Reklama

Reklama

Krvavé peníze: Nacistická ekonomika

(TV film)
  • Francúzsko Les Nazis et l'argent : Au coeur du IIIe Reich (viac)

Obsahy(1)

Červen 1940: Hitler vysílá obrněné divize do Francie, Belgie a Nizozemska, ale Hitlerovo Německo bylo v té době zbídačené, mělo málo surovin a nemělo žádnou ropu ani měnu. Jak se nacistům povedlo rozpoutat takové kataklyzma, jakým byla 2. světová válka, s tak málo penězi a slabou ekonomikou? Díky pracím nové generace francouzských, britských a německých historiků odhaluje tento dvoudílný dokument ekonomický, průmyslový a finanční přístup Třetí říše a vnitřní mechanismy nacistického systému, a to přes klíčové postavy, které historie zatlačila do pozadí. (Viasat)

(viac)

Recenzie (7)

Marze 

všetky recenzie používateľa

Tento dokument je informačně velmi hodnotný. Německé obyvatelstvo žilo z peněz lidí z dobytých území. Hitler tiskl nové peníze, ale obyvatelé neměli možnost si koupit spotřební zboží, tak hromadili peníze v bankách, kde je dostal opět stát a neprojevila se inflace.  Financování německého zbrojního průmyslu, který spolykal 40% HDP nestačilo ani drancováním dobytých území, tak se Němci vrhli za zdroji do SSSR. Dle tzv. Hladového plánů mělo zemřít hlady 20-30 milionů Rusů, aby se potraviny dovážely do Německa. Skutečně zde vypukl hladomor. Například došlo k přerušení zásobování Kyjeva potravinami. Němci nedělali holocaust z ekonomických důvodů jako hlavní důvod, ale likvidací polských Židů se uvolnily potraviny pro ukrajinské otrocké dělníky v německých továrnách, kteří umírali hlady a Německo je nemělo jak nakrmit. ()

Shakers 

všetky recenzie používateľa

Viem toho veľa o všelijakých generáloch, vojnovej taktike, tankoch, rozhodujúcich bitkách, najmocnejších zbraniach, či o Hitlerovom nástupe, ale nacistická ekonomika je niečo, o čom som moc páru nemal a dozvedel som sa o nej niečo viac až teraz, keď som zakopol o tento výborný francúzsky dokument. Teraz už keď viem, čo a ako, ani sa nedivím prečo Adlof prehral, keď mal veľké oči, ale prázdne kapsy. Na informácie skutočne bohatý a hodnotný dokument, odporúčam každému, kto sa rovnako aj ja, rád vracia do druhej svetovej. 85% - 4* ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Súhlasím s Marze, že dokument je informačne hodnotný. Je až zázrak, koľko dokumentov na rôzne spôsoby sa dá natočiť o jednom období. V podstate keď zapnem Viasat History, tak v každom treťom dokumente je istý fúzatý pán. Čo je až škoda, ale taká je požiadavka doby. V tomto dokumente sa objavili starí známi historici, ktorých sme už videli aj v iných druhosvetových dokumentoch. Nie so všetkým sa dá stopercentne súhlasiť, avšak o tom by mala byť história - o diskusii. Tu sa síce poukázalo na to, že šialený pán vytiahol Nemecko zo sračiek, za 5 rokov zničil nezamestnanosť a naštartoval celú ekonomiku, na druhej strane sa hneď prizvukovalo, že to bolo postavené na vratkých nohách a občania boli nabádaní k tomu, aby šetrili. A že vojna či holocaust boli dôsledkami aj ekonomickými. Útok na ZSSR - za tým boli obrovské nerastné bohatstvo a obilné polia. Útok na Židov - zobrať peniaze bohatým. Myslím, že určite boli aj takéto dôvody. Ale v prvom rade tu boli jednoznačne ideologické dôvody a nenávisť voči komunizmu a Semitom. A tie ekonomické už boli len taký druhotný benefit, ktorý sa práve zišiel. ()

Mlle 

všetky recenzie používateľa

Výjimečný dokument. Mezi stovkami patetických filmových popisů nacistického Německa, v průměru spíše s nízkou deskriptivní hodnotou, zaujme sympatickou věcností. Nešetří informacemi, mezi nimiž lze objevit dokonce i sem tam nějakou tu konkrétní novinku. ()

Galéria (4)

Reklama

Reklama