Reklama

Reklama

Christopher Young

Christopher Young

nar. 28.04.1957 (66 rokov)
Redbank, New Jersey, USA

Biografia

„Som rád za každý film, ktorý dostanem a pri každom zdvihnutí pera dúfam, že sa ako skladateľ opäť o niečo zlepším."

Aj pre niektorých fanúšikov filmovej hudby může byť tento rodák z New Jersey menej známym pojmom. Christopher Young skladá hudbu od 80. rokov minulého stororočia, no jeho meno zostáva stále v tieni najslávnejších. Nemá svoj vyhranený, nenapodobiteľný štýl ako oni a v mnohých jeho kompozíciách je cítiť ozveny ich kľúčových diel. Najväčším bremenom na jeho pleciach bola dlho nálepka "Mr. Horor". Čomu sa ostatne diviť, keď tretinu jeho filmografie tvoria horory a sci-fi filmy a v jeho najznámejšom diele vdýchol život pekelníkovi Pinheadovi? Napriek tomu všetkému ale zostáva Christopher Young niekým, od koho sa máte čo naučiť a kto pre vás môže byť inšpiráciou. Minimálne pre jeho nezomierajúcu lásku k hudbe, pevnú voľu rozvíjať svoj talent a schopnosť zmieriť sa s nenaplniteľnosťou tých najväčších životných snov.

Krátko po štúdiu hudbu na massachusetskej Hampshire College a poste graduálneho stupňa na North Texas State University, konkrétne v roku 1980, sa Chris Young vybral do Los Angeles, kde sa živil ako džezový bubeník a perkusor. A tu sa po prvý krát zamiloval - do hudby Bernarda Herrmanna, ktorá pred ním otvorila nový svet. "On robil všetko to, čo som vždy chcel robiť i ja. Zamiloval som sa do jeho hudby skôr, než som si uvedomil, že bol napísaná pre film," hovorí Young. Plný entuziazmu a vytýčených cieľov sa prihlásil na prestížnu Filmovä školu UCLA, kde sa popri hodinách s pedagógom, skladateľom Davidom Raksinom stretol s množstvom ľudí z oboru. Jeden z nich, Stephen Carpenter, sa zrovna púšťal do nakrúcania béčkového hororu The Dorm That Dripped Blood a Chrisovi ponúkol rolu skladateľa. Išlo o študentský film, no tvorcom sa ho podarilo predať väčšej distribučnej spoločnosti (New Image) a pre Younga sa tak stal jeho "veľkým" filmovým debutom. Debutom, ktorý znamenal začiatok jeho dlhej a košatej kariéry a ktorý ho na dlhú dobu uväznil do tónov filmovej hrôzy.

V obkľúčení filmovej hrôzy a brakového sci-fi

Od 81-ého do 87-ého boli Youngovi ponúkané výhradne sci-fi braky ako Godzilla 1985, Def-Con 4, Barbarian Queen alebo Invaders from Mars. Zlom v jeho kariére nespravilo ani pokračovanie úspešnej hororovej hitovky Nočná mora z Elm Street. Young, plný nádejí, zmobilizoval za neadekvátne maličký honorár všetkých svojich kamarátov zo školských čias a zostavil si pre svoju partitúru dovtedy najväčší orchester štyridsiatych hudobníkov. Zle prijatému filmu však nepomohla ani reputácia úspešného predchodcu a prepadol.

Dva roky po neúspechu s Freddym Kruegerom, konkrétne v 87-om, prišla Youngovi zákazka menom Hellraiser. Celovečerný režijný debut spisovateľa krvavých románov Clive Barkera sa javil byť iba ďalším B-čkovým hororom, no nakoniec sa stal inovatívnym hororom kultových rozmerov, pre ktorý Young napísal najmohutnejšiu a najlepšiu kompozíciu svojej kariéry. Vybral sa úplne iným smerom než jeho kolegovia, operujúci v hororovom žánri a syntezátorové orgie a bezduché, strašidelné vŕzganie minimalistického orchestra zatienil emocionálne precítenou, boľavou a zároveň mohutnou hudbou. Dnes už Youngov Hellraiser kulminuje vo všetkých rebríčkoch najlepších hororových diel, v spoločnosti Goldsmithovho The Omen či Carpenterovho Halloweenu.

Youngova reputácia hororového skladateľa bola od tohto momentu spečatená a výhybkou do veselších žánrov preňho predstavovalo iba zopár televíznych filmov. Na druhú stranu sa však výrazne posilnil jeho profesionálny status a zákazky začali naberať na kvalite. Za pokračovanie Hellraisera dostal ocenenie Saturn (udeľované Akadémiou Sci-fi, fantasy a hororových filmov), pracoval na pokračovaniu Cronenbergovej The Fly, na hollywoodských thrilleroch Flowers in the Attic, Jennifer Eight alebo The Dark Half Stephena Kinga. Po prvý raz zavítal i do akčného žánru (Rapid Fire) a tiež do vojnového pekla v srdci vietnamskej džungle (Bat 21), v ktorej smutnou, dramatickou hudbou podmaľoval osudy amerických vojakov Gena Hackmana a Dannyho Glovera.

