Reklama

Reklama

Carter Burwell

Carter Burwell

nar. 18.11.1955 (68 rokov)
New York City, New York, USA

Biografia

"Každý film, ktorý sa na tú temnejšiu stránku života, ktorou je smrť, pozerá s humorným nadhľadom, je mi nesmierne blízky."

PROLÓG: Severná dakota. Po snehom zaviatej ceste sa hustou hmlou brodí stará Sierra. Sedia v nej traja muži. Jeden drží volant a s kamenným, sebaistým výrazom v tvári šliape na plyn. Druhý sedí vedľa neho a s prstom na mape a zamysleným očami pod sklíčkami zarosených okuliarov určuje smer. A ten tretí, najstarší z nich, sedí vzadu a s ironickým úsmevom podfarbuje ich cestu nenápadným a so zvukom motora dokonale ladiacim pobrumkávaním. Ten prvý sa volá Joel Coen, ten druhý Ethan Coen a ten tretí Carter Burwell. A ďalšou zo zastávok na ich celoživotnej odysei vykrádania sŕdc milovníkov pohyblivých obrázkov je malé, nenápadné mestečko Fargo.

Kým však boli Burwellovi otvorené dvere do Sierry bratov Coenovcov, musel podstúpiť inú odyseu. Podobne, ako drvivá väčšina filmových skladateľov, ani jeho by v mladosti ani vo sne nenapadlo, že sa raz bude živiť týmto "remeslom". Hoci boli preňho Barryho kompozície pre agenta 007 už v dvanástich rokoch srdcovou záležitosťou a hra na klavír predstavovala súčasť jeho každodenného pobytu v obyvačke svojich rodičov, mladý Burwell sa chcel profesionálne venovať výhradne grafickej tvorbe a kresleniu. Tento sen sa mu napokon aj podarilo zrealizovať, keď hneď po graduácii na Harvardskej univerzite začal pracovať ako animátor nezávislých kreslených filmov. Inkriminované aktivity, zahrňujúce tiež návrhy reklamných skíc, digitálneho spracovávania obrazu alebo dokonca spoluúčasť na tvorbe japonského animáku The Lensman v Tokyu sa preňho stali na dlhé roky primárnym chlebodárcom.

Popri tom však samozrejme neostal nič dlžný láske k hudbe a v druhej polovici sedemdesiatych rokov sa viezol aj so svojou kapelou po manhattanských nočných kluboch na vtedajšej punk-rockovej vlne. Tam, kam ho kedysi vtiahol John Barry, mu teraz robili sprievodcu Brian Eno, Roxy Music a predovšetkým jeho najväčší idol Iggy Pop. Ako sám povedal, nebyť Iggyho koncertu ešte počas štúdií na Harvarde, nikdy by sa z neho nestal muzikant. V ich hudbe, ktorá ho fascinovala čiernym odtieňom humoru, vnútornou surovosťou a chladnosťou a v Enovom prípade tiež istou formou intelektualizmu a experimentalizmu s hudobnými postupmi, začal postupne nachádzať sám seba. Začal v nej nachádzať niečo nesmierne blízke, niečo, čo mu napokon otvorilo dvierka do Sierry rovnako cítiacich bratov Coenovcov a tým i do sveta filmovej hudby. Stalo sa tak v roku 1984, počas jedného z klubových vystúpení jeho kapely, kde si ho všimol zvukový strihač ich filmového debutu Blood Simple. Slovo dalo slovo, Coenovci prikývli a Burwell mal pred sebou prvú filmovú zakázku. O tom, ako bola dvojica s jeho prácou spokojná a nakoľko sa v nej sám Burwell vynašiel, už hovorí história.

Excentrická, avantgardná, znepokojujúca, a nikdy nenechávajúca diváka relaxovať – tak by sa dala charakterizovať hudba, ktorou sa predstavil širokej filmovej obci a ktorá sa neskôr stala jeho hlavným poznávacím znakom. Striktné prechody medzi krkolomne skombinovanými žánrami sú preňho často rovnako silným vyjadrovacím prostriedkom, ako samotné ústredné melódie. Tie sú v jeho kompozíciách krátke, jednoduché a vždy majú vyhradené pole pôsobnosti iba na miestach, kde sú vyslovene nevyhnutné. Žánrová pestrosť a rôznorodosť jeho hudby zahŕňa často až kombinovanie jazzu a heavy metalových elektrických gitár s nežnými akustickými gitarami, piánom alebo sláčikmi. A práve pre túto nejednoznačnosť a guráž, lámať bariéry konvenčných postupov, vie vo svojej hudbe jedinečným spôsobom vyjadriť kontrast medzi obludnosťou a ľudskosťou, humorom a smútkom a životom smrťou. Jedinečne v tom zmysle, že týmto kontrastovaním nevzbudzuje strach, ale naopak zvláštny druh sympatií. Presne tých sympatií, ktoré oddane prechovávame k filmom bratov Coenovcov (ďalej Raising Arisona, Miller's Crossing, Barton Fink, The Hudsucker Proxy, Fargo, Big Lebowski, O' Brother Where Art Thou?, The Man Who Wasn't There).

