Reklama

Reklama

Karel Coma

Karel Coma

nar. 1978
Tábor, Československo

Zaujímavosti (10)

Experti (2006)

  • Režisér Karel Coma pred natáčaním s hrôzou zistil, že nemá hercov, ktorých si vybral. Produkcia s nimi totiž včas nepodpísala zmluvu, a tak vzali iný film. Chcel natáčanie odložiť, ale o tom nikto z spoločnosti Whisconti nechcel ani počuť z odôvodnením, že film musí byť natočený pred tiež roztočeným filmom Rafťáciktorý bol tiež pod krídlami spoločnosti Whisconti. Takže režisér musel hľadať 14 hercov do celovečerného filmu 14 dní pred prvou klapkou, počas divadelných prázdnin, na čo spomína slovami: "To by som neprial ani úhlavnému nepriateľovi. Dodnes mám s niektorými výkonmi hercov na poslednú chvíľu problém, ale beriem to ako lekciu osudu, inak by som sa musel zblázniť." (Raccoon.city)

Experti (2006)

  • Režisér Karel Coma nesmel vedieť, koľko film stál a ako dopadol ekonomicky a či sa predal potrebný počet DVD, a či sa práva na film predali ďalej. O tom mal údaje iba hlavný producent spoločnosť Whisconti. (Raccoon.city)

Experti (2006)

  • Režisér Karel Coma spomína, aké bolo podozrivo ľahké k filmu zohnať producenta. Keď robil pomocnú réžiu Marekovi Dobešovi pri jeho filme Choking Hazard (2004), stretol sa s jedným chalanom, ktorý sa potom stal novinárom, a tomu rozprával svoj - vtedy - námet, ktorý sa volal Expert. Po roku mu tento kamarát už ako novinár zavolal, že má  úžasnú producentku, lenže než sa s ňou režisér stretol, tak bola obvinená z vedenia nelegálneho nevestinca s pani Grossovou, a bolo po paráde. Keď mu zavolal druhýkrát, tak už bol skeptický. Prehováral ho, nech sa stretne s Pavlem Melounkem zo spoločnosti Whisconti, ktorý videl režisérov krátky film Okno a veľmi sa mu páčil. Režisér mal celkom obavy, lebo poznal ich predchádzajúce filmy a pravdupovediac na neho nerobili moc dobrý dojem. Nakoniec sa bohužiaľ nechal presvedčiť čoho dodnes ľutuje. (Raccoon.city)

Experti (2006)

  • Režisér Karel Coma spomína: "Keď som pripravoval Expertou, mal som celkom smolu na kameramanov. Prvý mi film odriekol s tým, že musí točiť s Troškom. Druhý chcel točiť len vtedy, keď to bude na film, ale v tej dobe sa plánoval iba digitál. Keď som našiel tretieho, tak mi producent povedal, že radšej zastaví celý projekt, či na ňom hodlám trvať. Potom už neostávalo veľa času - tí skúsení boli už rozobratý na filmových projektoch, a tak môj posledný náhradník bol čerstvý absolvent FAMU. Bolo naivné si myslieť, že hoci ani jeden z nás za sebou nemá celovečerný filmu, nájdeme iste spoločnú reč. Bola to pre mňa veľmi trpká skúsenosť - miesto spolupráca to boli každodenné boje a naschvály. Dával všetkým najavo, akú mi robí "láskavosť", že s nami vôbec točí, hoci to bol debut nás oboch. Potom za mnou začali chodiť ľudia zo štábu, že o mne hovorí, ako nemám školu a ako si myslí, že bez FAMU nemám na pľaci čo robiť." (Raccoon.city)

Experti (2006)

  • Ako režisér Karel Coma prezradil základ scenára vznikol v roku 1998. "Měl jsem takové workoholické období, kdy jsem dělal různé joby, abych si přivydělal. Začal jsem dělat na Barrandově v laboratořích, přivydělával si jako programátor, chodil do školy a ještě pomáhal kámošům. Myslel jsem, že se z toho zblázním, protože jsem se prakticky nebyl schopen vyspat. A když jsem měl tohle období za sebou, řekl jsem si, že by to byl docela zajímavý příběh – o člověku, který neumí těm věcem říct: NE! Jenom jsem to obrátil a napadla mě osa příběhu o klukovi, který dělá tyhle práce a najednou se stane něco opačného. Na základě toho jsem začal fabulovat ten příběh. Abychom to dotáhli do výsledné formy, dva roky jsme se scházeli po MacDonaldech a KFC, já jsem přibral třicet kilo." (Raccoon.city)

Experti (2006)

  • Balkónovú scénu, kde si zahral mini rolu Jiří Bartoška (sused Jirka), natočili na trikrát. Ako sa nechal režisér Karel Coma počuť "Jirka hrál pokaždé jinak, ale pokaždé dokonale. Bylo těžké pak vybrat si ze tří skvělých akcí tu pravou." (Raccoon.city)

Okno (2003)

  • Karel Coma si zaspomínal na natáčanie po rokoch: "Film som natočil ako retro z 60. rokov. Zohnal som si staré 2C od ARRI a narval doň fotografickú FOMU, ktorá nemala antihalačnú vrstvu, čo dodalo filmu onen potrebný retro look. Keď bol film hotový, tak si všetci mysleli, že je to môj absolventský film. Keď som to vyvracal tým, že sa ešte len hlásim, nikto mi neveril. Na festivaloch zbieral jednu cenu za druhou, ale keď som ho prihlásil na FAMU, tak nebol prijatý ani do prvého kola skúšok. To bolo viac než podivné, pretože do tej doby som sa dostal s každým filmom až do posledného kola. Keď som pátral po tom, čo sa stalo, zistil som, že Dušan Klein odišiel a že na FAMU došlo k výmene osadenstva a že zrazu zase frčí videofilmy. Celkové náklady ma vyšli okolo 300 tisíc ... Aj tak som toho nikdy neľutoval." (Raccoon.city)