Iba ten, kdo sa zúčastní, môže nevyhrať.

Rok 1995 bol pre Younga prelomový. Prvý krát sa tretol s budúcim verným spolupracovníkom, režisérom Jonom Amielom na thrilleri Copycat, skomponoval partitúru pre komerčný hit Species a hlavne sa takmer ocitol na listine oscarových kandidátov za prekrásnu hudbu k Murder in the First. Film mal byť nasadený do kín pred Vianocami 1994, no pre produkčné nezhody bola jeho premiéra posunutá až na január 1995. Snímka mimoriadnych kvalít tak stratila šance na oscarový úspech a jej sklamaný režisér, Marc Rocco, odvtedy nenakrútil jediný film. A rovnako veľkú smolu mal Young s jeho pozoruhodnou chorálovou hudbou k filmu The Hurricane Normana Jewisona. "Zbožňujem ju... krásne v nej zachytil silu toho, čo sa odohráva na plátne," komentoval jeho prácu nadšený Jewison. Zatiaľ čo na Zlatých Glóbusoch sa rozhodovalo o tom, či vyhrá The Hurricane alebo American Beauty, jediná oscarová nominácia za The Hurricane nakoniec poputovala Denzelovi Washingtonovi. Dôvod bol prostý. Film sa dotýkal príliš citlivej politickej témy a vďaka množstvu rozhorčených odoziev v médiách sa stal pre Akademikov príliš riskantným kandidátom.

To už sa písal rok 1999 a Young mal za sebou ďalšie dve úspešné spolupráce s režisérom Amielom (The Man Who Knew Too Little, Entrapment), akčnú Hard Rain alebo Rounders Johna Dahla, v ktorých sa vrátil k jazzovým koreňom. Jeho meno už nebolo iba synonymom hororovej hudby, ale sa začalo stávať zárukou kvality v rámci širokého žánrového spektra. Vďaka flexibilite, ktorú preukázal pri dodatočných úpravách na Rounders, ho šéf Miramaxu Harvey Weinstein, poveril náhradou časti hudby Johna Barryho v dráme Playing by Heart. Jewison ho odporučil Curtisovi Hansonovi, ktorý hľadal náhradu za vyťaženého Jerry Goldsmitha pre jeho Wonder Boys a Hanson ho zasa odporučil Barrymu Levinsonovi pre jeho Bandits. Chris Young sa na prelome storočia ocitol na zoznamoch najlepších hollywoodskych tvorcov.

Splnené a nesplniteľné sny a filmová hudba navždy!

Ak mal niekedy Young v radoch režisérov veľkého obľúbenca, s ktorým zdieľal cítenie pre obraz a zvuk, bol to Sam Raimi. Jeho The Evil Dead preňho vždy znamenal dokonalé stelesnenie čistého vizualizmu a psychózy a tak vždy túžil napísať hudbu pre film, v ktorom by režisér opätovne vychádzal zo súhry týchto dvoch elementov. A vďaka vyťaženosti Raimiho dvorného skladateľa Dannyho Elfmana dostal túto možnosť pri thrilleri The Gift. Raimi s ním kvôli prípravným prácam na Spider-Manovi nemohol byť zavretý v štúdiu a tak mu dal voľnú ruku. Young nabrúsil sláčiky orchestra a skomponoval pôsobivú, ostro prenikavú thrillerovú kulisu, ktorá nakoniec vzdala hold aj samotnému Elfmanovi. Ten sa vo filme objaví v cameu "močiarneho huslistu" v strašidelných víziách Cate Blanchett.

Young si tak na prelome storočí splnil veľký sen. So skutočnosťou, že spolupráce s jeho ďalšími modlami Davidom Lynchom, Davidom Cronenbergom a bratmi Coenovcami sa asi nedočká, sa už zmieril (dôvodom sú pochopiteľne mená Badalamenti, Shore a Burwell). Ale pri všetkej skromnosti, ktorá mu prúdi v žilách, vám s úsmevom na tvári povie, že ku šťastiu mu v konečnom dôsledku stačí mať dlhú kariéru a možnosť navždy sa venovať písaniu filmovej hudby. Hoci nie je a možno ani nebude veľkým Goldsmithom či Williamsom, vďaka slušnému postaveniu, ktorého dosiahol, s tým nemá problém. Cesta, ktorú musel podstúpiť preto, aby nadobudol pocit istoty, mu trvala desiatky rokov. A svoj recept na úspech by nám zhrnul do krátkej, ale o to výstižnejšej formulky: "Trocha talentu, tvrdá práca a chcieť to viac než čokoľvek iné."