Pre jeho nevyliečiteľnú experimentálnosť sa však Burwell zároveň dobrovolne vyraďuje z mainstreamu a väčšia časť titulov v jeho ostatnej filmografii inklinuje predovšetkým k nezávislej produkcii (samozrejme na hollywoodske pomery). V poslednej dobe na seba upozornil predovšetkým štyrmi vysoko cenenými filmami Being John Malkovich, Three Kings, Before Night Falls a predovšetkým Gods and Monsters, za ktorý obdržal cenu Asociácie losangelských filmových kritikov. Podobné ocenenie získal tiež od chicagskych kritikov za Fargo a jeho dvomi najkomerčnejšími projektami The General's Daughter a Conspiracy Theory si pre zmenu získal sympatie poroty Amerického združenia skladateľov, autorov a vydavateľov. Jeho pôsobenie v komerčnej sfére sa dá ostatne takisto považovať za istý druh experimentovania. Ako sám hovorí, neštíti sa vôbec ničomu a rád objavuje stále nové veci.

Jednou z tých, preňho najvýznamnejších, bola nepochybne jednorazová spolupráca s jeho idolom z detstva, Johnom Barrym, na thrilleri Mercury Rising. Producent filmu Carterovi zavolal, že potrebuje náhradu pre časť Barryho hudby, nepasujúcej do akčných scén a tak sa v jednom filme objavili vedľa seba kompozície veľkej legendy i jej večného obdivovateľa. Len škoda, že bola nahrávaná až po skompilovaní Barryho soundtracku a bez povšimnutia poslucháčov zostala nakoniec zahalená iba v tieni filmovej akcie. Popri podobne zameraných, pochmurnejších thrilleroch (Assassins, The Jackal, The Chamber, The Curruptor, Blair Witch 2), ktoré mu v Hollywoode predsa len svedčia najlepšie, sa však už stihol Burwell s úspechom vysporiadať i s historickým Škótskom (Rob Roy), animovanou disneyovkou (A Goofy Movie) alebo zmrzlinovým svetom "nezávadných" romantických komédií (Picture Perfect, It Could Happend to You, Doc Hollywood). V tomto žánri sa však necíti príliš dobre. Vyžaduje totiž od neho hudbu bez ironických odtieňov a vyvolávania obáv v dikákovi a chce po ňom, aby mu dal presne to, čo mu on dáva veľmi nerád – pocit uvoľnenosti, pohodlnosti a bezstarostnosti.

A z čoho vlastne pramení táto jeho potreba neustále nás znepokojovať a priťahovať nám slučku okolo krku? Carter Burwell je rodeným newyorčanom a nadšeným obyvateľom Manhattanu. Miluje chaos, hluk, zhon a kultúrnu rôznorodosť, ktorá ho obklopuje pri pohľade z jeho obyvačky. Na druhej strane však vlastní dom na pobreží oceánu, situovaný na odľahlom mieste severne od Los Angeles. Na mieste, ku ktorému vedie cesta po okraji serpentínových útesov a ktoré nepozná elektrické vedenie alebo telefónne linky. Na mieste na okraji civilizácie, kde sa svieti solárnymi batériami, telefonuje vysielačkou a kúri drevom. Carter Burwell je extrémista. Neznáša monotónnosť a jednorozmernosť a miluje toľko krát spomínané kontrasty a komplikovanosť. A prečo by nás potom mal nechávať len tak si pri vysedávaní v kine rozjímať trebars nad nedelňajším jahodovým koktejlom, no nie?

EPILÓG: Minnesota. Cieľ návštevy mestečka Fargo, spomínaného v prológu, sa pre inkriminovanú trojicu stal na ich celoživotnej odysei ďalším víťazstvom. Teraz, keď dostali aj jeho obyvateľov do kolien svojou originalitou a excentrickosťou, sa s novou inšpiráciou vydávajú ďalej. Vedia, že si tým nikdy nezarobia miliardy ani si nikdy nezískajú mainstreamové publikum. Sú si vedomí svojej osobitosti a za žiadnu cenu z nej nemienia poľaviť. A keď sa toho vzadu sediaceho spýtate, ako dlho plánuje robiť svojim dvom pokrvne zviazaným kolegom sprievodcu na ich cestách, odpovie vám nasledovné: "Uzavreli sme neformálnu dohodu, že budeme spolupracovať naveky. Keby som sa aj prestal zaoberať hudbou a prešiel som na inú dráhu, nikdy sa neprestanem venovať ich filmom. Je to samostatné kapitola. S klasickou prácou to už nemá nič spoločné."

Martin "POMO" Pomothy

Súvisiace novinky

Odchází bratři Coeni do důchodu?

Odchází bratři Coeni do důchodu?

