Reklama

Reklama

Cirkus Humberto

(seriál)
  • Západné Nemecko Zirkus Humberto
všetky plagáty
TV spot 2
Dráma / Rodinný / Historický
Československo / Západné Nemecko, 1988, 10 h 35 min (Minutáž: 52–55 min)

Réžia:

František Filip

Predloha:

Eduard Bass (kniha)

Kamera:

Andrej Barla

Hudba:

Karel Svoboda

Hrajú:

Jaromír Hanzlík, Petr Haničinec, Kathy Kriegel, Josef Kemr, Martin Růžek, Jiřina Bohdalová, Radoslav Brzobohatý, Claudine Coster, Josef Dvořák (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(12)

Jeden z nejvýpravnějších seriálů České televize podle slavného románu Eduarda Basse, k němuž složil hudbu Karel Svoboda a ústřední melodii nazpíval Karel Gott. Životní příběhy šesti generací rodu Humberto zobrazují pohnuté osudy lidí, kterým se cirkusová manéž stala osudem. (Česká televize)

Recenzie používateľa tron k tomuto seriálu (13)

Cirkus Humberto (1988) 

„Príbeh, ktorý vám budeme rozprávať, sa začal v dobe, kedy prababičky našich pradedov boli ešte deťmi. Začal sa na Šumave pred viac ako 150 rokmi a začal sa smutne, pretože sa vlastne začal lúčením.“ Koniec leta 2018 sa u mňa niesol v kompletizácii tohto výnimočného seriálu. Vedel som, o čo ide, ale nikdy sa mi ho nepodarilo vidieť celý. Tu druhý diel, tu 20 minút zo štvrtého, potom trištvrte z poslednej epizódy a podobne. Povedal som si „stačilo“ a pozrel som si Cirkus Humberto celý. Tam, kde my máme epické rodinné ságy Tisícročná včela a Červené víno, tam vsadili českí bratia na pompéznosť. Behom 12 epizód sa premelú desiatky postáv, veľkolepé scenérie a behom jediného záberu v pohodičke poskočíme o 7 rokov dopredu. Proste ako Jakubisko, len bez magického realizmu, ale naopak prísne realistické (napriek tomu tak trošku... rozprákové?). Kto má podobné záležitosti v láske, bude si rochniť ako hroch v bahne. V tomto prípade nejde o rodokmeň rodinného klanu, ale cirkusu – čo je ale svojím spôsobom tiež jedna veľká rodina. Skvelá je už bravúrna hudobná zvučka, ktorá plynulo prejde z cirkusovej roztatárenosti do osudovej vážnosti. Dlhé cirkusové atrakcie mi pripadali nudné, tak ale zas je to seriál z prostredia cirkusu, tak tu „asi“ museli byť, že. Okrem životov rôznych ľudí seriál reflektuje aj doby, ktoré sa postupne menili a každá bola trochu iná. Rovnako tak sa menili riaditelia, pričom každý sa cirkus snažil poňať úplne inak. Seriál je o stratenej ére, čo je krásne nostalgické, ale je dobre, že sa to skončilo, cirkusy s cvičenými zvieratami sú príšernosť a mali by sa zakázať. Plno skvelých postáv (Malina, tetička v natoľko živelnom podaní Jiřiny Bohdalovej, že sa pred ňou aj skúsení cvičitelia levov schovávajú v skriniach) a ich silné rozlúčky (barón, Berwitz, Vaškov otec), rozkošný malý Vašek (u detských hercov zvykne hroziť nebezpečenstvo protivnosti, ale Pavel Mang bol super, hoci rola ho prekliala) a precítený rozprávač mimo záber. Mínusy: nesympatická predstaviteľka Heleny, možno by bodlo vyhodiť jednu dve zbytočné epizódy, zaujímavá, ale nakoniec povrchná vedľajšia línia s trojuholníkom Vašek/Paolo/Helena, Jaromíra Hanzlíka mám rád, ale do úlohy „Vaškua“ sa nehodí a niektoré vedľajšie postavy z deja miznú nedôstojne, bez poriadnej rozlúčky, čo je veľká škoda, lebo napriek vedľajskosti si získali moje srdce (Frans, Selnický). Tak ale čo už, to je asi údel týchto pre-postavovaných príbehov, že sa niektoré v priebehu deja vyparia a vy si na ne spomeniete až dva dni nato. Plus ku koncu bolo postáv tak veľa, až som chvíľkami nevedel, kto je koho vnuk a kto koho dcéra. ()

Návrat (1988) (E01) 

"Kto vás tam hore dal?" - "Moja túžba pracovať v cirkuse Humberto." Prvý diel. Pomaly sa zoznamujeme s postavami a univerzom. Nad epizódou sa vznáša krásna retro-nostalgická atmosféra. ()

Nabídka k sňatku (1988) (E02) 

