Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Prosinec 1944. Nacisté čelící spojencům podnikli v Ardenském lese v Belgii a Lucembursku svoji poslední velkou ofenzívu druhé světové války a v belgickém městě Bastonge odřízli 101. leteckou divizi americké armády. Američanům situaci komplikují těžké mraky, které znemožňují letecké zásobování obležené divize. Zatímco jednotky ve městě čekají, až se mraky rozplynou, musí čelit špionům v amerických uniformách, německé dělostřelbě, zimnímu počasí, tenčícím se zásobám a strachu z nepřítele. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (24)

Noddy 

všetky recenzie používateľa

Bol som príjemne prekvapený kvalitou tohoto filmu. Dokonca ani historickej hodnovernosti je málo toho čo vytýkať. Týmto samozrejme oponujem "kolegovi" Orlau32. To že vojaci 101. výsadkovej divízie mali pri nasadení u Bastogne vystroj "každá ves jiný pes" sa zakladá na skutočnosti. Táto jednotka bola na "zaplátanie" diery vzniknutej prekvapivým útokom v Ardenách nasadená tak kvapne, že nemala čas sa ani poriadne vystrojiť. Dokonca mala aj muníciu len tú, ktorú mali vojaci pri sebe. Preto sa vojaci snažili vystrojovať a vyzbrojovať "za chodu" (čo u výsadkárov vôbec nie je neobvyklé). Tieto fakty sa uvádzajú ako v oficiálnej histórii, tak aj v tej neoficiálnej, ktorú tvorí hlavne kniha S. Ambroseho "Bratstvo neohrozených". Celkovo je to pomerne pravdivý príbeh výsadkárov u Bastogne, ktorému nechýba ani drsný vojácky humor či ukážka psychického rozpoloženia vojakov. Myslím, že znesie aj porovnanie s dielom "Bastogne" zo seriálu Band of Brothers, a keď prihliadneme k roku vzniku, tak nedopadne ani tak zle. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Po väčšinu času dôsť ukecaný film, v prvej časti ktorého sa okrem pár komických scén v podstate nič nedeje. Dramatické scény prichádzajú relatívne neskoro, keď už som sa viac pozeral na hodinky, než na film. Vojnové scény sú nepriamo ukázané, vidíme skôr prostred "bojiska", než boj samotný. Samozrejme, vzhĺadom na rok vzniku ide odpustiť štúdiovo vyzerajúce externé prostredie v Ardenách, ktoré však atmsoféru už previesť na diváka v dnešnej dobe príliš nedokáže. Na druhej strane je fajn, že vojaci tu nie sú ukazovaní ako hrdinovia, ale skôr ako bežní pešiaci, ktorí chcú čím skôr z boja vypadnúť a závidia tým, ktorí sú zranení a môžu odísť domov. Lepšiaci sa záver už nemôže kompenzovať nudnejšiu úvodnú pol druha hodinu. Herecky skôr priemer. ()

Reklama

Dale 

všetky recenzie používateľa

Na rok vzniku až prekvapujúco svižný, nepatetický, neglorifikujúci vojnový film, ktorý ukazuje život jednej americkej jednotky bojujúcej pri Bastogne. Nekladie taký dôraz na samotnú bojovú akciu, skôr na vykreslenie postáv a atmosféry. Prím tu hrajú dialógy, ktoré sú skvelé, vtipné hlášky striedajú realistické názory na vojnu. Jeden z TOP vojnových filmov, aké som videl a to som ich videl požehnane, z WWII určite TOP5. 90% ()

zette 

všetky recenzie používateľa

Solidni valecny film natoceny pouze ctyri roky po valce, kteremu toho nejde moc vytknout. Snad vice bojovych akci a temer absence nemeckych vojaku (situace kolem nemeckych spionu v americkych uniformach byla vsak vyborna a povazuji ji za nejzajimavejsi z celeho filmu). Nechybi jednoduchy rozbor hlavnich postav, trochu humoru a mraziva atmosfera belgicke zimy. ()

Han22 

všetky recenzie používateľa

Třetí válečný film v roce 49 a pro mě nejlepší. Tentokrát tu není žádný John Wayne nebo Gregory Peck, ani jiné hvězdy. Jen parta víceméně anonymních vojáků ze 101. divize, které je v prosinci 1944 uvězněna v nějaké zmrzlé díře uprostřed ničeho a čelí německým útokům. Neustálá zima, sníh, mlha bránící posilám, nejasné rozkazy a povědomí o tom co, kde a proč. Anonymní smrt přicházejících od neznámých střelců či vzdálených bombardérů/artilerie. Nechybí tu ani hlad, spaní v zákopech, přemýšlení jak se dostat z armády a nechybí ani vynikající přestřelky. Konec je trošku zabit dokumentárními záběry ale i tak se mi Bojiště líbilo, mám podobné filmy ala Četa zkrátka rád. Válečný film roku 1949. ()

Galéria (51)

Zaujímavosti (5)

  • Skoro celý film se natáčel ve studiu. (kellne)
  • James Whitmore, který hraje seržanta Kennieho, sloužil u mariňáků během druhé světové války. (kellne)
  • 101. výsadková divize použivala jako značení pluků znaky z hracích karet. Podle znaků na helmách jsou tedy vojáci ve filmu z 327. pluku kluzákové pěchoty. (liebgott)

Reklama

Reklama