Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Elitní vojenskí piloti, major Victor Deakins (John Travolta) a kapitán Riley Hale (Christian Slater) sú na skúšobnom lete s dvoma atómovými raketami pripevnenými na lietadle Stealth. Deakins náhle na svojho kolegu zaútočí a chce obe bomby zhodiť v Národnom parku. Podarí sa mu to, až keď kolegu katapultuje, ale musí sa napokon katapultovať aj on. Nálože nevybuchnú, pretože majú bezpečnostné poistky. Pentagon vyšle na miesto, kde lietadlo havarovalo, tím špecialistov. zistia, že v troskách chýbajú nielen telá pilotov, ale aj rakety. Začína sa operácia s krycím názvom Zlomený šíp (označenie pre stratu atómovej bomby). Všetci si myslia, že vinníkom bol Riley... Vyšetrovatelia síce bomby objavia, ale vzápätí ich zastrelí komando priekupníkov, ktoré vedie Deakins a jeho „zákazník“ Pritchett (Bob Gunton). Deakins sa predajom hlavíc chce totiž finančne zabezpečiť. Riley sa na úteku pred teroristami zoznámi s pracovníčkou národného parku Terry Carmichaelovou (Samantha Mathisová), ktorá mu síce spočiatku neverí, ale napokon sa presvedčí, že Riley je nevinný. Preto sa rozhodne mu pomôcť. Spolu chcú zabrániť priekupníkom zbraní, aby hlavice odviezli. Začína sa boj na život a na smrť. Zvíťazí v ňom spravodlivosť a zmysel pre česť? (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (288)

POMO 

všetky recenzie používateľa

Rivalské napätie medzi Johnom Travoltom a Christianom Slaterom nedosahuje gigantických wooovských proporcií jeho podobne koncipovaných hongkongských klasík, a celý film miestami skĺza zo zdravého nadhľadu do nezdravej hlúposti. Ale atraktívne preslnené prostedie utahskej púšte, dynamická hudba Hansa Zimmera, prďácke Hummery a Travoltov parchant Vick Deakins sú ingredienciami, postačujúcimi na dve hodiny slušnej akčnej zábavy. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

Už ten úvodný box! V 90. rokoch prešiel Hongkong, mekka akčného žánru, pod správu komunistov z Číny. Mnohí umelci sa rozhodli zo strachu z cenzúry odísť do Hollywoodu. Tsui Hark (Double Team), Chow Yun-Fat (Muži na zabitie), Jet Li (Smrtonosná zbraň 4), Jackie Chan (Rušná hodina)... a režisér krvavých kúpeľov John Woo. Prvý raz sme jeho meno v súvislosti s americkou produkciou zaznamenali v Živom terči, kde s vlasatým Van Dammeom predviedol akčné mäso. Producenti (v čele so Samom Raimim) ho však vtedy krotili, že toto nemôže a tamto nemôže. U svojho druhého amerického počinu, dravej Operácie Zlomený šíp, mal našťastie vďaka producentom z Foxu viac voľnosti, vyšší rozpočet a na každú ruku jednu hviezdu: charizmatického cynika Johna Travoltu (ktorý bol v tom čase znova v kurze vďaka kultovej tarantinovke Pulp Fiction) a chvíľkovú (veľmi nešťastnú, viď. neskoršia Povodeň) hviezdičku Christianom Slaterom. K dispozícii mal taktiež predsa len o čosi zaujímavejší scenár, konkrétne príbeh o jadrových zbraniach uprostred púštnej prírodnej rezervácie, nad ktorou americká armáda tajne prevádza experimentálne lety. Výsledok je aj vďaka chytľavej hudbe (Travoltov motív o rok neskôr prevzal Dewey vo Vreskote 2) vydarený a atmosférický. V akcii je film nadpriemerný, či už sa jedná o detaily (kladivo, minibitka v stiesnenom kokpite), alebo o veľkolepejšie sekvencie (Hummer, helikoptéra). Nie je to žiadny wooovský zázrak (ten vyvrcholil až nasledujúcimi orgiami z produkcie Michaela Douglasa Tvár toho druhého, mimochodom tiež s Travoltom), ale k priemeru má tiež riadne ďaleko. Za negatíva označujem zlé výkony Boba Guntona, Delroya Lindu, Christiana Slatera a Samanthy Mathis. A strašne čudný nápad so vzácnym bahnom. ()

Reklama

Davies182 

všetky recenzie používateľa

Nejvíc si paradoxně vybavuji situaci, že jakmile jsme s bráchou na Broken Arrow na HBO viděli ukázku, a byli nadšení, že se podobná akční smršť vůbec do televize chystá, nemohli jsme dospat do premiéry a odpočítávali jsme každý den hodiny, jen aby už byla neděle v osm večer! Když kdysi Home Box Office konečně startovala i v ČR, hned se jí úspěšně povedlo formovat můj filmový vkus a mou cestu sem, na ČSFD... ()

Figu 

všetky recenzie používateľa

Nevím nevím, ale moje sympatie šly ruku v ruce se zápornou postavou! Jo, Travolťák je špičkovej herec, co se týče zákeřnosti a parchanství a hlavní klaďas mu nejen fyzicky, ale ani herecky nesahá ani po pás... Jako kluk jsem Operaci: Zlomený šíp žral, i dnes se na ní s chutí rád podívám. A znova se opakuju - úspěch za tím je na bedrech parádního Travolty! 70% ()

Gimli 

všetky recenzie používateľa

S Wooem mám podobný problém jako s Michaelem Bayem. Oba se snaží být strašně cool, což někdy vede k perfektním filmům na odreagování a někdy k filmům vyvolávajícím rozpačité úsměvy a pocity trapnosti. Jakoby ti dva prostě jen tak stříleli odboku s myšlenkou: "Čím víc toho vystřílím, tím větší mám šanci, že se trefím." Operace Zlomený šíp je někde mezi. Dá se na to bez újmy koukat, ale nějaké extra nadšení se nekoná. ()

Galéria (54)

Zaujímavosti (18)

  • Okolo podzemného jadrového výbuchu vo filme zaznie niekoľko nezmyslov. Napríklad hlavný hrdina povie, že z podzemnej explózie sa neuvoľnila radiácia. Avšak mohli sme jasne vidieť, že výbuch vymrštil ohnivú guľu von z bane, čiže došlo k úniku rádioaktívneho odpadu po explózii. Taktiež plán vydávať jadrový výbuch za zemetrasenie je nezmysel, pretože po celom svete sa nachádza mnoho seizmologických staníc, ktoré by toto tvrdenie ľahko vyvrátili. (ČSFD)
  • Behom úvodného letu Hale (Slater) povie, že lietajú rýchlosťou 800 míľ za hodinu. Takáto rýchlosť by však spôsobila typický sonický tresk, ktorý ale vo filme nikde nevidíme. (ČSFD)

Reklama

Reklama