Reklama

Reklama

Jevgenyj Afinejevskyj

Jevgenyj Afinejevskyj

nar. 21.10.1972 (51 rokov)
Kazan, Rusko, Sovietsky zväz

Biografia (1)

Producent, režisér a kameraman Jevgenyj Afinejevskyj se narodil v ruské Kazani. V 90. letech se stal občanem Izraele, kde režíroval divadelní muzikály. Po nějaké době se přestěhoval do USA. Kromě dokumentů o válce na Ukrajině (Winter on Fire) a v Sýrii (Slzy Sýrie) natočil také portrét papeže Františka.

Zaujímavosti (2)

Svoboda v plamenech: Ukrajinský boj za svobodu (2022)

  • Afinejevskyj ponúka svoj film ako varovanie, nie je to len žaloba či svedectvo. Tiež o ňom prehlásil: “Napoleon. Hitler. Putin. Každé storočie má svojho diktátora, snívajúceho o svetovláde. Každý zatiaľ zlyhal. Napriek tomu 54 percent ľudí na svete žije pod nejakou formou diktatúry. A každý národ, ktorý sa zvrhne k totalite, sa do nej pokúša stiahnuť aj ďalšie.” (Biopler)

Svoboda v plamenech: Ukrajinský boj za svobodu (2022)

  • Afinejevskyj prehlásil o snímke: “Dielo predstavuje obyčajných ľudí v ich najzraniteľnejšom postavení. Snažia sa vyhnúť bombám a guľkám, pričom si v niektorých prípadoch musia vyberať, ktorých členov rodiny zachránia a ktorých nie. Dúfam, že teraz, keď je film v kinách, otvorí oči aj divákom zmäteným zákernou ruskou dezinformačnou kampaňou. Napriek pretrvávajúcej brutalite ukrajinský národ ešte nie je na kolenách. Spieva, objíma sa, dobrovoľníci nosia darčeky a deti kreslia obrázky pre vojakov, ktorí sa snažia udržať ich v bezpečí. To je krása – ľudia, ktorí ani za tých najkrutejších podmienok nestratili schopnosť smiať sa a milovať.” (Biopler)

Reklama

Režisér

Kameraman

Producent

Herec

Filmy
2001

Smrtelná hra

Scenárista

Reklama

Reklama