Reklama

Reklama

Ida Kamińska

Ida Kamińska

nar. 18.09.1899
Oděsa, Ruské impérium

zom. 21.05.1980 (80 rokov)
New York City, New York, USA

Zaujímavosti (9)

Obchod na korze (1965)

  • Po premiére v New Yorku priletel v deň D (odovzdávanie Oscarov) Jozef Kroner (Tono) späť do Československa na Pražské letisko, kde sa k nemu mali pripojiť režiséri Ján Kadár a Elmar Klos aj Ida Kamińska (Lautmannová) a letieť späť do USA . K nedočkavému Kronerovi pristúpil istý súdruh a povedal: „Pane Kronere, vy jste v Americe již byl. Teď pojede soudružka Kadrnožková z Filmexportu." Tak ostal herec na Pražskom letisku sám aj s kuframi a oblekmi za 17 tisíc korún československých a na odovzdávanie Oscarov sa tak nedostal. (gogo76)

Obchod na korze (1965)

  • Ida Kaminská (Rozália) mala spočiatku absolútne odlišné predstavy o poňatí svojej postavy ako režisér Ján Kádár. Chcela ju stvárniť takpovediac "honosnejšie", s umelými zubami, dôkladne upravenú atď. S tým však u Kádára neuspela, a tak sa urazená a ohrdnutá rozhodla vrátiť späť do Poľska, kam ju tvorcovia museli ísť opätovne presviedčať. To sa im podarilo a Kádár si svoju predstavu o zanedbanej židovskej babičke predsa len nakoniec presadil. (Santino7)

Obchod na korze (1965)

  • Ján Kádár mal od začiatku jasno ohľadom obsadenia Jozefa Kronera (Tóno), avšak dlhú dobu nevedel nájsť správnu herečku na stvárnenie hlavnej ženskej predstaviteľky, židovskej babičky. Potom, ako bezúspešne hľadal v Československu aj Rusku, šiel do Poľska, kde mu do oka padla práve Ida Kaminská (Rozália), ktorá bola v tom čase riaditeľkou poľského židovského divadla. (Santino7)

Obchod na korze (1965)

  • Ceny (výběr):
    - MFF Cannes 1965: Zvláštní čestné uznání (Kroner, Kamińska)
    - Státní cena Klementa Gottwalda 1965: Ján Kadár, Elmar Klos, Ida Kamińska, Jozef Kroner
    - Trilobit 1965: herecký výkon (Kroner)
    - Výroční cena newyorské filmové kritiky: nejlepší zahraniční film roku 1966, uvedený v USA
    - Donatellův David 1966: Zlatá plaketa (nejlepší zahraniční film). (Krouťák)

Obchod na korze (1965)

  • Že je Obchod na Korze naším prvním Oscarem oceněným filmem je všeobecně známo. Ale méně se ví, že má i jednu neproměněnou nominaci. A to pro herečku Idu Kamińskou, která byla za svůj výkon nominována na Nejlepší herečku v hlavní roli. Co se však neví takřka vůbec je, že tato nominace byla udělena zcela výjimečně až v roce 1967. Tedy rok poté co film získal Oscara pro Nejlepší neanglicky mluvený snímek. (DaViD´82)

Herečka

Filmy
1970

Anjel Levine

1967

Czarna suknia (TV film)

1965

Obchod na korze

1948

Hraniční ulička

1947

The Jewish People Live

1939

Without a Home

Krátkometrážny
1912

Mirele Efros

Hosť

Reklama

Reklama