5 minut ve tmě (2001)

  • Režisér Karel Coma sa s týmto filmom zúčastnil prijímacích skúšok na FAMU. Film sa páčil, ale aj tak skončil pod čiarou, síce prvý, ale pod čiarou. Normálne sa do prvého ročníka bralo okolo sedem až osem ľudí, ale ten rok brali iba štyroch. FAMU práve rekonštruovala, a bolo povedané, že nech sa účastníci neskúšajú ani odvolávať, že skrátka nemajú peniaze. Vtedajší šéf katedry Dušan Klein povedal Comovi, že chlapec na štvrtom mieste natočil film na filmovú surovinu, a navyše ho urobil ako dobový a preto ho preskočil. (Raccoon.city)

Honzík (1997)

  • Režisér Karel Coma spomína: "V roku 1998 som išiel na svoj prvý festival (HAF v Tanvaldu) so svojim prvým filmom Honzík. Vtedy tam v porote sedel Petr Lášek, ktorý sa veľa pohyboval okolo amatérskych filmov a zároveň prevádzkoval vlastný festival v Prahe. Po každom bloku za mnou prišiel s tým, že tá kvalita za veľa nestojí, že som jeho favorit a že si myslia, že to mám u poroty vo vrecku. Druhý deň večer začalo udeľovaní cien. Nezabudnem, ako som sa vtedy rozhliadol po miestnosti a zistil, že som najmladší v miestnosti. Nič som nevyhral a bol som ako obarený - nie že by som nutne musel vyhrať prvú cenu, stačilo by mi aj čestné uznanie, bez ceny, aj keď som vedel , že tie filmy boli na takej úrovni, že by som si cenu bez hanby zaslúžil. Keď som na druhý deň sedel vo vlaku na ceste domov, prišiel ku mne jeden z dôchodcov, ktorý samozrejme vyhral, ​​a v dobrej viere ma úplne odzbrojil. Povedal mi, že sa mu ten môj film veľmi páčil, ale že takto to robiť nemôžem, že sa vraj musím prihlásiť do ich klubu CKK (Český klub kinoamatérů) a že keď ma budú poznať, tak vraj nejakú tú cenu tiež dostanem. Bolo to, ako by na mňa dýchol závan starých časov, a ja som dostal ponuku vstúpiť do komunistickej strany. Po tejto skúsenosti som už viackrát do Tanvaldu nedorazil." (Raccoon.city)

Strihač

Filmy
2017

Hurvínek a kúzelné múzeum

2008

Vy nám taky, šéfe!

Seriály
2023

Zlatá labuť

 

Epizoda 20 (S01E20)

 

Epizoda 16 (S01E16)

 

Epizoda 12 (S01E12)

  viac epizód (3)
Dokumentárne
2019

13. komnata (seriál)

 

13. komnata Zdeňka Šafránka (S16E08)

2017

Film o filmu: Hurvínek a kouzelné muzeum

 

Já, Kajínek (seriál)

2015

Cesta na Měsíc (TV film)

2014

Bedekr (seriál)

2007

Jan Saudek - V pekle svých vášní, ráj v nedohlednu

2005

Příběhy slavných (seriál)

 

Pierot principálem (S06E08)

 

Život mezi bílými čarami (S06E06)

Relácie
2021

Bilance

2020

I Am Fighter

2017

Nůžky, prosím!

 

Robinsonův ostrov

2016

Misia nový domov

2015

MasterChef Česko

 

Popelka

2014

Gejzír

2013

Wifina

Reklama

Reklama

2012

MasterChef

 

Česká 30

2009

Krotitelé dluhů

2004

Reportéři ČT

1992

Černé ovce

Krátkometrážny
2012

Kytka (študentský film)

2005

Diary of a Worm

 

I Lost My Bear

Režisér

Filmy
2006

Experti

2003

Okno

2001

5 minut ve tmě

Seriály
2016

Drazí sousedé

 

Vesnická holka (E17)

 

Když se kácí les (E16)

 

Tři do páru (E15)

 

Návrat (E03)

Dokumentárne
2023

Bedekr (seriál)

 

Adventní Madrid (S09E12)

2017

Film o filmu: Hurvínek a kouzelné muzeum

Relácie
2023

Kam k nám

2019

Utajený šéf

2018

Dovolená v éře páry

2016

Misia nový domov

2015

Silvestr na Divoko

2014

Gejzír

2013

Wifina

Krátkometrážny
1999

Kachní polévka

1997

Honzík

Scenárista

Filmy
2006

Experti

Dokumentárne
2016

Rozsudek (seriál)

 

Chtěl jenom postrašit (S02E07)

 

Znásilnění stopařky (S02E04)

Relácie
2014

Gejzír

Herec

Filmy
2006

Experti

Dokumentárne
2006

Film o filmu: Experti (TV film)

Kameraman

Relácie
2013

Wifina

Hosť

Relácie
2013

Průvan

2006

Čétéčko

Producent

Ovládací panel

Fanklub

(1)

Reklama

Reklama