04.08.2021

Už delší dobu víme, že nejnovější film Joela Coena The Tragedy of Macbeth chystá legendární filmař bez svého bratra Ethana. Je to vůbec poprvé, co slavní tvůrci netočí film společně. Až doposud jsme… (viac)

Skladateľ

Filmy
2024

Baby na úteku

2023

Finestkind

 

To Catch a Killer

2022

Catherine Called Birdy

 

Duchovia Inisherinu

2021

The Tragedy of Macbeth

2019

Dokonalá lož

 

Hľadá sa Yeti

2018

Balada o Busteru Scruggsovi

Reklama

Reklama

2017

Okouzlení

 

Tri billboardy kúsok za Ebbingom

 

Zbohom, Christopher Robin

2016

Ave, Caesar!

 

Do posledného dychu

 

Zakladateľ

2015

Anomalisa

 

Carol

 

Legendy zločinu

 

Posledný prípad Sherlocka Holmesa

 

Zvláštní příběh rodiny F

2013

WikiLeaks: Informačná vojna

2012

Sedem psychopatov

 

Twilight sága: Úsvit - 2. čast

2011

Twilight sága: Úsvit - 1. časť

2010

Decká sú v pohode

 

Skutočná guráž

 

Vytie

2009

Max a Maxipríšerky

 

Seriózny muž

 

Splnený sen

2008

Po prečítaní spáľte

 

Súmrak

 

V Bruggách

2007

Než sa diabol dozvie, že si mŕtvy

 

Táto krajina nie je pre starých

2006

Príbeh jednej vášne

 

Škandál

2004

Bavme sa o sexe

 

Pevnosť Alamo

 

Päť lupičov a stará dáma

2003

Neznesiteľná krutosť

2002

Adaptácia

 

Searching for Paradise

 

Simone

 

Zelenáč

2001

Muž, ktorý nebol

 

Príbeh o rytierovi

2000

Hamlet

 

Kým sa zotmie

 

Z akej si planéty?

 

Záhada Blair Witch 2

1999

Generálova dcéra

 

Traja králi

 

V koži Johna Malkovicha

 

Vojna gangov

 

Záhada na Aljaške

1998

Big Lebowski

 

Bohovia a monštrá

 

Hi-Lo Country

 

Zamatová extáza

1997

Kobylky

 

Labyrint lží

 

Perfektný záskok

 

Povolání vrah

 

Sprisahanie

 

Šakal

1996

Cela smrti

 

Fargo

 

Strach

 

Šváby

1995

Goofy

 

Luhári

 

Poslední čtvrťák

 

Rob Roy

1994

Rockeri

 

To sa môže stať každému

 

Záskok

1993

A kapela hrála dál (TV film)

 

Kalifornia

 

Nebezpečná žena

 

Waynov svet 2

 

Zo života chlapca

1992

Buffy, zabíjačka upírov

 

Storyville

 

Vodní země

1991

Barton Fink

 

Doktor Hollywood

 

Horké hlavy

1990

Millerova križovatka

1989

Proč Italové nepoužívají gril?

1988

Hra pro dva

 

The Beat

 

Vejbuch

1987

Zmätky v Arizone

1986

Psycho 3

1984

Zbytečná krutost

Seriály
2023

The Morning Show

 

Pocit přehledu (S03E10)

 

Aktualizace pravděpodobnosti (S03E09)

 

Nedokončeno (S03E08)

  viac epizód (7)
2021

The Morning Show

 

Horečka (S02E10)

 

Svědectví (S02E09)

 

Potvrzení (S02E08)

  viac epizód (7)
2020

Jednotky vesmírného nasazení

 

Přiměřená reakce (S01E10)

 

Je dobré být zase na Měsici (S01E09)

 

Partnerská návštěva (S01E08)

  viac epizód (7)
2019

The Morning Show

 

Rozhovor (S01E10)

 

Tah královnou (S01E09)

 

Osamělý vrchol (S01E08)

  viac epizód (7)
2014

Olive Kitteridgeová

 

Security (E04)

 

A Different Road (E03)

 

Incoming Tide (E02)

 

Pharmacy (E01)

2011

Mildred Piercová

 

Episode 5 (E05)

 

Episode 4 (E04)

 

Episode 3 (E03)

  viac epizód (2)
 

Mé nové Já

 

Pilot (S01E01)

1984

CBS Schoolbreak Special

Dokumentárne
2010

Neobyčejné životy (seriál)

 

Ladislav Trojan (S02E10)

1995

4% filmová tajemství

Krátkometrážny
1997

Girls Night Out

1985

A Hero of Our Time

Herec

Filmy
1996

Šváby

1991

Horké hlavy

Dokumentárne
2013

Sound of Cinema: The Music That Made the Movies (seriál)

2007

Světla! Akce! Hudba! (TV film)

Hosť

Relácie
2000

Sonic Cinema

Súvisiace novinky

Odchází bratři Coeni do důchodu?

Odchází bratři Coeni do důchodu?

04.08.2021

Už delší dobu víme, že nejnovější film Joela Coena The Tragedy of Macbeth chystá legendární filmař bez svého bratra Ethana. Je to vůbec poprvé, co slavní tvůrci netočí film společně. Až doposud jsme… (viac)

Ovládací panel

Fanklub

(961)

Reklama

Reklama