roku 1985 pre zdravotné problémy. Zomrel v roku 1986, vo veku 81 rokov na rakovinu. Do svojej smrti bol riaditeľ emeritus st. louiskej zoo. V roku 1990 bol uvedený do st. louiskej siene slávy a v rodnom meste Carthage mu na jeho počesť postavili sochu.

milhouse86

Herec

Dokumentárne
1963

Kráľovstvo divočiny (seriál)

Hosť

Reklama

Reklama