Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ben Hur je syn významného židovského rodu, ktorý sa kvôli nešťastnej zhode okolností ocitne na galejach po zrade svojho priateľa Messalu. Prisahá, že sa vráti, a Messalovi sa pomstí, a napokon po mnohých peripetiách naozaj dostane šancu vybojovať si späť svoju slobodu v závode štvorzáprahov. Aj vďaka dychvyrážajúcej scéne pretekov Ben Hur vo svojej dobe žal obrovské úspechy, stal sa najnavštevovanejším filmom a získal 11 Oscarov, čo bol rekord, ktorý ostal neprekonaný ďalších takmer 40 rokov. (RTVS)

(viac)

Zaujímavosti (75)

  • Perfekcionista William Wyler asi nebol zrovna chápavým pánom za kamerou. Charlton Heston (Judah Ben-Hur) neskôr spomínal, ako ho režisér nútil niekoľkokrát opakovať jednoduchú scénu, keď prechádza izbou. Po ôsmom repete sa herec osmelil a spýtal sa, čo robí zle. Dostalo sa mu odpovede, že dobrý bol iba prvý pokus, kedy Heston cestou cez miestnosť kopol do hrnca a ozval sa pri tom zvuk. Herec si však myslel, že to kopnutie je zle a v ďalších záberoch sa mu schválne vyhýbal. (classic)
  • Problém bol aj s farbou vody v umelom jazierku, bola príliš hnedá a kalná. Štáb si objednal farbivo na zafarbenie vody do odtieňa azúrovej modrej, ale farbiaci prášok namiesto zafarbenia vody utvoril pevnú kôru na povrchu vody, z ktorej museli loď vysekať na veľké náklady. (Raccoon.city)
  • Pôvodná verzia filmu činila niečo vyše 224 minút. (Raccoon.city)
  • V úvodných titulkách sú Michelangelove fresky s klenby Sixtínskej kaplnky. Charlton Heston (Judah Ben-Hur) si o niekoľko rokov neskôr zahral postavu Michelangela v období prác na Sixtínskej kaplnke vo filme V službách pápeža (1965). (curunir)
  • Štúdio MGM malo vyše 40 scenárov k filmu. Jediný Oscar, ktorého potom film nezískal, bol práve za najlepší adaptovaný scenár. (curunir)
  • Producent Sam Zimbalist zomrel pri nakrúcaní v Taliansku 4. 11. 1958 na infarkt. Posmrtne mu bol udelení Oscar za najlepší film. (curunir)
  • V knižnej predlohe nemá Ben Hurova matka (Martha Scott) žiadne meno a je nazývaná iba ako Hurova matka. Pre film však bola prekrstená na Miriam. (curunir)
  • Za réžiu slávnej scény závodu vozov dostal Andrew Marton špeciálne ocenenie na odovzdávanie cien Zlatý glóbus. (curunir)
  • Americký filmový inštitút (AFI) umiestnil v roku 2007 snímku na 100. priečku medzi najväčšími filmami všetkých čias. (curunir)
  • Postavu Krista, ktorému nikdy nie je vidieť do tváre, si zahral herec Claude Heater a v dobe nakrúcania mal 32 rokov. Jeho jedinou ďaľšou úlohou bola rola Tristana v belgickom televíznom filme Tristan und Isolde z roku 1970. (curunir)
  • Během natáčení zemřelo nejméně 100 koní. (asdfasdf)
  • Snímek v roce 2008 zařadila Americká filmová instituce v kategorii epických filmů na 2. příčku. (TheDude)
  • Na místa natáčení se muselo přivést 40 tisíc tun mořského písku. (Tommass95)
  • Natáčení se účastnilo přes 50 tisíc komparsistů a davové scény nepřetržitě snímalo 6 kamer. (JARDAHONDA)
  • Film byl zařazen na seznam "nejvýznamnějších filmů", který vydal Vatikán v roce 1995 na přání papeže Jana Pavla II. Byl zahrnut v kategorii filmů, které jsou významné svými náboženskými myšlenkami. (gjjm)
  • Závodní sekvence se zapsala do historie také jako scéna s nejvyšším poměrem natočeného materiálu ke skutečně použitému. Z každých čtyř natočených minut se ve filmu použila jediná sekunda. (Dr.Okamura)

Súvisiace novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (viac)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (viac)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (viac)

Reklama

Reklama