Reklama

Reklama

Richard Kruspe

Richard Kruspe

nar. 24.06.1967 (56 rokov)
Wittenberge, Schwerin, Východné Nemecko

Biografia

Nemecký hudobník, známy predovšetkým ako gitarista skupiny Rammstein. Má dve staršie sestry a jedného staršieho brata. Jeho rodičia sa rozviedli, keď bol Richard ešte malý. Matka si vzala iného muža, ktorý Richarda nemal rád, a tak mu raz roztrhal plagát skupiny Kiss v jeho izbe. Potom sa presťahovali do dedinky Weisen. Venoval sa boxu. Je vyučený kuchár, ale pracoval ako predavač.

Keď mal 16 rokov, navštívil Česko-Slovensko, kde si kúpil gitaru. Najprv iba kvôli výhodnému predaju, ale potom sa na ňu začal učiť hrať a nechal si ju. V 19. rokoch sa presťahoval na Lychener Straße, pretože už bol znudený miestnou hudbou. V Nemecku robil hudbu sám, pretože ho tam nikto nepoznal. Dva roky býval v apartmáne, kde mal gitaru a bicie.

Podľa Richarda to bol smutný čas. Pred pádom Berlínskeho múru sa chcel pozrieť na druhú stranu. Tam sa omylom priplietol do demonštrujúceho davu, kde ho niekto udrel do hlavy a následne ho zatkli. Strávil šesť dní vo väzení. Potom se rozhodol opustiť východné Nemecko. Cez Československo sa dostal do západného Nemecka.

V roku 1991 začal hrať v skupine Orgasm Death Gimmick. V roku 1992 sa mu narodila prvá dcéra, Khira Li Lindemann. Jej matka je ex-manželka speváka skupiny Rammstein - Tilla Lindemanna. Tento rok sa s Tillem a Oliverom Riedlom vydali do USA. Tam se rozhodli, že nebudú robiť americkú hudbu, ale budú si zakladať na nemeckom prízvuku. Richard sa oženil v roku 1999 s modelkou z Juhoafrickej republiky, Caron Bernstein. Svadobný obrad bol židovský, pričom Richard zložil hudbu. Rozviedli sa niekedy medzi rokmi 2003 a 2004.

V roku 2007 vydal sólový projekt „Emigrate“. Hovorí veľmi dobre anglicky s americkým prízvukom.

Peter "Algren" Remeň

Herec

Hosť

Reklama

Reklama