Reklama

Reklama

Ján Lacko

Ján Lacko

nar. 24.12.1925
Myjava, Československo

zom. 24.06.1991 (65 rokov)
Bratislava, Československo

Zaujímavosti (4)

Skalní v ofsajde (1960)

  • Mária Kráľovičová (Gitka Sekáčová) bola veľmi vďačná režisérovi Lackovi, že ju obsadil do komédie v čase nakrúcania nazývanou veselohra. Jej slovami: "Práve v čase natáčania filmu som na doskách Národného divadla stvárňovala veľké dramatické hrdinky, a odrazu som mala možnosť sa vyšantiť v hlboko súčasnej postave, ktorú som zažívala na vlastnej koži či už doma, alebo v zákulisí divadla. Bol to vôbec prvý režisér a na dlhé desaťročia jediný, ktorý vo mne postrehol komediálne vlohy. Dovtedy som hrala buď naivky, alebo tragické postavy. Zato som mu vďačná." (Raccoon.city)

Poznačení tmou (1959)

  • Po ukončení snímky bol Štefan Uher preradený, podobne ako aj Martin Hollý a Ján Lacko, do štúdia hraných filmov. Bolo im to zdôvodnené nasledovne: „Ich tvorba dokumentárneho filmu nie je dosť stranícka, bojová, nerieši najhlavnejšie otázky politickej práce, je úniková, nemobilizujúca.“ (Biopler)

Šťastie príde v nedeľu (1958)

  • Pieseň s rovnomenným názvom ako film, ktorá v ňom zaznie, zložil Jiří Suchý spolu s režisérom Jánom Lackom. Vo filme ju spieval v tej dobe populárny spevák Jozef Kuchár v doprovode rytmickej skupiny Jána Ondruša. V origináli ju ale naspieval Miloš Marko. (Raccoon.city)

Režisér

Scenárista

Filmy
1988

Kvočka (TV film)

1986

Nepokojný mier (TV film)

1983

Anička Jurkovičová (TV film)

Dokumentárne
1951

Krompachy

Krátkometrážny
1969

Chameleón (TV film)

Hosť

Relácie
1971

Vtipnejší vyhráva

Reklama

Reklama