Reklama

Reklama

Les Blank

Les Blank

nar. 27.11.1935
Tampa, Florida, USA

zom. 07.04.2013 (77 rokov)
Berkeley, California, USA

Biografia (1)

Les Blank, nezávislý americký filmař, ověnčený mnoha cenami, je známý především svými četnými filmy o zajímavém a nefalšovaném jídle, původní hudbě a lidech, kteří jsou zcela oddáni tomu, čím se zabývají. John Rockwell z New York Times o jeho tvorbě říká: „Blankovi s jeho dokumentaristickým zájmem o lidovou kulturu se daří proměnit antropologii v umění.“ A Tom Luddy, ředitel filmového festivalu v Telluride, zase prohlašuje: „Jeho filmy nejsou jen oslavou umělců,… (viac)

Zaujímavosti (3)

Gap-Toothed Women (1987)

  • Scéna, kedy modelka Lauren Hutton na ulici hľadá na rozhovor ľudí s medzerou medzi zubami, je neobvyklá, lebo vyvracia tradičné garde zo showbiznisu. Les Blank tentoraz necháva celebritu, aby získala pre rozhovor obyčajných ľudí na ulici a celé to podkresľuje ešte použitím ručnej kamery. (Biopler)

Gap-Toothed Women (1987)

  • "Žena z Bath" (obrázok zo stredoveku) na rytine je v čele zástupu a skrz komentár je vysvetlené, že medzera medzi zubami bola v stredoveku spájaná s cestovateľskou vášňou a obľubou v milostných dobrodružstvách. Les Blank tento motív prepája s kolážou žien hovoriacich o predstavách, kde sa žena bozkáva s mužom (tiež disponujúcim medzerou medzi zubami) tak, že sa ich zuby navzájom do seba zaseknú, resp. že medzera medzi zubami je symbol šťastia a krásy, dokonca predznamenávajú krásny spev pre ich majiteľku. (Biopler)

Gap-Toothed Women (1987)

  • V druhej minúte stopáže Les Blank v titulkoch upozorní na úryvok z diela "The Caunterbury Tales" od Geoffreyho Chaucera, čo má podporiť, že o téme filmu sa hovorilo či písalo už veľmi dávno. Chaucerovo dielo je z roku 1386. (Biopler)

Reklama

Režisér

Kameraman

Producent

Strihač

Hosť

Relácie
2014

86. Annual Academy Awards - a.z.

Scenárista

Dokumentárne
1974

A Poem is a Naked Person

Reklama

Reklama