Reklama

Reklama

Ralph Nelson

Ralph Nelson

nar. 12.08.1916
New York City, New York, USA

zom. 21.12.1987 (71 rokov)
Santa Monica, California, USA

Biografia

Ralley Nelson sa narodil do nórsko-americkej rodiny v New York City v roku 1916. O divadlo sa začal zaujímať počas uchádzania sa o vysokú školu. V roku 1932 vyhral rečnícku súťaž, sponzorovanú časopisom NEW YORK TIMES. Jeho záujem o divadlo ho doviedol na Broadway, kde pracoval ako poslíček, kým sa dostal na javisko.

Jeho debut na Broadwayi bol 15. januára v roku 1934 v hre ''False dream, Farewell“ a následne v ''Rómeo a Júlia“, ''Othello“, „MacBeth“ a ''Skrotenie zlej ženy“ počas roku 1940. Jeho posledná hra na Brodwayi pred vypuknutím druhej svetovej vojny bola ''There shall be no night“. Počas tohto predvojnového obdobia pracoval s legendárnymi hercami ako Katharine Cornell, Leslie Howard, a the Lunts.

Koncom 30. rokov pôsobil ako herec, neskôr dramatik. Od roku 1948 pracoval ako autor, režisér a herec v televízii. Ako filmový režisér debutoval drámou profesionálneho boxera „Requiem for a Heavyweight“ s A. Quinnom.

Počas druhej svetovej vojny sa Nelson pripojil k armáde ako letecký kadet. Bol promovaný na kapitána počas služby ako letecký inštruktor a 14. júna 1945 bola na Broadwayi hraná jeho prvá hra v plnej dĺžke „The wind is ninety“. Hra vyhrala cenu od National Theathre Conference. Na Broadwayi sa ako herec objavil v muzikáloch „Kabaret“ a „Follies. Vstúpil do vznikajúcej televíznej spoločnosti ako herec, ale prešiel na réžiu.

Ako režisér a tvorca sa Nelson podieľal na asi 1000 TV prezentáciách neskorých 40., 50. a skorých 60. rokov. Režíroval prvé vysielanie „Playhouse 90“ a bol spolupracovníkom „General Electric Theather“, „Lux theater“ a „Westinghouse Desilu Playhouse“. Nelson tiež režíroval „Episode of Serlings the Twilight Zone“.

Keď prešiel z malých obrazoviek na kinoplátna, jeho filmy sa začali objavovať s typickými témami ako rasizmus. Jeho najúspešnejší a najpamätnejší film bol „Lillies of the Field“, vďaka ktorému získal nomináciou na Oscara za najlepšieho režiséra. Sidney Poitier sa stal prvým afroamerickým mužom a iba druhou čiernou osobou celkovo, ktorá vďaka tomuto filmu vyhrala Oscara. Jeho ostatné veľké snímky sú „Cary Grant Comedy“, „Father Goose“ a „Charly“.

Zomrel v roku 1987. Jeho syn Celeste Holm, Dr. Theodor "Ted" Holm Nelson (narodený 1937) bol priekopník v informačných technológiách - v roku 1965 vynašiel termín hypertext.

Lyuk

Režisér

Producent

Herec

Scenárista

Reklama

Reklama