Reklama

Reklama

Paul Morrissey

Paul Morrissey

nar. 23.02.1938 (86 rokov)
New York City, New York, USA

Biografia (1)

Newyorský režisér, ktorý úzko spolupracoval s Andym Warholom a na 55. ročníku festivalu v Cannes sa mu dostalo zvláštneho uznania za celoživotné dielo. Vyštudoval literatúru na Fordhamskej univerzite a po absolvovaní vojenskej služby a prác v poisťovníctve začal v šesťdesiatych rokoch natáčať malé nezávislé snímky. Napokon presídlil do Warholovho filmového štúdia a dohliadal na veškeré umelecké projekty. Jeho najznámejšími režijnými počinmi z Warholovej produkcie… (viac)

Zaujímavosti (2)

San Diego Surf (1968)

  • Film byl natočen v Kalifornii v květnu 1968, Andy Warhol jej však poté, co byl počátkem června toho roku postřelen, nedokončil. V roce 1996 pověřila Warholova nadace Paula Morrisseye, aby film podle Warholových poznámek dokončil. Premiéra celého filmu nakonec proběhla až v roce 2012 v newyorském Muzeu moderního umění. (WernerDMZ)

All Aboard the Dreamland Choo-Choo (1964)

  • Potomci jediného herce ve filmu, Richarda Toelka (zemřel v roce 1990), zažalovali v roce 2009 Paula Morrisseye a pozůstalé po Andym Warholovi za to, že jejich otec, jemuž bylo v době vzniku snímku pouhých čtrnáct let, ve filmu kouřil, sám si dával elektrošoky a řezal se nožem do nohy. Skutečnost je však taková, že film vznikl rok před Morrisseyovým setkáním s Warholem a účel snímku byl antidrogový. (WernerDMZ)

Galéria (1)

Reklama

Herec

Režisér

Scenárista

Kameraman

Strihač

Producent

Hosť

Relácie
2002

Hyper show

Zvukár

Dokumentárne
1967

Superartist

Reklama

Reklama