Martin "POMO" Pomothy

Súvisiace novinky

Spectacular Music of Hollywood

Spectacular Music of Hollywood

07.12.2023

Zahajovací koncert třetího ročníku Composers Summit Prague představí světové skladatele filmové hudby na jednom pódiu, kde osobně oddirigují svá nejznámější díla. Mezi významné osobnosti patří… (viac)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (viac)

Skladateľ

Filmy
2023

The Piper

2022

The Offering

2020

Prázdnota

2019

Cyntoryn zvieratiek

2018

7Seconds

2016

Si jou ťi č' sun wu kchung san ta paj ku ťing

2014

Si jou ťi č' ta nao tchien kung

 

The Single Moms Club

 

Zbav nás zlého

Reklama

Reklama

2013

A Madea Christmas

 

Sezóna zabíjania

2012

Bát se nebo zemřít

 

Grázli z vidlákova

 

Sinister

 

Tajomný muž

2011

Kazateľ

 

Rumový denník

 

Tváře v davu

2010

Black Tulip, The

 

Rande v Ríme

2009

Láska na druhý pohľad

 

Príbeh dvoch sestier

 

Stiahni ma do pekla

 

Síla lásky

2008

Informátoři

 

Opravdový život

 

Smrť v priamom prenose

2007

Ghost Rider

 

Lucky You

 

Spider-Man 3

2006

Smrtiaca nenávi2ť

2005

Salón krásy

 

V moci diabla

2004

Nenávisť

 

Něco, co stvořil Bůh (TV film)

2003

Hráči

 

Jadro

 

Porota

 

Skratky ku šťastiu

2002

Country Bears

 

The Tower

2001

Banditi

 

Nebezpečná partia

 

Novembrová romanca

 

Pobrežné správy

 

Sklenený dom

 

Swordfish: Operácia Haker

 

Vězeňská správkyně (TV film)

2000

Dotyk zla

 

Skvelí chlapci

 

Takmer dokonalý zločin

1999

Bomba kšeft

 

Hurikán v ringu

 

Pasca

 

Právo silnejšieho

1998

Hráči

 

Jidášův polibek

 

Pokrvné puto

 

Povodeň

 

Temná legenda

1997

Muž, ktorý vedel príliš málo

 

Vražda v Bielom dome

1996

Hlava nad vodou

 

Norma Jean a Marilyn (TV film)

 

V labyrinte smrti

 

Vabank

1995

Mutant

 

Tales from the Hood

 

Virtuozita

 

Vraždy podľa predlohy

 

Šialenec z Alcatrazu

1994

Sudkyňa v pokušení

1993

Ideálna milenka

 

Temná polovica

1992

Jennifer 8

 

Rýchly ako blesk

 

Tulák

1990

Barbarská královna 2

 

Jako andělé

 

Max a Helena (TV film)

 

Poslední let (TV film)

1989

Cudzinec v dome

 

Mucha II

 

Vietnam War Story: The Last Days

1988

BAT 21

 

Pekelník II - Zviazaný s peklom

 

Strašidelné léto

 

Telefón

1987

American Harvest (TV film)

 

Hellraiser

 

Kvety v podkroví

1986

Koledu, nebo něco provedu

 

Muka

 

Vetřelci z Marsu

 

Zajatci Dallasu

1985

Anděl se mstí

 

Královna barbarů

 

Nočná mora v Elm Street 2: Freddyho pomsta

 

Ohnivá kola

 

Spása planety

 

Wizards of the Lost Kingdom

 

Černý oheň

1984

Mystická síla

 

The Oasis

1982

Highpoint

 

The Dorm That Dripped Blood

1968

Robby

Seriály
2023

Echo 3

 

Horúco (E10)

 

Spálená zem (E09)

2022

Echo 3

 

Rodinné záležitosti (E08)

 

Červená znamená pozitívny, čierna negatívny (E07)

 

Predvedenie úderu (E06)

  viac epizód (5)
 

Kabinet kuriozit Guillerma Del Tora

 

Pitva (E03)

2020

50 States of Fright

 

The Golden Arm (Michigan) - Part 2 (S01E02)

2014

Dominion

 

Pilot (S01E01)

1987

Vietnam War Story

1986

Pásmo soumraku

 

Monsters! / A Small Talent for War / A Matter of Minutes (S01E15)

Dokumentárne
1987

U-Boats: The Wolfpack

Krátkometrážny
2019

Fanboy

2013

Saving Norman

 

The Smile Man

2006

Tales from the Grudge

2005

When Chucky Became Mary

Herec

Súvisiace novinky

Spectacular Music of Hollywood

Spectacular Music of Hollywood

07.12.2023

Zahajovací koncert třetího ročníku Composers Summit Prague představí světové skladatele filmové hudby na jednom pódiu, kde osobně oddirigují svá nejznámější díla. Mezi významné osobnosti patří… (viac)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (viac)

Ovládací panel

Fanklub

(212)

Reklama

Reklama