Reklama

Reklama

Martin Palúch

Martin Palúch

nar. 1977
Banská Bystrica, Československo

Biografia

Martin Palúch v roku 2001 ukončil štúdium filmovej vedy na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU v Bratislave. Pôsobí ako samostatný vedecký pracovník v Ústave divadelnej a filmovej vedy CVU SAV v Bratislave. Zároveň prednáša a je vedúcim Katedry filmovej dokumentárnej tvorby na Fakulte dramatických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici a vedie seminár o dejinách a teórii dokumentárneho filmu v Ateliéri réžie dokumentárneho filmu na FTF VŠMU v Bratislave.

Je autorom mnohých článkov a odborných štúdií z oblasti teórie a dejín filmu, spoluautorom monografie "Herec Ivan Palúch" (2008) a autorom knižnej publikácie "Vnem v zrkadle fotografie a filmu" (2010). V roku 2015 mu vyšla obsiahla publikácia "Autorský dokumentárny film na Slovensku po roku 1989" a v roku 2017 monografia "Cenzúra a dokumentárny film po roku 1989".

V roku 2021 bol režisérom a scenáristom stredometrážneho televízneho dokumentárneho filmu Herec Ivan Palúch. Film Odpočítavanie – posledný film Ivana Palúcha je jeho dlhometrážnym režijným debutom. Film mal svetovú premiéru na MFF Cinematik v Piešťanoch, kde získal Cenu Literárneho fondu Cinematik.doc.

ASFK

Režisér

Scenárista

Reklama

Reklama