"Cirkus je spoločenstvo zvláštnych ľudí. Neviem, či viete, ako to myslím." - "Viem. Som od armády." Veľmi sa mi páči epika: behom jedného záberu skočíme o 7 rokov dopredu. Tiež ma baví zákulisie: konkurencia, znepriatelené cirkusové klany, šokujúce revolučné novinky (cirkus v budove, vyhrievaný cirkus, predstavenia aj cez zimu). ()

Carlo se loučí (1988) (E03) 

"Tak co, je to naše, teda vaše?" - "Tvoje taky, Vendelíne." V cirkuse sa vraj umiera po dvoch a táto epizóda to dokáže. Je to smutné a tragické, ale v cirkusovej rodine je to brané ako nevyhnutná vec, ktorá k životu patrí rovnako, ako pôrod. Na scénu tak nastupuje nielen nová, mladá generácia, ale tiež živelná "tetička" Jiřiny Bohdalovej. Cirkus prestáva kočovať a usídľuje sa v kamennej budove v Hamburgu. ()

Nový domov (1988) (E04) 

Vďaka postavám hercov Pavla Manga a Petra Haničinca získava štvrtá epizóda príjemne hrejivý, ľudský a feel good nádych. Ich očami (teda očami nezainteresovaných ľudí) vnikáme do exotického a svojrázneho sveta cirkusu a cirkusantov. ()

Maringotka číslo osm (1988) (E05) 

Nudnejšia časť stojaca hlavne na výcviku "Vaška" a na geniálne vtipnom running gagu riaditeľ cirkusu pátra, kto je "Vaš-ku". ()

Natrvalo (1988) (E06) 

Na scénu - v beztak totálne nabúchanom kastingu - nastupuje Josef Abrhám a aby toho nebolo málo, tak v cameu si s chuťou hosťuje Jiří Lábus. Na pomery seriálu predsa len jemne slabšia epizóda, ale minimálne 3* si určite zaslúži. ()

Konkurence (1988) (E07) 

"A vlastnú pekáreň by si nechcel?" Zábavný diel plný akcie. Na scéne sa v úlohe už dospelého Vaška prvý raz objavuje Jaromír Hanzlík, je prítomný humor ("To nepripadalo nikomu čudné, že sa krotiteľ levov schováva v skrini?"), znova skáčeme o veľa rokov dopredu, čiže sa k slovu opäť dostávajú maskéri. Okrem toho sa podstatná časť epizódy nesie v "tokaní" dvoch veľkých cirkusových konkurentov, Berwitza a Kranza. A na konci sa objavuje Vaškov starý konkurent z detstva, temný Paolo. ()

Láska (1988) (E08) 

"Ako keby vám jedno manželstvo nestačilo." Odchod Bartošku, dojemná rozlúčka s lipicanmi, schyľuje sa k sobášu z povinnosti. Na Cirkuse Humberto je super, že s pribúdajúcimi dielmi (a desaťročiami, ktoré v rámci jeho univerza prebehnú) je čoraz dojemnejší. ()

Rozhodnutí (1988) (E09) 

"Vtedy ste mi zachránil život." - "O tom nič neviem." - "Ale ja áno." Mimoriadne silné, smutné a dojemné. V tejto epizóde zo scény (za diametrálne odlišných okolností) odchádzajú dve skvelé postavy a je to festival sĺz. Skáčeme o 10 rokov dopredu. Je po svadbe z povinnosti a Vašek má syna, ktorému síce skvele idú počty, lež šanca, že z neho raz bude dedič cirkusu je prakticky nulová, keďže sa bojí aj papagája. ()

Varieté (1988) (E10) 

Asi najnudnejší diel celého seriálu. Ako seriálu, tak tejto epizóde veľmi ubližuje nesympatická herečka v úlohe Vaškovej manželky Heleny. ()

Útěk (1988) (E11) 

Predposledný diel sa nesie v znamení smrti Heleny a dojemného návratu domov ("Jak je tá chaloupka najednou malinká."). Na scénu prichádza Vaškova vnučka, ktorá sa na rozdiel od syna narodila pre cirkus a je teda reálne predanie rodinnej štafety ďalej. ()

Slavné jméno (1988) (E12) 

"A těď mě nech spát, Vašku." Posledný diel veľkolepého, epického seriálu. Nesie sa prekvapivo v komornom duchu, čo mu paradoxne mimoriadne svedčí. Ostatne, po tých orgiách z minulosti bolo práve takéto ukončenie asi jediným logickým a nevyhnutným, ako to už ostatne chodí v každom veľkom príbehu. Táto časť sa sústredí sa uzavretie posledných nedorozprávaných príbehov a hlavne vzťahu Vaška a jeho milovanej vnučky. ()

Súvisiace novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (viac)

Zemřel Václav Postránecký

Zemřel Václav Postránecký

08.05.2019

Ve věku 75 let zemřel po těžké nemoci herec Václav Postránecký. Postránecký se vyučil zámečníkem, většinu života ale strávil buď před kamerou, nebo v divadle. Účinkoval ve Slováckém divadle, později… (viac)

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (viac)

Reklama

Reklama